FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nijmegen through the Centuries
Quiz about Nijmegen through the Centuries

Nijmegen through the Centuries Quiz


Nijmegen is (or claims to be) the oldest city in the Netherlands. This quiz takes you through the centuries, from its foundation in the 1st century B.C. until the 21st century.

A multiple-choice quiz by Leau. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Dutch

Author
Leau
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,676
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
541
- -
Question 1 of 10
1. Around 50 B.C. a Batavian settlement arose near the Waal river, on a hill that is in the centre of modern Nijmegen. The hill is called the Valkhof. What was the settlement called? Hint


Question 2 of 10
2. At about the same period Roman soldiers built a fort near the Batavian settlement to defend the border and for use as a base for their expeditions. The Batavians accepted Roman rule and for quite some time both Romans and Batavians lived alongside each other in relative peace. Things changed with the Batavian Revolt. When did this rebellion start? Hint


Question 3 of 10
3. After the Batavian Revolt, the settlement was burnt down by the Batavians themselves. To keep an eye on the Batavians a Roman legion was stationed permanently near the former Batavian settlement. This attracted many people and created a lot of business activity. A new town came into existence west of the Roman fort: Ulpia Noviomagus Batavorum. This name was derived from the name of the Roman emperor who granted this town its market rights.


Question 4 of 10
4. After years and years of violent attacks by Germanic tribes the Roman soldiers abandoned Noviomagus around 270 A.D. They returned during the 4th century, but in 402 A.D. they were called back to Rome, never to return.
Not much is known about the centuries that followed, until in 777 - Nijmegen was called Numaga at this point in time - a Frankish king built a castle at the Valkhof hill. What is the name of this future emperor?
Hint


Question 5 of 10
5. In 880 the Valkhof castle was conquered by plundering members of an invading tribe. Who were they? Hint


Question 6 of 10
6. In 1230 Nijmegen, then called Nieumeghen, was awarded municipal rights. Since this includes the right to build town walls, towards the end of the 13th century earthen ramparts were built around the town, followed almost a century later by another wall, this time made of stone. The heart of the town at this time was situated around a church, consecrated in 1273. What is the name of this church? Hint


Question 7 of 10
7. The middle ages and the early modern period were turbulent for Nijmegen. The city was occupied by the Spaniards and later by the French. The plague hit the city in 1635-1636 and over 6,000 people (i.e. more than half of the population) died. In 1678-1679 Nijmegen gave its name to the Peace of Nijmegen. With which of the following countries did the Dutch United Provinces make peace? Hint


Question 8 of 10
8. In the 17th and 18th century Nijmegen was regarded very important in the defense of the Netherlands and therefore the city was fortified. Since it was forbidden to build houses outside of the city walls (assuring a clear shot from the towers and walls), the fortification stood in the way of a much needed expansion. Only in 1874 did the government grant permission to pull down the city walls, which was done with much enthusiasm over the next few years. In 1879 Nijmegen was finally connected to the Dutch railway network. Is it true that an international railway connection already existed there at that time?


Question 9 of 10
9. Over the years Nijmegen kept growing and growing and in 1923 its university was founded. During the Second World War the city was bombed by the Allied Forces, because it was allegedly mistaken for a German town. Almost 900 people were killed and the inner-city was totally destroyed. The results of this bombing can still be seen in a square in the centre of Nijmegen. What is the name of this square? Hint


Question 10 of 10
10. In the late 1990s Nijmegen decided to expand across the Waal river, to meet with the ever increasing housing demand. The new district is called the Waalsprong (lit. "Waal jump") and will arise during the first two decades of the 21st century. To make accessing the city centre easier on March 20, 2004 a special third bridge was put in place across the Waal river. From then on which of the following means of transportation does NOT have its own bridge? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Around 50 B.C. a Batavian settlement arose near the Waal river, on a hill that is in the centre of modern Nijmegen. The hill is called the Valkhof. What was the settlement called?

Answer: Oppidum Batavorum

Oppidum Batavorum or "city of the Batavians" is the oldest name known for the city that is nowadays called Nijmegen. Another name used for the same Batavian settlement is Batavodurum, or "marketplace of the Batavians".
2. At about the same period Roman soldiers built a fort near the Batavian settlement to defend the border and for use as a base for their expeditions. The Batavians accepted Roman rule and for quite some time both Romans and Batavians lived alongside each other in relative peace. Things changed with the Batavian Revolt. When did this rebellion start?

Answer: 69 A.D.

In 68 A.D. the death of the infamous Roman emperor Nero led to a civil war over his succession and a lot of soldiers were called back to Italy to calm things down. As a result, the Roman forces near Oppidum Batavorum were weakened and the Batavians took advantage of this situation. Led by Julius Civilis, the Batavians were rather successful at first, but in the end they were no match for the Romans and retreated.
3. After the Batavian Revolt, the settlement was burnt down by the Batavians themselves. To keep an eye on the Batavians a Roman legion was stationed permanently near the former Batavian settlement. This attracted many people and created a lot of business activity. A new town came into existence west of the Roman fort: Ulpia Noviomagus Batavorum. This name was derived from the name of the Roman emperor who granted this town its market rights.

Answer: True

Ulpia Noviomagus Batavorum means "Ulpian new market place of the Batavians". Marcus Ulpius Traianus gave this Batavian town market rights in 104 A.D. To distinguish the town from other places in the Roman Empire with the same name, he added his own family name to it, as was common at the time.

In the 2nd century Noviomagus was fortified and became a 'municipium', which gave its citizens Roman citizenship and the town a new name, Municipium Batavorum. The old name Noviomagus also remained in use, however.
4. After years and years of violent attacks by Germanic tribes the Roman soldiers abandoned Noviomagus around 270 A.D. They returned during the 4th century, but in 402 A.D. they were called back to Rome, never to return. Not much is known about the centuries that followed, until in 777 - Nijmegen was called Numaga at this point in time - a Frankish king built a castle at the Valkhof hill. What is the name of this future emperor?

Answer: Charlemagne

Charlemagne (or Charles the Great) was king of the Franks from 771 to 814. On Christmas Day, 800, Pope Leo III crowned Charlemagne emperor.
In present-day Nijmegen Charlemagne has given his name to schools, clubs and streets.
5. In 880 the Valkhof castle was conquered by plundering members of an invading tribe. Who were they?

Answer: Vikings

The Vikings spent the winter of 880-881 in the castle and upon their departure they burnt it down. The castle was rebuilt, but burnt down again in 1047. On the orders of Emperor Frederic Barbarossa the castle was once more rebuilt between 1152 and 1155, this time on a much larger scale than the previous versions.
6. In 1230 Nijmegen, then called Nieumeghen, was awarded municipal rights. Since this includes the right to build town walls, towards the end of the 13th century earthen ramparts were built around the town, followed almost a century later by another wall, this time made of stone. The heart of the town at this time was situated around a church, consecrated in 1273. What is the name of this church?

Answer: Saint Stephen's

Saint Stephen was the first Christian martyr. Although the church itself was finished in 1307, it took about twenty years longer for the tower to be completed. Today the church still dominates the townscape from the Waal river and one can still ascend the tower.
7. The middle ages and the early modern period were turbulent for Nijmegen. The city was occupied by the Spaniards and later by the French. The plague hit the city in 1635-1636 and over 6,000 people (i.e. more than half of the population) died. In 1678-1679 Nijmegen gave its name to the Peace of Nijmegen. With which of the following countries did the Dutch United Provinces make peace?

Answer: France

France signed treaties with a lot of other countries at the same time. However, in 1794 Nijmegen was once again conquered by the French.
8. In the 17th and 18th century Nijmegen was regarded very important in the defense of the Netherlands and therefore the city was fortified. Since it was forbidden to build houses outside of the city walls (assuring a clear shot from the towers and walls), the fortification stood in the way of a much needed expansion. Only in 1874 did the government grant permission to pull down the city walls, which was done with much enthusiasm over the next few years. In 1879 Nijmegen was finally connected to the Dutch railway network. Is it true that an international railway connection already existed there at that time?

Answer: Yes

In 1865 a connection was established between Nijmegen and the nearby German town of Kleve (Cleves). Because of Nijmegen's fortified status, a national railway connection was impossible. The Nijmegen-Kleve railway was closed in 1991.
9. Over the years Nijmegen kept growing and growing and in 1923 its university was founded. During the Second World War the city was bombed by the Allied Forces, because it was allegedly mistaken for a German town. Almost 900 people were killed and the inner-city was totally destroyed. The results of this bombing can still be seen in a square in the centre of Nijmegen. What is the name of this square?

Answer: Plein 1944 (Square 1944)

The bombing took place on February 22nd, 1944 and Plein 1944 came into existence because of it. Before the bombing there were alleys and streets, but they were never rebuilt after the war. On several occasions Plein 1944 has been awarded the title "Ugliest Square of the Netherlands".

In 2003 the city council of Nijmegen finally decided to renovate the square, but nothing has been done yet.
10. In the late 1990s Nijmegen decided to expand across the Waal river, to meet with the ever increasing housing demand. The new district is called the Waalsprong (lit. "Waal jump") and will arise during the first two decades of the 21st century. To make accessing the city centre easier on March 20, 2004 a special third bridge was put in place across the Waal river. From then on which of the following means of transportation does NOT have its own bridge?

Answer: Taxi

On March 20th, 2004 a bicycle bridge was installed, because a lot of bikers coming from the Waalsprong district would have to make quite a detour to use the regular bridge and therefore might decide to go by car instead.
I hope this quiz has taught you a bit more about my home town Nijmegen. Now that you know its history, it's time to fantasize about its future.
Source: Author Leau

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us