FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Treaties Quizzes, Trivia and Puzzles
Treaties Quizzes, Trivia

Treaties Trivia

Treaties Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History

Fun Trivia
Specialized History:

Treaties

13 Treaties quizzes and 150 Treaties trivia questions.
1.
A Time of Peace
  A Time of Peace   best quiz  
Fun Fill-It
 15 Qns
The Eternal Treaty
In the ancient world, fighting over the right to land, power, or resources was a way of life to many. Come along with me and to learn about what was transpiring between two warring nations in the 13th-century BC Middle East.
Very Easy, 15 Qns, ponycargirl, Feb 29 24
Very Easy
ponycargirl editor
Feb 29 24
127 plays
2.
  Nineteenth-Century Treaties   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All the treaties in this quiz were signed in the nineteenth century. Can you match the treaty to the conflict it was designed to settle?
Average, 10 Qns, rossian, Apr 21 23
Average
rossian editor
Apr 21 23
156 plays
3.
  Treaties, Pacts and Agreements   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Here are ten agreements which have brought an end to conflicts, which may have been wars or other disagreements. You need to match the treaty or pact with those who signed it. The years are included to help.
Easier, 10 Qns, rossian, Mar 23 23
Easier
rossian editor
Mar 23 23
204 plays
4.
  Don't Stop Agreeing   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many treaties, pacts or other agreements have ended gruesome wars, or helped shape them. Here are ten of the most famous agreements.
Average, 10 Qns, George95, Jun 12 23
Average
George95 gold member
Jun 12 23
6453 plays
5.
  Trick or Treaty    
Multiple Choice
 15 Qns
Treaties have kept the world at peace for thousands of years but sorting out and solving the Earth's problems. Well... that is their intention anyway. How much do you know about these fifteen historic treaties.
Average, 15 Qns, Joepetz, Sep 30 22
Average
Joepetz gold member
Sep 30 22
194 plays
6.
  The Treaty of Versailles    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about the terms of the Treaty of Versailles, the treaty that officially ended World War I? Source material for the questions about specific articles from The World War One Document Archive.
Average, 10 Qns, rangrgirl, Sep 10 14
Average
rangrgirl
1933 plays
7.
  Treaty of Versailles    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the Treaty of Versailles, beyond the fact that it ended World War I for Germany?
Average, 10 Qns, AdamM7, Jan 05 14
Average
AdamM7 gold member
590 plays
8.
  Treaties Which Have Changed the World    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions cover treaties which have ended ten wars during the eventful two centuries of 1710-1910.
Average, 10 Qns, chessart, Oct 19 17
Average
chessart gold member
Oct 19 17
1904 plays
9.
  A-Z Famous Peace Treaties    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz deals with twenty famous peace treaties throughout history. I ask you: Where were they signed?
Difficult, 20 Qns, author, Sep 06 05
Difficult
author
789 plays
10.
  Treaties Through History    
Multiple Choice
 10 Qns
A little quiz about those cumbersome documents that often carved up many continents and the world. Good luck!
Average, 10 Qns, sportcon, Apr 13 12
Average
sportcon
2022 plays
trivia question Quick Question
In the Treaty of Versailles, Germany lost all of their colonies and roughly 15% of their land. Which of these places did they NOT lose?

From Quiz "Treaty of Versailles"




11.
  Name The Treaty    
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the war and the signing parties, and you give me the name of the treaty. (By the way, remember that there was more than one Treaty of Paris.)
Tough, 10 Qns, ratboy131, Apr 17 18
Tough
ratboy131
Apr 17 18
1016 plays
12.
  Treaties, Peaces, and Agreements    
Multiple Choice
 10 Qns
Treaties, Peaces, and International Agreements throughout history.
Difficult, 10 Qns, aqualung, Jan 03 02
Difficult
aqualung
914 plays
13.
  Treaties and Pacts - I    
Multiple Choice
 10 Qns
Easy enough for all you quizzers out there I guess. You'll only have to select the correct year of the treaties and pacts signed. A very simple task...then what are you waiting for, go ahead and accomplish your assignment. Enjoy!
Tough, 10 Qns, swashbuckler, Jan 02 02
Tough
swashbuckler
454 plays

Treaties Trivia Questions

1. The Treaty of Versailles was signed on 28th June 1919 - exactly five years after which significant event?

From Quiz
Treaty of Versailles

Answer: The assassination of Franz Ferdinand

On 28th June 1914, Archduke Franz Ferdinand, the heir to the Austro-Hungarian throne, was assassinated in Sarajevo by the Serbian Black Hand. This was one of the main short-term causes of World War I. Austria-Hungary declared war on Serbia on 28th July 1914; Germany invaded Belgium on 4th August 1914 and the UK declared war on Germany later the same day.

2. A.By a peace treaty signed in this city (1802) Napoleon reached the first high point of his power.

From Quiz A-Z Famous Peace Treaties

Answer: Amiens

As a result, England surrendered all colonial conquests (except Ceylon and Trinidad). The French, in turn, abandoned Egypt.

3. War of 1812: the United States and Great Britain.

From Quiz Name The Treaty

Answer: Treaty of Ghent

Ghent (also spelled Gent) is a city in Belgium. The treaty was signed on December 24, 1814. The treaty set most land boundaries and fishing rights the way they were before, but did end the war. An interesting sidenote: the news of the treaty didn't reach the U.S. for two weeks, and the Battle of New Orleans took place early in January, 1815.

4. Which treaty ended Queen Anne's War (also known as the War of Spanish Succession) of 1702-1713?

From Quiz Treaties Which Have Changed the World

Answer: Treaty of Utrecht

The Treaty of Utrecht, signed in 1713, marked the declining power of France and the growing worldwide strength of Britain. The treaty recognized Philip as king of Spain, but France agreed that Spain and France would never unite under one ruler. Britain gained the Spanish colonies of Gibraltar and Minorca and received a contract to supply all the Spanish colonies in America with African slaves. In North America, France gave Britain the territory around Hudson Bay, Newfoundland, and the mainland Nova Scotia region of Acadia.

5. The 1935 Hoare-Laval Pact was a never-signed treaty between Britain and France to end Italian aggression, in which African nation?

From Quiz Trick or Treaty

Answer: Abyssinia (Ethiopia)

The growing threat and fear of the spread of Italian fascism led by Benito Mussolini caused British and French foreign ministers, Samuel Hoare and Pierre Laval, to propose the Hoare-Laval Pact. The treaty would have essentially ceded control of most of Abyssinia to Italy without a fight. When details of the treaty leaked, the public was outraged at Hoare and Laval for appearing to appease Hitler and his allies. Both men were sacked in humiliating fashion and the treaty was never even considered by either country's government.

6. When was the treaty of Kutchuk-Kainardji signed?

From Quiz Treaties and Pacts - I

Answer: 1774

It was signed between Russia and Turkey at the end of the first of the Russo-Turkish Wars undertaken by Catherine II of Russia against Sultan Mustafa III of the Ottoman Empire (Turkey). It was signed at the village of Kuchuk Kainarji, now Kaynardzha, NE Bulgaria, in the Dobruja, near the Danube and SE of Silistra. The treaty ceded Kerch and several other Black Sea ports in the Crimea to Russia and declared the rest of the khanate of Crimea independent. Russian trading ships were allowed to navigate in Turkish waters. Moldavia and Walachia were restored to the suzerainty of the Sultan, but Russia obtained the right of intervening with the Sublime Porte (the sultan's court) on behalf of those two principalities. Russia furthermore acquired certain rights of representation on behalf of the Greek Orthodox subjects of the Sultan. By a separate treaty (1775) Turkey ceded Bukovina to Austria. The Treaty of Kuchuk Kainarji facilitated the eventual Russian annexation (1783) of the Crimea and was the basis of the later claims of Russia as protector of the Christians in the Ottoman Empire. The Russian ascendancy over Turkey, of which the treaty was a symptom, made the Eastern Question acute. Varied spellings include the forms Kutchuk and Kainardji.It's pronounced as 'koochook kinarj'. Turk, 'kuchuk kinarja'.

7. The Treaty of Versailles ended what war?

From Quiz Treaties Through History

Answer: World War I

It was signed in the Hall of Mirrors in the Palace of Versailles, France on June 28, 1919.

8. Which war did not end in the treaty of Paris?

From Quiz Treaties, Peaces, and Agreements

Answer: The War of the League of Augsburg

The War of the League of Augsburg (also known as the Nine Years' War) ended with the Treaty of Ryswick.

9. Although Italy was involved in determining the terms of the Treaty of Versailles, there were three main countries that decided the conditions, collectively called the "Big Three". Which countries were they?

From Quiz Treaty of Versailles

Answer: Britain, France, America

Germany lost the war and was not allowed to negotiate. The "Big Three" nations were America, France and Britain, led by Woodrow Wilson, Georges Clemenceau and David Lloyd George, respectively.

10. The 1657 Treaty of Paris created a military alliance, between what two countries, against Spain?

From Quiz Don't Stop Agreeing

Answer: England and France

The treaty's terms called for an English force of 12,000 men to help fight the Spanish in Flanders, as well use of the English fleet. It merged the Anglo-Spanish War (1654-1660) with the much longer Franco-Spanish War (1635-1659). The treaty was signed May 9, 1657.

11. B. This city was the scene of a congress (1878) by which Romania, Serbia and Montenegro became independent states.

From Quiz A-Z Famous Peace Treaties

Answer: Berlin

Other results: The newly independent Bulgaria lost Macedonia and Eastern Rumelia to Turkey, Russia obtained Bessarabia, Britain gained Cyprus.

12. Who were the 'Big Four'?

From Quiz The Treaty of Versailles

Answer: Wilson, Clemenceau, Lloyd George, Orlando

The Big Four were the leaders of the principal Allied nations - American President Woodrow Wilson, British Prime Minister David Lloyd George, French Premier Georges Clemenceau, and Italian Prime Minister Vittorio Orlando. These men were responsible for creating the Treaty of Versailles. (Originally, Russia had also been one of the leading Entente Powers, but had been defeated by Germany).

13. World War I: Russia and Germany.

From Quiz Name The Treaty

Answer: Treaty of Brest-Litovsk

This was signed on March 3, 1918, and was very hard on Russia, requiring it to give up a lot of land. Russia was forced to withdraw early from the war because of the Russian Revolution.

14. Which treaty ended the Seven Years' War of 1756-1763 (also called the French and Indian War)?

From Quiz Treaties Which Have Changed the World

Answer: Treaty of Paris

The treaty gave the United Kingdom almost all French land in Canada and, to the south, all of France's holdings east of the Mississippi River except New Orleans. France kept two tiny islands south of Newfoundland--St. Pierre and Miquelon--and the Caribbean islands of Martinique and Guadeloupe.

15. The 1939 Ribbentrop-Molotov Pact was an agreement to partition Poland between which two nations who invaded in September of that year?

From Quiz Trick or Treaty

Answer: Germany and the Soviet Union

Better known as the nonaggression pact, it was signed by Germany and the USSR on 23 August. Under the terms of the treaty both countries agreed to remain neutral and to refrain from acts of aggression against each other if either went to war. Secret clauses allowed for the partition of Poland - Adolf Hitler was to acquire western Poland, Soviet dictator Joseph Stalin the eastern part. On 1 September 1939, Hitler invaded Poland and the Soviet Union followed on the 17th. The pact ended when Hitler invaded Russia on 22 June 1941.

16. Treaty of Basle was signed in:

From Quiz Treaties and Pacts - I

Answer: 1795

It was signed between Prussia and France. The Treaty of Basel (or Basle) marked the first major defection from the First Coalition against France. Seeing little advantage to continuing the struggle against France and more concerned with integrating the new Polish provinces than with eliminating the revolutionary threat, Prussia came to a mutually beneficial agreement with France. Prussia recognized France's possession of the left bank of the Rhine. In exchange, France agreed to a neutrality zone encompassing Northern Germany. The peace treaty made between the two powers would last for 11 years.

17. The 1713 Treaties of Utrecht put a member of what European royal family on the Spanish throne?

From Quiz Treaties, Peaces, and Agreements

Answer: Bourbon

The war was fought to keep the Spanish and French thrones from being united. The treaties granted the Bourbon candidate, Philip, the crown, but stipulated neither he nor his descendants could ever claim the French throne.

18. C. This city was the scene of a treaty (1660) by which Denmark ceded to Sweden the southern part of the Scandinavian peninsula.

From Quiz A-Z Famous Peace Treaties

Answer: Copenhagen

Denmark lost Skåne (Scania), Halland and Blekinge to Sweden.

19. The war in the early 19th century between Napoleon I and various coalitions: Napoleon I and Britain, Prussia, Austria, Russia.

From Quiz Name The Treaty

Answer: Treaty of Fontainebleau

This was signed on April 13, 1814, and sent Napoleon into exile. He was given 2,000,000 francs (about $400,000 U.S. dollars) per year, but the treaty stayed in effect for barely a year, because in March 1815 Napoleon escaped and lost the Battle of Waterloo.

20. Which treaty ended the War of 1812?

From Quiz Treaties Which Have Changed the World

Answer: Treaty of Ghent

Signed at Ghent, Belgium, on Dec. 24, 1814, the treaty simply restored the situation existing before the war, and settled none of the disputes that had caused the war.

21. What war ended with the Treaty of Portsmouth?

From Quiz Treaties Through History

Answer: Russo-Japanese War

The Treaty was mediated by Theodore Roosevelt in 1905, and he won the Noble Peace Prize for it.

22. The Treaty of Rome, creating the European Community, was signed in what year?

From Quiz Treaties, Peaces, and Agreements

Answer: 1957

The 1992 Maastricht Treaty turned the EC into the EU we have today.

23. There were two major treaties that ended the War of the Spanish Succession. One was the Treaty of Rastatt, signed in 1714, and which other one, signed a year earlier in the Dutch city of Utrecht?

From Quiz Don't Stop Agreeing

Answer: Treaty of Utrecht

The Treaty of Utrecht was signed by Britain, France, Spain, Portugal, the Dutch Republic, and Savoy. Like most treaties in the 16th, 17th, and 18th centuries, the treaty involved many territory changes. Most notably, the French gave back the Hudson Bay drainage basin in present-day Canada to Britain. Spain also sustained losses in Europe, most notably that of Gibraltar to the British. The treaties also recognized Queen Anne as sovereign of Great Britain.

24. D. In a peace treaty in this city (1745) after the 2nd Silesian War Austria confirmed the loss of Silesia to Prussia.

From Quiz A-Z Famous Peace Treaties

Answer: Dresden

A Franco-Prussian alliance beat Austria in the two Silesian Wars.

25. Which articles of the Treaty dealt with reparations payments?

From Quiz The Treaty of Versailles

Answer: Articles 231-247 and Annexes

Articles 31-117 dealt with political clauses for Europe, 400-427 handled procedure, and 1-30 was the Covenant of the League of Nations. The section on reparations begins with the notorious 'war guilt clause' (231), in which Germany was forced to accept sole responsibility for starting the war.

26. American War of Independence: Great Britain and the United States.

From Quiz Name The Treaty

Answer: Treaty of Paris

This was signed September 3, 1783, and recognized the U.S. as a sovereign nation.

27. Which treaty ended the Mexican-American War of 1846-1848?

From Quiz Treaties Which Have Changed the World

Answer: Treaty of Guadalupe Hidalgo

Under the treaty, the United States acquired from Mexico the regions of California, Nevada, and Utah, most of Arizona and New Mexico, and parts of Colorado and Wyoming.

28. The 1494 Treaty of Tordesillas more or less divided New World lands between which two nations?

From Quiz Trick or Treaty

Answer: Spain and Portugal

The Treaty of Tordesillas set the line of demarcation halfway between the Portuguese claimed Cape Verde Islands of the coast of Africa and the recently "discovered" island of Hispaniola which Christopher Columbus claimed for Spain. Neither nation knew the full extent of their lands as the area had not been fully explored as yet by Europeans. Other European nations ignored the treaty as they were not recipients of any lands under the agreement and refused to concede much of the New World to Spain and Portugal.

This is category 3990
Last Updated May 25 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.