FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Treaties and Pacts  I
Quiz about Treaties and Pacts  I

Treaties and Pacts - I Trivia Quiz


Easy enough for all you quizzers out there I guess. You'll only have to select the correct year of the treaties and pacts signed. A very simple task...then what are you waiting for, go ahead and accomplish your assignment. Enjoy!

A multiple-choice quiz by swashbuckler. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History
  8. »
  9. Treaties

Author
swashbuckler
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,455
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
454
- -
Question 1 of 10
1. When was the treaty of Kutchuk-Kainardji signed? Hint


Question 2 of 10
2. Treaty of Basle was signed in: Hint


Question 3 of 10
3. Treaty of Campo-Formio: Hint


Question 4 of 10
4. Treaty of Luneville: Hint


Question 5 of 10
5. Treaty of Pressburg: Hint


Question 6 of 10
6. Treaty of Tilsit: Hint


Question 7 of 10
7. Treaty of Chaumont: Hint


Question 8 of 10
8. Treaty of Unkiar Skelessi: Hint


Question 9 of 10
9. Treaty of Edirne: Hint


Question 10 of 10
10. Treaty of Paris: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was the treaty of Kutchuk-Kainardji signed?

Answer: 1774

It was signed between Russia and Turkey at the end of the first of the Russo-Turkish Wars undertaken by Catherine II of Russia against Sultan Mustafa III of the Ottoman Empire (Turkey). It was signed at the village of Kuchuk Kainarji, now Kaynardzha, NE Bulgaria, in the Dobruja, near the Danube and SE of Silistra.

The treaty ceded Kerch and several other Black Sea ports in the Crimea to Russia and declared the rest of the khanate of Crimea independent. Russian trading ships were allowed to navigate in Turkish waters. Moldavia and Walachia were restored to the suzerainty of the Sultan, but Russia obtained the right of intervening with the Sublime Porte (the sultan's court) on behalf of those two principalities. Russia furthermore acquired certain rights of representation on behalf of the Greek Orthodox subjects of the Sultan. By a separate treaty (1775) Turkey ceded Bukovina to Austria.

The Treaty of Kuchuk Kainarji facilitated the eventual Russian annexation (1783) of the Crimea and was the basis of the later claims of Russia as protector of the Christians in the Ottoman Empire.

The Russian ascendancy over Turkey, of which the treaty was a symptom, made the Eastern Question acute. Varied spellings include the forms Kutchuk and Kainardji.It's pronounced as 'koochook kinarj'. Turk, 'kuchuk kinarja'.
2. Treaty of Basle was signed in:

Answer: 1795

It was signed between Prussia and France. The Treaty of Basel (or Basle) marked the first major defection from the First Coalition against France. Seeing little advantage to continuing the struggle against France and more concerned with integrating the new Polish provinces than with eliminating the revolutionary threat, Prussia came to a mutually beneficial agreement with France. Prussia recognized France's possession of the left bank of the Rhine.

In exchange, France agreed to a neutrality zone encompassing Northern Germany.

The peace treaty made between the two powers would last for 11 years.
3. Treaty of Campo-Formio:

Answer: 1797

Peace settlement during the Revolutionary Wars between Napoleon and Austria, by which France gained the region that is now Belgium and Austria was compensated with Venice and part of an area that now reaches into Slovenia and Croatia.
4. Treaty of Luneville:

Answer: 1801

It was concluded between the French Republic, and the Emperor and the Germanic Body.
5. Treaty of Pressburg:

Answer: 1806

It was signed between Napoleon I of France and Holy Roman Emperor Francis II (also emperor of Austria), signed at Pressburg (now Bratislava, Slovakia). Defeated at Austerlitz, Austria ceded Venetia, Istria, and Dalmatia to Napoleon's kingdom of Italy, acknowledged the elevation of the electors of Bavaria and Wurttemberg to the rank of kings, ceded Tyrol, Vorarlberg, and Augsburg to Bavaria, and yielded the Hapsburg lands in Swabia to Wurttemberg and Baden. Austria was allowed to annex Salzburg, and France acquired Piedmont, Parma, and Piacenza.
6. Treaty of Tilsit:

Answer: 1807

By the Treaty of Tilsit France broke up the Fourth Coalition, leaving herself at peace, except with England.
7. Treaty of Chaumont:

Answer: 1814

It was signed between Great Britain, Russia, Prussia and Austria. It laid the foundation for the Holy Alliance.
8. Treaty of Unkiar Skelessi:

Answer: 1833

It was signed between Russia and Turkey.
9. Treaty of Edirne:

Answer: 1829

Also known as the Treaty of Adrianople,it was signed between Russia and the Ottoman Empire. Turkey gave Russia access to the mouths of the Danube and additional territory on the Black Sea, opened the Dardanelles to all commercial vessels, granted autonomy to Serbia, promised autonomy for Greece, and allowed Russia to occupy Moldavia and Walachia until Turkey had paid a large indemnity.
10. Treaty of Paris:

Answer: 1856

This treaty ended the Crimean War.
Source: Author swashbuckler

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us