FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Treaties Through History
Quiz about Treaties Through History

Treaties Through History Trivia Quiz


A little quiz about those cumbersome documents that often carved up many continents and the world. Good luck!

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History
  8. »
  9. Treaties

Author
sportcon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
21,496
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2022
- -
Question 1 of 10
1. The Treaty of Versailles ended what war? Hint


Question 2 of 10
2. The Jay Treaty of 1794, between the U.S. and Great Britain included which of the following provisions? Hint


Question 3 of 10
3. What war ended with the Treaty of Portsmouth? Hint


Question 4 of 10
4. The Adams-Onis Treaty of 1819, between the U.S. and Spain, involved the acquisition by the U.S. of most of what state from Spain? Hint


Question 5 of 10
5. In 1782, the Continental Congress named a five member commission to negotiate the Treaty of Paris with Great Britain and bring an end to the American Revolution. Two of the appointees never arrived in Paris in time to take part in the negotiations. Which one of these appointees was captured by a British warship and interned in the Tower of London and thus never got to Paris? Hint


Question 6 of 10
6. The Treaty of Tordesillas, negotiated in 1493, between Spain and Portugal, drew a boundary line through what continent? Hint


Question 7 of 10
7. What war ended with the Treaty of Ghent? Hint


Question 8 of 10
8. The Webster-Ashburton Treaty, among other things, settled the border disputes between what two countries in 1842? Hint


Question 9 of 10
9. With what issue did the Hay-Bunau-Varilla Treaty deal? Hint


Question 10 of 10
10. The Treaty of Paris signed in February 1763, settled the French and Indian War.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Treaty of Versailles ended what war?

Answer: World War I

It was signed in the Hall of Mirrors in the Palace of Versailles, France on June 28, 1919.
2. The Jay Treaty of 1794, between the U.S. and Great Britain included which of the following provisions?

Answer: all of these

John Jay was the Chief Justice of the Supreme Court.
3. What war ended with the Treaty of Portsmouth?

Answer: Russo-Japanese War

The Treaty was mediated by Theodore Roosevelt in 1905, and he won the Noble Peace Prize for it.
4. The Adams-Onis Treaty of 1819, between the U.S. and Spain, involved the acquisition by the U.S. of most of what state from Spain?

Answer: Florida

Seminole Indians frequently raided Georgia, then returned to Spanish territory in eastern Florida.
5. In 1782, the Continental Congress named a five member commission to negotiate the Treaty of Paris with Great Britain and bring an end to the American Revolution. Two of the appointees never arrived in Paris in time to take part in the negotiations. Which one of these appointees was captured by a British warship and interned in the Tower of London and thus never got to Paris?

Answer: Henry Laurens

Thomas Jefferson was the other appointee who didn't get to Paris in time, so the treaty was negotiated by Jay, Adams, and Ben Franklin.
6. The Treaty of Tordesillas, negotiated in 1493, between Spain and Portugal, drew a boundary line through what continent?

Answer: South America

The treaty drew a line approximately 1,770km west of the Cape Verde Islands. Spain was granted unclaimed land west of the line, Portugal unclaimed land east of the line.
7. What war ended with the Treaty of Ghent?

Answer: War of 1812

Ghent, a city in Belgium, was the site in 1814, of this treaty between the U.S. and Great Britain which essentially restored the territory taken by each side during the conflict.
8. The Webster-Ashburton Treaty, among other things, settled the border disputes between what two countries in 1842?

Answer: U.S. and British North America

The Treaty was written by Daniel Webster, Secretary of State and British Foreign Secretary Lord Ashburton. Some border disputes, especially along the Maine-Canadian border, escalated into mini-wars.
9. With what issue did the Hay-Bunau-Varilla Treaty deal?

Answer: Panama Canal

This treaty, ratified in 1904, granted the U.S. a renewable 99 year lease in exchange for {$10} million and {$250,000} a year.
10. The Treaty of Paris signed in February 1763, settled the French and Indian War.

Answer: True

The British got control over all of North America east of the Mississippi, save New Orleans. The French turned New Orleans and land west of the Mississippi over to Spain. There were actually several 'Treaties of Paris'.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us