FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
North America Quizzes, Trivia and Puzzles
North America Quizzes, Trivia

North America Trivia

North America Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »

Fun Trivia
There's more to North America than just the United States and Canada! In this category, you will find fascinating quizzes on Mexico, Greenland, and the islands off the east coast of North America.
56 North America quizzes and 784 North America trivia questions.
Sub-Categories:
1.
As My Hopes Have Flown Before
  As My Hopes Have Flown Before editor best quiz    
Photo Match
 12 Qns
U.S., Canada, or Mexico?
Take an incredible sightseeing tour across North America! This quiz will ask you to answer whether each famous natural site is from the United States, Canada, or Mexico. (Click the images for a closer look!)
Very Easy, 12 Qns, trident, Feb 24 24
Very Easy
trident editor
Feb 24 24
171 plays
2.
  Top 10 Cities in North America   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These are my top ten cities in North America and probably some of yours. I will give you three things associated with the city and you tell me the city. Good luck.
Easier, 10 Qns, Joepetz, Sep 29 22
Recommended for grades: 8,9,10
Easier
Joepetz gold member
Sep 29 22
18437 plays
3.
Scrambling Abroad in North America
  Scrambling Abroad in North America   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz will take you on a photo journey through some of the great cities of Mexico, the United States and Canada.
Easier, 10 Qns, Triviaballer, Feb 09 19
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
Triviaballer gold member
Feb 09 19
1009 plays
4.
Working in North America
  "Working" in North America   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
One great aspect of my job as a scientist is that I get to work in several different countries. Here are some of the photos taken while I've been (mostly) at work in Canada and the USA, rather than in COVID 19-enforced isolation! I hope you enjoy them.
Average, 10 Qns, MikeMaster99, May 14 20
Average
MikeMaster99 gold member
May 14 20
521 plays
5.
  North American Geography Bee   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is in a geography bee style. It has questions on many different things about North America. I hope you enjoy.
Average, 10 Qns, fred89, Jan 09 19
Average
fred89
Jan 09 19
17805 plays
6.
  A Whirlwind Tour of Bermuda   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Thank you for choosing Whirlwind Tours! Over the next few minutes we'll show you some of the highlights (and high tides) of Bermuda, a beautiful country of about 60,000 people. Fasten your seatbelt - we'll be moving very quickly!
Average, 10 Qns, CellarDoor, Nov 10 10
Average
CellarDoor gold member
1355 plays
7.
Boat Tour of the Thousand Islands
  Boat Tour of the Thousand Islands   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
In September 2019, my sister and I took a two hour trip around the Thousand Islands, on the border of Canada and the USA. Whilst we're all locked down a few months later, let's relive that trip with a few of my photos and some pertinent questions.
Average, 10 Qns, spanishliz, Jul 16 20
Average
spanishliz editor
Jul 16 20
222 plays
8.
  To the Left of Toronto   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is not really about Toronto. It uses Toronto as a point of reference and could be about any place west (or left) of Toronto. I hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, jaknginger, Oct 31 17
Average
jaknginger gold member
Oct 31 17
2920 plays
9.
  Around the Globe: North America   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Hi, this quiz here will be part of a collective group of quizzes much similar to my Fifty Nifty State quizzes. If a country is the answer to one question, it won't be the answer to another. The quiz will cover the North American continent.
Average, 25 Qns, Hermione124, Mar 03 18
Average
Hermione124
Mar 03 18
3546 plays
10.
  North American Extremes   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the record-breaking phenomena of North American geography and climate?
Average, 10 Qns, marcolantern, Jan 22 16
Average
marcolantern
5488 plays
trivia question Quick Question
What southern state has a small town named Cow Island?

From Quiz "Cow Places in North America"




11.
  Round the World with Team Red. Stage 3   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the Team Task Challenge, Team Red is circling the globe making a massive 100 stops in ten stages. So grab your passport and hang on! This is stage number three where we visit south-western USA and Central America.
Average, 10 Qns, 1nn1, Apr 07 19
Average
1nn1 gold member
Apr 07 19
603 plays
12.
  Around North America in a Planetarium Seat   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have travelled quite widely in North America and have always visited planetarium theatres in each port of call. You don't need to know much about planetaria - just a little about the places I have seen.
Average, 10 Qns, Nannanut, Sep 26 07
Average
Nannanut
4483 plays
13.
  North American Cities   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My third quiz about cities by continent. This one is about North America. A fair amount of questions will center on just the United States, but it won't be too hard for players outside the US. Good luck!
Average, 10 Qns, sonicman7, May 25 22
Average
sonicman7
May 25 22
3695 plays
14.
  Cold Hard Facts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sometimes you feel like you are on the BORDER-line of understanding what you need. These are just the cold hard facts about North American borders.
Easier, 10 Qns, mordsith, Jan 22 16
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
mordsith
2350 plays
15.
  Touring Greenland   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many years ago I wrote a quiz based on the politics of Greenland. Now it is time for the geography of Greenland to be inspected! I hope you enjoy.
Average, 10 Qns, jonnowales, Jan 06 15
Average
jonnowales gold member
1131 plays
16.
  North America: Odd One Out   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The odd one out series has landed in North America! Just pick the odd option from each of the questions.
Average, 10 Qns, timence, Aug 08 23
Average
timence gold member
Aug 08 23
1263 plays
17.
  Round the World With Team Red. Stage 2    
Multiple Choice
 10 Qns
In the Author Team Challenge, Team Red is circling the globe making a massive 100 stops in ten stages. So grab your passport and hang on! This is Stage 2 where we visit Atlantic and North American regions.
Average, 10 Qns, sally0malley, Jun 15 20
Average
sally0malley gold member
Jun 15 20
635 plays
18.
  The Thousand Islands   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Thousand Islands has long been a favorite vacation spot for both Canadians and Americans. This quiz touches on some of the best things about this beautiful border vacation spot.
Average, 10 Qns, austinnene, May 05 15
Average
austinnene
1947 plays
19.
  Anchovies' North American Geography 101   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz was created by several members from our team. You are welcome aboard to take a trip with us across North America. Take a seat, and we hope you will enjoy the ride.
Tough, 10 Qns, borisanchovy, Feb 02 08
Tough
borisanchovy
3347 plays
20.
  My Apartment on the Escarpment    
Multiple Choice
 10 Qns
The Niagara Escarpment is a geographical feature in North America. Here are ten questions about escarpments in general, and about the unique features of the Niagara Escarpment.
Average, 10 Qns, Trivia_Fan54, Oct 06 23
Recommended for grades: 10,11,12
Average
Trivia_Fan54 gold member
Oct 06 23
334 plays
21.
  Cow Places in North America    
Multiple Choice
 10 Qns
The humble cow has been the inspiration for the names of a variety of geographic locations around North America.
Average, 10 Qns, parrotman2006, May 08 21
Recommended for grades: 12
Average
parrotman2006 gold member
May 08 21
354 plays
22.
  You Went Where?    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions on North American places.
Tough, 10 Qns, Kteam, May 25 16
Tough
Kteam
7183 plays
23.
  Saint Pierre and Miquelon   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz tests players' knowledge of the islands of Saint Pierre and Miquelon. Best of luck!
Tough, 15 Qns, Triviaballer, Aug 29 19
Tough
Triviaballer gold member
Aug 29 19
1007 plays
24.
  Great Greenland    
Multiple Choice
 10 Qns
A simple quiz on the large northern island off the east coast of Canada.
Tough, 10 Qns, junepearl, Oct 06 21
Tough
junepearl
Oct 06 21
1750 plays
25.
  Oh, The Places You'll Go!    
Multiple Choice
 10 Qns
Put on your traveling shoes, because you are going on a trip all over North America!
Difficult, 10 Qns, DrMauriartie, Apr 01 10
Difficult
DrMauriartie
1535 plays
26.
  Northern America    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions on the most northern part of North America.
Difficult, 10 Qns, jvannouhuys, Nov 19 11
Difficult
jvannouhuys
6543 plays
27.
  Travel Canada and the USA    
Multiple Choice
 10 Qns
Come and take a trip around North America, stopping off to answer a few quick quiz questions.
Tough, 10 Qns, crazycube, Mar 20 10
Tough
crazycube
1383 plays
28.
  No Man Is An Island: North American Edition    
Multiple Choice
 10 Qns
I'm going to give you the name of a North American island and one or two historical clues; you need to tell me what body of water surrounds the island.
Tough, 10 Qns, Fred73, Feb 23 12
Tough
Fred73
812 plays
29.
  How High I Am    
Multiple Choice
 10 Qns
Not THAT kind of high! It's all about elevation in North America. Are you UP for the challenge?
Average, 10 Qns, DrMauriartie, Oct 31 17
Average
DrMauriartie
Oct 31 17
1332 plays
30.
  North America: Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about North American geography. Central American countries and Greenland will be included. Check out my "North American: Part 2" quiz. Good luck!
Tough, 10 Qns, ih400, Jan 03 12
Tough
ih400
981 plays
Related Topics
  Mixed Sites in North America [World] (34 quizzes)

  North American Native Languages [World] (5 quizzes)


North America Trivia Questions

1. Vacaville, Spanish for "Cow Town", is located in what US state?

From Quiz
Cow Places in North America

Answer: California

Vacaville is located north of Sacramento and northeast of San Francisco. The area was first settled by Mexican farmers in 1842 and the city was incorporated in 1892. The city is home to several biotech research firms, as well as one of California's larger correctional facilities.

2. On Stage two of our round the world trip we are heading to Reyjkavik, the coastal capital of the very remote and volcanic Iceland. While the name of the capital is hard to pronounce, its meaning is very fitting. What does Reykjavik translate as?

From Quiz Round the World With Team Red. Stage 2

Answer: Bay of Smoke

The remote island of Iceland has a unique landscape. It is sits in a very northerly position in the Atlantic ocean and at 64 degrees north the capital is the most northerly capital in the world. The landscape is quite barren with few trees and a rocky volcanic landscape. Geothermal energy is the main energy source for electricity and heating the 350 000 people who live on the island, with a third in Reykjavik. The name comprises two Icelandic words for 'bay' and 'smoke' reflecting its coastal position and its volcanic activity. (Question and I.I. by 1nn1)

3. As we walk due west from Toronto, we trek through Canada's most populated province before hitting water. What province is it?

From Quiz To the Left of Toronto

Answer: Ontario

The province of Ontario makes up around 38% of Canada's population. Quebec province was second in population at around 23%. As far as total area of land and freshwater, Ontario is the fourth largest in Canada. Nunavut is the largest territory.

4. How many US states border the Atlantic Ocean? (Hint: you can think long and hard; just don't take a fortnight.)

From Quiz Cold Hard Facts

Answer: 14

The US states bordering the Atlantic Ocean from north to south are: Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia, and Florida.

5. After serving as a US federal prison from 1934-63, Alcatraz Island later became a popular tourist attraction, and is managed by the US National Park Service. What body of water surrounds the island?

From Quiz No Man Is An Island: North American Edition

Answer: San Francisco Bay

First charted by Spanish explorer Juan Manuel de Ayala in 1775, he named it "La Isla de los Alcatraces" or "The Island of the Pelicans". Al Capone and George 'Machine Gun' Kelly both served time here.

6. Central America stretches from Belize to Panama. What is the largest capital city by size in Central America?

From Quiz North America: Part 1

Answer: Guatemala City

Guatemala City is divided into 22 distinct zones. It has a land area of 1,905 km squared.

7. Located between the Caribbean Sea and the Atlantic Ocean, what is the name of the twin-island nation that is Spanish for "ancient" and "bearded"?

From Quiz Around the Globe: North America

Answer: Antigua and Barbuda

The capital and largest city of Antigua and Barbuda is St John's. With a 2010 population of 85,632, the nation is mostly made up of people of West African, British, and Portuguese descent.

8. Parts of the city of Denver, Colorado have steep hills and valleys, but ask any native what the elevation of the city is in feet, and they will give you an uncannily precise and consistent answer. What is it?

From Quiz How High I Am

Answer: 5,280 feet

Put away your silly GPS-with-altimeter. It's the Mile High City. Period. Got it? Good. Despite the undulating terrain, Denver is actually down on the plains. The Great Plains slowly rise up as you travel west of the Mississippi to the point where even the flat land is a mile above sea level.

9. The Chesapeake Bay Bridge Tunnel runs from Kiptopeke, Virginia, U.S.A. to which U.S. city?

From Quiz North American Cities

Answer: Norfolk/Virginia Beach

Williamsburg, Virginia is a tourist town 45 minutes away from Norfolk. Baltimore and Philadelphia are large cities north of the general area of the Bridge-Tunnel.

10. What city is associated with O'Hare International Airport, Frank Lloyd Wright and The Flamingo Sculpture?

From Quiz Top 10 Cities in North America

Answer: Chicago

O'Hare International Airport is one of the busiest in the world. Frank Lloyd Wright was actually born in Wisconsin, but is famous for the Robie House and Bach House in Chicago. The Flamingo Statue was designed by Alexander Calder. It can be pink or orange depending on the sunlight. It is in front of the Art Institute of Chicago.

11. What is the northernmost settlement on continental North America (excluding the Arctic archipelago)?

From Quiz North American Extremes

Answer: Barrow, Alaska

Barrow, Alaska at 71 18' N 156 46' W is the most Northern settlement on the North American continent. It is relatively large for the Arctic, inhabited by more than 4000 people (2006). It is located on the oil-rich North Slope region of Alaska. Murchison Promontory, on the Boothia peninsula in the North-West Territories (71.59'55" N 94.32'45"W), is the northernmost point of the continent (further than Point Barrow by 64 km).

12. What is the body of water in which the islands are situated?

From Quiz The Thousand Islands

Answer: St. Lawrence River

The St. Lawrence Seaway is the route by which ocean-going vessels reach the Great Lakes. From shore, you can watch a wide variety of cargo ships from many countries pass by.

13. Although France owns the islands of Saint Pierre and Miquelon, they are actually much closer to Canada than France. What Canadian province is situated closest to these islands?

From Quiz Saint Pierre and Miquelon

Answer: Newfoundland and Labrador

At its closest point, the island of Miquelon is 25 kilometers from Newfoundland.

14. Which lake is the deepest lake in the United States?

From Quiz Anchovies' North American Geography 101

Answer: Crater Lake

Crater Lake's deepest point is 1,949 feet. It's also the 7th deepest lake in the world. This question was created by borishanchovy from the United States.

15. What is the approximate population of Greenland?

From Quiz Great Greenland

Answer: 56,000

Greenland is made up mostly of Greenlanders (88%), and Danish residents (12%).

16. Purcell, Bighorn, and Medicine Bow are ranges that are part of which North American mountains?

From Quiz North American Geography Bee

Answer: Rockies

The Rockies start around Alaska and go to Mexico.

17. What is the capital of Greenland, Nuuk, also called?

From Quiz Northern America

Answer: Godthab & Godthaab

Modern Nuuk (Godthab) dates from 1721, when the Norwegian missionary Hans Egede founded a colony near the site of Vesterbygden, a 10th-century Norse settlement. About 13,000 people live in Nuuk (Godthab).

18. How many states in the US does the Niagara Escarpment pass through?

From Quiz My Apartment on the Escarpment

Answer: 4

The Niagara Escarpment is a ridge of land in the northern part of the US/southern part of Canada. The ridge is fairly prominent in many places that it runs, but is less noticeable in others. It runs mostly east-west through from New York and continues through Ontario in Canada, then back into the US in Michigan, Wisconsin, and Illinois. It is over 1600 km (994 miles) in length.

19. If I wanted to visit the town of Cow Head, what Canadian province would I need to travel to?

From Quiz Cow Places in North America

Answer: Newfoundland and Labrador

Cow Head is a fairly small town on the northwest coast of Newfoundland. It is known for its white sandy beaches and an annual theater festival. It also contains the Dr Henry Payne Community Museum, and has a notable lighthouse. From Saint John's, it is roughly an eight hour drive across the entire island to get to Cow Head. Take the Trans Canada Highway to Deer Lake, then head north on Highway 430.

20. Just before we cross over into Mexico, it's time to take a brief sojourn from our road trip at the Plaza Hotel in Sun City, formerly known as the Six-Shooter Capital. Which Texas city in the Mountain Standard Time zone are we stopping by?

From Quiz Round the World with Team Red. Stage 3

Answer: El Paso

El Paso used to be known as the Six-Shooter Capital due to its association with lawlessness and the Wild West, but became known as Sun City due to it having an average of 302 days of sun every year. The Plaza Hotel used to be a Hilton Hotel and, in an incredible stroke of poor fortune, construction started just nineteen days before the Great Depression in 1929. However, the hotel was completed in 1930 and then sold on in 1963 when it became known as the Plaza Hotel. El Paso's use of Mountain Standard Time goes back to 1921, and differs from most Texas cities which use Central Standard Time. El Paso have been resistant to legislation and other attempts to force conformity, citing potential economic disruption and its more western location as being reasons to remain in Mountain Standard Time. Question created by Malik24

21. As we arrive in one of Canada's Maritime Provinces I realize I've lost my map. We spot the CSS Acadia in the harbor. Where are we now?

From Quiz Round the World With Team Red. Stage 2

Answer: Halifax, Nova Scotia

Known officially as the Halifax Regional Municipality it is the capital of Nova Scotia and a major economic center of the Maritime Provinces. It was the first permanent European settlement in the region of the Halifax peninsula. The Acadia is the only ship still afloat to have survived the Halifax Explosion. The Maritime Museum of the Atlantic is the oldest and largest maritime museum in Canada. The Acadia was retired in 1969 and in 1976 designated a National Historic Site. It remained at the Bedford Institute of Oceanography until 1982 when it was moved and became part of the Maritime Museum of the Atlantic.

22. Following the way the crow flies, straight west from Toronto, we eventually will cross Lake Huron to get to land. What U.S. state have we entered?

From Quiz To the Left of Toronto

Answer: Michigan

Due west of Toronto, after crossing Lake Huron, you would land in the central region of Michigan's lower peninsula. Michigan is made up of two peninsulas, called upper and lower. The peninsulas are connected by the Mackinac Bridge.

23. Five US states border the Gulf of Mexico. From east to west they are: Florida, Alabama, ____, Louisiana, and Texas.

From Quiz Cold Hard Facts

Answer: Mississippi

Known as the Magnolia State, Mississippi is one of three states to have a capital named after a president. In this case, the president is Andrew Jackson, the seventh US President.

24. The island of Hispaniola is shared by the Dominican Republic and what other country?

From Quiz North America: Part 1

Answer: Haiti

Haiti and the Dominican Republic are found in the Caribbean. Haiti was hit by a massive, devastating earthquake in January of 2010. Hispaniola is known for its tropical climate.

25. An autonomous country within the Kingdom of Denmark, this nation has been inhabited by the Inuit since 2500BC. Which of the countries listed below is the "Land of the Kalaallit People"?

From Quiz Around the Globe: North America

Answer: Greenland

Greenland is the least densely populated country in the world. Greenlanders are known for being relatively religious in contrast to the other Nordic people. The major religion of the nation is Lutheranism. The capital and largest city is Nuuk.

26. At 345 feet above sea level, this location is the highest point in the whole state, but it is also the lowest high-point of any state in the US. Where is it?

From Quiz How High I Am

Answer: Britton Hill, Florida

The others are all pretty low too, but low-land and Florida pretty much go hand in hand. A very large portion of Florida, such as the Everglades, is actually right at sea level. Woodall Mountain, Mississippi rises to 806 feet. Elbright Azimuth, Delaware sits down at 448 feet. Driskill Mountin, Louisiana is 535 feet.

27. What is the name given to the narrow inlets caused by glacial erosion that are found along the coast of Greenland?

From Quiz Touring Greenland

Answer: Fjords

The Greenlandic fjords, more commonly associated with the Scandinavian nation of Norway, are U-shaped valleys that are found where the incredible uninterrupted expanse of ice meets the coastline and the chilled waters of the Arctic and Atlantic Oceans.

28. Playa del Este, Fidel Castro and La Habana Vieja all find their home in what Latin American city?

From Quiz Top 10 Cities in North America

Answer: Havana

Havana has over 2.3 million people. Playa del Este is one of the most popular beaches in Cuba. Fidel Castro took control of Cuba in 1959. La Habana Vieja is the Old Town.

29. What is the name of the highest point in North America?

From Quiz North American Extremes

Answer: Denali

At 6,194 m (20,322 ft), Denali's summit is the highest point in North America. It is located in Alaska, part of the Alaskan Mountain Range. Most of the top mountains in North America are part of the Alaskan Mountain Range or the nearby St. Elias Mountain Range. The summit of Denali, due to its extreme elevation and latitude, experiences very low temperatures and pressures. In fact, a thermometer left on the summit recorded -100 degrees F at one point (date unknown). Denali was called Mt McKinley for decades but officially became known as Denali in 2015.

30. In Saint John, New Brunswick, twice a day the St. John River, due to Ocean tides, is forced to flow upstream, in effect reversing its natural flow. What is this natural wonder called?

From Quiz Anchovies' North American Geography 101

Answer: Reversing Falls

The Reversing Falls are created by a cluster of rapids and underwater ledges in the Saint John River, which is connected to the Bay of Fundy. The Ocean Tides enter through the Bay of Fundy with such force that when the tides reach a higher elevation than the river it causes the river to reverse its natural flow. When this happens the Reversing Falls are created. This question was created by jojanne1974 from Canada.

This is category 11073
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.