FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dont Stop Agreeing
Quiz about Dont Stop Agreeing

Don't Stop Agreeing Trivia Quiz


Many treaties, pacts or other agreements have ended gruesome wars, or helped shape them. Here are ten of the most famous agreements.

A multiple-choice quiz by George95. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History
  8. »
  9. Treaties

Author
George95
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,339
Updated
Jun 12 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6459
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: violinsoldier (10/10), daisygirl20 (10/10), Maybeline5 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This question is about The Treaty of Paris. Which one you ask? Good question, there were 24 'treaties of Paris' (or ones with similar names) signed between the years 1000 and 2000. Well, this treaty is the one Napoleon signed in 1815, after his loss at which battle? Hint


Question 2 of 10
2. The 1657 Treaty of Paris created a military alliance, between what two countries, against Spain? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these wars did NOT end with a Treaty of Paris? Hint


Question 4 of 10
4. There were two major treaties that ended the War of the Spanish Succession. One was the Treaty of Rastatt, signed in 1714, and which other one, signed a year earlier in the Dutch city of Utrecht? Hint


Question 5 of 10
5. The Treaty of Guadalupe Hidalgo was a treaty, written mostly by the United States that ended which war in 1848?
Hint


Question 6 of 10
6. The Treaty of Nanjing was signed in 1842, and provided, among other things that the Chinese should give Britain Hong Kong as a Crown Colony. In 1898 a further area was added to Hong Kong but on lease. How long was the lease for? Hint


Question 7 of 10
7. This treaty, signed in 1706, created Great Britain, by merging the Kingdom of England and the Kingdom of Scotland. What was the name of the treaty? Hint


Question 8 of 10
8. The Geneva Conventions are a series of agreements signed to give the victims of war, humanitarian treatment. They protect wounded or sick fighters, prisoners of war, civilians, and medical and religious personnel.


Question 9 of 10
9. The Molotov-Ribbentrop Pact was signed in 1939 by Soviet minister Vyacheslav Molotov and German minister Joachim von Ribbentrop. Which of these was also a name given to that treaty? Hint


Question 10 of 10
10. Of course, any quiz about treaties wouldn't be complete with a question on the Treaty of Versailles. On what date was this historic document signed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : violinsoldier: 10/10
Jun 12 2024 : daisygirl20: 10/10
May 31 2024 : Maybeline5: 9/10
May 29 2024 : orinocowomble: 9/10
May 29 2024 : gumman: 8/10
May 25 2024 : selene_moon: 6/10
May 23 2024 : garydart: 6/10
May 21 2024 : rooby2s: 6/10
May 20 2024 : daveguth: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This question is about The Treaty of Paris. Which one you ask? Good question, there were 24 'treaties of Paris' (or ones with similar names) signed between the years 1000 and 2000. Well, this treaty is the one Napoleon signed in 1815, after his loss at which battle?

Answer: Waterloo

The Treaty of Paris (1815 edition) was signed on November 20, 1815. It was signed after Napoleon's defeat at Waterloo, and his second abdication. The treaty also confirmed Switzerland's neutrality.
2. The 1657 Treaty of Paris created a military alliance, between what two countries, against Spain?

Answer: England and France

The treaty's terms called for an English force of 12,000 men to help fight the Spanish in Flanders, as well use of the English fleet. It merged the Anglo-Spanish War (1654-1660) with the much longer Franco-Spanish War (1635-1659). The treaty was signed May 9, 1657.
3. Which of these wars did NOT end with a Treaty of Paris?

Answer: War of 1812

The Treaty of Ghent ended the War of 1812, signed on December 24, 1814 in Ghent, in present day Belgium. The deal restored all relations between the United States and United Kingdom. As a result of the slow communications of the time the Battle of New Orleans was fought on January 6, 1815, the combatants not finding out about the signing until February.

The Battle though was considered one of the best in American history.
4. There were two major treaties that ended the War of the Spanish Succession. One was the Treaty of Rastatt, signed in 1714, and which other one, signed a year earlier in the Dutch city of Utrecht?

Answer: Treaty of Utrecht

The Treaty of Utrecht was signed by Britain, France, Spain, Portugal, the Dutch Republic, and Savoy. Like most treaties in the 16th, 17th, and 18th centuries, the treaty involved many territory changes. Most notably, the French gave back the Hudson Bay drainage basin in present-day Canada to Britain. Spain also sustained losses in Europe, most notably that of Gibraltar to the British.

The treaties also recognized Queen Anne as sovereign of Great Britain.
5. The Treaty of Guadalupe Hidalgo was a treaty, written mostly by the United States that ended which war in 1848?

Answer: Mexican-American War

The Treaty of Guadalupe Hidalgo was signed at the Basilica of Our Lady of Guadalupe at Villa Hidalgo, hence the rather long name of the treaty. The treaty finalized many border lines between the two countries. The signing ended the two year Mexican-American War, a war that killed around 30,000 people.
6. The Treaty of Nanjing was signed in 1842, and provided, among other things that the Chinese should give Britain Hong Kong as a Crown Colony. In 1898 a further area was added to Hong Kong but on lease. How long was the lease for?

Answer: 99 years

The document ended the First Opium War. China suffered greatly from this treaty. Along with losing Hong Kong, they had to open up the ports of Xiamen, Guangzhou, Fuzhou, Ningbo, and Shanghai to foreign trade, and pay $21 million to Great Britain for the opium that was destroyed.
7. This treaty, signed in 1706, created Great Britain, by merging the Kingdom of England and the Kingdom of Scotland. What was the name of the treaty?

Answer: Treaty of Union

The Treaty took effect on May 1, 1707, after being agreed to on July 22, 1706. The idea of merging had been talked about for over 100 years, including three unsuccessful attempts. The Acts of Union were passed by each side before the merger occurred.
8. The Geneva Conventions are a series of agreements signed to give the victims of war, humanitarian treatment. They protect wounded or sick fighters, prisoners of war, civilians, and medical and religious personnel.

Answer: True

The First Geneva Convention was signed in 1864, followed by versions 2 and 3 in 1906 and 1929. The Fourth Convention was signed in 1949, after World War II. It defined the rights of prisoners of war, and protected civilians in a war zone. The Geneva Conventions are about people involved in a war, they do not protect weapons or warfare in any way.
9. The Molotov-Ribbentrop Pact was signed in 1939 by Soviet minister Vyacheslav Molotov and German minister Joachim von Ribbentrop. Which of these was also a name given to that treaty?

Answer: Nazi-Soviet Non Aggression Pact

This agreement was signed on August 23, 1939. The treaty included a secret clause that split of Poland between Germany and the USSR, and established a large Soviet sphere in Eastern Europe - the Baltic Republics, Finland and Moldova. When Germany invaded 'their' half of Poland, it was credited as being the outbreak of World War II.

As many predicted, the treaty didn't last. Germany invaded Russia in 1941 in Operation Barbarossa.
10. Of course, any quiz about treaties wouldn't be complete with a question on the Treaty of Versailles. On what date was this historic document signed?

Answer: June 28, 1919

The Treaty of Versailles ended the war between Germany and the Allied Powers (Britain, France, Italy, USA, and Japan). Most known from it is the War Guilt Clause, Article 231. It blamed Germany for starting the war, and placed very harsh sanctions on the country, most notably limits on military size, and reparations to the Allies.

The reparations contributed to hyperinflation in Germany.
Source: Author George95

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us