FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Treaties Which Have Changed the World
Quiz about Treaties Which Have Changed the World

Treaties Which Have Changed the World Quiz


These questions cover treaties which have ended ten wars during the eventful two centuries of 1710-1910.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History
  8. »
  9. Treaties

Author
chessart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
84,663
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1904
- -
Question 1 of 10
1. Which treaty ended Queen Anne's War (also known as the War of Spanish Succession) of 1702-1713? Hint


Question 2 of 10
2. Which treaty ended the Seven Years' War of 1756-1763 (also called the French and Indian War)? Hint


Question 3 of 10
3. Which treaty ended the War of 1812? Hint


Question 4 of 10
4. Which treaty ended the Mexican-American War of 1846-1848? Hint


Question 5 of 10
5. Which treaty ended the Crimean War of 1853-1856? Hint


Question 6 of 10
6. Which treaty ended the Franco-Prussian War of 1870-1871? Hint


Question 7 of 10
7. Which treaty ended the War of the Pacific of 1879-1883? Hint


Question 8 of 10
8. Which treaty ended the Boer War of 1899-1902? Hint


Question 9 of 10
9. Which treaty ended the Russo-Japanese War of 1904-1905? Hint


Question 10 of 10
10. Which treaty ended the World War I between the Allies and Germany? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which treaty ended Queen Anne's War (also known as the War of Spanish Succession) of 1702-1713?

Answer: Treaty of Utrecht

The Treaty of Utrecht, signed in 1713, marked the declining power of France and the growing worldwide strength of Britain. The treaty recognized Philip as king of Spain, but France agreed that Spain and France would never unite under one ruler. Britain gained the Spanish colonies of Gibraltar and Minorca and received a contract to supply all the Spanish colonies in America with African slaves.

In North America, France gave Britain the territory around Hudson Bay, Newfoundland, and the mainland Nova Scotia region of Acadia.
2. Which treaty ended the Seven Years' War of 1756-1763 (also called the French and Indian War)?

Answer: Treaty of Paris

The treaty gave the United Kingdom almost all French land in Canada and, to the south, all of France's holdings east of the Mississippi River except New Orleans. France kept two tiny islands south of Newfoundland--St. Pierre and Miquelon--and the Caribbean islands of Martinique and Guadeloupe.
3. Which treaty ended the War of 1812?

Answer: Treaty of Ghent

Signed at Ghent, Belgium, on Dec. 24, 1814, the treaty simply restored the situation existing before the war, and settled none of the disputes that had caused the war.
4. Which treaty ended the Mexican-American War of 1846-1848?

Answer: Treaty of Guadalupe Hidalgo

Under the treaty, the United States acquired from Mexico the regions of California, Nevada, and Utah, most of Arizona and New Mexico, and parts of Colorado and Wyoming.
5. Which treaty ended the Crimean War of 1853-1856?

Answer: Treaty of Paris

The Crimean War, fought between Russian forces and the allied armies of Britain, France, the Ottoman Empire (now Turkey), and Sardinia, was the first war to be covered by newspaper reporters and photographers at the front.
6. Which treaty ended the Franco-Prussian War of 1870-1871?

Answer: Treaty of Frankfurt

The treaty provided that France would give most of Alsace and part of Lorraine to Germany, pay Germany 1 billion dollars, and support a German army of occupation until the sum was paid.
7. Which treaty ended the War of the Pacific of 1879-1883?

Answer: Treaty of Ancon

Under the treaty, Chile gained control from Peru and Bolivia of Atacama Desert land containing valuable nitrate deposits and other minerals.
8. Which treaty ended the Boer War of 1899-1902?

Answer: Treaty of Vereeniging

The Boers agreed to stop fighting and swear allegiance to King Edward VII. The British allowed all prisoners to go home, and agreed not to punish anyone for his or her part in the war.
9. Which treaty ended the Russo-Japanese War of 1904-1905?

Answer: Treaty of Portsmouth

U.S. President Teddy Roosevelt arranged a peace conference at Portsmouth, New Hampshire, which resulted in the end of the war. Japan's victory over Russia in the war brought it recognition as a major world power.
10. Which treaty ended the World War I between the Allies and Germany?

Answer: Treaty of Versailles

Germany gave up territory to Belgium, Czechoslovakia, Denmark, France, and Poland and lost its overseas colonies. Separate treaties were drawn up with the other Central Powers, these being The Treaty of St.-Germain with Austria in September, 1919, the Treaty of Neuilly with Bulgaria in November, 1919, the Treaty of Trianon with Hungary in June, 1920, and the Treaty of Sevres with the Ottoman Empire in August, 1920.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us