FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Name The Treaty
Quiz about Name The Treaty

Name The Treaty Trivia Quiz


I give you the war and the signing parties, and you give me the name of the treaty. (By the way, remember that there was more than one Treaty of Paris.)

A multiple-choice quiz by ratboy131. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Specialized History
  8. »
  9. Treaties

Author
ratboy131
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,693
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1016
- -
Question 1 of 10
1. War of 1812: the United States and Great Britain. Hint


Question 2 of 10
2. World War I: Russia and Germany. Hint


Question 3 of 10
3. The war in the early 19th century between Napoleon I and various coalitions: Napoleon I and Britain, Prussia, Austria, Russia. Hint


Question 4 of 10
4. American War of Independence: Great Britain and the United States. Hint


Question 5 of 10
5. World War One: Hungary and the Allies. Hint


Question 6 of 10
6. Franco-Prussian War: France and Germany Hint


Question 7 of 10
7. Boer War: Great Britain and Transvaal (South African Republic), Orange Free State (now part of South Africa). Hint


Question 8 of 10
8. French and Indian War: Great Britain and France, Spain. Hint


Question 9 of 10
9. The War of the Second Coalition (Napoleonic War), Britain and France, Spain, Batavian Republic. Hint


Question 10 of 10
10. First Sino-Japanese War: China and Japan Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. War of 1812: the United States and Great Britain.

Answer: Treaty of Ghent

Ghent (also spelled Gent) is a city in Belgium. The treaty was signed on December 24, 1814. The treaty set most land boundaries and fishing rights the way they were before, but did end the war. An interesting sidenote: the news of the treaty didn't reach the U.S. for two weeks, and the Battle of New Orleans took place early in January, 1815.
2. World War I: Russia and Germany.

Answer: Treaty of Brest-Litovsk

This was signed on March 3, 1918, and was very hard on Russia, requiring it to give up a lot of land. Russia was forced to withdraw early from the war because of the Russian Revolution.
3. The war in the early 19th century between Napoleon I and various coalitions: Napoleon I and Britain, Prussia, Austria, Russia.

Answer: Treaty of Fontainebleau

This was signed on April 13, 1814, and sent Napoleon into exile. He was given 2,000,000 francs (about $400,000 U.S. dollars) per year, but the treaty stayed in effect for barely a year, because in March 1815 Napoleon escaped and lost the Battle of Waterloo.
4. American War of Independence: Great Britain and the United States.

Answer: Treaty of Paris

This was signed September 3, 1783, and recognized the U.S. as a sovereign nation.
5. World War One: Hungary and the Allies.

Answer: Treaty of Trianon

This treaty was signed on June 4, 1920. It was delayed due to revolution in Hungary, and it punished Hungary deeply. Hungary lost 2/3 of its land and 1/2 of its polulation, its army was limited to 35,000 men, and it had to pay coal, money, and livestock to its neighbors.
6. Franco-Prussian War: France and Germany

Answer: Treaty of Frankfurt

This was signed on May 10, 1871, and punished France. It lost some land and had to pay Germany about 5,000,000,000 gold francs (about $1,000,000,000 U.S. dollars). Parts of France were occupied by Germany until September 1873.
7. Boer War: Great Britain and Transvaal (South African Republic), Orange Free State (now part of South Africa).

Answer: Treaty of Vereeniging

This was signed May 31, 1902, and gave up the African countries to Great Britain. The Boer War is noted as being the first 'total war' in which a country devotes all of its resources to the conflict.
8. French and Indian War: Great Britain and France, Spain.

Answer: Treaty of Paris

This was signed on February 10, 1763, and caused France to give up most of their claims in North America. Also, Spain had to give up the land that is now Florida. After this war, Great Britain taxed the American colonists heavily, eventually leading to the American Revolution.
9. The War of the Second Coalition (Napoleonic War), Britain and France, Spain, Batavian Republic.

Answer: Treaty of Amiens

This was signed on March 27, 1802, and gave up several British conquests to France. This treaty was made invalid a few months later as hostilities continued.
10. First Sino-Japanese War: China and Japan

Answer: Treaty of Shimonoseki

This was signed April 17, 1895, and made it so China had to declare Korea independent, and had to pay Japan a high amount of money, plus give up some Pacific islands. Thanks for taking my quiz!
Source: Author ratboy131

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us