FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Pacific Islands Quizzes, Trivia and Puzzles
Pacific Islands Quizzes, Trivia

Pacific Islands Trivia

Pacific Islands Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »

Fun Trivia
Did you know that the Pacific Ocean has more than 30,000 islands? Isolated locales, tropical climates, palm trees, and exotic flora and fauna are just the beginning. Let these quizzes whisk you away to the Pacific Islands.
144 Pacific Islands quizzes and 2,016 Pacific Islands trivia questions.
1.
  Mysterious Islands: Pacific or Not?   great trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
As we board a ship bound for a cruise around the Pacific Ocean, we are given an itinerary with a list of the islands we are going to visit. But wait a minute! The list mentions a bunch of islands that are located in other oceans. Can you sort them out?
Average, 10 Qns, LadyNym, Oct 04 23
Average
LadyNym gold member
Oct 04 23
379 plays
2.
  A Polynesian Puzzle   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 12 Qns
The vast Pacific Ocean contains an estimated 30,000 islands in an area that is called Oceania. Oceania is divided into three subregions - Micronesia, Melanesia, and Polynesia.
Average, 12 Qns, ponycargirl, Oct 04 23
Average
ponycargirl editor
Oct 04 23
267 plays
3.
Capitals of Oceania
  Capitals of Oceania editor best quiz   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
With many small nations in the Pacific Ocean, their capitals become, at times, a little difficult to remember. See if these bits of trivia will help you associate the city with the country.
Easier, 10 Qns, LeoDaVinci, Apr 17 23
Easier
LeoDaVinci editor
Apr 17 23
452 plays
4.
  Exotic Pacific Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
Located in the Pacific Ocean, the Pacific Islands consist of three major island groups: Melanesia, Micronesia, and Polynesia.
Average, 10 Qns, sw11, Aug 14 23
Average
sw11 gold member
Aug 14 23
190 plays
5.
  Capital Idea or Capital Punishment!   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The concept is simple, identify the capital city of these Pacific island nations (capital idea). Maybe not so. The nation won't be named, you'll need to identify it from the clues given (oh, that is capital punishment). Best of luck.
Average, 10 Qns, pollucci19, Jun 21 22
Average
pollucci19 gold member
Jun 21 22
179 plays
6.
  Oceania's Tiniest Territories    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about these tiny islands tucked away in the South Pacific?
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 10 22
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
Dizart gold member
Nov 10 22
165 plays
7.
  Around the Globe: Australia & Oceania    
Multiple Choice
 15 Qns
This is the second installment of my Around the Globe quizzes. If a country is the answer to one question, it won't be the answer to another unless it's a bonus question, which I will indicate. This quiz will cover the area of Australia & Oceania.
Average, 15 Qns, Hermione124, May 31 20
Average
Hermione124
May 31 20
651 plays
8.
  Oceania    
Multiple Choice
 10 Qns
Places in the 'SouthPacific' or 'Oceania', whichever you want to call the fifth continent. It's just a little more than Australia and New-Zealand only!
Average, 10 Qns, flem-ish, Sep 02 23
Average
flem-ish
Sep 02 23
2917 plays
9.
  French Polynesia: Unveiled    
Multiple Choice
 15 Qns
French Polynesia is an overseas collectivity of France. It is made up of many different islands. You probably haven't heard of it, and I hope you learn something new! Good luck!
Average, 15 Qns, Pejikr, Oct 09 22
Average
Pejikr
Oct 09 22
508 plays
10.
  Islands of the Pacific    
Multiple Choice
 10 Qns
The Pacific Ocean contains a myriad of islands; some volcanic, some a paradise, some virtually unknown, but all fascinating in their own right. This quiz will test your knowledge on the archipelagos, islets and enclaves of the world's largest ocean.
Average, 10 Qns, joroco246, Mar 19 11
Average
joroco246
598 plays
trivia question Quick Question
What is the capital of the French holding of New Caledonia?

From Quiz "Only Oceania"




11.
  Niue: Discovered    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about a small place called Niue. It belongs to New Zealand, but is not an integral part of it. Have fun, learn something, and do your best! Good luck!
Average, 10 Qns, Pejikr, Dec 08 09
Average
Pejikr
327 plays
12.
  Pacific Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
Have fun with this about islands from Micronesia, Melanesia and Polynesia!
Tough, 10 Qns, biscuit_girl, Oct 10 12
Tough
biscuit_girl
1156 plays
13.
  Your Trip to the Pacific Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about your recent trip to the Pacific Islands. Let's see if you can tell me what places these are. Please rate this quiz when you are finished.
Average, 10 Qns, CatzRCool1, Jul 31 13
Average
CatzRCool1
1626 plays
14.
  Northern Mariana Islands: Divulged   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The Northern Mariana Islands are a Commonwealth of the United States of America. They occupy a strategic region of the Western Pacific. I hope you have fun taking the quiz! Good luck!
Average, 15 Qns, Pejikr, Sep 28 09
Average
Pejikr
380 plays
15.
  Majestic French Polynesia    
Multiple Choice
 10 Qns
You have just touched down in Tahiti. Your adventure awaits
Average, 10 Qns, run4, Nov 26 14
Average
run4
307 plays
16.
  You Can't Take a Taxi to Get There    
Multiple Choice
 10 Qns
Some of the most remote places on Earth are tiny reefs and islands scattered across the Pacific Ocean. One thing they all have in common - you most certainly cannot take a taxi to get there!
Tough, 10 Qns, Rowena8482, Aug 16 09
Tough
Rowena8482 gold member
560 plays
17.
  Melanesia, Micronesia, and Polynesia    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's test your knowledge about the Pacific Islands near Australia known as Oceania.
Average, 10 Qns, france22, May 31 20
Average
france22
May 31 20
560 plays
18.
  Oceania Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
Targeted by holiday-goers from all over the world, the archipelagic continent of Oceania is made up of beautiful atolls and white beaches. How much do you know about this fascinating area of the world?
Average, 10 Qns, acm2210, Oct 25 06
Average
acm2210
471 plays
19.
  Only Oceania    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's my quiz on the region of Oceania, which contains Australia, New Zealand, and many other countries! Good Luck!
Average, 10 Qns, biohazard930, Feb 23 23
Average
biohazard930
Feb 23 23
1303 plays
20.
  Places in the Heart    
Multiple Choice
 10 Qns
A random voyage around the world (although mainly in New Zealand) of places I've been to and will always remember.
Average, 10 Qns, kimkiwi, Jun 27 18
Average
kimkiwi
Jun 27 18
923 plays
21.
  Pacific Island Knowledge    
Multiple Choice
 20 Qns
This is all about Pacific islands. There are some very hard to begin with, but they get a lot easier as you work your way through the quiz. Another vintage classic from the Flynn files - enjoy!
Tough, 20 Qns, Flynn_17, Sep 29 14
Tough
Flynn_17
1174 plays
22.
  Countries of the Pacific Ocean    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a little quiz about Oceania.
Tough, 10 Qns, AlMonkey, Sep 30 15
Tough
AlMonkey
1450 plays
23.
  The Island Countries of Oceania    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz to test your knowledge on the islands of Oceania. Questions will mostly concern geography, such as climate, physical characteristics, and some political characteristics (cities, etc).
Tough, 10 Qns, PrinceMagus411, Feb 23 22
Tough
PrinceMagus411
Feb 23 22
945 plays
24.
  Biggest Islands In Oceanian Countries    
Multiple Choice
 15 Qns
In this quiz I will test your knowledge about the biggest island in some Oceanian countries.
Tough, 15 Qns, author, Jun 28 02
Tough
author
774 plays
Related Topics
  Pacific Islands Languages [World] (11 quizzes)

  Pacific War [History] (78 quizzes)


Pacific Islands Trivia Questions

1. Ever so excited for your trip to 'Paradise', you pack your suitcase and head to the airport. On arrival at Faa'a International Airport, you retrieve your bag and see the letters 'PPT' on your bag tag. What city have you just arrived in?

From Quiz
Majestic French Polynesia

Answer: Papeete

Pronounced Pape'ate-aye, this city is the capital and largest city on all the islands of French Polynesia, having around 134,000 inhabitants. The name 'Papeete' means 'water from a basket'.

2. What does the terrain of the southern islands in the Northern Mariana Islands consist of?

From Quiz Northern Mariana Islands: Divulged

Answer: Limestone

Those islands have level terraces with coral reefs. Limestone is a sedimentary rock.

3. What is the largest ethnic group in Niue?

From Quiz Niue: Discovered

Answer: Niuean

It is the predominant ethnic group. 78.2% of the population is Niuean, 10.2% of the population is another Pacific Islander. 4.5% of the population is European, 0.2% of the population is Asian, and 3.9% are mixed.

4. French Polynesia is located in what ocean?

From Quiz French Polynesia: Unveiled

Answer: Pacific

French Polynesia is located in the Pacific Ocean. To be more precise, it is in the sub-region of Polynesia.

5. What country includes the northern Solomon Islands, the Bismarck Archipelago, and the Louisiade Archipelago?

From Quiz Melanesia, Micronesia, and Polynesia

Answer: Papua New Guinea

Papua New Guinea lies on the eastern half of New Guinea, the second largest island in the world, which is part of Indonesia. It is officially named as the Independent State of Papua New Guinea. Port Moresby is its capital city.

6. What is the name of the highest point in the Cook Islands?

From Quiz The Island Countries of Oceania

Answer: Te Manga

Kilimanjaro is the tallest mountain in Africa. Te Manga, the highest point in the Cook Islands, is 252 meters tall. The Cook Islands are located halfway between Hawaii and New Zealand. Incidentally, New Zealand is responsible for the Cook Islands' foreign affairs.

7. What is the main export of Nauru?

From Quiz Only Oceania

Answer: phosphates

Nauru is a very small country in the Pacific Ocean. In fact, it is the smallest island nation in the world! It has no official capital, but a legislative district, Yaren.

8. What group of people were the first Europeans to populate the Pitcairn Islands?

From Quiz Oceania's Tiniest Territories

Answer: Mutineers from HMS Bounty

The "Mutiny on the Bounty" has been immortalized in numerous movies. Nine of the mutineers, along with a number of Polynesian men and women, landed on Pitcairn in 1790 and destroyed the ship. Their descendants have lived there ever since, with the largest settlement being Adamstown, named after mutineer John Adams.

9. With what resource did Nauru become wealthy?

From Quiz Pacific Islands

Answer: Phosphate

Nauru's phosphate reserves have been greatly depleted and much of the island is in a bad state due to mining.

10. What is the biggest island in Kiribati?

From Quiz Biggest Islands In Oceanian Countries

Answer: Kiritimati

Used to be called Christmas Island. One of the Line Islands. Largest atoll in the Pacific. Formerly included in British colony Gilbert and Ellice Islands. Pop.500.

11. This set of islands is in the North Pacific, near Hawaii. What is it called?

From Quiz Pacific Island Knowledge

Answer: Johnston Atoll

This island belongs to the U.S and is uninhabited.

12. Some forty percent of the inhabitants of the Fiji Islands do not belong to the ethnic group of the indigenous Fijians. Where are they from?

From Quiz Oceania

Answer: India

At one time the percentage was over 50%, but it has been declining to only s 44% and may continue to decline.

13. Which country contains the island of Guadalcanal, where a battle was fought during World War II?

From Quiz Countries of the Pacific Ocean

Answer: Solomon Islands

Guadalcanal was one of the most massive battles of the war.

14. Christmas Island (Kiritimati), Fanning Islands and Tarawa are the top tourist attractions of what island nation, located in central Pacific Ocean?

From Quiz Exotic Pacific Islands

Answer: Kiribati

Kiribati (811 sq km) is an island country in Micronesia comprised of 32 atolls and one remote raised coral island, Banaba. Tarawa is the capital located on Tarawa Atoll, where half of the population lives. The Battle of Tarawa was fought on 20-23 November 1943 during WWII. Christmas Island aka Kiritimati (388 sq km) is an atoll. Tabuaeran aka Fanning Island (34 sq km) is an atoll that is part of the Line Islands of the central Pacific Ocean.

15. The Galapagos islands are part of which South American country?

From Quiz Islands of the Pacific

Answer: Ecuador

The Galapagos islands are home to wide array of exceptional flora and fauna, including: marine iguanas, foot long Scolopendra centipedes, and the Galapagos penguin to name but a few. No wonder the islands were a source of fascination to Charles Darwin (after whom one of the islands is named).

16. What is the terrain of the northern part of the Northern Mariana Islands?

From Quiz Northern Mariana Islands: Divulged

Answer: Volcanic

Active volcanoes exist on the islands of Anatahan, Pagan and Agrihan. The first ever eruption on Anatahan occurred in May 2003, which formed a crater in the eastern caldera.

17. What is a significant feature of the island?

From Quiz Niue: Discovered

Answer: It is one of the largest coral islands in the world

It is 100 square miles in area and has no water area, so it couldn't be an atoll. Its highest point is only 223 feet high. The largest island in Oceania is New Guinea, at 303,500 square miles, it is the second largest island in the world. If you think that Greenland is the largest island in the world you are correct, but if you think Australia is then you're wrong, Australia is one of the continental landmasses, the other ones are Eurasia, The Americas, and Antarctica.

18. French Polynesia's capital, Papeete, is located on what island?

From Quiz French Polynesia: Unveiled

Answer: Tahiti

Tahiti is a famous island that also holds the capital of French Polynesia, Papeete. Tupai has no permanent population. Bora Bora is a popular tourist location, while Nuku Hiva enjoys a reputation for amazing natural beauty.

19. Rarotonga is the chief island of what country?

From Quiz Melanesia, Micronesia, and Polynesia

Answer: Cook Islands

Cook Islands is a self-governing dependency of New Zealand. It consists of 15 small islands, which include (besides Rarotonga) Manihiki, Aitutaki, and Pukapuka. Avarua is its capital city.

20. In 1997, I moved to New Zealand's largest city. It has a famous Sky Tower and the America's Cup lived here for a while.

From Quiz Places in the Heart

Answer: Auckland

A quarter of all New Zealanders live in Auckland.

21. In which Australian state (or territory) is the 'Eighty Mile Beach'?

From Quiz Oceania Mania

Answer: Western Australia

The Eighty Mile Beach is on the Australian west coast. It lies between two towns - Port Hedland and Broome. The beach is famous for fishing and shell collecting. There is a 'Ninety Mile Beach' in Victoria and a 'Seventyfive Mile Beach' in Queensland.

22. What country has the atoll with the largest land area in the world?". .

From Quiz The Island Countries of Oceania

Answer: Kiribati

The largest coral atoll in the world is Kiritimati, more commonly known as Kiritimati Island has the largest LAND AREA of any atoll in the world, but is not the biggest atoll.

23. What was Samoa's former name?

From Quiz Only Oceania

Answer: Western Samoa

In July of 1997, Western Samoa officially changed its name to Samoa. The residents of American Samoa protested the change, because it took away from their own Samoan identity.

24. What is the name of the unincorporated American territory located north of the Marshall Islands?

From Quiz Oceania's Tiniest Territories

Answer: Wake Island

Wake Island was claimed by the USA in 1899. On December &th, 1941, the same day as the attack on Peal Harbor, Japan attacked the island and eventually occupied it. They remained there until the end of the war, surrendering on September 4th, 1945. The US military still use it as a base in the early 21st century.

25. In what year was Hawaii annexed by the United States?

From Quiz Pacific Islands

Answer: 1898

The USA annexed Hawaii in the same year as it annexed Guam and the Philippines.

26. What is the biggest island in Samoa?

From Quiz Biggest Islands In Oceanian Countries

Answer: Savaii

Pop. 45.000. Chief towns:Saleologa and Asau. Capital Apia is on Upolu. Highest point on Savaii: Mt.Mauga Sili, 3503 ft.

27. Two islands belonging to New Caledonia. They are very far west and are near Iles Chesterfield. What are they called?

From Quiz Pacific Island Knowledge

Answer: Caye de l'Observatoire

Nothing really interesting about it....

28. Great Barrier Island is an altogether different place from the Great Barrier Reef. Where is Great Barrier Island ?

From Quiz Oceania

Answer: north of Auckland, New-Zealand

29. What island country consists of five main islands and two coral atolls? The largest and most populous island is Tutuila, with the Manu'a Islands also being part of this nation.

From Quiz Exotic Pacific Islands

Answer: American Samoa

American Samoa (77 sq km) is an unincorporated U.S. territory comprised of seven South Pacific islands and atolls. Its capital, Pago Pago, is located on Tutuila, the largest island. The highest peak, Matafao Peak, (653m) is located on Tutuila. The Manuʻa Islands (56 sq km) consist of three volcanic islands: Tau, Ofu and Oloseg. Ofu and Oloseg are connected by a bridge over the 137-meter-wide Asaga Strait.

30. Which Hawaiian island has the largest population?

From Quiz Islands of the Pacific

Answer: O'ahu

As of 2000, O'ahu had population of around 900,000; it also has the greatest population density (approx. 1500/sq mi). In stark contrast, Kaho'olawe, the 8th largest island, is uninhabited; it is now a state reserve.

This is category 4375
Last Updated Jun 22 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.