FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Samoa Quizzes, Trivia and Puzzles
Samoa Quizzes, Trivia

Samoa Trivia

Samoa Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
2 Samoa quizzes and 20 Samoa trivia questions.
1.
  Samoa - The Cradle of Polynesia   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Not to be confused with the US unincorporated territory of American Samoa, the South Pacific island nation of the Independent State of Samoa, formerly known as Western Samoa, has much more to offer than just lush green rainforests and rich culture.
Easier, 10 Qns, Matthew_07, Apr 20 20
Easier
Matthew_07 gold member
Apr 20 20
1104 plays
2.
  The Real Samoa!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There is Samoa, and there is America Samoa, but they are both part of the Samoan Islands. In this quiz we'll begin our quizzical journey to that earthly paradise which we call the islands of Samoa by looking at the geography of these beautiful islands.
Average, 10 Qns, Flamis, Nov 21 22
Average
Flamis
Nov 21 22
2753 plays

Samoa Trivia Questions

1. Where in the world are the Samoan Islands?

From Quiz
The Real Samoa!

Answer: In the South Pacific Ocean, near Tonga

The Samoan Islands are in the South Pacific, about 530 km from Tonga, and 2,900 km from New Zealand. They are about half-way between Australia and Hawaii, though very definitely not in the Coral Sea, and about 13° south of the Equator.

2. The Independent State of Samoa and the US unincorporated territory of American Samoa are known collectively as the Samoan Islands, with American Samoa lying to the east of Samoa. Which imaginary line separates the two geographical entities?

From Quiz Samoa - The Cradle of Polynesia

Answer: International Date Line

Samoa lies to the west of the International Date Line (IDL), whereas American Samoa lies to the east of the line. Samoa uses the UTC+13 time zone, whereas American Samoa uses the UTC-11:00 time zone. In other words, Samoa is 24 hours ahead of its neighbor, American Samoa. The Prime Meridian (Greenwich), located at 0 degrees longitude, was proposed by English mathematician and astronomer Sir George Airy in 1851. The Tropic of Cancer is located approximately 23.4 degrees north of the equator. Its counterpart, the Tropic of Capricorn, is located approximately 23.4 degrees south of the equator.

3. The Samoan Archipelago is divided between American Samoa and Samoa. What was Samoa called before July 1997?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: Western Samoa

The people of American Samoa still like to refer to Samoa as "Western Samoa" in order to distinguish the two groups of islands. On the other hand, American Samoa is sometimes called Eastern Samoa!

4. Which country ruled Samoa from World War I until independence in 1962?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: New Zealand

Samoa was the first Pacific island country to attain independence. Samoa still retains very close ties with New Zealand, and there are many Samoans living in New Zealand, especially in Auckland's southern suburbs. Since 1899, Samoa had been a German colony, but on 29 August 1914, New Zealand troops landed and seized the islands unopposed, having been asked to perform this "great and urgent imperial service" by Britain.

5. Sometime after landing in Samoa, on the island of Upolu, you would probably find yourself in the only city in the islands. What is the name of the only city in Samoa (which is also the capital)?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: Apia

Apia is actually 40km from Faleolo International Airport, which is one of Samoa's main links to the outside world, along with the Port of Apia, which is the major harbour for the islands. Pago Pago in American Samoa is not actually a city, having a much smaller population than Apia. Avarua is the capital of the Cook Islands, and Nuku'alofa is the capital of Tonga.

6. Not to be confused with the name of a bee yard, the capital of Samoa is noted for being the burial place of Scottish novelist Robert Louis Stevenson. What is the capital of Samoa?

From Quiz Samoa - The Cradle of Polynesia

Answer: Apia

The capital of Samoa, Apia, is located on the island of Upolu. Yaren is the capital of Nauru. Tarawa is the capital of Kiribati, whereas Suva is the capital of Fiji. An apiary, or a bee yard, is a place where beehives are kept. Honey bees are kept for their honey. Robert Louis Stevenson (1850-1894) was a Scottish novelist, best known for his novels "Treasure Island" (1883) and "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" (1886). He was born in Edinburgh, Scotland. In 1890, he moved to Samoa. He died at a very young age of 44 and was buried at Mount Vaea.

7. Upolu is not actually the largest island in Samoa. What is the largest island in the Samoan Archipelago?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: Savai'i

Savai'i is 1,718 km2 in area, and Upolu is 1,125 km2 in area. All the other islands of the thirteen official islands in the Samoan Archipelago are smaller than this--some much smaller.

8. At 1,858 meters, the highest mountain of Samoa is named after a word in the Samoan language, which fittingly means "highest". What is the foolish-sounding name of this mountain?

From Quiz Samoa - The Cradle of Polynesia

Answer: Silisili

Mount Silisili is located on the island of Savai'i. Other notable mountains of Samoa include Mount Matavanu, Mata o le Afi, and Mauga Afi. Pago Pago is the capital city of American Samoa. Lavalava are traditional clothes worn by Polynesians. Voiced by Will.i.am., Moto Moto is a male hippopotamus that is featured in "Madagascar: Escape 2 Africa" (2008).

9. The larger Samoan islands, like Upolu, were created largely by which process?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: Vulcanism

The evidence of volcanic action is most obvious on the island of Savai'i. There you can see the lava fields from the Mt Matavanu eruption in 1911, right beside the road as you tour the island.

10. On a visit to Savai'i, you might visit the village of Falealupo. What was unusual about this village before December 2011?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: It was the last place in the world to see the sunset

Falealupo is the westernmost point in Samoa, and is only 20km from the International Dateline. The village was celebrated as "the last place on Earth to enter the new millennium" until midnight 29th December 2011. Samoa skipped a day at midnight and moved to 31st December 2011 so that it was on the same side of the International Date Line as Australia and New Zealand, its main trading partners -- local time did not change, just the day. Before the change it was 21 hours behind Australia and 23 hours behind New Zealand (which usually meant it was a day ahead). After the change it was three hours ahead of Australia and just one hour ahead of New Zealand, but on the same day.

11. Even in paradise, disaster may strike. What form of disaster struck the Samoan islands in September 2009?

From Quiz The Real Samoa!

Answer: Tsunami

The tsunami was caused by an 8.0 magnitude earthquake on the northern edge of the Tonga Trench, about 200km south of Samoa. The tsunami struck the south coast of the Samoan islands, causing waves at least 3m high, wrecking villages and coastal resorts alike. Some of the worst damage was at the village of Lalomanu, on the south-east of Upolu, which I was saddened to hear since I remember the beach there as being one of the most beautiful places I have ever visited.

This is category 18238
Last Updated Jun 08 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.