FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Tonga Quizzes, Trivia and Puzzles
Tonga Quizzes, Trivia

Tonga Trivia

Tonga Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
4 Tonga quizzes and 40 Tonga trivia questions.
1.
Tonga  Friendly Islands
  Tonga - Friendly Islands   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Overwhelmed by the hospitality shown by the island's natives, Captain James Cook named Tonga 'Friendly Islands' when he visited the archipelago in 1773. The country has much more to offer than just pristine landscape and unique culture. Let's find out!
Easier, 10 Qns, Matthew_07, Mar 03 22
Easier
Matthew_07 gold member
Mar 03 22
785 plays
2.
  Tonga - An Island Monarchy   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Tiny Tonga is a kingdom of islands in the southern Pacific Ocean. Friendly and warm, it is an ideal vacation spot for many. There is more to Tonga than meets the eye. Test your knowledge of this country of Oceania.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Feb 23 12
Average
LeoDaVinci editor
4423 plays
3.
  Tonga    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz to see how much you know about Tonga.
Average, 10 Qns, TongaBaby, Aug 23 21
Average
TongaBaby
Aug 23 21
1004 plays
4.
  Tonga - True Or False    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions about Tonga. What do you know about this country in the Pacific?
Tough, 10 Qns, Vermic, May 10 13
Tough
Vermic
927 plays

Tonga Trivia Questions

1. About how many islands does Tonga consist of?

From Quiz
Tonga

Answer: 170

Forty-eight of these islands are inhabited.

2. How many main island groups are there in Tonga?

From Quiz Tonga

Answer: three

They are Ha'apai, Tongatapu, and Vava'u.

3. Many of the islands in Tonga have a rock base that is volcanic. Of the ones that aren't, what kind of rock is their base made of?

From Quiz Tonga - An Island Monarchy

Answer: limestone

Because of the volcanic nature of the area, many of the islands of Tonga are dormant or extinct volcanoes and are made of igneous rock formed when magma erupted to the surface and cooled. However, these conditions were favourable to coral growth. Years upon years of coral growth in the area left many limestone deposits and some of these were thrust upwards and out of the water of the ocean forming limestone islands. The abundance of coral brings with it many other marine animals, and over time, shells, bones, and other natural deposits form a calcium carbonate covering. Later, this formerly-organic deposit can form into limestone.

4. What is the name of Tonga's currency?

From Quiz Tonga

Answer: pa'anga

5. What is the capital of Tonga?

From Quiz Tonga

Answer: Nuku'alofa

6. Captain James Cook arrived in Tonga in 1773. What name did he give the kingdom after (and based on) his reception there?

From Quiz Tonga - An Island Monarchy

Answer: Friendly Islands

Captain James Cook was certainly not the first European explorer to reach Tonga, however, his arrival was fortuitous in that it coincided with a festival. He arrived in the middle of 'inasi', which is described as a "tribute of yams to the Tu'i Tonga by the chiefs of all of Tonga". The Tu'i Tonga was the high chief of the islands, an office held until the monarchy was established. Captain Cook found the locals to be very friendly during these festivals. So friendly, that he decided to name Tonga the Friendly Islands. However, the locals may have been a bit too friendly...William Mariner, a British writer living in Tonga claimed that the islanders were, in fact, trying to kill James Cook, but were unable to devise a suitable plan of action. Imagine how the legacy of James Cook would have developed had he ended up as stew.

7. Who were the first people to settle in Tonga?

From Quiz Tonga

Answer: Polynesians

They arrived about 3,000 years ago.

8. Nuku'alofa is the largest city in Tonga and the nation's capital. On which island, from which Tonga derives its name, is Nuku'alofa located?

From Quiz Tonga - An Island Monarchy

Answer: Tongatapu

Tongatapu is the home to more than two thirds of Tongan citizens, with most of them living in the capital, Nuku'alofa. The Tongan royal family traditionally has lived here on the island since the establishment of the monarchy. It is also the home to the ancient capital of Tonga, Mu'a, and the burial ground of the ancient tribal chiefs of the island, Langi. The island was first landed on by a European in 1643 by Dutch explorer Abel Tasman (after whom Tasmania, an island in Australia, is named). He called the island t' Eijlandt Amsterdam, as Europeans had a penchant for renaming everything.

9. What are the people from Tonga called?

From Quiz Tonga

Answer: Tongans

10. Tupou Maeakafaua Ngininginiofolanga was the first King of Tonga, deposing the tribal chiefs who ruled there up to that point. What English name in the style of a British monarch did he take upon himself?

From Quiz Tonga - An Island Monarchy

Answer: George

Siaosi (George) Tupou I, or Tāufa'āhau I, was the first monarch of the Kingdom of Tonga which was established in 1875. He was first established as the Tu'i Ha'apai to succeed his father. He got his ambition from his father who tried to become elected as high chief but was snubbed by all the other tribal chiefs. When Tāufa'āhau tried for this same position, he was thwarted when another was made high chief. Gathering support, Tāufa'āhau made conquest after conquest through shrewd political dealings and several battles. He took control of the entire nation in 1852 and set about enacting policies like the abolition of serfdom and the establishment of Nuku'alofa as the capital (predating to 1845). In 1875 he was crowned King of Tonga and took upon himself the name "Siaosi" which is Tongan for "George".

11. At night it's customary to go to a kalapu in Tonga. Females will serve you the local drink in coconut cups, although it is not customary that they drink it as well. What are you drinking?

From Quiz Tonga - An Island Monarchy

Answer: Kava

Kava is both the plant and the beverage made from the roots of that plant. It is a traditional Oceanic drink and is used widely in many cultures of the different islands, and extensively in Tonga itself. The drink itself is non-alcoholic, however, it does have several psychoactive components that give you 'interesting' effects. In Tonga, a club is called a "kalapu" and it's customary to go nightly. Females are usually the ones serving the beverage, and no related male may be in the kalapu - otherwise it's taboo. Customarily, kava is consumed by males only.

12. What are the two major industries of Tonga?

From Quiz Tonga

Answer: fishing and tourism

The major trading partners are Japan, New Zealand, and Australia.

13. What are the colors of Tonga's flag?

From Quiz Tonga

Answer: red and white

It is red with a white cross in the lefthand corner.

This is category 9686
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.