FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tonga  Friendly Islands
Quiz about Tonga  Friendly Islands

Tonga - Friendly Islands Trivia Quiz


Overwhelmed by the hospitality shown by the island's natives, Captain James Cook named Tonga 'Friendly Islands' when he visited the archipelago in 1773. The country has much more to offer than just pristine landscape and unique culture. Let's find out!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands
  8. »
  9. Tonga

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
408,197
Updated
Mar 03 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
785
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), Guest 101 (10/10), Guest 151 (10/10).
-
Question 1 of 10
1. Along with Hawaii, Samoa, and Tuvalu, in which sub-region of Oceania is Tonga located? Hint


Question 2 of 10
2. Which self-governing state, also an associated state of New Zealand, is Tonga's nearest foreign territory? Hint


Question 3 of 10
3. Tonga shares maritime borders with a few territories. Which of the following territories is NOT one of them? Hint


Question 4 of 10
4. Geographically speaking, what are Haʻapai, Tongatapu, and Vavaʻu? Hint


Question 5 of 10
5. Are the names Tonga and Togo used interchangeably?


Question 6 of 10
6. Tonga and Tuvalu's form of government is different than that of other Pacific island nations. What form of government does Tonga adopt?


Question 7 of 10
7. Vavaʻu, Tonga is noted for which of the following tourism activities? Hint


Question 8 of 10
8. The flag of Tonga depicts elements that offer hints as to the religion that is practiced by the majority of the people of Tonga. Which religion is it? Hint


Question 9 of 10
9. Tongan athlete Pita Taufatofua gained international fame in 2016 after appearing in the traditional Tongan taʻovala dress in which major sporting event? Hint


Question 10 of 10
10. What happened to the submarine volcano of Hunga Tonga-Hunga Haʻapai on 20 December 2021? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Coachpete1: 10/10
Jun 07 2024 : Guest 101: 10/10
Jun 06 2024 : Guest 151: 10/10
Jun 05 2024 : Guest 81: 8/10
Jun 01 2024 : Guest 78: 5/10
May 31 2024 : matthewpokemon: 10/10
May 31 2024 : jazh2: 9/10
May 31 2024 : Wanderess: 7/10
May 31 2024 : Samoyed7: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Along with Hawaii, Samoa, and Tuvalu, in which sub-region of Oceania is Tonga located?

Answer: Polynesia

Geographically speaking, Polynesia refers to a sub-region of Oceania that lies within the Polynesian Triangle (Hawaii, Easter Island, and New Zealand). Hawaii is one of the 50 states of the US. Both Samoa and Tuvalu are Polynesian island nations. Easter Island, also known as Rapa Nui, is a special territory of Chile.
2. Which self-governing state, also an associated state of New Zealand, is Tonga's nearest foreign territory?

Answer: Niue

Occupying an approximate area of 262 square kilometers (101 square miles), Niue, also known as the "Rock of Polynesia", is located 600 kilometers (373 miles) to the east of Tonga. The flag of Niue features a yellow field with a defaced Union Jack in the canton.
3. Tonga shares maritime borders with a few territories. Which of the following territories is NOT one of them?

Answer: Faroe Islands (Denmark)

In addition to American Samoa (United States), Niue (New Zealand), and Wallis and Futuna (France), Tonga also shares maritime borders with three other nations, namely Fiji, New Zealand, and Samoa. The Faroe Islands are located in the Atlantic Ocean.
4. Geographically speaking, what are Haʻapai, Tongatapu, and Vavaʻu?

Answer: The three main island groups of Tonga

Tonga consists of more than 169 islands. The Tongatapu island group houses the nation's capital, Nukuʻalofa. On the other hand, the Haʻapai island group is located in central Tonga. The Vavaʻu island group houses a large island, ʻUtu Vavaʻu, which is home to the ʻEneʻio Botanical Garden.
5. Are the names Tonga and Togo used interchangeably?

Answer: No, Togo is a different nation.

Though similar in spelling and pronunciation, Togo is an African nation, which is located approximately 18,500 kilometers (11,495 miles) away from Tonga. Located in West Africa, Togo borders Benin, Burkina Faso, and Ghana.
6. Tonga and Tuvalu's form of government is different than that of other Pacific island nations. What form of government does Tonga adopt?

Answer: Monarchy

The Kingdom of Tonga adopted an absolute monarchy since the country's independence in 1970. Things changed in 2010 when Tonga adopted a constitutional monarchy instead. Other Pacific island nations, such as Fiji, Kiribati, the Marshall Islands, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, and Vanuatu, are all republics.
7. Vavaʻu, Tonga is noted for which of the following tourism activities?

Answer: Whale swimming

Tonga is home to the majestic humpback whale. Tongan warm waters provide the ideal environment for the humpback whales to breed and give birth.
8. The flag of Tonga depicts elements that offer hints as to the religion that is practiced by the majority of the people of Tonga. Which religion is it?

Answer: Christianity

The flag of Tonga features a red field with a white canton that depicts a red cross. English Wesleyan Methodist missionaries arrived in Tonga as early as 1823.
9. Tongan athlete Pita Taufatofua gained international fame in 2016 after appearing in the traditional Tongan taʻovala dress in which major sporting event?

Answer: Summer Olympics

Taufatofua was born in Australia in 1983. He was the flagbearer of Tonga during the 2016 Summer Olympics' Parade of Nations, which took place in the Maracană Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. He competed in taekwondo.
10. What happened to the submarine volcano of Hunga Tonga-Hunga Haʻapai on 20 December 2021?

Answer: It erupted and caused tsunamis.

The submarine volcano of Hunga Tonga-Hunga Haʻapai is located approximately 65 kilometers (40 miles) to the north of the main Tongan island of Tongatapu. On 20 December 2021, it erupted and the powerful explosion caused tsunamis in the nation itself, and other neighboring countries, which included Fiji and Vanuatu.

NASA described the eruption as "hundreds of times more powerful" than the impact of the first atomic bomb - Little Boy, which was dropped on Hiroshima, Japan, in 1945, during WWII.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Pacific Island Nations:

A collection of my geography quizzes on various Pacific island nations. Coming up next: Fiji, Kiribati, Papua New Guinea, and Vanuatu. Enjoy!

  1. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  2. Marshall Islands - Gifts from God Average
  3. Nauru - Pleasant Island Easier
  4. Palau - Pristine Pacific Paradise Easier
  5. Samoa - The Cradle of Polynesia Easier
  6. Solomon Islands - Gem of the South Pacific Ocean Easier
  7. Tonga - Friendly Islands Easier
  8. Tuvalu - Heart of the Pacific Easier

Also part of quiz list
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us