FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nauru  Pleasant Island
Quiz about Nauru  Pleasant Island

Nauru - Pleasant Island Trivia Quiz


One of the world's least visited countries, the Pacific island nation of Nauru was named "Pleasant Island" by British sea captain John Fearn when he first sighted the island in 1798. What else do you know about this lesser-known Oceanic microstate?

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands
  8. »
  9. Nauru

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
408,133
Updated
Mar 01 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
263
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), TurkishLizzy (9/10), FREEDOM49 (9/10).
-
Question 1 of 10
1. Not to be confused with the name of an archipelago nation, in which subregion of Oceania is Nauru located? Hint


Question 2 of 10
2. The flag of Nauru depicts the geographical location of the island nation, relative to a major circle of latitude. The white 12-pointed star, representing Nauru, is located below a yellow stripe, which represents which major circle of latitude? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following statements best describes the size of Nauru? Hint


Question 4 of 10
4. The name of Nauru's nearest neighbor might remind you of a Biblical character. Which neighboring island, that belongs to the Republic of Kiribati, is being described? Hint


Question 5 of 10
5. The length of the coastline of Nauru is ___ than the distance covered in a full marathon race. Which comparative adjective completes the statement?


Question 6 of 10
6. How is Nauru's geographic configuration similar to that of Barbados and Dominica? Hint


Question 7 of 10
7. Owing to the country's rich mineral deposit, Nauru's GDP per capita used to be one of the highest in the world in the mid 1970s. However, excessive mining activities have led to the depletion of this mineral reserve in the late 2010s. Which mineral, originated from seabird droppings, is being described? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following medical conditions is reported to be highly prevalent among the people of Nauru? Hint


Question 9 of 10
9. Nauru is known to be one of the least visited countries in the world. Which prominent world leader made a visit to Nauru in 1982, during the tour of the South Pacific? Hint


Question 10 of 10
10. What is the palindromic demonym that is used to refer to a native from Nauru? Hint



Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Coachpete1: 10/10
Jun 01 2024 : TurkishLizzy: 9/10
Apr 30 2024 : FREEDOM49: 9/10
Apr 26 2024 : Kat1982: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Not to be confused with the name of an archipelago nation, in which subregion of Oceania is Nauru located?

Answer: Micronesia

Located in the vast Pacific Ocean, the subregion of Micronesia consists of more than two thousand islands. Countries located in Micronesia include the Federated States of Micronesia (FSM, or simply Micronesia), Kiribati, the Marshall Islands, Nauru, and Palau.

Polynesia and Melanesia are subregions of Oceania, whereas Macaronesia is a region located in the North Atlantic Ocean, off the coasts of Portugal, Morocco, Mauritania, and Senegal.
2. The flag of Nauru depicts the geographical location of the island nation, relative to a major circle of latitude. The white 12-pointed star, representing Nauru, is located below a yellow stripe, which represents which major circle of latitude?

Answer: The Equator

The tiny island nation of Nauru is located a mere 53 kilometers (33 miles) south of the Equator. Due to its proximity to the Equator, Nauru experiences hot and sunny weather all year round.

The three colors that appear on the flag of Nauru are blue, yellow, and white. The white 12-pointed star symbolizes the island's 12 original tribes.
3. Which of the following statements best describes the size of Nauru?

Answer: It is the world's smallest island nation.

Occupying an approximate area of 21 square kilometers (8.1 square miles), Nauru is the world's third smallest nation, after Vatican City (0.49 square kilometers or 0.19 square miles) and Monaco (2 square kilometers or 0.78 square miles). Both Vatican City and Monaco are located in the European continent, making Nauru the world's smallest island nation.
4. The name of Nauru's nearest neighbor might remind you of a Biblical character. Which neighboring island, that belongs to the Republic of Kiribati, is being described?

Answer: Banaba

Formerly known as Ocean Island, Banaba is the westernmost point of the island nation of Kiribati. It is located approximately 298 kilometers (185 miles) east of Nauru.

Barnabas is one of the Christian disciples mentioned in the Bible. His story as an apostle is featured prominently in the Acts of the Apostles.
5. The length of the coastline of Nauru is ___ than the distance covered in a full marathon race. Which comparative adjective completes the statement?

Answer: Shorter

Nauru's coastline measures 30 kilometers (18.6 miles). On the other hand, the distance covered in a full marathon race is 42.195 kilometers (26.22 miles).
6. How is Nauru's geographic configuration similar to that of Barbados and Dominica?

Answer: One single island

Geographically speaking, Nauru consists of a single oval-shaped island. Barbados, located in the Caribbean, consists of a single continental island. The island of Dominica forms part of the Windward Islands chain in the Caribbean Sea.

Nations that consist of two main islands include Antigua and Barbuda, Malta, New Zealand, São Tomé and Príncipe, Saint Kitts and Nevis, and Trinidad and Tobago.
7. Owing to the country's rich mineral deposit, Nauru's GDP per capita used to be one of the highest in the world in the mid 1970s. However, excessive mining activities have led to the depletion of this mineral reserve in the late 2010s. Which mineral, originated from seabird droppings, is being described?

Answer: Phosphate

The three great phosphate rock islands are Nauru, Banaba (Kiribati), and Makatea (French Polynesia).

Since its independence in 1968, Nauru's economy has primarily relied on its phosphate reserves. With the depletion of the phosphate mineral in the late 2010s, the nation has explored other viable income alternatives. A controversial move was made in 2001, where the Nauru Regional Processing Centre was set up on the island nation. The centre served as an offshore immigration detention facility for the Australian government.
8. Which of the following medical conditions is reported to be highly prevalent among the people of Nauru?

Answer: Obesity

In the list compiled by Lauren Streib and published in 2007, an astounding 94.5% of the people of Nauru aged 15 or above, were reported to be overweight. The issue of obesity is also noticeable in other Pacific island nations, such as Fiji, Palau, and Tonga.
9. Nauru is known to be one of the least visited countries in the world. Which prominent world leader made a visit to Nauru in 1982, during the tour of the South Pacific?

Answer: Queen Elizabeth II

Queen Elizabeth II is the Queen of the United Kingdom. She visited Nauru on 21 October 1982, where she met President DeRoburt, who served as the first President of the Republic of Nauru. Queen Elizabeth II also visited other neighbouring countries during the tour, which included Fiji, Kiribati, Papau New Guinea, Solomon Islands, and Tuvalu.
10. What is the palindromic demonym that is used to refer to a native from Nauru?

Answer: Nauruan

The demonym 'Nauruan' is of special significance because it is a palindrome - a word that spells the same from left to right, and from right to left. Other examples of palindromes are 'madam' and 'kayak'.

Famous Nauruans include Hammer DeRoburt, who was the founding President of the Republic of Nauru and Itte Detenamo, who is a Nauruan weightlifter who participated in the 2004 Summer Olympics in Athens, Greece.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Pacific Island Nations:

A collection of my geography quizzes on various Pacific island nations. Coming up next: Fiji, Kiribati, Papua New Guinea, and Vanuatu. Enjoy!

  1. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  2. Marshall Islands - Gifts from God Average
  3. Nauru - Pleasant Island Easier
  4. Palau - Pristine Pacific Paradise Easier
  5. Samoa - The Cradle of Polynesia Easier
  6. Solomon Islands - Gem of the South Pacific Ocean Easier
  7. Tonga - Friendly Islands Easier
  8. Tuvalu - Heart of the Pacific Easier

Also part of quiz list
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us