FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Marshall Islands  Gifts from God
Quiz about Marshall Islands  Gifts from God

Marshall Islands - Gifts from God Quiz


Historically, the Marshall Islands is known in Marshallese as "jolet jen Anij", meaning "gift from God". This archipelago nation, made up entirely of coral atolls, has much more to offer than just white sandy beaches and warm tropical climate. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands
  8. »
  9. Marshall Islands

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
401,859
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
299
- -
Question 1 of 10
1. Located halfway between Australia and Hawaii, the Marshall Islands are one of the four main island groups that are located in the subregion of Micronesia. Which of the following island groups is NOT part of Micronesia? Hint


Question 2 of 10
2. The Marshall Islands share maritime borders with three other Pacific island nations. Which is the exception? Hint


Question 3 of 10
3. The Marshall Islands is an archipelago nation that is located in the central Pacific Ocean. The country is located near which two imaginary lines of demarcation? Hint


Question 4 of 10
4. Etymologically speaking, the Marshall Islands are named after which of the following famous figures? Hint


Question 5 of 10
5. The two main island chains of the Marshall Islands are the Ratak Chain and the Ralik Chain, which mean sunrise and sunset, respectively, in the Marshallese language. Choose the correct statement regarding the locations of these two island chains. Hint


Question 6 of 10
6. Geographically speaking, the Marshall Islands are made up of 29 atolls and five main solid islands. Which of the following islands is NOT one of the five main islands? Hint


Question 7 of 10
7. As with most atolls of the Marshall Islands, the capital of the island nation is located on very narrow lands. Known for its port and shopping district, what is the capital and the largest city of the Marshall Islands? Hint


Question 8 of 10
8. Located on the Ratak Chain, Likiep Atoll houses a unique geographical feature of the Marshall Islands. What is it? Hint


Question 9 of 10
9. The islands and lagoons of Bikini Atoll were notoriously known as the nuclear test sites by the US in the 1940s and the 1950s. Due to the dangerously high level of radioactivity, residents were relocated to which tiny Marshallese island in 1948? Hint


Question 10 of 10
10. An act that was passed in 2018 in the Marshall Islands enables the archipelago nation to issue which of the following items, to be used as a legal tender in the country? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : japh: 9/10
Apr 16 2024 : amarie94903: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located halfway between Australia and Hawaii, the Marshall Islands are one of the four main island groups that are located in the subregion of Micronesia. Which of the following island groups is NOT part of Micronesia?

Answer: Virgin Islands

The four main island groups of Micronesia are the Caroline Islands (Federated States of Micronesia and Palau), the Gilbert Islands (Kiribati), the Mariana Islands (the Northern Mariana Islands and Guam), and the Marshall Islands.

The Virgin Islands are located in the Caribbean Sea. The archipelago is politically divided into the British Virgin Islands, the Spanish Virgin Islands, and the United States Virgin Islands.
2. The Marshall Islands share maritime borders with three other Pacific island nations. Which is the exception?

Answer: Fiji

In addition to Federated States of Micronesia (FSM), Kiribati, and Nauru, the Marshall Islands also share maritime borders with Wake Island, which is a coral atoll that is claimed by both the US and the Marshall Islands.

The Republic of Fiji is located in the subregion of Melanesia.
3. The Marshall Islands is an archipelago nation that is located in the central Pacific Ocean. The country is located near which two imaginary lines of demarcation?

Answer: The Equator and the International Date Line

The Marshall Islands are located slightly north of the equator. In addition, the archipelago nation is located just west of the International Date Line (IDL).
4. Etymologically speaking, the Marshall Islands are named after which of the following famous figures?

Answer: John Marshall (British explorer)

John Marshall (1748-1819), best remembered as the captain of Scarborough, was born in Kent, England. He visited the Marshall Islands and the Gilbert Islands in 1788.
5. The two main island chains of the Marshall Islands are the Ratak Chain and the Ralik Chain, which mean sunrise and sunset, respectively, in the Marshallese language. Choose the correct statement regarding the locations of these two island chains.

Answer: The Ralik Chain is located to the west of the Ratak Chain.

The westernmost point of the Marshall Islands is the Ujelang Atoll that belongs to the Ralik Chain. On the other hand, the island nation's easternmost point is located in the Knox Atoll that belongs to the Ratak Chain.
6. Geographically speaking, the Marshall Islands are made up of 29 atolls and five main solid islands. Which of the following islands is NOT one of the five main islands?

Answer: Maui

The five main islands of the Republic of Marshall Islands are Jabwot, Jemo, Kili, Lib, and Mejit.

Maui is the second largest Hawaiian island, after Hawaii, also known as the Big Island.
7. As with most atolls of the Marshall Islands, the capital of the island nation is located on very narrow lands. Known for its port and shopping district, what is the capital and the largest city of the Marshall Islands?

Answer: Majuro

Majuro is located on the eastern Ratak Chain.

Maseru is the capital of Lesotho. Manama is the capital of Bahrain. Maputo is the capital of Mozambique.
8. Located on the Ratak Chain, Likiep Atoll houses a unique geographical feature of the Marshall Islands. What is it?

Answer: The Marshall Islands' highest point

At a mere ten meters above sea level, the highest point of the Marshall Islands is located on Likiep Atoll. The four main islands of Likiep Atoll are Agony Island, Anal Island, Etoile Island, and Tokaen Island.
9. The islands and lagoons of Bikini Atoll were notoriously known as the nuclear test sites by the US in the 1940s and the 1950s. Due to the dangerously high level of radioactivity, residents were relocated to which tiny Marshallese island in 1948?

Answer: Kili

Located on the western Ralik Chain, Kili is a tiny island of the Marshall Islands.

A radioactive containment dome, known as the Cactus Dome, or the Runit Dome, was built at the contaminated Enewetak Atoll to contain the radioactive debris.

Malé is the capital of the Maldives. Tahiti is the largest island of French Polynesia. Oahu is the third largest Hawaiian island.
10. An act that was passed in 2018 in the Marshall Islands enables the archipelago nation to issue which of the following items, to be used as a legal tender in the country?

Answer: Cryptocurrency

The Sovereign Currency Act of 2018, passed on February 26, 2018, enables the Marshall Islands to create and issue cryptocurrency, dubbed the Sovereign (SOV). The introduction of the SOV would also lessen the nation's dependence on the US dollar.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Pacific Island Nations:

A collection of my geography quizzes on various Pacific island nations. Coming up next: Fiji, Kiribati, Papua New Guinea, and Vanuatu. Enjoy!

  1. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  2. Marshall Islands - Gifts from God Average
  3. Nauru - Pleasant Island Easier
  4. Palau - Pristine Pacific Paradise Easier
  5. Samoa - The Cradle of Polynesia Easier
  6. Solomon Islands - Gem of the South Pacific Ocean Easier
  7. Tonga - Friendly Islands Easier
  8. Tuvalu - Heart of the Pacific Easier

Also part of quiz list
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us