FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Marshall Islands Quizzes, Trivia and Puzzles
Marshall Islands Quizzes, Trivia

Marshall Islands Trivia

Marshall Islands Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
4 Marshall Islands quizzes and 45 Marshall Islands trivia questions.
1.
Settled more than 3,000 years ago, the Spanish were the first Europeans in the Marshall Islands. Named for a British admiral, they were part of German New Guinea, occupied by Japan, conquered by USA and finally self-governing in 1979.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Jul 10 21
Average
EnglishJedi gold member
Jul 10 21
2632 plays
2.
  The Marshall Islands   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Republic of the Marshall Islands, in Micronesia, is one of the world's 47 island nations. Let's take a brief tour of this fascinating place...
Average, 10 Qns, Rowena8482, Oct 26 11
Average
Rowena8482 gold member
3239 plays
3.
  Marshall Islands - Gifts from God    
Multiple Choice
 10 Qns
Historically, the Marshall Islands is known in Marshallese as "jolet jen Anij", meaning "gift from God". This archipelago nation, made up entirely of coral atolls, has much more to offer than just white sandy beaches and warm tropical climate. Enjoy!
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jun 12 20
Average
Matthew_07 gold member
Jun 12 20
302 plays
4.
  Take this The Republic of the Marshall Islands Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
The Marshall Islands is an island nation in the Pacific Ocean. It is one of the island nations of the world that is spread over many islands, instead of just one or two. Enjoy!
Average, 15 Qns, Pejikr, Oct 05 20
Average
Pejikr
Oct 05 20
280 plays
trivia question Quick Question
The capital of the Marshall Islands is Majuro Atoll, an atoll situated on 64 islands. On what island are the government offices located?

From Quiz "The Republic of the Marshall Islands"





Marshall Islands Trivia Questions

1. What US-administered territory is claimed by the Marshall Islands?

From Quiz
The Republic of the Marshall Islands

Answer: Wake Atoll

The Marshallese government refers to it as Enen-kio. The United States incorporated the territory in 1899.

2. The Marshall Islands share maritime borders with three other Pacific island nations. Which is the exception?

From Quiz Marshall Islands - Gifts from God

Answer: Fiji

In addition to Federated States of Micronesia (FSM), Kiribati, and Nauru, the Marshall Islands also share maritime borders with Wake Island, which is a coral atoll that is claimed by both the US and the Marshall Islands. The Republic of Fiji is located in the subregion of Melanesia.

3. The Marshall Islands consists of 1,156 individual islands and islets, but only 24 are inhabited. Which is the most populous of the atolls, and also home to the country's capital?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Majuro

Majuro is an atoll of 64 islands with a total land mass of 3.7 square miles (which is about one and half times the size of Gibraltar). The main population centre on Majuro Atoll, also named Majuro (population about 25,000), serves as the legislative capital of the Marshall Islands. The country's only international airport is also located here. Kwajalein Atoll, one of the world's largest coral atolls, consists of 69 islands, the largest of which is Kwajalein Island. About 2.5 miles long and 800 yards wide, Kwajalein Island is home to about 1,000 people. The average height above sea level is less than six feet and the average water temperature off the island's beaches is 81F (27C). Jaluit Atoll consists of 91 islands located about 140 miles southwest of the country's capital, Majuro. Home to just over 1,000 people, Jaluit Atoll is a designated conservation area. Arno Atoll consists of 133 islands and lies just 12 miles to the east of Majuro. Although it only has five square miles of land, Arno Atoll encompasses three lagoons covering a total area of over 130 square miles (slightly larger than Malta).

4. In what month does the wet season start?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: May

The climate is generally warm to hot and humid. The wet season starts in May and ends in November. The islands often experience tropical cyclones.

5. The Marshall Islands is an archipelago nation that is located in the central Pacific Ocean. The country is located near which two imaginary lines of demarcation?

From Quiz Marshall Islands - Gifts from God

Answer: The Equator and the International Date Line

The Marshall Islands are located slightly north of the equator. In addition, the archipelago nation is located just west of the International Date Line (IDL).

6. In which sub-region of Oceania are the Marshall Islands located?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Micronesia

The Marshall Islands are part of the Micronesia region. North of Melanesia, west of Polynesia, east of the Philippines and northeast of Indonesia, Micronesia encompasses thousands of islands spread across a huge expanse of ocean but only has a land area of some 1,230 square miles (a bit larger than Luxembourg). Besides the Marshall Islands, Micronesia also includes the Caroline Islands, the Gilbert Islands and the Mariana Islands.

7. During what year did the Marshall Islands gain independence?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: 1986

In 1979, the government was created and the Marshall Islands began its own administration. During 1986, the Compact of Free Association became official, and the Republic of the Marshall Islands became independent on October 21st of that same year. Source: Wikipedia

8. Which U.S. Territory lies immediately north of the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Wake Island

Wake Island, an unorganized, unincorporated territory of the U.S. to which the Marshall Islands lays claim, lies immediately north of the Marshall Islands. It is actually an atoll consisting of three individual islands with a total area of 2.85 square miles. Bikini Atoll, the site of American nuclear tests between 1946 and 1958, is part of the Marshall Islands. It is an atoll consisting of 23 islands at the northern end of the Railik Chain. Guam lies directly north of Papua New Guinea. It is the largest and southernmost of the Mariana Islands. The Midway Atoll is in the Northern Pacific, near the northwestern end of the Hawaiian archipelago, one-third of the way from Honolulu, Hawaii to Tokyo, Japan.

9. The Marshallese island of Elugelab, also known as Elugelap, no longer exists. What happened to it?

From Quiz The Marshall Islands

Answer: The US Armed Forces blew it up during a hydrogen bomb test in 1952

As part of the US Operation Ivy, a huge hydrogen bomb called 'Ivy Mike' was detonated on Elugelab and vapourised the entire island. Elugelab was part of Enewetak Atoll, in the west of the Marshall Islands. The atoll has around forty islets left, with an area of just over two square miles, surrounding a lagoon just under 200 square miles. Elugelab was replaced by a seabed crater over a mile wide and 165 feet deep.

10. With a land area of only 70 square miles, about the size of Washington DC, the Marshall Islands are slightly larger than which European entity?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Liechtenstein

With a land area of just 70 square miles, the Marshall Islands are slightly larger than Liechtenstein (62 square miles). San Marino is much smaller, just 26 square miles, so it would fit almost three times into the Marshall Islands. Malta (122 square miles) is almost twice the size of the Marshall Islands and the Isle of Man (221 square miles) would just about hold the Marshall Islands three times over. However, more than 98% of the Marshall Islands' territory is water, giving it a total area of around 4,500 square miles -- nearly twice the size of the US state of Delaware and about the size of Qatar.

11. Historically, the trade in copra has been important to the economy of the Marshall Islands. What is copra?

From Quiz The Marshall Islands

Answer: Dried coconut meat

Once the meat of the coconut has been dried to make copra, it can be ground or pressed to yield coconut oil. The remaining pulpy mass can be used as a nutritious feed for animals, and is called copra meal or copra cake. Copra is classed as "dangerous cargo" when in transit as it can spontaneously explode with great force when it is being transported in volume. In 1893, Robert Louis Stevenson published a short story called "The Beach at Falesa" which featured the copra trade in Samoa.

12. The Marshall Islands has had the highest rate of what disease in the world?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Leprosy

Leprosy is a skin disease that has affected humans ever since 2,000 BC. The only other animal that can get leprosy is, surprisingly, the armadillo. Central Africa has been the most afflicted region of the world with leprosy.

13. As with most atolls of the Marshall Islands, the capital of the island nation is located on very narrow lands. Known for its port and shopping district, what is the capital and the largest city of the Marshall Islands?

From Quiz Marshall Islands - Gifts from God

Answer: Majuro

Majuro is located on the eastern Ratak Chain. Maseru is the capital of Lesotho. Manama is the capital of Bahrain. Maputo is the capital of Mozambique.

14. What is the predominant color of the flag of the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Blue

Adopted to coincide with the start of self-governance in 1979, the rather distinctive flag was designed by First Lady Emlain Kabua to symbolize the country's oceanic location. The flag is mainly blue, with diagonal bands of brown and white rising from left to right to represent the equator. The 24-point star in the top left corner represents the number of electoral districts in the country.

15. The Marshall Islands are very low lying, and are at risk of disappearing beneath the waves if global sea levels rise by a small amount. What is the mean height above sea level of the islands?

From Quiz The Marshall Islands

Answer: 7 feet

During a typhoon, waves can wash completely over some of the islands, causing severe damage. The highest point of all the Marshall Islands is just 33 feet above sea level, and is on Likiep Atoll in the Eastern Chain of islands.

16. The capital of the Marshall Islands is Majuro Atoll, an atoll situated on 64 islands. On what island are the government offices located?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Delap

Majuro is the largest city in the Marshall Islands. Most of the population lives in the D-U-D area, Delap-Uliga-Djarrit. Uliga is a business district, Djarrit has the largest public primary and secondary schools in the entire Marshall Islands, and Delap has many large stores. Laura is a small island that rises ten feet above sea level, which is the highest point in Majuro Atoll.

17. Located on the Ratak Chain, Likiep Atoll houses a unique geographical feature of the Marshall Islands. What is it?

From Quiz Marshall Islands - Gifts from God

Answer: The Marshall Islands' highest point

At a mere ten meters above sea level, the highest point of the Marshall Islands is located on Likiep Atoll. The four main islands of Likiep Atoll are Agony Island, Anal Island, Etoile Island, and Tokaen Island.

18. What is the demonym for someone from the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Marshallese

Someone from the Marshall Islands is Marshallese. This is also the name of one of the country's two official languages (along with English). The Marshallese language, which is also known as "Ebon", is a Malayo-Polynesian language. There are two distinct dialects of Marshallese, one for islands in the Ratak Chain and the other for Ralik islands, although they are mutually intelligible.

19. The Marshall Islands have two official languages - Marshallese is one, what is the other?

From Quiz The Marshall Islands

Answer: English

The first westerner to visit the islands was the Spaniard Alonso de Salazar in the early 16th century. The islands are named for the English explorer John Marshall who went there in 1799. Having changed hands several times over the years, and being in the control of Spain, Great Britain, Germany, Japan, and the United States, the Republic of the Marshall Islands was 'born' on May 1st 1979.

20. What government body elects the president?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Parliament

The president serves a four-year term. There are 33 seats in parliament.

21. The islands and lagoons of Bikini Atoll were notoriously known as the nuclear test sites by the US in the 1940s and the 1950s. Due to the dangerously high level of radioactivity, residents were relocated to which tiny Marshallese island in 1948?

From Quiz Marshall Islands - Gifts from God

Answer: Kili

Located on the western Ralik Chain, Kili is a tiny island of the Marshall Islands. A radioactive containment dome, known as the Cactus Dome, or the Runit Dome, was built at the contaminated Enewetak Atoll to contain the radioactive debris. Malé is the capital of the Maldives. Tahiti is the largest island of French Polynesia. Oahu is the third largest Hawaiian island.

22. The Marshall Islands provides the world's largest sanctuary for which type of sea creature?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Shark

In 2011, the Marshall Islands government established an area of some 772,000 square miles (almost two million square km) of ocean as the world's largest shark sanctuary, which virtually doubled the protected area for sharks worldwide. All shark fishing is banned within the sanctuary area although whether the Marshall Islands have the ability to enforce this zone is open to question.

23. Although other species now live there, what is the only indigenous land mammal of the Marshall Islands?

From Quiz The Marshall Islands

Answer: Polynesian rat

Aquatic mammals are plentiful in the seas around the islands, but the only indigenous land mammal is the Polynesian rat (Rattus exulans), also known as the kiore. The species spread throughout the South Pacific with the various waves of Polynesian settlers; the remains of the kiore have been used by scientists to track these waves during archaeological studies.

24. Name the main airport in the Marshall Islands.

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Marshall Islands International Airport

The Marshall Islands International Airport is located in Majuro. There are also some other small airports. There were fifteen airports in 2009, and eleven of them were unpaved.

25. One of the major industries in the Marshall Islands is developing an alternative to diesel fuel. What are they using as an alternative?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Coconut Oil

Coconut trees are the most common plant on many of the Pacific's tropical islands, and the Marshall Islands is no exception. Government backed companies have been experimenting with ways to use coconut oil as an alternative to diesel fuel for motor vehicles, ships and power generation. The oil is produced from "copra", the white meat of the coconut, with 6-10 coconuts producing one liter of oil.

26. What is the name of the atoll where a nuclear bomb was tested and the atoll's name was in the news?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Bikini & Bikini atoll

Within the first few days of the first nuclear bomb test on the atoll, the atoll's name was in the news. On March 1, 1954, the United States' first ever hydrogen bomb test was conducted, codenamed Castle Bravo. It was conducted on Bikini Atoll and this led to widespread radioactive contamination. Walking on the island is generally safe, but eating food grown on the atoll is not safe.

27. How high is the highest point on the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: 33 feet

This geographic "extreme" is located on Likiep Atoll, an atoll consisting of 65 islands. The Marshall Islands is a low-lying country and is in danger of rising sea levels.

28. What is the currency of the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: United States Dollar

Palau and the Federated States of Micronesia are also in Free Association with the United States, and have the United States dollar as their currency too. The incorrect answers do not exist.

29. What is the main religion on the Marshall Islands?

From Quiz The Republic of the Marshall Islands

Answer: Christianity

About 97.5% of Marshallese people are Christian, around 1% practice other religions, and the rest are non-religious. Most of the Christian population is Protestant.

This is category 20450
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.