FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Kiribati Quizzes, Trivia and Puzzles
Kiribati Quizzes, Trivia

Kiribati Trivia

Kiribati Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
4 Kiribati quizzes and 40 Kiribati trivia questions.
1.
Dawns Early Light
  Dawn's Early Light   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Kiribati
Kiribati claimed to be the first country to welcome the new millennium (and every other day since 1995) by the dawn's early light. (Clicking on the image to make it larger might help you work out some answers.)
Average, 10 Qns, looney_tunes, Mar 18 23
Average
looney_tunes editor
Mar 18 23
4082 plays
2.
Roaming Around the Republic of Kiribati
  Roaming Around the Republic of Kiribati   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The Republic of Kiribati was formed in 1979, and, over time, three island groups - the Gilbert, Phoenix, and Line Islands - were united into one country. What do you know about the islands of the Republic of Kiribati?
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jul 22 22
Average
ponycargirl editor
Jul 22 22
168 plays
3.
  The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Let's take a brief tour of this beautiful island nation in the South Pacific.
Average, 10 Qns, Rowena8482, Dec 06 10
Average
Rowena8482 gold member
2091 plays
4.
  Kiribati - Paradise on Earth?    
Multiple Choice
 10 Qns
Some places are easy to get to but some are difficult but well worth the journey, come with me and learn about my adopted home.
Average, 10 Qns, mochyn, Mar 13 15
Average
mochyn
536 plays

Kiribati Trivia Questions

1. When Kiribati was known as the Gilbert Islands, it was one half of a former British colonial holding, along with what is now Tuvalu. They were known as the Gilbert and ___ Islands. What was the former name for Tuvalu in Colonial days?

From Quiz
The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: Ellice Islands

The Gilbert and Ellice Islands became a Protectorate of the British Crown in 1916. The Gilberts had actually been under British control since 1892, and been home to British settlers since the early nineteenth century.

2. What was Kiribati known as before independence?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: Gilbert Islands

The British discovered the islands in 1788 and named them after the captain who first set foot on the islands. Kiribati became a Crown Colony.

3. Banaba Island is unique within Kiribati. What makes it so?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: It is the only actual island, as opposed to atoll or reef

Banaba, also known as Ocean Island, is the only actual island to be part of Kiribati. All the other land is made up of atolls and reefs. Politically, Banaba has been controversial; it is the remotest from the rest of Kiribati, and administered from Fiji by a body called the Rabi Council.

4. When did Kiribati obtain independence?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: 1979

The British gave the Islands self rule in 1971 and then complete independence in 1979, under the new name of Kiribati.

5. The island of Kiritimati forms over 70% of the land area of Kiribati. By what name is this island, the largest atoll in the world, also known?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: Christmas Island

If one could say "kiritimati" aloud in a Kiribati accent, it is actually pronounced "kerissemess" (sort of!) which rather gives the game away! During the 1950s, the UK carried out nuclear testing on and around Kiritimati. Since the mid 1970s, however, the entire island has been a protected wildlife sanctuary. There is another Christmas Island in the Indian Ocean (administered by Australia).

6. What is the currency of Kiribati?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: Australian Dollar

Geographically a lot closer to Australia than to the U.K., the local inhabitants decided to forge stronger ties with Australia.

7. When Anote Tong was the President of Kiribati he said, "To plan for the day when you no longer have a country is indeed painful but I think we have to do that." To what disaster was he referring?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: Kiribati vanishing completely if global sea levels rise slightly

President Tong made his remarks in a speech in 2008. Scientists have determined that an overall rise in sea levels of less than two metres would be enough to make the entire country of Kiribati disappear beneath the waves. The Government of Kiribati has appealed to both Australia and New Zealand to make arrangements to take in the people of Kiribati when the time comes.

8. Apart from I-Kiribati, what is the only other official language of Kiribati?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: English

Formerly ruled by the U.K. and since independence linked to Australia, it is English.

9. Kiribati gained full independence from the United Kingdom in 1979, but what year did it become a member of the United Nations?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: 1999

The Ellice Islands gained independence as Tuvalu in 1978. Although the Gilbert Islands became Kiribati in 1979, it wasn't until 1983 that the United States gave up all claims to some of the islands which form the country.

10. To a citizen of Kiribati, who or what is "te Beretitenti"?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: The President

"Te Beretitenti" is the Gilbertese word for the president of the country. Every adult citizen gets to vote for the president, and then the president selects his or her cabinet members from the forty-four elected members of the House, known as the Maneaba ni Maungatabu.

11. What is the approximate population of Kiribati?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: 100,000

According to the C.I.A.(A.G.T -A FTER GEORGE TENNET) the population is just over 100,000. The average age is 19 and life expectancy is around 60 years of age.

12. Kiribati has no armed forces, and in case of attack, they are under the protection of which country?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: Australia

Since independence, nearly all of Kiribati's connection with the U.K. have been severed and transferred to Australia.

13. According to the South Pacific Regional Environment Program, what happened to the Kiribati islands of Tebua Tarawa and Abanuea in 1999?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: They vanished under the sea

The South Pacific Regional Environment Program is based in Samoa, and was founded in the 1980s to address various issues which affect the land and people of the South Pacific. Source:www.sprep.org/

14. Which famous author lived on Kiribati for a period of time?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: Robert Louis Stevenson

R.L. Stevenson spent the years 1888 and 1889 at Abemama and his wife designed a new flag for the natives. They were less than happy with her design of a shark with a crown on its head.

15. Millennium Island, in Kiribati, was renamed so at the end of 1999 to honour its being first in the world to enter the new millennium at the beginning of the year 2000. What was its former name?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: Caroline Island

The moving of the International Date Line to let all of Kiribati share the same time zone paid off for the tourist industry there when Caroline Island became the first land in the world to reach January 1st 2000. Reporters and television crews from all over the world arrived to film the dawn arriving, and the newly renamed Millennium Island had its place in history assured.

16. How many hours in front of G.M.T. (Greenwich Mean Time) is Kiribati?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: 12

Situated halfway between Hawaii and Australia, it is 12 hours in front of G.M.T. So when the British are having breakfast, I am having dinner.

17. The country of Kiribati has a national trust fund in place, which invests and takes care of the profits from a previously lucrative (later defunct) island industry. Which industry provided the funds?

From Quiz The Islands Formerly Known as Gilbert...Kiribati

Answer: Guano export

The island of Banaba is one of the "big three" phosphate islands of the South Pacific (Nauru and Makatea are the other two). Guano collection on Banaba ceased in 1970, after around 90% of the surface material of the island had been removed. Although the industry is no longer viable, the money made in the past is used for the benefit of future generations of Kiribatian people, especially if the worst happens--the country being lost to rising sea levels and the people are all left as refugees.

18. What bird is found on the flag of Kiribati?

From Quiz Kiribati - Paradise on Earth?

Answer: Frigate bird

The upper half of the flag is red with a yellow frigate bird flying over a rising yellow sun and the bottom half is blue with three white stripes which represents the ocean.

This is category 15247
Last Updated Jun 18 2024 11:28 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.