FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Micronesia Quizzes, Trivia and Puzzles
Micronesia Quizzes, Trivia

Micronesia Trivia

Micronesia Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
4 Micronesia quizzes and 40 Micronesia trivia questions.
1.
  Federated States of Micronesia - The FSM   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Located in Oceania, the Federated States of Micronesia (FSM) is an archipelago nation that comprises more than 600 islands. What else do you know about the FSM apart from its warm tropical climate and world-class dive sites? Enjoy!
Easier, 10 Qns, Matthew_07, Jun 02 20
Easier
Matthew_07 gold member
Jun 02 20
1008 plays
2.
  Macroscopic View of Micronesia    
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz on the Federated States of Micronesia. This quiz was written as part of the Belles Dames' quiz submissions for the FunTrivia Amazing Race II.
Average, 10 Qns, Mariamir, Jan 12 18
Average
Mariamir
Jan 12 18
1980 plays
3.
  Small Islands, Big Name; FSM    
Multiple Choice
 10 Qns
The Federated States of Micronesia are "small but perfectly formed". Let's take a quick tour of this beautiful island nation of the South Pacific.
Average, 10 Qns, Rowena8482, Jan 12 15
Average
Rowena8482 gold member
1830 plays
4.
  FSM: The Federated States of Micronesia    
Multiple Choice
 10 Qns
A fun-filled, knowledge packed journey into the Western Pacific location of the Federated States of Micronesia. Bite into this mouth-watering all educational quiz.
Tough, 10 Qns, apathy100, Nov 14 19
Tough
apathy100 gold member
Nov 14 19
2186 plays

Micronesia Trivia Questions

1. The Federated States of Micronesia form part of an archipelago. Collectively known as the Caroline Islands, the FSM and which country make up that archipelago?

From Quiz
Macroscopic View of Micronesia

Answer: Palau

The Caroline Islands is an archipelago formed by the Federated States of Micronesia and the Republic of Palau. The archipelago is made up of hundreds of islands, home to a great diversity of cultures and peoples.

2. Until 1990, the four island groups which make up the Federated States of Micronesia were part of the TTPI. What does TTPI stand for?

From Quiz Small Islands, Big Name; FSM

Answer: Trust Territory of the Pacific Islands

Originally under German, then Japanese control, the TTPI came under the protection of the United Nations, administered by the United States, from 1947. Beginning in 1986 and ending in 1994, the US administration withdrew and the three independent nations of Marshall Islands, Federated States of Micronesia, and Palau, were 'born', along with the US administered Mariana Islands. The Mariana Islands are the northernmost group of islands in Micronesia.

3. Which part of the Pacific Ocean is graced by the presence of the Micronesian islands?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Western Pacific Ocean

The Micronesian islands lie to the east of the Philippines and north of New Guinea.

4. Jesuit-run Xavier High School was the first high school to be founded in what is now the Federated States of Micronesia. It is in the largest town in the country, although not the capital. Where is it?

From Quiz Small Islands, Big Name; FSM

Answer: Weno

Xavier High has pupils from FSM, Palau, and Marshall Islands on the rolls. It was founded in 1952. Weno (formerly called Moen) is the name of an island as well as the city - it is the state capital of Chuuk. The actual capital of the Federated States of Micronesia is Palikir, on Pohnpei Island.

5. The majority of the islands that form Micronesia are either volcanic islands, or what other landform?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Coral atolls

Of the 600 and some islands in Micronesia, a large percentage of them are formed by coral protruding above the surface of the water, which over time becomes firm enough, and large enough in area, to support the Micronesian lifestyle.

6. What form of government governs the Federated States of Micronesia?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Democratic republic

As per their constitution, the government is divided into three branches. Presidents, governors, senators, and other political bodies are elected by popular vote.

7. Though Weno is the largest town of the Federated States of Micronesia, it is not the nation's capital. Which town, located in the northwestern region of Pohnpei, is the capital of the island nation?

From Quiz Federated States of Micronesia - The FSM

Answer: Palikir

Weno is located in the state of Chuuk. Palikir is located in the municipality of Sokehs. Prague is the capital of the Czech Republic. Paramaribo is the capital of Suriname. Pyongyang is the capital of North Korea.

8. Aside from subsistence farming and fishing, what is an increasingly major economic activity in the country?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Tourism

Tourism is a major economic activity due to the beautiful nature of the islands. In particular, scuba diving is a popular activity among tourists to the area.

9. Once named the "Garden of Micronesia", this state is home to the nation's capital. Which of the four states is it?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Pohnpei

The nation's capital is Palikir, which is located in the island of Pohnpei. The fertile soil and climate of Pohnpei are conducive to the growth of a variety of crops, which support the island's 36,000 people.

10. Every year since 1952, the United States Air Force has carried out 'Operation Christmas Drop' to give gifts to the people of the remote Kapingamarangi Atoll. The gifts are donated by the people of which other Pacific island?

From Quiz Small Islands, Big Name; FSM

Answer: Guam

As well as useful supplies like fishing nets and tools, the parcels also contain toys and school supplies for the children of Kapingamarangi. The boxes are dropped from a large cargo plane, on parachutes, and can weigh anything up to 400lbs each. One of the Caroline Islands, Kapingamarangi is the most southerly atoll in the Federated States of Micronesia, and is 300km south of the nearest island. The people live by fishing and subsistence farming, and are famed for the skill and beauty of their handicrafts.

11. A common item that can be seen in Micronesia are called "thu'us". What are these?

From Quiz FSM: The Federated States of Micronesia

Answer: A type of loin cloth

Many villages in Micronesia still live by traditonal means. One example that can be seen is the way in which many villages dress. Fishing, sailing, and weaving are all important facets of life in many Micronesian villages. Common garments of clothing that may be worn or made in these communities include grass skirts worn by the women and thu'us worn by the men.

12. Situated on the eastern side of the island of Pohnpei, what is Nan Madol?

From Quiz Small Islands, Big Name; FSM

Answer: An ancient ruined city built on man made islets

Nan Madol is a ceremonial compound, built on a network of man made islets just offshore, on the eastern side of Pohnpei. Archaeologists have determined that the earliest construction of Nan Madol began around the eighth century AD, and the island of Pohnpei has been inhabited since as far back as the third century. Little is known about Nan Madol, with perhaps the biggest mystery being how the large stones, used to construct the islets, were transported into place.

13. Known as the Wreck Diving Capital of the World, Chuuk Lagoon offers a spectacular view of naval warships and aircraft to divers. The site was used by the Japanese Imperial Fleet as a naval anchorage during which war?

From Quiz Federated States of Micronesia - The FSM

Answer: World War II

Chuuk Lagoon, previously known as Truk Lagoon, is home to one of the world's largest warship graveyards. The Japanese naval base at Chuuk Lagoon was destroyed by the US in 1944. Scuba-diving is the main industry in Chuuk. The island is served by Chuuk International Airport.

14. One of the four Micronesian states is Kosrae, located at which extremity of the Caroline Islands?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Eastern

The country itself lies in the eastern end of the archipelago, and of its states, Kosrae is the easternmost.

15. On Pingelap atoll, at least five percent of the population have "maskun"; what is maskun?

From Quiz Small Islands, Big Name; FSM

Answer: Colour blindness

Maskun means "no see" in the local language, and along with the 5% of the people who actually suffer from the condition, another 30% are genetic carriers. It is thought that after a severe typhoon in the late 1700s, so few survivors were left that the condition, known as achromatopsia, became endemic via inbreeding. Neurologist Oliver Sacks studied the population, and wrote of his findings in his 1997 book "The Island of the Color Blind".

16. At 782 meters, the highest point of the Federated States of Micronesia is also the second highest mountain in the subregion of Micronesia. Which mountain, located in Pohnpei, is being described?

From Quiz Federated States of Micronesia - The FSM

Answer: Mount Nanlaud

Mount Nanlaud (782 meters) is the second highest Micronesian mountain, after the Northern Mariana Islands' Agrihan (965 meters). Mount Ararat (5,137 meters) is the highest point of Turkey. Mount Nyangani (2,592 meters) is the highest point of Zimbabwe. Mount Everest (8,848 meters) is the highest point of Nepal.

17. Which state originally went by the name of "Wa'ab"?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Yap

Yap is the most affluent state of the country, due to its tourism and light industries.

18. Written by British neurologist and naturalist Oliver Sacks (1933-2015), "The Island of the Colorblind" (1997) describes the total color blindness disorder that affects residents of which island of the Federated States of Micronesia?

From Quiz Federated States of Micronesia - The FSM

Answer: Pingelap

The total color blindness disorder is known as "maskun" by the locals. It means "not see" in the Pingelapese language. A deadly typhoon destroyed the island of Pungelap in 1775. Only 20 people survived the disaster. One of them, Doahkaesa Mwanenihsed, was believed to be the carrier of the defective gene. Ping Chau is an island located in Hong Kong. The Pitcairn Islands, part of the British Overseas Territories, are located in the southern Pacific Ocean. Pinto Island is an island located in Alabama, US.

19. Dolohmwar, the third highest point in the country, is located in which of the states?

From Quiz Macroscopic View of Micronesia

Answer: Pohnpei

Dolohmwar rises from the center of Pohnpei island. Its peak marks 791 meters (2,595 feet) above sea level.

20. The island of Kosrae is rarely visited and has become the "secret" destination for these types of divers.

From Quiz FSM: The Federated States of Micronesia

Answer: Scuba

The island of Kosrae is known for an amazing landscape that is made up of rich vegetation and beautiful pristine mountains. Those who are interested in SCUBA diving may explore coral reefs that surround the island which are maintained through an extensive mooring buoy system organized by concerned residents and volunteers.

This is category 16678
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.