FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cook Islands Quizzes, Trivia and Puzzles
Cook Islands Quizzes, Trivia

Cook Islands Trivia

Cook Islands Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Pacific Islands

Fun Trivia
5 Cook Islands quizzes and 65 Cook Islands trivia questions.
1.
  Cook Or Caribbean?   great trivia quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
The Cook Islands are a group of 15 islands in the South Pacific Ocean. But can you pick out each one, leaving six other islands all of which can be found in the Caribbean region between North and South America?
Very Easy, 15 Qns, stedman, Oct 04 23
Very Easy
stedman editor
Oct 04 23
290 plays
2.
  The Island of Rarotonga    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about this beautiful island?
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Oct 17 23
Recommended for grades: 11,12
Average
Shadowmyst2004
Oct 17 23
86 plays
3.
  The Cook Islands - paradise on earth    
Multiple Choice
 10 Qns
The Cook Islands are truly one of the gems of the South Pacific. But how much do you know about them? Why not find out with this quiz?
Average, 10 Qns, adeej, Jun 03 10
Average
adeej gold member
834 plays
4.
  Take this Rarotonga Quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
Here's a quiz about the largest island in the Cook Islands.
Tough, 20 Qns, MaxWilkins, Jul 28 11
Tough
MaxWilkins
292 plays
5.
  Cook Islands - True Or False    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions about those beautiful Cook Islands.
Average, 10 Qns, Vermic, Dec 03 15
Average
Vermic
748 plays
trivia question Quick Question
Te Manga, the highest peak on Rarotonga, reaches which height?

From Quiz "Rarotonga"





Cook Islands Trivia Questions

1. Rarotonga International Airport is located in which village?

From Quiz
Rarotonga

Answer: Nikao

In 2009-2010 the airport terminal was renovated and expanded. The airport included a cafe. A church, the RSA, and a jewellery shop are located across the road.

2. What is the largest island in the Cook Islands group?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: Rarotonga

Rarotonga is the largest island in the Cook Islands and is by far the most populated. The national parliament, the national stadium and the international airport are all on the island of Rarotonga. Aitutaki is in the Cook Islands. Tonga and Papeete are not.

3. Rarotonga is part of what country?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: Cook Islands

Rarotonga is the most populous and the largest of the Cook Islands, a group of 15 islands and atolls located in the South Pacific Ocean.

4. The playing field nicknamed "the swamp" is located in which village?

From Quiz Rarotonga

Answer: Avatiu

Avatiu is the village located behind Avarua. Avarua is the capital of the Cook Islands.

5. What is the basic phrase used to greet a Cook Islander?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: Kia Orana

Everywhere you go in the Cook Islands, you are welcomed with a hearty 'Kia Orana'. It not only means hello but also carries a meaning of 'long life to you'.

6. What is the main city on Rarotonga?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: Avarua

Avarua serves as the administrative center of the Cook Islands. It is where the government offices, including the Parliament House and the High Court, are located. The town is also the economic hub of the Cook Islands. It is home to various businesses, banks, and retail establishments. Avarua's Punanga Nui Market is a popular place for locals and tourists to buy fresh produce, handicrafts, and souvenirs.

7. What is the name of the national college of the Cook Islands?

From Quiz Rarotonga

Answer: Tereora College

Tereora College was the first high school in the entire country to go up to year 13. Scholarships have been offered for outer island students.

8. What is the official currency used in the Cook Islands?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: New Zealand Dollar

The Cook Islands are a semi-independent protectorate of New Zealand. Thus, the New Zealand dollar is used as the national currency. There are also some local coins which are used, but these are now becoming less common.

9. What is the traditional name for the main road of Rarotonga?

From Quiz Rarotonga

Answer: Ara Tapu

There are two main roads in Rarotonga: the main road and the back road. Ara Tapu is 32-kilometres long.

10. How many miles is Rarotonga in circumference?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: 20 miles

It has a circumference of approximately 32 kilometers (about 20 miles). The island's relatively small size makes it easily navigable by road, and it's a popular destination for travelers seeking natural beauty, tropical landscapes, and outdoor activities.

11. How many harbours are in Rarotonga?

From Quiz Rarotonga

Answer: 3

There are three harbours. They are called Avatiu, Avana and Avarua.

12. What is the most popular means of transport for locals and tourists alike in the Cook Islands?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: motor scooter

Everyone in the Cook Islands gets around the island by motor scooter. There certainly are cars, bicycles and a bus as well but the scooters are the kings of the road. A warning for tourists - the 'Rarotonga tattoo' is an all too common injury suffered by visitors. It is where the back of the leg gets burned by the exhaust pipe as you get off your scooter!

13. What does "Rarotonga" mean?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: Down south

The word Raro means Down and Tonga means South. The Cook Islands have a rich Polynesian culture and heritage. Traditional dance, music, and art play an important role in the local culture, and visitors can experience these aspects through performances and local events.

14. Te Manga, the highest peak on Rarotonga, reaches which height?

From Quiz Rarotonga

Answer: 658m

Te Manga and the surrounding peaks are commonly known as the cloud mountains. For rock climbers, Te Manga is graded "hard".

15. Based on the evidence of fires, archaeologists have estimated that there was human life on Rarotonga about how many years ago?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: 1,500 years ago

While the exact timeline can vary based on specific archaeological findings, it's generally believed that Polynesian settlers arrived in the Cook Islands, including Rarotonga, around 1,500 years ago, which would place their arrival around 500 AD. These early Polynesian settlers likely used fire for various purposes, including cooking, clearing land for agriculture, and other daily activities. Fire remains an important tool in the traditional and cultural practices of the Cook Islands.

16. "Vaiora" is the local name of what?

From Quiz Rarotonga

Answer: a fizzy drink

Vaiora is a locally made fizzy drink... yet, it's never fizzy! Vaiora is advertized as a "sparkling flavoured beverage".

17. What is the name of Rarotonga's endangered flycatcher bird?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: Kakerori

The scientific name of the Kakerori is Pomarea dimidiata. It belongs to the family Monarchidae, which includes monarch flycatchers. Kakerori are small birds, with males typically measuring around 18 cm (7 inches) in length. They have distinctive plumage, with males being mostly black with a bright orange-yellow patch on their breast, throat, and forehead. Females are generally brown with a hint of orange-yellow on the throat and belly.

18. How many islands are off the coast of Muri?

From Quiz Rarotonga

Answer: 4

These are Mo tutapu, Oneroa, Koromiri and Taakoka. Muri Beach is located on Rarotonga's southeastern coast.

19. Used in fine jewellery, what is the most romantic souvenir from the Cook Islands?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: Black Pearl

As in French Polynesia, the cultured black pearl is one of the most highly sought after jewels in the Cook Islands. The northern group islands of Manihiki and Penrhyn are world famous for producing beautiful black pearls. Diving for these beautiful pearls is a prestigious activity in the Cook Islands.

20. Rarotonga Hospital is located on a site which used to be used as what?

From Quiz Rarotonga

Answer: Leper colony

The site of the Tupapa Health Clinic in Tupapa was originally meant to be used for Rarotonga Hospital. I don't know why it was moved to where the leper colony used to be, as it is up on a hill and quite difficult to get to.

21. And finally, an easy one.... After which great explorer were these islands named?

From Quiz The Cook Islands - paradise on earth

Answer: Captain Cook & James Cook & Captain James Cook

The Cook Islands are named after the great British explorer, Captain Cook. Captain James Cook first sighted the Manuae atoll in the Southern Group of islands in 1773 and then discovered the islands of Palmerston, Tukutea, Mangaia and Atiu in 1777.

22. The American author Robert Dean Frisbie died on Rarotonga. In what year did he die?

From Quiz The Island of Rarotonga

Answer: 1948

Frisbie died in 1948 on Rarotonga. He spent much of his life on The Cook Islands, especially on Pukapuka. Frisbie's headstone, which is at the southern end of the churchyard in Avarua, is hard to find because of mildew and mold. Frisbie was born in Cleveland, Ohio. Frisbie authored several books about his life in the South Pacific, including "The Book of Puka-Puka" (1929), "The Island of Desire" (1934), "Dawn in the Dark Continent" (1942), and "Cocoa and Islanders" (1944). These books offer vivid descriptions of island life, native cultures, and the challenges of living in isolation.

23. Which side of the island would you be on if you were on Happy Valley Road?

From Quiz Rarotonga

Answer: North

Happy Valley is a long valley located behind Avarua. The road goes inland approximately two kilometres.

24. In 2000, a young female surfer disappeared off Arorangi due to a suspected shark attack. Her remains washed up on a beach in which village?

From Quiz Rarotonga

Answer: Tupapa

The shark attack occurred around Christmas of 2000.

25. What is the name of the Prime Minister of the Cook Islands elected in 2010?

From Quiz Rarotonga

Answer: Henry Puna

Henry Puna succeeded former Prime Minister Jim Marurai. Puna assumed office on November 30, 2010.

26. The famously abandoned Sheraton Hotel is located in which village?

From Quiz Rarotonga

Answer: Vaimaanga

The hotel was abandoned in the early 1990s due to lack of funds. Since then, several attempts to complete the project by several different companies, including the Hilton had failed.

27. When is Rarotonga Gospel Day?

From Quiz Rarotonga

Answer: July 25

Rarotonga's Gospel Day is held on July 25. All of the inhabited islands in the Cook Islands have their own Gospel Days, celebrated once a year. The national Gospel Day is held October 26.

28. What is the name of the stream that the cross-island-walk crosses several times?

From Quiz Rarotonga

Answer: Papua Stream

The cross island walk runs from Avatiu Valley on the north side of the island to Vaimaanga on the south side of the island.

29. What is the traditional greeting of the Cook Islands?

From Quiz Rarotonga

Answer: Kia Orana

Kia Orana is the Cook Islands Maori way of saying hello. It also means "may you live long", or something along those lines. :D

30. Which village is closest to where the lagoon is at its widest?

From Quiz Rarotonga

Answer: Titikaveka

The lagoon is at its widest around Titikaveka. On the northern side of the island around Tupapa, however, the lagoon is only a few metres from the reef.

This is category 4377
Last Updated Jul 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.