FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dutch Colonial History
Quiz about Dutch Colonial History

Dutch Colonial History Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of Dutch colonial history. Itīs important to bear in mind that the Dutch colonial empire was mainly a trading empire relying on key ports and bases rather than on the colonization of vast areas.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Dutch

Author
author
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,591
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
1386
Last 3 plays: Guest 51 (12/25), Luckycharm60 (9/25), Guest 95 (11/25).
- -
Question 1 of 25
1. The Dutch East India Company was founded in 1602. The Dutch displaced another European colonial power to monopolize trade with the Spice Islands. What colonial power did they displace? Hint


Question 2 of 25
2. In 1619 Dutch East India Company captured the port of Jakarta and renamed it__________? Hint


Question 3 of 25
3. In 1658 the Dutch conquered the Portuguese territories in this island, attracted by the spice trade. This trade had been developed by Arab merchants who called the island Serendip. Hint


Question 4 of 25
4. The Portuguese were ousted from this trading port by the Dutch after a seven-year blockade in 1641. Hint


Question 5 of 25
5. The Spice Islands were captured by the Dutch in ca. 1605-21, and so they gained a monopoly of the spice trade. What are these islands called today? They are still the worldīs major producer of spices, especially nutmegs, mace and cloves. Hint


Question 6 of 25
6. This port on Sulawesi (Celebes) Island was captured by the Dutch in 1667. It was to become a major trading center in the area. Hint


Question 7 of 25
7. The Dutch took control of this port in S.India in 1663. It was the principal harbor of the Malabar Coast. Hint


Question 8 of 25
8. The Dutch West India Company was established in 1609. This company organzied attacks on Spain and Portugal (which were united from 1580-1640) and their colonies, including piracy against the silver fleets. In 1624 the Dutch conquered this city/district (as well as six other districts) in Brazil. The aim was to utilize their products, mainly sugar cane and tobacco, and take over the slave trade. Hint


Question 9 of 25
9. The Dutch also settled several colonies in the West Indies. Many of these islands are still Dutch colonies, the only remaining part of the Dutch colonial empire. This island is the biggest of the Netherlands Antilles and was captured by Dutch West India Company in 1634. Hint


Question 10 of 25
10. The Treaty of Paris in 1815 (after the Napoleonic Wars) awarded another Caribbean island to the Dutch. Which one? Hint


Question 11 of 25
11. This Dutch colony in South America was ceded to them by England under the terms of the Treaty of Breda in 1667. It remained a Dutch colony until independence 1975. Hint


Question 12 of 25
12. The Dutch had a colony in North America from 1613-64. What was the name of the colony? Hint


Question 13 of 25
13. What was the Dutch name of Georgetown, now capital of Guyana, when it was part of Dutch colony Guiana (or Essequibo-Demerara)? Hint


Question 14 of 25
14. What was the name of the Dutch 'factory' established in 1598 on West Java? It used to be a powerful Muslim sultanate. It was captured by the British in 1602, but the Dutch expelled them in 1682. Hint


Question 15 of 25
15. This was the only Japanese port in which Europeans were allowed to trade. Privileges were granted to the Dutch East India Company in 1639. Hint


Question 16 of 25
16. Settlement was begun in this area of Africa by the Dutch East India Company in 1652. Hint


Question 17 of 25
17. This was the name of a Dutch 'factory' in Formosa (Taiwan) operated from 1624 to 1683. Hint


Question 18 of 25
18. This became the principal Dutch station on Coromandel Coast (India) when it was taken from the Portuguese in 1660. Hint


Question 19 of 25
19. This was a principal Dutch station in Bengal,acquired in 1656 after Dutch withdrawal from Hooghly. Hint


Question 20 of 25
20. This is the name of a principal harbor in which (after 1684) all the various European East India Companies (including the Dutch) had factories. Hint


Question 21 of 25
21. This territory gradually came under Dutch control in the 18th century. Capital: Hollandia. Hint


Question 22 of 25
22. This colony was seized by Dutch in 1618. Capital: Kupang. Hint


Question 23 of 25
23. This colony was claimed by Dutch who subdued coast, especially in wars from 1850-54 and 1859-62. Capital: Bandjarmasin. Hint


Question 24 of 25
24. The Dutch East India Company ousted the Portuguese from this island in 1605. The island was source of Portuguese clove monopoly. Captured by British in 1796 and 1810, but restored to Dutch in 1814. Hint


Question 25 of 25
25. This former sultanate on Western tip of Sumatra was the destination of the first ventures of Dutch and English East India Companies in 1599 and 1602. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 51: 12/25
Apr 01 2024 : Luckycharm60: 9/25
Mar 22 2024 : Guest 95: 11/25
Mar 15 2024 : Guest 82: 17/25
Mar 06 2024 : Guest 41: 8/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Dutch East India Company was founded in 1602. The Dutch displaced another European colonial power to monopolize trade with the Spice Islands. What colonial power did they displace?

Answer: Portugal

Portugal lost most of its colonies in Asia to the Dutch and the English in the 17th century.
2. In 1619 Dutch East India Company captured the port of Jakarta and renamed it__________?

Answer: Batavia

Batavia became capital of the Dutch East Indies.
3. In 1658 the Dutch conquered the Portuguese territories in this island, attracted by the spice trade. This trade had been developed by Arab merchants who called the island Serendip.

Answer: Ceylon (Sri Lanka)

Colombo was (and is) the principal harbor of Ceylon. Taken over by British in 1796. Also the inland city of Kandy was held briefly by the Dutch in 1763, but it was taken over by the British in 1802 when Ceylon became a British colony.
4. The Portuguese were ousted from this trading port by the Dutch after a seven-year blockade in 1641.

Answer: Malacca

Its capture by Dutch in 1641 secured Dutch predominance in the East Indies.
5. The Spice Islands were captured by the Dutch in ca. 1605-21, and so they gained a monopoly of the spice trade. What are these islands called today? They are still the worldīs major producer of spices, especially nutmegs, mace and cloves.

Answer: The Moluccas, Amboina and Banda Islands

Ambon, the capital of the Moluccas, was the early seat of Dutch control.
6. This port on Sulawesi (Celebes) Island was captured by the Dutch in 1667. It was to become a major trading center in the area.

Answer: Makassar

Made a freeport in 1848 and in 1946 capital of Dutch-sponsored state of East Indonesia, but in 1949 it became part of the Republic of Indonesia.
7. The Dutch took control of this port in S.India in 1663. It was the principal harbor of the Malabar Coast.

Answer: Cochin

The British settled here in 1635, but were forced out by Dutch in 1663 under whom town became an important trade center. Occupied by British in 1795 and fortifications destroyed. Formally ceded by the Dutch to Britain in 1814.
8. The Dutch West India Company was established in 1609. This company organzied attacks on Spain and Portugal (which were united from 1580-1640) and their colonies, including piracy against the silver fleets. In 1624 the Dutch conquered this city/district (as well as six other districts) in Brazil. The aim was to utilize their products, mainly sugar cane and tobacco, and take over the slave trade.

Answer: Bahia

Capital: Salvador. The Dutch also occupied Recife and Olinda, both in the Pernambuco region. The Dutch were expelled from Brazil 1641-54. Brazil was made a viceroyalty with the capital at Bahia (1640-1762) and at Rio de Janeiro from 1763.
9. The Dutch also settled several colonies in the West Indies. Many of these islands are still Dutch colonies, the only remaining part of the Dutch colonial empire. This island is the biggest of the Netherlands Antilles and was captured by Dutch West India Company in 1634.

Answer: Curacao

Capital: Willemstad.
10. The Treaty of Paris in 1815 (after the Napoleonic Wars) awarded another Caribbean island to the Dutch. Which one?

Answer: Aruba

Capital: Oranjestad.
11. This Dutch colony in South America was ceded to them by England under the terms of the Treaty of Breda in 1667. It remained a Dutch colony until independence 1975.

Answer: Suriname

The region was also called Guiana. The name refers to what is today Surinam, Guyana, French Guiana and areas in South and East Venezuela and North Brazil. It was also supposed to include an unknown "golden land" (El Dorado) in the West.
The Dutch colony up to 1814 included the regions Essequibo and Demerara, which were to become British Guiana, later independent Guyana.
12. The Dutch had a colony in North America from 1613-64. What was the name of the colony?

Answer: New Netherlands

New Amsterdam was capital. New Orange was the name given to New York City in 1673-74 when it was temporarily reconquered by the Dutch.
13. What was the Dutch name of Georgetown, now capital of Guyana, when it was part of Dutch colony Guiana (or Essequibo-Demerara)?

Answer: Stabroek

Georgetown was called Stabroek during Dutch occupation. It was made capital of combined colonies of Essequibo and Demerara in 1784. Renamed Georgetown in 1812, ceded to British in 1814. Essequibo, Berbice and Demerara were united as crown colony of British Guiana in 1831.
14. What was the name of the Dutch 'factory' established in 1598 on West Java? It used to be a powerful Muslim sultanate. It was captured by the British in 1602, but the Dutch expelled them in 1682.

Answer: Bantam

Now called Banten. Part of the Indonesian Province of West Java, capital: Serang.
15. This was the only Japanese port in which Europeans were allowed to trade. Privileges were granted to the Dutch East India Company in 1639.

Answer: Nagasaki

It was also a port of call for Spanish and Portuguese ships in the 16th century.
16. Settlement was begun in this area of Africa by the Dutch East India Company in 1652.

Answer: Cape of Good Hope

Also called Cape Province. Occupied by British from 1795-1803 and 1806-14. Ceded to British by the Dutch in 1814.
17. This was the name of a Dutch 'factory' in Formosa (Taiwan) operated from 1624 to 1683.

Answer: Zeelandia

Dutch were expelled when island was occupied by Ming (Chinese) forces in 1683.
18. This became the principal Dutch station on Coromandel Coast (India) when it was taken from the Portuguese in 1660.

Answer: Negapatam

Now called Nagapattinam. Occupied by British in 1799. Since 1866 it has formed a joint municipality with Nagore. Pulicat was for a long time the chief settlement of the Dutch on the Coromandel Coast. A fort was built here in 1610. However, Negapatam became the principal station after 1660.
19. This was a principal Dutch station in Bengal,acquired in 1656 after Dutch withdrawal from Hooghly.

Answer: Chinsura

This now forms joint municipality with Hooghly (Hooghly-Chinsura).
20. This is the name of a principal harbor in which (after 1684) all the various European East India Companies (including the Dutch) had factories.

Answer: Canton

Except for Macao, Canton remained only Chinese trading port down to 1842.
21. This territory gradually came under Dutch control in the 18th century. Capital: Hollandia.

Answer: Dutch New Guinea

Transferred to Indonesia in 1963.
22. This colony was seized by Dutch in 1618. Capital: Kupang.

Answer: Dutch Timor

Transferred to Indonesia in 1949.
23. This colony was claimed by Dutch who subdued coast, especially in wars from 1850-54 and 1859-62. Capital: Bandjarmasin.

Answer: Dutch Borneo

It became part of Indonesia in 1950.
24. The Dutch East India Company ousted the Portuguese from this island in 1605. The island was source of Portuguese clove monopoly. Captured by British in 1796 and 1810, but restored to Dutch in 1814.

Answer: Ambon (Amboina)

Part of Moluccas Islands. Capital: Ambon.
25. This former sultanate on Western tip of Sumatra was the destination of the first ventures of Dutch and English East India Companies in 1599 and 1602.

Answer: Aceh

Also called Achin or Atjeh. Never brought under total Dutch control. A rebel movement against central Indonesian authorities has been active from 1950s up to the present (2002). Capital: Banda Aceh, also called Kutaradja.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us