FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dutch History IV  Silver Age
Quiz about Dutch History IV  Silver Age

Dutch History: IV - Silver Age Quiz


After the Golden Age, the Dutch crawled back to power. The Silver Age saw the rise of the Dutch East Indies and the city of Rotterdam.

A multiple-choice quiz by Dcape5. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Dutch

Author
Dcape5
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,591
Updated
Jul 23 22
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
223
- -
Question 1 of 20
1. After the Golden Age, the Republic of the Seven United Provinces of the Netherlands was almost constantly at war with another country. Which one? Hint


Question 2 of 20
2. After the end of the Third Anglo-Dutch War, King James II was overthrown by the English parliament. William III and Mary took control of England soon after. What is this event called?

Answer: (Two Words - 1688)
Question 3 of 20
3. William III now was the most powerful man in northwestern Europe. The Nine Years' War started when Louis XIV invaded Luxembourg. The French had to fought against the Great Alliance. The only allies of the French (Irish Jacobites) were finally defeated in 1691 by William III. In which battle? Hint


Question 4 of 20
4. After French defeats in India and North America Louis XIV sued for peace in 1697.
Due to economic changes, England rose to a position of pre-eminence in western Europe. The Dutch on the other hand were treated like an English colony. Which city became the new economic centre of the world?
Hint


Question 5 of 20
5. In 1701 the fight against Louis XIV continued. The Spanish king died childless and Louis XIV's grandson was named his successor. The Dutch, English and Habsburgs went to war. Who had the largest army in this war? Hint


Question 6 of 20
6. In 1713 and 1714 the treaties of Utrecht and Rastatt (respectively) were signed. Which of these nations gained almost nothing from these treaties? Hint


Question 7 of 20
7. In the 18th century the lands of the Dutch Republic were devastated by two major plagues (Rinderpest and Shipworm). The lack of a centralized government prevented an effective solution. This, combined with deurbanization, was a great loss to the Republic. Which of these cities had NO population loss? Hint


Question 8 of 20
8. Dutch politics relied on protection and manipulation of France and Great Britain.


Question 9 of 20
9. The Dutch Republic was dragged into the War of the Austrian Succession. Once more, the French invaded the Low Countries and captured Bergen op Zoom and Maastricht. What happened after this? Hint


Question 10 of 20
10. Unrest in the Republic remained. The Dutch were divided between Pro-French Royalists and Pro-British Republicans. This led to many street battles and riots in the second half of the 18th century. Who was stadtholder during that era? Hint


Question 11 of 20
11. What event in 1776 sparked the beginning of the 4th Anglo-Dutch War?

Answer: (Two Words - War in America)
Question 12 of 20
12. In 1781 the politician "Joan van der Capellen tot den Pol" wrote a pamphlet called "Aan het volk van Nederlanden" ("To the people of the Netherlands"). He stated that the Dutch were never free and always terrorized by royalty. This angered and mobilized the Dutch. What was this group called? Hint


Question 13 of 20
13. In 1787 the wife of the stadtholder tried to go to The Hague on order to regain control of the government herself. However, she was stopped. Where? Hint


Question 14 of 20
14. After she returned to Nijmegen she asked her brother for help. He gave the militia a three day ultimatum and after that he invaded the Netherlands. Three years after the war with Great Britain, the Netherlands were at war with an other country. Which? Hint


Question 15 of 20
15. June 1789. After the Americans and the Dutch, the French began to revolt enlightened by great philosophers. Many Patriots who fled to France now joined with the French population and learned how to do execute a successful revolution. William V, went to war against France. In what year did he declare war? Hint


Question 16 of 20
16. Which of these happened in 1792? Hint


Question 17 of 20
17. On December 28, 1794 the French Army, with help of the Patriots and Dutch populace, invaded the Netherlands and swept through the countryside. Which French general invaded the Netherlands? Hint


Question 18 of 20
18. The Batavian Republic soon led another major economic problem. In 1799, the VOC (East India Company) went bankrupt.


Question 19 of 20
19. After the bankruptcy of the VOC, the Batavian Republic went bankrupt. Since the Golden Age many bonds had been held by the regenten and other rich citizens. Which man solved this problem?

Answer: (Two Words - Emperor of France)
Question 20 of 20
20. In 1806 the Netherlands were no longer a republic. Who was crowned as the first King the Netherlands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the Golden Age, the Republic of the Seven United Provinces of the Netherlands was almost constantly at war with another country. Which one?

Answer: France

During much of the first half of the 18th century tensions between the Dutch and French often reached boiling point. Louis XIV wanted total control of the western European mainland and he fought many wars to try to achieve this.
2. After the end of the Third Anglo-Dutch War, King James II was overthrown by the English parliament. William III and Mary took control of England soon after. What is this event called?

Answer: Glorious Revolution

Stadtholder William III became King of England, Scotland and Ireland as co-regent with Queen Mary II. After the Glorious Revolution England ( and from 1707 Great Britain) became one of the freest countries in the world. The power of the king was limited and people got more rights. This only further angered Louis XIV.
3. William III now was the most powerful man in northwestern Europe. The Nine Years' War started when Louis XIV invaded Luxembourg. The French had to fought against the Great Alliance. The only allies of the French (Irish Jacobites) were finally defeated in 1691 by William III. In which battle?

Answer: Battle of Aughrim

After the Battle of Aughrim the French had to fight alone against an alliance consisting of England, the Netherlands, the Holy Roman Empire, Spain and Sweden.
The Battle of the Boyne is the most famous battle of those listed.
The Battle of Dromore was the first battle in Ireland.
The Battle of Bantry Bay was a naval battle between France and England.
4. After French defeats in India and North America Louis XIV sued for peace in 1697. Due to economic changes, England rose to a position of pre-eminence in western Europe. The Dutch on the other hand were treated like an English colony. Which city became the new economic centre of the world?

Answer: London

The Netherlands, France and Spain were devastated by the Franco-Dutch War and Nine Years' War.

Many Amsterdam merchants were forced to move to London by William III. London rose in power and Amsterdam declined. This was a gigantic blow to the Dutch economy.
5. In 1701 the fight against Louis XIV continued. The Spanish king died childless and Louis XIV's grandson was named his successor. The Dutch, English and Habsburgs went to war. Who had the largest army in this war?

Answer: France

The French had the largest army. The Dutch had the largest army of their side. This war was devastating for France, Spain and the Netherlands. In 1702 William III died and in 1707 Great Britain was formed.
6. In 1713 and 1714 the treaties of Utrecht and Rastatt (respectively) were signed. Which of these nations gained almost nothing from these treaties?

Answer: Dutch Republic

The Bourbons gained control of Spain and also influence in the Southern Netherlands.
The Habsburg Monarchy gained control of parts of Italy and the former Spanish Netherlands.
Great Britain gained control of Gibraltar, Newfoundland, Hudson Bay and a temporary monopoly of the slave trade.
The Dutch gained eight cities, but they lost almost their entire navy; the land was ruined, the country was bankrupt and Louis XIV remained a real threat to the Dutch.
7. In the 18th century the lands of the Dutch Republic were devastated by two major plagues (Rinderpest and Shipworm). The lack of a centralized government prevented an effective solution. This, combined with deurbanization, was a great loss to the Republic. Which of these cities had NO population loss?

Answer: Amsterdam

Amsterdam, Rotterdam and Schiedam grew massive during the Silver Age because of the India Companies and the gin industry.

Haarlem, Delft and Leiden had a huge textile industry. This collapsed and many moved to the countryside. This cities had a very high deurbanization rate.
The Rinderpest killed more than 40,000 cows and the shipworms destroyed many dikes in the Netherlands.
8. Dutch politics relied on protection and manipulation of France and Great Britain.

Answer: Yes

The Dutch government was divided between a pro-French and pro-British side.
This changed after the Seven Years' War, when Prussia became a great European power. France had lost most of its colonial possessions to the British and Spanish.
9. The Dutch Republic was dragged into the War of the Austrian Succession. Once more, the French invaded the Low Countries and captured Bergen op Zoom and Maastricht. What happened after this?

Answer: Rebellion

The French invasion, together with higher taxes, angered the Dutch people and they revolted. This rebellion was called the 'Pachtersoproer'. Many Dutch civilians attacked tax-collectors and pillaged the houses of nobles and regenten. The Dutch civilians went to Stadtholder William IV and demanded more rights and less corruption. William IV didn't do much about this.
10. Unrest in the Republic remained. The Dutch were divided between Pro-French Royalists and Pro-British Republicans. This led to many street battles and riots in the second half of the 18th century. Who was stadtholder during that era?

Answer: William V

William V was the stadtholder from 1751-1795. The Republicans wanted to depose him. The office of stadtholder had, however, become hereditary. This sparked great tensions, which in turn only further angered the population.
11. What event in 1776 sparked the beginning of the 4th Anglo-Dutch War?

Answer: American Revolution

After France, the Republic also acknowledged American independence. The British declared war in 1780 and the Dutch suffered a crushing defeat.
12. In 1781 the politician "Joan van der Capellen tot den Pol" wrote a pamphlet called "Aan het volk van Nederlanden" ("To the people of the Netherlands"). He stated that the Dutch were never free and always terrorized by royalty. This angered and mobilized the Dutch. What was this group called?

Answer: Patriots

The Patriots formed a militia (the 'exercitiegenootschappen') , mobilized in 1781 and took control of important cities (The Hague, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht and many others). The stadtholder and his wife were forced to move to Nijmegen.
13. In 1787 the wife of the stadtholder tried to go to The Hague on order to regain control of the government herself. However, she was stopped. Where?

Answer: Goejanverwellesluis

All of these cities are between Nijmegen and The Hague. Goejanverwellesluis is located near Gouda. Later that night she went back to Nijmegen to inform her husband.
14. After she returned to Nijmegen she asked her brother for help. He gave the militia a three day ultimatum and after that he invaded the Netherlands. Three years after the war with Great Britain, the Netherlands were at war with an other country. Which?

Answer: Prussia

Frederick II "the Great" of Prussia invaded the Netherlands and within two days the city of Utrecht was taken. The Patriots were forced back to Amsterdam and Haarlem, where they started executing regenten. On October 10, 1784 the Prussians captured the last Patriot city (Amsterdam).

Many patriots flee to France. In November 1784, the Grand Pensionary died and once again there were many revolts in the Netherlands.
15. June 1789. After the Americans and the Dutch, the French began to revolt enlightened by great philosophers. Many Patriots who fled to France now joined with the French population and learned how to do execute a successful revolution. William V, went to war against France. In what year did he declare war?

Answer: 1791

In 1791 the First Coalition War started.
16. Which of these happened in 1792?

Answer: The West Indies Company (WIC) went bankrupt

After many wars and naval losses the great Dutch naval hegemony in the Atlantic was over. The other events didn't happen.
17. On December 28, 1794 the French Army, with help of the Patriots and Dutch populace, invaded the Netherlands and swept through the countryside. Which French general invaded the Netherlands?

Answer: Jean-Charles Pichegru

General Pichegru invaded the Netherlands. Then, in 1795:
January 18 : William V fled to Britain.
January 19 : Utrecht was captured and the Batavian Republic was proclaimed. January 20 : Amsterdam was captured.
General Bonaparte invaded Northern Italy.
General Moreau invaded Germany through the Southern Netherlands.
General Dugommier invaded Catalonia.
18. The Batavian Republic soon led another major economic problem. In 1799, the VOC (East India Company) went bankrupt.

Answer: True

After the bankruptcy of the WIC the VOC got protection from the States-General. However, when stadtholder William V fled to Britain he gave all Dutch overseas colonies to the British. The Royal Navy soon after conquered Cape Colony and the Dutch colonies in India. At the end of the Napoleonic Wars Suriname and Java were the only Dutch colonies.
19. After the bankruptcy of the VOC, the Batavian Republic went bankrupt. Since the Golden Age many bonds had been held by the regenten and other rich citizens. Which man solved this problem?

Answer: Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte declared the Republic dept-free (by defaulting) - and many citizens lost millions of florins.
20. In 1806 the Netherlands were no longer a republic. Who was crowned as the first King the Netherlands?

Answer: Lodewijk Napoleon Bonaparte

Lodewijk Napoleon Bonaparte (Louis Napoleon Bonaparte) was king from 1806-1810, then Napoleon Bonaparte ruled the Netherlands from 1810-1813 as Emperor of France.
From 1813-1815 The Netherlands were ruled by a Russian expeditionary army and the Royal Navy.
Willem I (William I) ruled from 1815-1840.
Willem II (William II) ruled from 1840-1849.
Source: Author Dcape5

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us