FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cameroon Quizzes, Trivia and Puzzles
Cameroon Quizzes, Trivia

Cameroon Trivia

Cameroon Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
4 Cameroon quizzes and 40 Cameroon trivia questions.
1.
  Cameroon- Africa in Miniature   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Republic of Cameroon is sometimes called "Africa in miniature" because of its diversity. Come and explore this fascinating country.
Average, 10 Qns, Daaanieeel, Oct 28 12
Average
Daaanieeel
1516 plays
2.
  Cameroon; Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Quick quiz on Cameroon...
Average, 10 Qns, SisterDorcas, Dec 29 11
Average
SisterDorcas
3022 plays
3.
  Cameroon : Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Some easy questions about Cameroon...even if you haven't been there.
Average, 10 Qns, SisterDorcas, Oct 03 13
Average
SisterDorcas
1007 plays
4.
  Cameroon : Part 3    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten more questions, a bit tougher, about Cameroon.
Difficult, 10 Qns, SisterDorcas, Oct 03 13
Difficult
SisterDorcas
826 plays
trivia question Quick Question
A large herd of over 300 African elephants can be found in what national park in Cameroon?

From Quiz "Cameroon : Part 2"




Related Topics

Cameroon Trivia Questions

2. The capital of Cameroon is:

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: Yaounde

Yaounde is one of the only inland capitals in West Africa.

3. The capital of Cameroon is:

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: Yaounde

Yaounde is one of the only inland capitals on the West Coast of Africa.

4. The flag of Cameroon features three vertical bands and a star in the middle band. What colour does not appear on the Cameroon flag?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: Black

The vertical band on the left is green, in the middle is red and to the right is gold. In the middle of the red band is a five-pointed golden star. The red band and the gold star represent unity, the yellow represents the sun, happiness and the savannas, and the green represents the forests and hope. When Cameroon became a unitary state on the May 20, 1975 they adopted the flag based on the tricolour design of the French flag. After Ethiopia, Cameroon was the second country to use green, red and gold on its flag (the traditional Pan-African colours). Cameroon's motto is "Paix - Travail - Patrie", French for "Peace - Work- Fatherland". The national anthem is "Ô Cameroun, Berceau de nos Ancêtres", French for "O Cameroon, Cradle of our Forefathers".

5. What antelope, found only in Cameroon, inspires hunters to spend thousands of dollars just to go to Cameroon to hunt it?

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: Bongo

Really, really rich hunters from all over the world fly to Cameroon, risking malaria, fularia and any other tropical disease you can contemplate just to shoot a Bongo!

6. The main port is:

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: Douala

Douala is also on the Warri River so it is easily accessible from both upriver and the sea.

7. The main port is:

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: Douala

The Warri river flows to the sea at Douala, making it easily accessible from the sea and upriver.

8. On January 1, 1960 French Cameroon became independent and became the Republic of Cameroon. Which neighbouring state merged with French Cameroon on the first of October 1961?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: British Cameroon

French Cameroon became independent from France on January 1st, and British Cameroon joined them in 1961 to become Federal Republic of Cameroon. The federation became a unified state in 1972, becoming the United Republic of Cameroon after a new constitution. In 1984 the country was renamed the Republic of Cameroon. Because of the British and French rule in both states, French and English are the two official languages spoken in Cameroon.

9. Filaria is a disease caused by the bite of a small black fly. It is manifested in your body in several disgusting ways. What else is filaria sometimes called?

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: River Blindness

People living in the bush need to take Bactrim and other drugs to combat the possibility of contracting filaria.

10. Cameroon shares a border with how many countries?

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: 6

Cameroon shares a border with Equitorial Guinea, Gabon, Congo, Central African Republic, Chad and Nigeria.

11. Cameroon shares a border with how many countries?

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: 6

Cameroon shares a border with Equatorial Guinea, Gabon, Congo, Central African Republic, Chad and Nigeria.

12. Standing at approximately 4040 metres (13255 feet) to the peak, Mount Cameroon is the highest point in Cameroon. Is it an active, dormant or extinct volcano?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: Active

The active volcano of Mount Cameroon is Cameroon's highest point. It stands at approximately 4040 metres (13,255 feet) to its peak and is located close to the Gulf of Guinea. It is part of what is known as the Cameroon Volcanic Line, which also involves volcanoes such as Mount Kupe, Mount Oku and the Bamboutos Mountains. Mount Cameroon has erupted in 1999 and 2000 and is one of the most active in Africa and arguably the most active in West Africa. Every year since 1995 a televised race known as the Mount Cameroon Race of Hope has been run. Competitors race to the peak on foot.

13. How many provinces does Cameroon have?

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: 10

The provinces are: North, South, East, West, Northwest, Southwest, Central, Littoral, Adamawa, and Far North.

14. How many provinces voted to be a part of Cameroon instead of Nigeria?

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: 2

The Northwest and Southwest provinces voted to be a part of Cameroon instead of Nigeria.

15. When did Cameroon become independent?

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: 1960

It was formed from the former French Cameroons and the southern British Cameroons

16. Yaoundé is the capital city of Cameroon. Which city has an international airport and is Cameroon's largest port?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: Douala

Yaoundé is in the province of the Centre Region and the department of Mfoundi. It is the capital city of Cameroon. It was also the capital of French Cameroon before it merged with British Cameroon. It is very hilly and it is about 725 metres (about 2500 feet) above sea level. It has a tropical savanna climate with a long wet season. Douala is the largest city in Cameroon (according to the CIA World Factbook). It is a port city and is home to the largest port in Cameroon which ships most of Cameroon's exports. It is also home to Cameroon's major international airport (Douala International Airport). It is the commercial capital of Cameroon. Garoua and Maroua are the third and fourth largest cities in Cameroon, respectively.

17. Benoue National Park is famous for what large animals?

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: Hippos

18. Who became the second President of Cameroon in November 1982?

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: Paul Biya

Paul Biya took office on 6 November 1982.

19. What type of Head of state does Cameroon have?

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: President

The President is elected and serves for seven years, with a two term limit.

20. Which form of currency is used in Cameroon?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: Central African CFA Franc

Cameroon uses the Central African CFA Franc, as does the Central African Republic, Chad, the Republic of Congo, Equatorial Guinea and Gabon. The West African CFA Franc is used in West African nations. Agriculture such as coffee, cocoa, rubber, fruits and vegetables, livestock, fish and wood are the most important things for Cameroon's economy. Industrial goods are also important. Cameroon's tourism industry is relatively small but it is growing quite quickly.

21. __________ is famous for rock formations in the northern part of Cameroon.

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: Rumsiki

Rumsiki is beautiful during rainy season when you can actually see the rock formations. In the dry season, the dust is so thick that you just can't see too far.

22. The official languages of Cameroon are:

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: French and English

Two provinces speak English (officially), all others speak French.

23. The official languages of Cameroon are:

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: English and French

Two provinces speak English, the rest speak French.

24. The palace of the Sultan of Bamoum is found in:

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: Foumban

It's a very interesting place to visit. I think one sultan had about 75 wives at one point...give or take a few.

25. Mount Cameroon is the highest peak in West Africa. What town is at the base of the mountain?

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: Buea

Mount Cameroon is an active volcano. It erupted in April 1999. Buea felt an earthquake before the eruption.

26. Mount Cameroon is the highest peak in Western Africa. What town is at the base of the mountain?

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: Buea

Mount Cameroon is an active volano and erupted in March 1999. A large earthquake was felt in Buea before the explosion.

27. One of the major geographical features is the South Cameroon Plateau. It experiences two wet and two dry seasons, one long and one short of both. When does it experience its long wet season?

From Quiz Cameroon- Africa in Miniature

Answer: September to December

An equatorial climate is experienced in the South Cameroon Plateau. Its long wet season is in September to December, its long dry season from December to March, its short wet season from March to June and the short dry season is in August. To the north of the South Cameroon Plateau is the Adamawa Plateau and to the north-west is the Cameroon Range. To the west are the coastal plains. The South Cameroon Plateau is made up predominantly of rainforest in the south. Here, wildlife is abundant, with animals such as monkeys, snakes, birds and even elephants found. In the north is the savanna region.

28. What province is known for handicrafts, especially those made from wood and brass?

From Quiz Cameroon : Part 3

Answer: Northwest

Bamenda is the provincial capital and has many handicraft stores to find all different kinds of crafts from Cameroon.

29. A large herd of over 300 African elephants can be found in what national park in Cameroon?

From Quiz Cameroon : Part 2

Answer: Waza

Waza is in the Far North Province. It is flat and desolate. February and March are the best times to see the elephants at a watering hole.

30. A large herd of African elephants is found in what national park in Cameroon?

From Quiz Cameroon; Part 1

Answer: Waza

Waza is large, flat and desolate. February and March is the best time to see the elephants near a watering hole.

This is category 20366
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.