FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ethiopia Quizzes, Trivia and Puzzles
Ethiopia Quizzes, Trivia

Ethiopia Trivia

Ethiopia Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
4 Ethiopia quizzes and 45 Ethiopia trivia questions.
1.
Where the Streets Have No Name
  Where the Streets Have No Name   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
All About Ethiopia
The lyrics for the song in the title were inspired by a trip that Bono took to Ethiopia. While on a humanitarian mission with his wife, the lyrics for the song were born. See what you know of this inspiring country.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Apr 30 23
Average
LeoDaVinci editor
Apr 30 23
719 plays
2.
A Handy Guide to Ethiopia
  A Handy Guide to Ethiopia   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Are you after some basic facts about Ethiopia? Then this quiz on the African country might be just the thing you need. Try it and find out...
Average, 10 Qns, Fifiona81, Aug 11 19
Average
Fifiona81 editor
Aug 11 19
1595 plays
3.
  9 for 10 - Ethiopia   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the first nine questions on Africa's oldest independent nation correctly and the first letters of these answers will spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Aug 11 15
Average
minch gold member
4910 plays
4.
  Africa: All about Ethiopia    
Multiple Choice
 15 Qns
Ethiopia is an interesting country. How much do you know about it?
Average, 15 Qns, LuH77, Nov 11 21
Average
LuH77
Nov 11 21
171 plays
trivia question Quick Question
What is the most active volcano of Ethiopia?

From Quiz "Africa: All about Ethiopia"





Ethiopia Trivia Questions

1. Addis Ababa is the capital of Ethiopia. What mountain is it situated at the foot of?

From Quiz
Africa: All about Ethiopia

Answer: Mount Entoto

Mount Entoto is the highest peak of the Entoto Mountains, which is north of the capital, Addis Ababa. Addis Ababa is the highest capital in Africa. The mountain features one of the former summer houses of King Menelik II, who was Emperor of Ethiopia from 1889 until 1913. Menelik II is widely revered in Ethiopia, and he is honored with the annual memory of the Battle of Adwa, where the Ethiopians fought and won against invading Italy.

2. What is the capital of Ethiopia?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: Addis Ababa

Addis Ababa is situated in central Ethiopia and is 8,000 feet above sea level. It has a population of around one and a half million.

3. Which town of Ethiopia is known for its collection of rock-cut churches, including the Church of Saint George?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Lalibela

The town of Lalibela is situated in the Amhara Region, of northern Ethiopia. Most of the population adhere to the Ethiopian Orthodox Christian Church, and the town is one of the holiest places for Christians in Ethiopia.

4. What tributary of the Nile rises in Ethiopia?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: Blue Nile & Blue

The Blue Nile rises in northwest Ethiopia and flows across the country to Sudan. It merges with the White Nile at Khartoum to become the Nile.

5. The Fasil Ghebbi is a a UNESCO World Heritage Site fortress of Ethiopia. What city is it located in?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Gondar

The Fasil Ghebbi was founded by Emperor of Ethiopia, Fasilides, who reigned from 1632 - 1667. The city of Gondar is situated in Amhara Region of northern Ethiopia.

6. What color is the middle band of Ethiopia's flag?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: yellow

The top band is green and the bottom band is red. In the centre is a blue circle with a star in it.

7. Which city of Ethiopia is capital of the Somali region?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Jijiga

Jijiga has been the capital of the Somali region since 1995; the capital of the region previously was the city of Godey. Jijiga is situated on the main road between the Ethiopian city of Harar, and the Somali city of Hargeisa. Jijiga is known for its incense industry.

8. In what direction would you travel from the capital city to go to Kenya?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: south

Ethiopia is also bordered by Sudan, to the west; Eritrea to the north and northeast; Somalia to the east and Djibouti which lies between Somalia and Eritrea.

9. Ras Dashen is the highest mountain of Ethiopia. What mountain range is it in?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Simien Mountains

The Simien Mountains are located in northern Ethiopia. Ras Dashen is around 14,930 feet high. The Simien Mountains are home to a number of endangered species, such as the Semien Fox, Walia Ibex, and the Gelada Baboon.

10. What country lies between Ethiopia's eastern border and the Indian Ocean?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: Somalia

Somalia lies between Ethiopia and the Indian Ocean and Gulf of Aden. This area of northeast Africa is known as the Horn of Africa.

11. The Tekezé river forms part of the westernmost border of Ethiopia and what other country?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Eritrea

The Tekezé river is around 380 miles long. It is mentioned as early as 80 BC- 960 AD as the Kingdom of Aksum, an area which spanned northern Ethiopia, Eritrea, eastern Sudan and eastern and southern areas of Yemen. In 1936, Ethiopia was in the grip of the Second Italo-Ethiopian War. Thousands of Ethiopian soldiers were killed as they retreated across the Tekezé, as the Italians attacked them with bombs and mustard gas.

12. Which country invaded Ethiopia in 1935?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: Italy

Mussolini's troops invaded Ethiopia in 1935. The country was freed in 1941 by British troops. An earlier Italian invasion occurred in 1880.

13. Lake Tana is the largest lake of Ethiopia. What region of Ethiopia is it located in?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Amhara Region

Lake Tana is also the source of the Blue Nile river. Lake Tana is just over 40 miles wide and 50 miles long. The deepest parts are around 50 miles deep. From Lake Tana the Blue Nile river travels around 900 miles through Ethiopia, and neighbouring Sudan. The Amhara Region Region of northern Ethiopia not only contains the country's largest lake, but also the country's highest mountain. The Amhara Region borders the country of Sudan to the north-west and west.

14. What is the most active volcano of Ethiopia?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Erta Ale

Erta Ale is situated in north-eastern Ethiopia, in the Afar Region and is just over 2,000 feet high. The summit contains one or sometimes more lava lakes at the summit, which is a large amount of molten lava. This usually forms from volcanoes consisting of basaltic rock (a fine-grained igneous rock) which Erta Ale is. Erta Ale is a shield volcano, which is a volcano composed almost completely of lava flow, and is named so for its resemblance to a warrior's shield when laid on the ground.

15. What is the official language of Ethiopia?

From Quiz 9 for 10 - Ethiopia

Answer: Amharic

Amharic is a semitic language. Ayamara is spoken in Bolivia and Peru. Swahili is spoken in Kenya, Uganda and other African countries. Sindi is spoken in Pakistan and India.

16. The Awash National Park is Ethiopia's oldest national park. What volcano of Ethiopia lies in the centre of the park?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Mount Fentale

Over 400 bird species have been observed in the Awash National Park. This includes the great ostrich and the Abyssinian ground hornbill. Cheetahs, leopards and Zebras also live in this park. At around 6,600 feet high, Mount Fentale is the highest point of the Fentale district (or "woreda") of the Oromia Region, Ethiopia.

17. Harar Meda Airport is the main air base for the Ethiopian Airforce. What town of Ethiopia is it located in?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Bishoftu

Like many other inhabited places in Ethiopia, Bishoftu is situated at about 6,300 feet high. It is situated around 30 miles southeast of Addis Ababa. Bishoftu is situated on a volcanic field (a region of the Earth's crust that is prone to volcanic activity) and five crater lakes are in the vicinity because of this.

18. In what archaeological site in Ethiopia was "Lucy" the hominid skeleton discovered, in 1974?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Hadar

Hadar is an archaeological site in Afar Region, Ethiopia. Dikika did have a similar find, a hominid named "Selam" whose fossilized skull and other parts were found in 2000. This is the skull of a three year old female, and has been nicknamed "Lucy's baby." However, these remains have been carbon dated to around at 3.3 million years ago - around 120,000 years older than "Lucy." "Lucy in the Sky with Diamonds" by the Beatles was blasting after the excavation of the remains at the camp, which is how "Lucy" got her new name. Her preserved remains are displaced in the National Museum of Ethiopia in Addis Ababa, as one of the most well preserved and complete set of hominid fossils known.

19. The Sof Omar is Ethiopia's longest what?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Cave

The Sof Omar is the longest cave of Ethiopia, and possibly in Africa. It is around 9.5 miles long and is located in the Oromia Region of south-east Ethiopia.

20. To the east, Ethiopia shares a border with Eritrea and which other country?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Somalia

Ethiopia's border with Somalia is to the east, and is not clearly defined in length, as Somalia and Ethiopia frequently disagree about this. There have been regular conflicts over this border. To the north-east Ethiopia also borders the unrecognised state of Somaliland. Ethiopia borders Djibouti and Eritrea to the north. The Djibouti-Ethiopia border is around 230 miles long, and runs from the tripoint with Eritrea via the Mousa Ali mountain, to the tripoint with Somalia. Its border with Eritrea is around 570 miles long. Ethiopia and Eritrea have also had conflicts over their border. Ethiopia borders Kenya to the south, the border being around 530 miles long. Ethiopia borders South Sudan to the west, and Sudan to the north-west but these borders are yet to be clearly defined, due to the countries disputing over who owns which areas.

21. What is the currency of Ethiopia?

From Quiz Africa: All about Ethiopia

Answer: Birr

Each birr divides into 100 santims, and gets its name from a local word for "silver." In 1905, Menelik II worked with a European banking group to establish the Bank of Abyssinia - Abyssinia being what Ethiopia was then named, after an Empress of the Holy Roman Empire. But in 1931, Ethiopian Emperor Haile Selassie bought and renovated the Bank of Abyssinia, renaming it the "National Bank of Ethiopia." Ethiopia was what the country was known as, for 1,600 years. He wanted both the bank of the country, and the country itself, to be recognised as "Ethiopia" as opposed to its exonym, "Abyssinia."

This is category 20369
Last Updated Jun 15 2024 5:52 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.