FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Europe  Regions Quizzes, Trivia and Puzzles
Europe  Regions Quizzes, Trivia

Europe - Regions Trivia

Europe - Regions Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Fun Trivia
Europe has numerous geographic regions. These include, but are not limited to, Central, Eastern, Northern, Southern, and Western Europe; the Balkan Peninsula, Benelux, the Baltic States, the Celtic countries, the European Islands, the Black Sea region, and much more!
37 quizzes and 518 trivia questions.
Sub-Categories:
Balkans Balkans (3 quizzes)
1.
  Eastern Block editor best quiz   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There are ten countries from eastern Europe in this quiz, but can you guess which is which from the three clues given; a city, a river and a famous location within the country? Watch out as some rivers may flow through more than one country.
Average, 10 Qns, Plodd, Oct 27 18
Average
Plodd
Oct 27 18
1125 plays
2.
  The Nordic Countries   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Nordic countries is the collective name for Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden and their associated territories. See what you know about this region of Northern Europe.
Average, 10 Qns, HCR1, Sep 09 13
Average
HCR1
2066 plays
3.
  France, Belgium, the Netherlands or Luxembourg?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Four European countries but which one matches the description I give?
Average, 10 Qns, scsloth, Oct 09 19
Average
scsloth
Oct 09 19
6478 plays
4.
  Round the World with Team Red: Stage 9   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the Team Task Challenge, Team Red is circling the globe making a massive 100 stops in ten stages. So grab your passport and hang on! This is Stage number 9 where we visit western and southern parts of Europe.
Average, 10 Qns, rossian, Feb 15 24
Average
rossian editor
Feb 15 24
564 plays
5.
  A Tour Around the Black Sea   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz we'll take a look at the countries and geographical features in the Black Sea region. Find out how much you know about it.
Average, 10 Qns, AlonsoKing, Mar 04 13
Average
AlonsoKing
1138 plays
6.
  I Need Some Alp   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As it would seem, the Alps are divided into countless different chains, ranges, and subgroups. I need your help to identify ten of them. Oh yeah-- there will be walking involved.
Average, 10 Qns, kyleisalive, Aug 08 18
Average
kyleisalive editor
Aug 08 18
261 plays
7.
  Provinces and Regions of Western Europe    
Match Quiz
 10 Qns
Match the state, province, county, department, or other political division with its Western European country. Have fun.
Average, 10 Qns, shvdotr, Apr 18 16
Average
shvdotr gold member
522 plays
8.
  Baltic States    
Multiple Choice
 25 Qns
Trivial questions about three Baltic States - Estonia (capital Tallinn), Latvia (capital - Riga) and Lithuania (capital - Vilnius).
Tough, 25 Qns, Angua, Feb 28 24
Tough
Angua
Feb 28 24
1881 plays
9.
  The Baltic   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Baltic is in effect a North European lake. Like the Mediterranean, it is a major highway for seaborne trade. Test your knowledge of this region. If your knowledge is hazy, it's well worth spending a minutes with an atlas first. Good luck!
Average, 10 Qns, bloomsby, Aug 06 18
Average
bloomsby gold member
Aug 06 18
1906 plays
10.
  Benelux Trivia Mix    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mix of challenging questions regarding the Benelux countries: Luxembourg, Belgium and the Netherlands.
Average, 10 Qns, beatka, Mar 20 21
Average
beatka gold member
Mar 20 21
2298 plays
trivia question Quick Question
What famous city on the Black sea coast was a WW2 meeting place between Churchill, FDR and Stalin?

From Quiz "The Black Sea"




11.
  European Peninsulas    
Multiple Choice
 5 Qns
A quiz on the peninsulas of Europe.
Easier, 5 Qns, ashalia, Jan 31 24
Easier
ashalia
Jan 31 24
5586 plays
12.
  The Black Sea    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of the Black Sea region.
Average, 10 Qns, berengerc, Jul 15 23
Average
berengerc
Jul 15 23
2289 plays
13.
  A-Z European Regions 5    
Multiple Choice
 20 Qns
This will be my final quiz on European Regions.
Very Difficult, 20 Qns, author, Mar 02 23
Very Difficult
author
Mar 02 23
2222 plays
14.
  European Regions    
Multiple Choice
 15 Qns
In each case I'll give a description of a European Region. Region,in this case is a term that can apply to any geographical, political or cultural area but the question should make it fairly clear.Your just have to tell me where. Couldn't be easier!
Difficult, 15 Qns, swbhoy, Sep 24 06
Difficult
swbhoy
2264 plays
15.
  A-Z European Regions 4    
Multiple Choice
 20 Qns
Again you have to find 20 regions in 20 different European countries.
Very Difficult, 20 Qns, author, Apr 07 17
Very Difficult
author
1875 plays
16.
  Former Soviet Republics    
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz about the 15 former Soviet republics, now independent states.
Difficult, 20 Qns, author, May 26 15
Difficult
author
1584 plays
17.
  A-Z European Regions    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz deals with 20 regions in 20 different European countries.
Very Difficult, 20 Qns, author, Jun 28 18
Very Difficult
author
Jun 28 18
1871 plays
18.
  A-Z European Regions 3    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz deals with 20 regions in 20 different European countries.
Very Difficult, 20 Qns, author, Apr 11 05
Very Difficult
author
1189 plays
19.
  A-Z European Regions 2    
Multiple Choice
 20 Qns
In this quiz I will test your knowledge about 20 regions in 20 different European countries.
Difficult, 20 Qns, author, Jan 29 11
Difficult
author
1465 plays
Related Topics
  European Geography [Geography] (1305 quizzes)

  Europe - Rivers and Lakes [Geography] (14 quizzes)

  Mediterranean Sea [Geography] (13 quizzes)


Europe - Regions Trivia Questions

1. Port wine by definition can only originate in Portugal. In what part of Portugal are the grapes that are used in Port wine grown?

From Quiz
Round the World with Team Red: Stage 9

Answer: In the Douro Valley east and north of Porto

The Douro Valley, with hot dry summers and mild wet winters, is ideal for growing the wine grapes needed for Port. The Douro river is an irrigation source and splits Porto. The grapes are not that different from other grapes used in wines; the difference is that Port wine is wine with a distillation spirit added, not unlike brandy which fortifies and sweetens the wine as well as increases the alcohol content. Porto, as a city, has its economy firmly grounded in Port exports but other agricultural exports include almonds and olives which thrive in this climate as well as the export of cork. However while Port has to come from Portugal, cork is also grown in Argentina, Australia and Spain. Question created by 1nn1

2. Containing many of the taller mountains in the alps, which range contains the Matterhorn and Monte Rosa (amongst others)?

From Quiz I Need Some Alp

Answer: Pennine Alps

Found along the Swiss-Italian border, the Pennines contain some of the most stunning Alpine areas and feature some of its most iconic peaks. Zermatt, Switzerland can be found here, and that's probably the ideal location to survey the Matterhorn from below-- that peak is likely the most famous of the Alps and you'd probably know it from the Paramount Pictures film logo and from being featured on Toblerone packaging. Its highest peak, Dufourspitze, is found on Monte Rosa, the massif between Valais and Piedmont.

3. USSR annexed this area from Czechoslovakia in 1945 and added it to the Ukrainian SSR. Which area was it?

From Quiz Former Soviet Republics

Answer: Ruthenia

In Russian the area is called Zakarpatska. The capital is Uzhgorod.

4. A. This region is an autonomous region of Italy whose capital is Aquila.

From Quiz A-Z European Regions 5

Answer: Abruzzi

Until 1965 Abruzzi in central Italy was a part of the administrative region of Abruzzi e Molise.

5. A. This region is an autonomous community of Spain with capital at Seville. It was ruled by the Moors 711-1492, except for the Lower region which was reconquered by the Christians in 1212.

From Quiz A-Z European Regions 4

Answer: Andalusia & Andalucia

The Ommiad dynasty of the Moors resided at Cordoba 756-1031.

6. A. This region in Northern Ireland has the same name as its capital. The capital is the seat of both the Roman Catholic and the Protestant Archbishops. According to tradition it was founded by St.Patrick.

From Quiz A-Z European Regions 3

Answer: Armagh

Armagh is today an administrative county of Northern Ireland.

7. A. This region of south east Portugal consists of Beja, Evora and Portalegre districts. It is a historical province of Portugal with capital at Evora.

From Quiz A-Z European Regions

Answer: Alentejo

The region is sometimes called "Granary of Portugal". It produces rice, fruit and olives.

8. 2003 is Van Gogh's Year. On the occasion of which anniversary of this great Dutch painter's birth does 2003 fall?

From Quiz Benelux Trivia Mix

Answer: 150th

Vincent van Gogh was born on March 30, 1853 in Zundert. The year 2003 marks the 150th anniversary of his birth. Numerous exhibitions and events are planned in the Netherlands, Belgium and France on this occasion. The largest collections of Van Gogh's works can be found in the Van Gogh Museum in Amsterdam and in the Kröller-Mûller Museum in Otterlo.

9. The flag of this country is the only one listed that is not red, white and blue. Where am I?

From Quiz France, Belgium, the Netherlands or Luxembourg?

Answer: Belgium

Belgium's flag features vertical black, yellow and red stripes.

10. How many internationally recognized countries border the Black Sea?

From Quiz The Black Sea

Answer: 6 & six

The border countries are: Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Romania and Bulgaria.

11. Which countries lie on the Iberian Peninsula?

From Quiz European Peninsulas

Answer: Spain, Portugal, and Andorra

The Pyrenees form a natural land barrier in the northeast that separates Spain and Portugal (and the tiny nation of Andorra) from the rest of Europe. In the south at Gibraltar, the peninsula is separated from North Africa by a narrow strait, the Strait of Gibraltar.

12. Heading east from Portugal, we arrive in Spain and head for the city of Valencia. On which body of water is it located?

From Quiz Round the World with Team Red: Stage 9

Answer: Mediterranean Sea

Valencia is located on Spain's eastern coast, placing it well away from the three incorrect options listed. Among the cities of Spain, Valencia is the third largest, with only the capital, Madrid, and Barcelona being larger. The city was founded by the Romans, in 138 BC, and its long history makes it a popular tourist destination. Parts of the cathedral, dedicated to Saint Mary, date from the thirteenth century. This question was written by rossian

13. Found mostly in Northern Italy, what Alpine range also contains a small part of France's Provence-Alpes-Côte d'Azur region?

From Quiz I Need Some Alp

Answer: Ligurian Alps

Named for the boundary they create between Piedmont, Italy and the coastal region of Liguria, the Ligurian Alps are the southwestern edge of the mountains and lead onward into France. This reach's highest peak, Punta Marguareis, is actually on the French-Italian border. The Ligurian region of Italy, to the south, is less known for the mountains than it is for its coastline. Edging onto the Mediterranean, Liguria snakes from the French Riviera all the way down to Genoa and La Spezia, including the coastal cliffs of Cinque-Terre (bordering Tuscany). The Ligurian Alps also border the much larger Apennine range which extends into the major portion of peninsular Italy.

14. What is the name of the Icelandic volcano which caused major disruption to air travel when it erupted in 2010?

From Quiz The Nordic Countries

Answer: Eyjafjallajökull

Iceland is a country famous for its geological activity, especially its volcanoes and geysers. This activity occurs because Iceland straddles the Mid-Atlantic Ridge between the North American Plate and the Eurasian Plate. The 2010 eruptions of Eyjafjallajökull, although small, released a significant quantity of ash into the atmosphere. This ash cloud caused significant disruption to air travel as it led to the closure of much of Europe's air space owing to the potential danger the ash particles caused to aeroplane engines.

15. USSR was a founding member of the UN in 1945. Along with the USSR, three Soviet republics were founding members as well. Which republics were they?

From Quiz Former Soviet Republics

Answer: Russia, Ukraine, Belarus

Today the Russian Federation represent the former USSR republics, along with the 14 other independent ex-Soviet republics.

16. B. This region in France (anciently called Armorica) came to the French crown through successive marriages in 1491, 1499 and 1514. It was incorporated in France in 1532.

From Quiz A-Z European Regions 5

Answer: Brittany & Bretagne

Brittany was a French province up to the French revolution. Today it comprises the departments of Ille-et-Vilaine, Loire-Atlantique, Cotes du Nord, Morbihan and Finistère.

17. B. This region was an ancient republic of Greece. Today it is a province of central Greece with capital at Levádhia.

From Quiz A-Z European Regions 4

Answer: Boeotia

Boetioa dominated Greece but declined after Philip of Macedon's victory at Chaeronea (338 BC).

18. B. This region is a district in north west Portugal. The capital with the same name was residence of the Portuguese court 1093-1147.

From Quiz A-Z European Regions 3

Answer: Braga

Braga is also the ancient capital of Lusitania and is said to have been founded by the Carthagians.

19. B. This region (now a state of Austria) was a part of Hungary until 1919.

From Quiz A-Z European Regions 2

Answer: Burgenland

Eisenstadt is the capital of Burgenland.

20. B. This is a historical region of France with capital at Bourges. It was made a duchy in 1360 and returned to the French crown in 1601.

From Quiz A-Z European Regions

Answer: Berry

The area was originally inhabited by the Bituriges Cubi who opposed Vercingetorix.

21. Luxembourg prides itself on being statistically the richest country in the world. What is its GDP per capita (by PPP) in U.S. dollars according to the 2001 estimate?

From Quiz Benelux Trivia Mix

Answer: 43,400

GDP is Gross Domestic Product (the total market value of goods and services produced in a country over a specified period). PPP stands for purchasing power parity.

22. Edam and Gouda are two varieties of cheese from this country - which one?

From Quiz France, Belgium, the Netherlands or Luxembourg?

Answer: The Netherlands

Anatto dye is used to colour the rind of Edam cheese. France is also a large producer of cheese in many varieties such as Brie and Camembert.

23. What famous city on the Black sea coast was a WW2 meeting place between Churchill, FDR and Stalin?

From Quiz The Black Sea

Answer: Yalta

The meeting was called the Yalta convention.

24. Which countries lie on the Jutland Peninsula?

From Quiz European Peninsulas

Answer: Denmark and Germany

Denmark occupies most of the Jutland Peninsula and the peninsula contains all of the Danish mainland. A little bit of Germany also occupies the peninsula, which extends into the North Sea. The Jutland peninsula separates the Baltic from the North Sea - and more generally from the 'open sea', making it a kind of vast northern European lake

25. Part of the larger Bohemian Massif, I provide some of my nations richest mineral deposits. My main town is Walbrzych but many small resorts and spas are found in my more rural areas.

From Quiz European Regions

Answer: The Sudeten

Sitting close to the borders of both the Czech Republic and Germany, the Sudeten has long been coveted for its rich mineral deposits and has been a centre of industry in SW Poland since the early 1800's.

26. We're going to northern Spain to enjoy a day at the beaches and then wind down at the nearby award-winning Mugaritz restaurant. Which city in the Basque Autonomous Community, also known as Donostia, are we visiting?

From Quiz Round the World with Team Red: Stage 9

Answer: San Sebastian

San Sebastián, also known as 'The Pearl of the Cantabrian Sea', has been hugely popular among tourists not only for its renowned beaches but also for its numerous jazz and film festivals. The award-winning Mugaritz restaurant was opened in 1998 and awarded its second Michelin star in 2005. Donostia is simply the Basque form of Saint Sebastian, and in 2016 there were approximately 750,000 native speakers of the Basque language in the Basque regions of Spain and France. Question crafted by malik24

27. Which Swiss Alpine region contains the towns of Grindelwald, Interlaken, and Lauterbrunnen, but not the nation's capital?

From Quiz I Need Some Alp

Answer: Bernese Alps

Weirdly, the capital city of Bern is quite a distance northwest of the Bernese Alps, which sit closer to the south of Switzerland, just a touch east of the French border. The Bernese Alps exemplify the mountains of Europe with many of its greatest peaks and the most traditional Swiss villages within the region. Here, you can find Jungfraujoch and the Eiger, some of the highest reachable areas in Switzerland, at least for the public, since there's a train station at the former at 3,454m.

28. The Faroe Islands are an autonomous region of which Nordic country?

From Quiz The Nordic Countries

Answer: Denmark

The Faroe Islands are located about halfway between Norway and Iceland. They have been formally under Danish control since the Treaty of Kiel in 1814. During World War II they were occupied by British forces to stop the Nazi forces using them as a base following the invasion of Denmark. Since 1948 the islands have been self-governing although they have remained part of the Kingdom of Denmark.

29. Ethnic Russians claimed this Moldovan region in the early 1990s and still control it.

From Quiz Former Soviet Republics

Answer: Trans-Dniestr

The capital is Tiraspol.

30. C. This county in England (anciently called Belerium) was given by William the Conqueror to his brother Robert as an earldom. It was created a duchy in 1337 by Edward III for his son.

From Quiz A-Z European Regions 5

Answer: Cornwall

Cornwall is a duchy.

This is category 11788
Last Updated Jul 20 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.