FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mediterranean Sea Quizzes, Trivia and Puzzles
Mediterranean Sea Quizzes, Trivia

Mediterranean Sea Trivia

Mediterranean Sea Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Bodies of Water

Fun Trivia
13 Mediterranean Sea quizzes and 143 Mediterranean Sea trivia questions.
1.
  Pleasure Cruise   top quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
In the Mediterranean
While cruising through the Mediterranean, you're likely to sail across many of these seas. Can you pick only those seas that are found within the Mediterranean Sea?
Very Easy, 10 Qns, zorba_scank, Feb 19 24
Recommended for grades: 9,10,11,12
Very Easy
zorba_scank gold member
Feb 19 24
333 plays
2.
  Blue Islands    
Collection Quiz
 10 Qns
Mediterranean Islands
The Mediterranean Sea is home to almost 10,000 islands and islets, with warm temperatures, blue waters, ancient sites and luxury vacation spots. Pick the ten Mediterranean islands among the twenty listed.
Average, 10 Qns, tiye, Feb 21 24
Recommended for grades: 11,12
Average
tiye gold member
Feb 21 24
267 plays
3.
Islands of the Mediterranean
  Islands of the Mediterranean   best quiz  
Photo Match
 10 Qns
You've heard of them in mythology, in history, in holiday promotions. Can you recognize each of these well-known Mediterranean islands from a satellite photo?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Aug 01 23
Recommended for grades: 11,12
Average
looney_tunes editor
Aug 01 23
347 plays
4.
  Marginal Mediterranean Seas editor best quiz   best quiz  
Label Quiz
 11 Qns
The Mediterranean Sea encompasses 2.5 million square kilometers of area, but that vast region has numerous smaller regions known as marginal seas. Can you name the eleven largest such seas within the Roman's 'Mare Nostrum'?
Average, 11 Qns, reedy, Mar 02 23
Average
reedy gold member
Mar 02 23
295 plays
5.
  Any Mediterranean Port in a Storm   best quiz  
Label Quiz
 15 Qns
Phoenix Rising's Red Crew invite you to see how many Mediterranean ports you can place correctly.
Easier, 15 Qns, smpdit, Aug 01 23
Easier
smpdit
Aug 01 23
430 plays
6.
  All At Sea In The Mediterranean editor best quiz   best quiz  
Label Quiz
 12 Qns
The Mediterranean, arguably the sea enclosed by the cradle of civilisation, is comprised of several smaller seas. Join us on our circumnavigation of the twelve seas as we weave between islands exploring the lesser-known parts of this mighty sea.
Easier, 12 Qns, 1nn1, Oct 26 22
Easier
1nn1 gold member
Oct 26 22
425 plays
7.
  The Sea's the Limit   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The limits of all the seas listed in this quiz fall within those of one larger one - the Mediterranean. Match up each sea with the correct description.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Apr 20 19
Average
Fifiona81 editor
Apr 20 19
1334 plays
8.
Mediterranean Cruise
  Mediterranean Cruise    
Photo Quiz
 10 Qns
Hope that you are all good sailors because we are going cruising in the Mediterranean.
Average, 10 Qns, gme24, Aug 01 23
Average
gme24 gold member
Aug 01 23
594 plays
9.
  Manyterranean Seas   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The Mediterranean Sea is huge, and has many individually named regions within it. Can you identify them from the clues?
Average, 10 Qns, davejacobs, Dec 10 21
Recommended for grades: 10,11,12
Average
davejacobs
Dec 10 21
203 plays
10.
  The Mediterranean    
Multiple Choice
 10 Qns
Time for a history and geography lesson concerning the sea that supported the world of antiquity: The Mediterranean.
Average, 10 Qns, the_villain, Dec 03 18
Average
the_villain
Dec 03 18
2103 plays
11.
  Seas within a Sea: The Mediterranean    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the smaller bodies of water which collectively make up the Mediterranean Sea?
Average, 10 Qns, MacaroniPants, Feb 11 12
Average
MacaroniPants
439 plays
12.
  Regions of the Mediterranean    
Multiple Choice
 10 Qns
The Mediterranean Sea is quite large. So large, in fact, that in many places it is divided into smaller areas. How much do you know about these?
Average, 10 Qns, CraniumMaximus, May 19 23
Average
CraniumMaximus
May 19 23
515 plays
13.
  Sailing around Adriatic Islands    
Multiple Choice
 15 Qns
The Adriatic Sea has thousands of islands famed for their beauty, crystalline sea, forests, herbs and picturesque historical places. Take sun glasses and sail around discovering them!
Tough, 15 Qns, St Sava Jr., Aug 01 23
Tough
St Sava Jr.
Aug 01 23
814 plays
Related Topics
  African Geography [Geography] (262 quizzes)

  European Geography [Geography] (1298 quizzes)

  Europe - Regions [Geography] (37 quizzes)

  Europe - Rivers and Lakes [Geography] (14 quizzes)


Mediterranean Sea Trivia Questions

1. Where is the Aegean Sea?

From Quiz
The Mediterranean

Answer: Between Greece and Turkey

Ancient civilizations such as the Minoans and Mycenaean called the Aegean their home.

2. Baska Tablet, the first glagolitic script, was discovered in the biggest of all Adriatic Islands. What is this island?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Krk

The biggest islands are Krk 410 km2, Cres 405,7 km2, Brac 395 km2 and Hvar 300 km2. Near Baska on Krk, 'Bascanska ploca' (Baska Tablet) from 1100 A.D. was discovered, written in glagolitic script. It is the first Croatian written document and describes the gift from King Zvonimir to the church of St Lucija. Glagolitic script was devised by Greek linguist Constantin (Cyrill) to translate a number of essential religious texts into Slavic. Later Croats adopted Latin while Serbs adopted cyrillic letters.

3. Which smaller body of water separates Spain from the Balearic Islands?

From Quiz Regions of the Mediterranean

Answer: The Balearic Sea

The Balearic Islands lie to the east of Spain. The Gulf of Cadiz is in western Spain, and is a subset of the Atlantic Ocean. The Gulf of Sidra is on the Libyan coast. The Ligurian Sea lies between Corsica, and France/Italy.

4. This arm of the Mediterranean Sea lends its name to two administrative divisions of Greece encompassing the many islands found within its waters. Which sea is this, between the Balkan and Anatolian peninsulas?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Aegean Sea

The Aegean Sea has been known as "Archipelago", meaning "chief sea" in Greek, though this word has evolved in the English language to refer to a chain of islands, like the islands within the Aegean. It is more or less bordered by the Sea of Crete to the south, where these waters meet the general Mediterranean. Two modern regions of Greece take its name from this sea, the North Aegean and South Aegean.

5. Zlatni Rat(Golden Horn), excellent for windsurfing, is on the eastern tip of an island. This island, with 780 m of altitude, is also the highest of all Adriatic Islands. We are climbing on___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Brac

The mountain is called Vidova Gora, and it is 780 m in height. Bol, on the eastern coast, is well known for nice beaches ('Golden Horn') and wind-surfing.

6. Which sea, off the eastern coast of Spain, takes its name from the collective name for the islands of Majorca, Minorca, Ibiza, and Formentera?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Balearic Sea

The Balearic Islands are part of a province of Spain known for cuisine which includes traditional sausages like sobrassada and botifarró as well as Mahón cheese. The latter is named after Mahón, a port and capital city of the island Minorca. The capital city of the Balearic Islands as a province is Palma, found on the island Majorca. The Balearic Sea may also go by the name Iberian Sea in reference to its location off the coast of the Iberian Peninsula, which includes Spain, Portugal, and Andorra.

7. What is the largest island in the Mediterranean?

From Quiz The Mediterranean

Answer: Sicily

Located just below Italy, Sicily has an area of 9,926 sq. miles.

8. Famous for its mild climate and lavender fields, this is the longest of Adriatic islands (68 km across). We are now enjoying the island of___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Hvar

Hvar has a span of 68 km, Cres 65 km, Pag 60 km and Dugi Otok ('Long Island') 44 km. Pag is known for its delicious goat's cheese ('Paski sir'). On the island of Cres is Vransko lake (5,75 km2) which has very clean drinking water. Island Dugi has Telescak lake on the top of a 146 meter high cliff.

9. Which arm of the Mediterranean Sea is enclosed by the islands of Corsica, Sardinia, and Sicily against the Italian mainland?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Tyrrhenian Sea

The name of this sea comes from an ancient area of central Italy which was once called Etruria (Tyrrhenia in Greek and Latin). This civilization existed perhaps as early as the ninth century BC and its people were called Etruscans. There is a massive submarine volcano, called Marsili, beneath the surface of the ocean in the southern Tyrrhenian Sea. While it is about 3000 m (9800 ft) high, it is still 450 m or so below the surface. Despite being in the depths of the ocean, volcanologists believe it could erupt at any time, causing tsunamis along the Italian coast.

10. The Suez Canal connects the Mediterranean to which sea?

From Quiz The Mediterranean

Answer: The Red Sea

Completed in 1869, the Suez Canal allows ships to travel between Asia and Europe without traveling around Africa. It is 101 miles long.

11. This small island, situated in the middle of the Adriatic, got its name from Greek word for sea. Which island is it?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Palagruza

Palagruza is an archipelago of five small islets in the middle of the Adriatic sea. It derives its name from the Greek word 'pelagos', the sea. Palagruza proper is only 1,400 m long and 300 m wide. Svetac is small island southwest from Vis. Jabuka is an islet west of Vis. Lastovo is island and archipelago (called 'Lastovnjaci') southeast of Vis.

12. Which small arm of the Mediterranean Sea is located along the coast of a northwestern Italian region, the birthplace of Christopher Columbus, with which it shares its name?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Ligurian Sea

The region of Liguria, particularly its capital city Genoa, is also the 'birthplace' of pesto sauce, often a green sauce colored by crushed basil. Malta, not part of Italy, lends its name to the Malta Channel, while the city of Venice shares its name with the Gulf of Venice, part of the Adriatic Sea. The Italian region of Umbria is landlocked by Tuscany, Marche, and Lazio.

13. Which strait separates Corsica (France) from Sardinia (Italy)?

From Quiz Regions of the Mediterranean

Answer: The Strait of Bonifacio

The Strait of Bonifacio separates the two. The Strait of Messina separates Sicily from Italy. The Strait of Dover and the Strait of Calais are the same name for the strait that separates the British city of Dover from the French city of Calais.

14. This beautiful Adriatic island derived its name from Greek word for lighthouse. We are sailing towards___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Hvar

With an annual average of 2726 hours of sunshine, Hvar is famous for its mild climate, pine trees, vineyards and field of lavender, It has been inhabited since ancient times. The island flourished during Dalmatian Renaissance in XV and XVI centuries. Today it is an ideal tourist destination. Pag and Vir are north of town of Zadar.

15. The Adriatic Sea separates which two peninsulas?

From Quiz Regions of the Mediterranean

Answer: The Italian and Balkan Peninsulas

The Italian peninsula is separated from the Balkan and only the Balkan. The Peloponnese is an extension of the Balkan and does not lie near the Italian peninsula. The Iberian Peninsula lies too far to the west. The Crimean Peninsula is an extension of Ukraine into the Black Sea. The Kamchatka extends into the Sea of Okhotsk in the far northeast of Russia.

16. This sea, which shares its name with a major Mediterranean island, is south of the island group known as the Cyclades and north of Crete.

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Sea of Crete & Cretan Sea

Greece's largest island, Crete, is the location of two of the country's three aquariums. These are the Cretaquarium and Aquaworld Aquarium, the latter of which has a focus on housing rescued and unwanted animals and the former boasting over 250 species of animals from the Mediterranean region. But you don't just have to go to an aquarium to see many of these marine animals, as the very seas around the island are home to large numbers of them. These include sea turtles, squids, hammerhead sharks, common stingrays, and the endangered Mediterranean monk seal.

17. Ancient Greeks called it Isa. In WWII it was a partisan air-base. Tito and Churchill played poker and smoked cigars in 1944 on the Adriatic island of___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Vis

Partisan Spitfires from Vis helped in liberating Yugoslavia from Nazis in 1945. Today it is important for fishing. Risan is a small town in the Adriatic Bay of Kotor. Klis is a town near Split known for medieval knights' tournament, 'Sinjska alka'.

18. Which sea within the Mediterranean would you encounter first upon entering through the Strait of Gibraltar?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Alboran Sea

The Alboran Sea, the westernmost portion of the Mediterranean, is to the south of Spain and to the north of Morocco and Algeria. It is somewhat enclosed by an arc of mountains on both the European and African sides, called the Gibraltar Arc. This is where Spain's highest peak, Mulhacén, is located on the European side.

19. Where are the Cyclades?

From Quiz The Mediterranean

Answer: In the Aegean Sea

The Cyclades are a series of small islands in the Aegean Sea, numbering around 220. They have recently become a popular attraction for tourists visiting Greece.

20. Marco Polo was reportedly born on this island the Ancient Greeks called Korkira. Today it is known as ___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Korcula

Korkira Melaina (black Korkira, or black Corfu) is ancient Greek name for the island of Korcula. Its name indicates the large woods on the island, which were later cut for ships by Venetian Republic. Rab and Pag are islands in the northern part of the Adriatic. Kornati is an archipelago off the coast of Sibenik, and national park famous for hundreds of small islands and crystalline blue waters.

21. Which sea to the south of Italy and the west of Greece is named for the collective term for the islands of Corfu, Zante, and Cephalonia, among others?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Ionian Sea

The Ionian Sea is the location of the deepest part of the Mediterranean Sea, Calypso Deep, at a maximum of 5267 m (17,280 ft) deep. While it's close in depth to the deepest part of the Arctic Ocean (Litke Deep at 5450 m deep), this hardly compares to the Atlantic Ocean's greatest depth, 8468 m (28,373 ft) at Milwaukee Deep to the north of Puerto Rico. The Ionian Sea is also the site of ferry routes between the Italian and Greek mainlands.

22. What two religions have dominated the Mediterranean for the last 1,500 years?

From Quiz The Mediterranean

Answer: Christianity and Islam

Christian and Islamic conquests throughout the Mediterranean are responsible for the dominance of these two religions.

23. Melita, 'Island of Honey' for the Romans. Today it hosts a National Park comprising of two beautiful, warm lakes. How is this Adriatic island named on contemporary maps?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Mljet

According to some, it is the Odyssey's Ogygia, where the nymph Calypso was to be found. It is interesting because eels bring shells from open seas to the lakes. The shells open up because of its warm waters so eels can eat them. On this lake-on-island, there is also an island. Serb prince Desa, ruler of Zahumlje, donated in 1151 entire island of Mljet to Benedictine monks of Monte Gargano in Italy, who built a monastery on this island-on-a-lake-on-an-island. Today it is an interesting resort. Islands Lastovo, Korcula, Mljet later became part of Republic of Dubrovnik. Kornati archipelago, near Sibenik, is also a National Park.

24. Which name is given to the easternmost arm of the Mediterranean Sea, located south of the Anatolian Peninsula of Turkey and north of Egypt?

From Quiz Seas within a Sea: The Mediterranean

Answer: Levantine Sea

The name of this sea is taken from Levant, the Middle Eastern or, more specifically, Near Eastern region comprised of the countries Syria, Lebanon, Israel, and Jordan. It is a kind of confluence of the Middle East with Africa and the Asian/Mediterranean area made up of Turkey. The name Levant is said to have originally meant "East", as from the French word "levant", meaning "rising", in reference to where the sun rises.

25. On which Mediterranean Island was Napoleon born?

From Quiz The Mediterranean

Answer: Corsica

Corsica was actually given to France by the Italian city of Genoa in lieu of debts. This occurred as a result of the Treaty of Versailles in 1768.

26. The Dalmatians were an old Illyrian tribe. Name the island that does NOT belong to the group of Dalmatian islands?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Losinj

The northern island of Losinj belongs to Kvarner group of Adriatic islands. The Dalmatian coast covers the area from Zadar in the north to Neretva River in the south. North of Dalmatia is the Croatian coast, further north still is Istria. South of it is the coast of Dubrovnik, and even further South Montenegrin coast.

27. 'Senjska vrata' ('Gates of Senj') is the dangerous passage between two Adriatic islands where sudden and very strong winds have blown many crews to their deaths. These hellish gates are between the islands of___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Krk and Prvic

Sudden peaks of the Bura northern wind, even during good weather periods, can destroy smaller and medium-sized boats in Senjska Vrata passage. Strong winds can make sprays of water that can even prevent crew to breathing, so they suffocate.

28. According to tradition, this Adriatic islet was built of rocks thrown into the sea by sailors luckily returning home after long voyages. Homeward bound, we are looking at the blue-roofed Church on___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Gospa od Skrpjela (Lady of Skrpjelo)

Gospa od Skrpjela is situated in a deep, fiord-like Bay of Kotor and has a beautiful church built on it. All other islands are also situated in the Bay of Kotor. St. Djordje is just by Gospa od Skrpjela. On Sv. Trojica, across Tivat bay, St. Sava has in XIII c. founded the seat of Serbian Episkopy of Zeta. Entire community of monks was later cyanide-poisoned by expanding Venetians. Mamula islet at the entrance of the Kotor Bay was used by Austria-Hungary for jailing political prisoners, mostly Slavic peoples fighting for their national freedom.

29. King Richard the Lion's Heart got caught up in a storm in the Adriatic Sea, while returning home from the Third Crusades, and his ship took shelter on the island of___?

From Quiz Sailing around Adriatic Islands

Answer: Lokrum

Small island of Lokrum, just off the coast of Dubrovnik, is today the main city's beach. There is a nice arboretum on it, with a variety of subtropical plants and flowers.

This is category 25124
Last Updated Jun 22 2024 5:57 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.