FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Peru Quizzes, Trivia and Puzzles
 Peru Quizzes, Trivia

Peru Trivia

Peru Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Fun Trivia
6 Peru quizzes and 60 Peru trivia questions.
1.
  A Whirlwind Tour of Peru   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Thank you for choosing Whirlwind Tours! Over the next few minutes we'll show you some of the highlights (and highlands) of Peru, a beautiful country of nearly 30 million people. Fasten your seatbelt - we'll be moving very quickly!
Average, 10 Qns, CellarDoor, Nov 16 06
Average
CellarDoor gold member
5502 plays
2.
All Aboard
  All Aboard!   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Take a ride with me on the most luxurious train owned by PeruRail. We'll look at the sights and learn about the train as well!
Average, 10 Qns, ponycargirl, Aug 14 13
Average
ponycargirl editor
1610 plays
3.
  9 for 10 - Peru   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you get the right answers to the first nine questions about Peru, the initial letter of each answer will spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Jun 28 16
Average
minch gold member
3873 plays
4.
  Peru    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Peru's geography, history and culture.
Average, 10 Qns, morinpat, Sep 25 20
Average
morinpat
Sep 25 20
2105 plays
5.
  Perú, The Incas Country    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about a fantastic country and its wonders. Have fun.
Tough, 10 Qns, Anitaloquita, Aug 07 16
Tough
Anitaloquita
761 plays
6.
  Perplexing Peru    
Multiple Choice
 10 Qns
Peru is an interesting country. Let see how much you know about it. Enjoy!
Average, 10 Qns, Champer786, Jan 23 20
Average
Champer786
Jan 23 20
185 plays
trivia question Quick Question
Peru borders which ocean?

From Quiz "Peru"




Related Topics
  Peru History [History] (3 quizzes)


Peru Trivia Questions

1. Nowadays people from Cusco have an annual celebration to remind themselves of the tribute that ancient Incas made to their god, the sun. What is the name of this celebration?

From Quiz
Perú, The Incas Country

Answer: Inti Raymi

Inti Raymi is the greatest celebration in Cusco and it happens on June 24rd every year. It involves a great performances, costumes, typical dances and delicious food.

2. What is the name of the cold current that runs in the ocean off the coast of Peru?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Humboldt Current

The cold current that runs from south to north off the coast is named after a German geographer, Baron Friedrich von Humboldt. It is this cold current that is responsible for the good fishing grounds.

3. How is the Peruvian dish generally prepared with fish or seafood called?

From Quiz Peru

Answer: ceviche

The fish is raw, and it 'bakes' for a while in lemon juice.

4. How many regions does Peru have?

From Quiz Perú, The Incas Country

Answer: 25

These are some of the regions: Amazonas, Ancash, Apurimac, Arequipa, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Ica, Junin, Lambayeque, La Libertad, Lima, Loreto, Madre de Dios, Moquegua, Pasco, Piura, Puno, San Martin, Tacna, Tumbes and Ucayali.

5. The pattern and colours of the Peruvian flag are similar to those of which other country?

From Quiz Peru

Answer: Canada

There are three red, white and red vertical bands on the flags of both these countries.

6. What is the highest point in Peru?

From Quiz Perplexing Peru

Answer: Huascaran

The highest point in Peru is Huascaran. Huascaran is also known as Mataraju. The mountain is located in the Yungay Province of Peru in the Andes Mountains.

7. What mountain range runs through Peru?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Andes & The Andes & Andes Range & Andes Mountains

To the east of Peru's coastal plain lie the Andes. The rivers running west from the Andes are responsible for the few fertile areas found on the coastal plain.

8. What is the Peruvian currency called?

From Quiz Peru

Answer: sol

Inti is a former Peruvian currency, the bolivar is the Venezuelan currency, and sucre is the present Bolivian currency.

9. What canyon, in the region of Arequipa, is one of the deepest in the world?

From Quiz Perplexing Peru

Answer: Colca Canyon

Colca Canyon is located in the region of Arequipa. It's a well-known trekking destination.

10. What is the major language spoken in Peru?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Spanish

Like most other South American countries Spanish is the national language, although Quechuan, the language of the Incas, is also spoken. The name Peru comes from a Quechuan word meaning abundance.

11. Which city is the capital of Peru?

From Quiz Peru

Answer: Lima

Arequipa (called 'The White City of Peru') is the second biggest city of Peru, Machu Picchu (an ancient Inca city) is one of the most popular tourist destinations in this country, while Santiago is the capital of Chile.

12. What is the port city of Lima, located on the Pacific Ocean?

From Quiz Perplexing Peru

Answer: Callao

Callao is the port city of Lima. The city was founded by Diego Ruiz. It's also one of the most dangerous cities in Peru.

13. This city was built on the site of the ancient Incan capital.

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Cuzco

Known as the 'City of the Sun" this city in the Andes was reportedly founded by the first Incan ruler in the eleventh century. The present city was built on the ruins of this capital.

14. Peru borders which ocean?

From Quiz Peru

Answer: Pacific

Peru borders the South Pacific Ocean, between Chile and Ecuador.

15. We'll break for a few hours to allow you to explore downtown Arequipa; it's a great walking city. Afterwards we'll continue east, to the body of water Peru shares with Bolivia. What is the name of this place, the highest navigable lake in the world?

From Quiz A Whirlwind Tour of Peru

Answer: Lake Titicaca

Straddling the border between Peru and Bolivia with an average depth of 107 meters, Lake Titicaca has long been an important port and a cultural touchstone for local peoples. The founder of the Inca civilization, Manco Capac, son of a god whose identity varies from legend to legend, is supposed to have been born on Isla del Sol, on the Bolivian side of the lake.

16. What is the name of a canyon located in the Peruvian region of Arequipa?

From Quiz Perú, The Incas Country

Answer: Colca Canyon

The Colca Canyon is reportedly the deepest in the world, thought to be twice as deep as the Grand Canyon in the USA. Unlike most of the Grand Canyon, portions of the Colca canyon are habitable, with pre-Colombian terraced fields still supporting agriculture and human life.

17. The arid coastal plain of Peru is a continuation of the coastal desert of Chile. What is the name of this desert?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Atacama

The Atacama desert is one of the driest areas in the world. The coastal desert of Peru receives little rainfall, although fog and cloud are prevalent.

18. Where is the highest railway crossing in Peru?

From Quiz Perú, The Incas Country

Answer: Ticlio

Ticlio is not only the highest in Peru, it is the highest in the world (4818 meters high). The trains start from Lima Desamparado Station, and cross Chaclacayo, Chosica, Matucana, San Mateo, Casapalca and Morococha on the way to the highest point, Ticlio.

19. What type of vegetation covers the north-east of Peru?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Rain forest

In the northeast of Peru the slopes of the Andes descend to the rain forest of the Amazon basin.

20. What is the official language of Peru?

From Quiz Peru

Answer: Spanish&Quechua

Spanish is the most widely spoken language in Peru. Quechua and Aymara are indigenous languages mostly spoken in the mountains.

21. What city in Peru is surrounded by three volcanoes?

From Quiz 9 for 10 - Peru

Answer: Arequipa

Visitors to Arequipa can hike up Volcano Misti, should they wish to take the tour. The largest city in Peru (popn. 30m) is the capital, Lima, which has a population of over eight million people.

22. How many inhabitants does Peru have in the second decade of the 21 century?

From Quiz Peru

Answer: 31 million

23. The Putumayo River forms the border between Peru and what country to the north?

From Quiz Perplexing Peru

Answer: Colombia

The Putumayo forms the border between Peru and Colombia. The Putumayo River is also known as the Ica River. Its source is at the Andes Mountains and its mouth is at the Amazon River. It flows through Brazil, Peru, and Colombia.

24. Name the region where the Spanish conqueror Francisco Pizarro captured Inca emperor Atahualpa.

From Quiz Perú, The Incas Country

Answer: Cajamarca

Historically, The Plaza de Armas of Cajamarca is the most important Square in South America. There, the Spanish conqueror Francisco Pizarro captured the Inca emoeror Atahualpa after a slaughter that still startles humanity. The Plaza de Armas still conserves the square form of all the cities founded by the Spaniards. Before the conquest, the square had a triangular shape, in the centre of which, is a beautiful octagonal stone fountain. There is nothing that reminds of the savage past. The gardens of Cajamarca have peace, tranquility and the same environmental balance of its countryside.

25. The Sechura Desert is located south of what region in Peru, which is home to Cabo Blanco?

From Quiz Perplexing Peru

Answer: Piura

The Sechura Desert is located south of the Piura Region. It is located along the Pacific Ocean coast. The Piura Region is located in northwest Peru, with its capital being Piura. Cabo Blanco is also located in northwest Peru. It's a fishing village.

26. Name the Peruvian National Park that is located in Madre de Dios (one Peruvian region).

From Quiz Perú, The Incas Country

Answer: Manu

Manu is located in the south east of Peru. It includes part of the Peruvian mountain area but it is mostly part of the rainforest in the department of Madre de Dios. Its over two million hectares are rich in flora and fauna and have a great variety of different habitats.

This is category 9697
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.