FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rwanda Quizzes, Trivia and Puzzles
Rwanda Quizzes, Trivia

Rwanda History Trivia

Rwanda History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. African

Fun Trivia
2 Rwanda History quizzes and 20 Rwanda History trivia questions.
1.
  Rwanda's Genocide   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Rwanda's genocide forced the world to recognize that the Holocaust did not end genocide, and served as a powerful event in framing the post Cold War world. How much do you know about it?
Average, 10 Qns, Powderwhite, Jun 19 14
Average
Powderwhite
1460 plays
2.
  General History of Rwanda    
Multiple Choice
 10 Qns
Rwanda has a complicated history, from the effect of colonialism in the country, the unity and split with Burundi under Belgian rule, to the brutal civil war between the Hutus and the Tutsis.
Average, 10 Qns, LuH77, Apr 23 21
Average
LuH77
Apr 23 21
283 plays
Related Topics
  Rwanda [Geography] (2 quizzes)


Rwanda History Trivia Questions

1. Kigali, the capital of Rwanda, was founded in what year by Richard Kandt, a German colonial resident?

From Quiz
General History of Rwanda

Answer: 1907

Kandt died in World War I due to gas poisoning, and his former house is a national museum, in Kigali.

2. In what year did the Rwandan genocide take place?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: 1994

The genocide began on April 6 and continued through mid-July. The genocide erupted out of the tense peace that had been achieved through the Arusha Accords, negotiated as an answer to the long running Rwandan Civil War in August 1993. The genocide was carried out almost entirely by well organized Hutu militias and perpetrated primarily against the Tutsi minority, although a significant number of Hutu moderates or perceived Tutsi sympathizers were also killed.

3. What was banned in Kigali in 2008?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Plastic bags

Those caught with illegal plastic bags can be fined, imprisoned or forced to make a public confession.

4. On April 6, 1994, Juvénal Habyarimana, the President of Rwanda, and Cyprien Ntaryamira, the President of Burundi, were killed during what?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Airplane crash

Missiles struck the wing and tail of the airplane, which caught fire then exploded in the garden of the Rwandan Presidential Palace, killing all 12 passengers on board. This was a catalyst for the 1994 Rwandan genocide.

5. About how many people were killed in the Rwandan genocide?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: 800,000

Estimates range from 800,000 to 1,000,000. A precise number is of course impossible to achieve; however, this range is believable. Whatever the number, the genocide killed a massive chunk of Rwanda's pre-genocide population of approximately 7,000,000. Well over half of the Tutsi population of Rwanda was murdered in the genocide.

6. In 1931 King Yuhi V Musinga of Rwanda was deposed by Belgium, largely because of his refusal to do what?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Become a Roman Catholic

He also refused to work with chiefs who were subordinate to him. The reign of Yuhi Musinga saw a famine from 1928-1929. After being exiled in 1931, he died of natural causes in Moba, Belgian Congo (present, part of the Democratic Republic of the Congo.)

7. The series of events that led to Rwanda's genocide was initiated by the assassination of Rwanda's president. Who was this president?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: Juvenal Habyarimana

Juvenal Habyarimana was assassinated along with Burundi President Cyprien Ntaryamira. Their airplane was shot down as it approached the airport in Kigali. Who actually shot their airplane down is disputed and will likely never be known. The event served as a catalyst for the genocide because Habyarimana was a Hutu and Hutu groups blamed the Tutsi Rwandan Patriotic Front for the assassination. This served as a spark for the Hutu militias to initiate the genocide (planning for the genocide had been ongoing well before the assassination.) Others have suggested that Habyarimana was assassinated by Hutu partisans with the intention of seeing the RPF blamed and generating an excuse for violence against the Tutsis. Either way, within 24 hours of the assassination, RPF forces were under attack and mass killings were being carried out.

8. Ruanda-Urundi was a territory, which has been split into two separate countries, Burundi and Rwanda. What year did it become officially independent?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: 1962

Although 1962 was the year of independence, it took two more years for the two governments to completely separate.

9. What are the two main ethnic groups in Rwanda?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: Hutu and Tutsi

Hutus are the majority ethnic group in Rwanda. While some claim that the two groups were "invented" by colonial powers as a means of dividing and controlling the population, there is evidence that they have existed as distinct groups since pre-colonial times. The evidence indicates that the Hutus were among the first groups to migrate into the Great Lakes area and existed as farmers. The Tutsis are thought to have arrived later and adopted a pastoral mode of living. Both groups are historically Bantu speaking, although Rwanda today is considered a Francophone nation. The Tswana and Boers are groups in Botswana and South Africa, respectively. Shiites and Sunnis are the two main divisions in Islam (which does not have a significant presence in Rwanda.) All of Rwanda is sub-Saharan. Supra-Saharan Africa is the part of the continent found north of the Sahara Desert, which is primarily Arab.

10. Who was the first elected president of Rwanda?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Grégoire Kayibanda

Grégoire Kayibanda founded the Hutu Emancipation Movement in 1957. In 1961 during the elections for the newly independent Rwanda, his party won. He was ousted in a military coup, in 1973. How and when he was killed, is disputed.

11. One particular event that occurred before the Rwanda genocide is generally considered to be responsible for American inaction in Rwanda. What was it?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: the Somali attack on U.S. soldiers providing aid in Mogadishu

The attack on American forces in Mogadishu, featured in the movie and book "Blackhawk Down," weighed heavily on the foreign policy calculus of the Clinton administration. The Mogadishu killings included video of the dragging of slain American servicemen through the streets, resulting in immediate and strong public opposition to American involvement in Somalia. In the wake of Somalia, the Clinton administration was very hesitant to take the risk of casualties in conflicts that could not be directly associated with core American interests. There is considerable evidence that the Clinton administration willfully ignored the genocide, refused to recognize it as such, and impeded the United Nations' response so as not to get dragged into a situation almost certain to generate casualties. The Marine barracks were bombed early in the Reagan administration, and while they led to the American withdrawal from Lebanon, they are generally not linked to the American response to Rwanda. The 1993 World Trade Center bombing had no bearing on Rwanda. The Oklahoma City bombing took place two weeks after the onset of the genocide, and while it may have distracted attention from Rwanda in the news media, it did not have significant bearing on American foreign policy.

12. When Belgian forces took control of Rwanda at the end of World War I when the German Empire was partitioned under the Treaty of Versailles. From 1922, Belgium ruled what is now Rwanda and Burundi by mandate from whom?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: League of Nations

The Belgians promoted Tutsi supremacy, defining the Hutu and Tutsi to be entirely different races. In 1935, Belgium introduced identity cards for each citizen of what was then Ruanda-Urundi.

13. Which European former colonial power has been accused of being complicit in the genocide?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: France

A series of massacres in the 1950s led to the creation of a Tutsi diaspora in the Great Lakes region, notably in Uganda (to the north of Rwanda.) Uganda is an Anglophone nation and Rwanda is a Francophone nation. The Rwandan Patriotic Front (the Tutsi military force in the Rwandan Civil War) was formed in Uganda and launched its invasion of Rwanda from Ugandan bases. The controversy revolves around suspicions that France and the U.K./U.S. have sought to manipulate events in the region to spread their influence. Given the Tutsi association with Anglophone Uganda, many have suggested that France assisted the Hutus in carrying out the genocide to eliminate a strong Anglophone institution. While most analysts tend to conclude that France committed sins of inaction similar to those of other international powers, as opposed to actively supporting the genocide, the accusations remain highly charged.

14. Between what months did the Rwandan Genocide take place, in 1994?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: April - July

In 100 days it is estimated that up to 800,000 were killed.

15. Who commanded the United Nations military forces in Rwanda before and during the genocide?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: Romeo Dallaire

Dallaire (of the Canadian army) recognized the genocide forming and issued strong warnings to the U.N. His warnings were ignored. Despite his critical shortage of personnel and equipment, he managed to protect some civilian populations in his area of control. After the genocide, Daillaire suffered severe depression and bouts of alcoholism. He has come to be recognized as one of the singular heroes of the genocide, both for loudly bearing witness to what was going on and taking risks to save as many people as he could. Mobuto Sese-Seko was the dictator of Zaire (later to become the Democratic Republic of the Congo) from 1965-1997. Boutros Boutros Ghali, an Eqyptian, was the 6th Secretary General of the United Nations, holding the post from 1992 through 1997. Kofi Annan, of Ghana, was the Secretary General of the United Nations after Ghali, serving from 1997 through 2007.

16. Agathe Uwilingiyimana was assassinated approximately 14 hours after Rwandan President Habyarimana's assassination, during the initial stages of the genocide. Who was she?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Prime Minister

Agathe Uwilingiyimana and her husband surrendered to the soldiers looking for them. She was shot, and her children fled Rwanda to Switzerland.

17. About how long did the Rwandan genocide last?

From Quiz Rwanda's Genocide

Answer: 100 days

While the total number killed in the Rwandan genocide may give the superficial impression that it was small compared to other instances of genocide, the sheer fury and speed of it is unmatched. Approximately 10,000 people were killed per day during the course of the genocide, on average. For perspective, that is about twice the average daily death toll of the Holocaust of the Jews in 1941-1945. While the outside world almost certainly turned its back on the genocide well past the point when it had every ability to know what was happening, the killings did begin with a rapidity nobody could have expected.

18. The military force that fought to end the genocide, was led by what man, who became President of Rwanda in 2000?

From Quiz General History of Rwanda

Answer: Paul Kagame

Although Paul Kagame became President of Rwanda in 2000, he had been powerful in the country for some time, and was both Vice President of Rwanda, and the Minister of Défense, since 1994.

This is category 20505
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.