FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Earthquakes Quizzes, Trivia and Puzzles
Earthquakes Quizzes, Trivia

Earthquakes Trivia

Earthquakes Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters

Fun Trivia
9 Earthquakes quizzes and 100 Earthquakes trivia questions.
1.
  Ten Days That Shook the World   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
John Reed's book with this title, published in 1919, was about the October (1917) Revolution in Russia, an event which figuratively shook the world. This quiz is about events that literally shook the world - earthquakes and their aftermaths.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Jan 05 12
Average
looney_tunes editor
11842 plays
2.
The Earth Was Quakin
  The Earth Was Quakin'   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Earthquakes are some of the most devastating of the earth's natural catastrophes. What do you know about these natural disasters?
Average, 10 Qns, dcpddc478, May 14 18
Average
dcpddc478
May 14 18
354 plays
3.
  Rock Me Pamadeus   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Pam has spent the past few years performing Mozart's Violin Concerto #12 in several different countries. Unfortunately, not only the audience quakes - the earth does as well!
Average, 10 Qns, beergirllaura, May 01 12
Average
beergirllaura
312 plays
4.
  And the Earth Moved    
Multiple Choice
 10 Qns
When the earth moves, shakes, bumps, trembles and rumbles there is nothing you can do except hold on. Sometimes they are short and weak but sometimes they are killers.
Average, 10 Qns, cleeclope, Nov 18 16
Average
cleeclope gold member
264 plays
5.
  Love and Haiti    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you remember about the earthquake that hit Haiti in January, 2010 and sparked some much needed media and aid in a country that needed help long before disaster struck?
Average, 10 Qns, kufan888, May 26 11
Average
kufan888
275 plays
6.
  The Christchurch Earthquakes (2010-11)    
Multiple Choice
 20 Qns
Questions relating to the Christchurch Earthquakes of 2010/2011.
Average, 20 Qns, MaxWilkins, Feb 25 19
Average
MaxWilkins
Feb 25 19
275 plays
7.
  The New Madrid Earthquake   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The largest earthquake in the United States did not take place in California but in the Midwest. This quiz covers some of the facts about that event.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jan 18 10
Average
Rehaberpro
645 plays
8.
  Earthquakes of the 20th Century    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you name the details of all these earth shattering events?
Tough, 10 Qns, t-bone65, Jul 15 13
Tough
t-bone65
854 plays
9.
  The World's Most Devastating Earthquakes    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz regarding the history of the world's earthquakes.
Tough, 10 Qns, racemany2k, Aug 02 14
Tough
racemany2k gold member
1223 plays
trivia question Quick Question
Prince William Sound was hit by a very large earthquake in 1964. On what holiday did it strike?

From Quiz "Earthquakes of the 20th Century"




Related Topics
  Earthquakes [Sci / Tech] (2 quizzes)


Earthquakes Trivia Questions

1. The 9.0 earthquake that struck off the northeast coast of Japan in 2011 actually moved the main island about how many feet?

From Quiz
And the Earth Moved

Answer: 8

The March 11, 2011 earthquake moved Japan's main island, Honshu, about 8 feet and also shifted Earth's figure axis about 6 1/2 inches (17 centimeters). It also destroyed many areas of the northeast coast including the city of Sendai.

2. It's 2007, and Pam is in Chincha Alta, sipping a glass of the national drink - a brandy called pisco - when the ground begins to shake and heave. What South American country is being struck by a very strong earthquake?

From Quiz Rock Me Pamadeus

Answer: Peru

Lasting for about three minutes, the 8.0 earthquake that hit the central coast of Peru on August 15th, 2007 did its worst damage in the cities of Pisco, Ica and Chincha Alta in the Ica Region, and in San Vicente de CaƱete in the Lima Region. There were at least a dozen aftershocks of 5.0 or greater magnitude, and a tsunami that flooded part of Lima's Costa Verde highway, and a substantial portion of Pisco's shore. 1,366 people were injured and 519 died.

3. The Christchurch earthquake occurred on February 22, 2011. What was the magnitude?

From Quiz The Christchurch Earthquakes (2010-11)

Answer: 6.3

Although this earthquake was not as severe as September 4 2010's magnitude 7.1 earthquake, it caused much more damage to the city due to its proximity to the city.

4. The devastating quake's epicenter hit just west of Haiti's largest population center. Name this city.

From Quiz Love and Haiti

Answer: Port-au-Prince

Port-au-Prince is Haiti's capital city and was home to over 2-3 million residents. This was nearly half of the country's population. The estimated death toll of the earthquake was around 230,000 with many bodies that remain uncounted.

5. What was the estimated loss of life in the New Madrid Quake?

From Quiz The New Madrid Earthquake

Answer: Very slight

There are no accurate figures but the area at that time was sparsely populated. In fact, few people even knew it occurred, although church bells rang as far away as South Carolina. Of the four hundred residents of New Madrid, only one death was attributed to the quakes.

6. How many 9.0 magnitude earthquakes occured in the 20th century, according to the United States Geological Survey?

From Quiz Earthquakes of the 20th Century

Answer: 3

These quakes occured in Kamchatka, Chile and Alaska, and occured between 1952 and 1964. Some people say there were more than three, but it is up for interpretation.

7. On March 28, 1964 an earthquake with a 9.2 magnitude shook this US State?

From Quiz The World's Most Devastating Earthquakes

Answer: Alaska

This quake and its resulting tsunami caused $311 million in property loss and killed 125 people. Tidal effects of the shaking were felt in the ocean and and far away as the Gulf Coast.

8. The Japan 9.0 earthquake of March 11, 2011 was so intense that it ____________ Earth's spin and ____________ the length of the 24 hour day by microseconds (a microsecond = a millionth of a second).

From Quiz And the Earth Moved

Answer: accelerated, shortened

Japan's earthquake accelerated Earth's spin and shortened the length of the 24 hour day by 1.8 microseconds (per NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California).

9. What fault line was responsible for the devastating quake?

From Quiz The Christchurch Earthquakes (2010-11)

Answer: The Port Hills Fault

This fault line was previously unknown to seismologists.

10. The Richter Scale is used to record the magnitude of earthquakes. What was the magnitude of the Haiti Earthquake?

From Quiz Love and Haiti

Answer: 7.3

The energy created by a 7.0 earthquake is enough to heat New York City for a whole year! This magnitude is classified as a major earthquake resulting in serious damage and loss of life. A 9.2 earthquake was the second strongest earthquake in history and took place in Alaska in 1964. The largest earthquake was recorded in Chile as a 9.5. The likelihood of a mega-quake measuring over 10 on the Richter scale is highly unlikely (except in the movies, of course).

11. In what years did the New Madrid quakes occur?

From Quiz The New Madrid Earthquake

Answer: 1811-1812

The so-called New Madrid quakes took place during the winter of 1811 and 1812.

12. In 1970, a magnitude 7.9 earthquake shook Peru. What caused the most deaths in the town of Yungay?

From Quiz Earthquakes of the 20th Century

Answer: Landslide

The landslide killed 17,000 people in the town of Yungay. Only 400 people survived. They were located in the cemetery and stadium, the hightest points in the valley.

13. On September 20, 1999 this Asian country was shaken by a 7.6 magnitude quake that killed an estimated 2,400 people?

From Quiz The World's Most Devastating Earthquakes

Answer: Taiwan

Causing around $14 billion in damages, and some 600,000 people were left homeless following the quake.

14. The February 22 earthquake was an aftershock of a magnitude 7.1 event in September 2010. What date was this earthquake?

From Quiz The Christchurch Earthquakes (2010-11)

Answer: September 4

This earthquake also occurred on a previously unknown fault line.

15. What was the estimated percentage of Haitians living below the absolute poverty line before the quake hit?

From Quiz Love and Haiti

Answer: 80%

Haiti is tied for second poorest country in the world led only by Zimbabwe. 80% seems like a huge proportion compared to the 12% living below the poverty line in the United States. Most Haitians live on under $2 a day - if they have a job.

16. On January 11, 1693 Sicily, Malta and parts of southern Italy were rocked by an earthquake that accompanied the eruption of a famous volcano. Which Sicilian volcano was responsible for this earth-shaking event?

From Quiz Ten Days That Shook the World

Answer: Mount Etna

Mount Etna is the largest continuously active volcano in Europe, currently 3,329m (10922') high, although its height varies as eruptions remove parts of the summit. Mount Vesuvius (the only active volcano on mainland Europe) and Mount Stromboli are also active volcanoes, and Mount Vulcano, which last erupted in 1890, is considered dormant. The 1693 eruption produced earthquakes that destroyed at least 45 towns, affected an area of over 5600 square kilometers (220 sq mi), and killed around 60,000 people. The extensive rebuilding required after the earthquake led to the development of a school of architecture referred to as Sicilian Baroque or Earthquake Baroque.

17. In what state is the city of New Madrid located?

From Quiz The New Madrid Earthquake

Answer: Missouri

New Madrid claims to be the first city settled west of the Mississippi River. In 2000 its population was 3,334. Incidentally it is pronounced with a heavy stress on the first syllable (MADrid). Although not regarded as the epicenter of the seismic fault, the series of quakes has been attached to the city.

18. Prince William Sound was hit by a very large earthquake in 1964. On what holiday did it strike?

From Quiz Earthquakes of the 20th Century

Answer: Good Friday

The Good Friday Earthquake was a magnitude 9.2. It ravaged the city of Anchorage, and sent the Turnagain heights subdivision plummeting into the ocean.

19. This quake occurred on August 17, 1999 in Izmit, Turkey. What was the magnitude of this massive quake?

From Quiz The World's Most Devastating Earthquakes

Answer: 7.4

This quake killed over 17,000 people. Motion on a strike-slip fault caused the quake, which damaged buildings in Istanbul and was felt as far east as Ankara, Turkey.

20. The second largest earthquake in recorded history occurred in the USA on March 28, 1964 in which western state? (I remember watching a film in school about the 49th state which included footage of this quake.)

From Quiz And the Earth Moved

Answer: Alaska

Known as the Great Alaska earthquake, or the Good Friday earthquake, it measured a 9.2 on the Richter scale. It was centered in the Prince William Sound area. It also triggered an extremely powerful tsunami due to underwater landslides. The wave height in one of the bays measured 219 feet. The majority of people who died were killed by the tsunami.

21. At around 10:24am on Saturday, November 1, 1755 an earthquake in the Atlantic Ocean followed by a tsunami and fires almost completely destroyed one of Portugal's major cities. Which city had to be rebuilt in the aftermath of this disaster?

From Quiz Ten Days That Shook the World

Answer: Lisbon

The earthquake, estimated at magnitude 9, had an epicenter about 200 km (120 mi) southwest of Cape St. Vincent, Portugal. The death toll in Lisbon alone is thought to have been up to 100,000 people. The disaster caused serious setbacks in Portugal's colonial aspirations. It was the first earthquake to be studied scientifically for its impact over a large area, which is considered to be the first example of modern seismology.

22. Within the fifty states there have been five major earthquakes. Which is the only one to exceed New Madrid according to both measured and estimated Richter Scale readings?

From Quiz The New Madrid Earthquake

Answer: Anchorage, Alaska 1964

Scientist estimate New Madrid as 8.0 while Anchorage was 9.2. The 1906 San Fransisco was also estimated at 8.0 and 6.9 measured in 1989. Northridge was measured at 6.7.

23. The Good Friday Earthquake created a large tsunami that killed 11 people in what continental state?

From Quiz Earthquakes of the 20th Century

Answer: California

The Tsunami flooded Crescent City, inundating the harbor. It took over a year to rebuild. Damage totaled over 4 billion dollars, with most damage coming from the resultant tsunami.

24. On July 27, 1976, one of the most deadly earthquakes in the world's history was a 8.0 quake that struck this large country?

From Quiz The World's Most Devastating Earthquakes

Answer: China

250,000 people died in this quake. Most people died from the collapse of masonry homes where they were sleeping.

25. Who was the man convicted of stealing three generators in the central part of the city after the earthquake?

From Quiz The Christchurch Earthquakes (2010-11)

Answer: Owen Jackson

Owen Jackson was given 13 months' jail for each generator stolen.

26. How many square miles did the New Madrid quakes affect?

From Quiz The New Madrid Earthquake

Answer: 50,000

The 1906 San Fransisco quake affected about 6,000 square miles, though both were estimated to have been of the same magnitude.

27. Called the 'Great San Francisco Earthquake' this 8.3 quake was responsible for an estimated 3000 deaths. In what year did the shaking take place?

From Quiz The World's Most Devastating Earthquakes

Answer: 1906

This quake ushered in a new era of geological science in the US. Research following the quake contributed greatly to our understanding of how earthquakes occur.

28. How many lives did the February 22 earthquake claim?

From Quiz The Christchurch Earthquakes (2010-11)

Answer: 185

Most of the fatalities were in the central city, with only a few deaths in the suburbs.

This is category 21596
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.