FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1920s Nostalgia Quizzes, Trivia and Puzzles
1920s Nostalgia Quizzes, Trivia

1920s Trivia

1920s Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia

Fun Trivia
7 1920s quizzes and 70 1920s trivia questions.
1.
  Remembering the 1920s (US)   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My friend often had trouble with short-term memory, but when I could get him talking about his youth, ah, the memories! Here's a quiz on some of the subjects that we might have talked about.
Average, 10 Qns, mlcmlc, Oct 30 23
Average
mlcmlc gold member
Oct 30 23
1949 plays
2.
  People, Places and Events--1920-1929   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On to the Roaring Twenties. What do you remember and what did you learn? :)
Tough, 10 Qns, Ballykissangel, Oct 06 10
Tough
Ballykissangel
4045 plays
3.
  All Things Being Female: 1890s-1920s    
Multiple Choice
 10 Qns
Gee whiz, I must've had a past life as a woman during this period. Why else would I have such fun writing this quiz? I hope you have fun visiting these female related memories from the past.
Difficult, 10 Qns, sunshine7, Feb 17 13
Difficult
sunshine7
3305 plays
4.
  The 1920s: Part II    
Multiple Choice
 10 Qns
How many remember the Twenties? Let's see. Good luck.
Average, 10 Qns, steiny1, Jun 05 12
Average
steiny1
2602 plays
5.
  The 1920s    
Multiple Choice
 10 Qns
Here we go back to the twenties. Good luck.
Difficult, 10 Qns, steiny1, Nov 06 13
Difficult
steiny1
1898 plays
6.
  Remember the 20s?    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you remember the 1920s? Harding dies in office and Coolidge is elected US president. Stalin assumes dictatorial powers in the USSR. Hitler is imprisoned. The stock market crashed. What else??
Tough, 10 Qns, arsalanrizvi, Jul 16 21
Tough
arsalanrizvi
Jul 16 21
2580 plays
7.
  The 1920s: Part I    
Multiple Choice
 10 Qns
We will now take you back to the 1920s. Good luck!
Difficult, 10 Qns, steiny1, Nov 06 13
Difficult
steiny1
2209 plays
Related Topics
  1920s WS [Sports] (2 quizzes)

  NFL 1920s [Sports] (2 quizzes)

  1920s History [History] (12 quizzes)

  1920s Movies [Movies] (2 quizzes)

  MLB 1920s [Sports] (8 quizzes)


1920s Trivia Questions

1. What type of female is considered America's first pin-up girl?

From Quiz
All Things Being Female: 1890s-1920s

Answer: Gibson Girl

She appeared in the 1890's in a humor magazine called "Life." Drawn by illustrator Charles Dana Gibson, she was his ideal woman with her tiny waist, lofty pompadour hair, and aloof beauty. Gibson was somewhat suprised her beauty captured the public's attention, as his drawings where she appeared were satirical comments on society. The Ziegfield girl appeared in the 1900's, the Vamp in the 1910's, and the 'It Girl' in the 1920's.

2. 1921. The ___________ philosopher Ludwig Wittgenstein writes the "Tractatus Logico-Philosophicus".

From Quiz Remember the 20s?

Answer: Austrian

The book dealt with the school of philosophy known as logical positivism.

3. In 1923 confectioner Frank C. Mars had a hit with his first candy bar. What was it?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: Milky Way

4. Motors cars could rapidly change one's landscape in the 1920s, and my friend remembered many a motor trip. Which car was released in 1927, and replaced the Ford car which had been produced for the past eighteen years?

From Quiz Remembering the 1920s (US)

Answer: Model A

The Model A was available in many styles such as Coupe, Convertible Cabriolet or Sedan, and Phaeton to name a few. The Ford plant actually stopped production of the Model T months before so that the factory could re-tool to produce the new car. The Silver Ghost was a car model by Rolls Royce built between 1906 and 1926. The Model X was a Duesenberg created from 1926 to 1927. Pierce Arrow cars were sold from 1901 to 1938.

5. In the period c. 1860-1910 a woman in America or Europe getting her photograph taken was likely to do this with her lips.

From Quiz All Things Being Female: 1890s-1920s

Answer: keep them closed

In general, smiling was considered unacceptable and grinning was beyond the pale.

6. 1922. The __________________ opens in Washington, D.C.

From Quiz Remember the 20s?

Answer: Lincoln Memorial

The memorial was built at a cost of three million dollars on the banks of the Potomac River.

7. In July, 1921, Canadian doctor Frederick Banting and his collaborator Charles Best, isolated a substance that eliminates the often fatal symptoms of diabetes. What was this substance?

From Quiz People, Places and Events--1920-1929

Answer: insulin

The substance was named by Dr. John McLeod of the University of Toronto, who supported Dr. Banting and gave him lab space.

8. Where did the 'Cyclone' rollercoaster make its debut in 1927?

From Quiz The 1920s

Answer: Coney Island

9. Where were the 1928 summer Olympics held?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: Amsterdam

The winter games were held in St. Moritz.

10. Charles Lindbergh's father did what for a living?

From Quiz The 1920s: Part I

Answer: Politician

He was a congressman from Minnesota.

11. This actress purred through her screen characters and is thought to have set the model for all the sex symbols of the 20th Century.

From Quiz All Things Being Female: 1890s-1920s

Answer: Theda Bara

She first captured the nation's attention in the 1915 film "A Fool There Was." She started a fad called "Vamping" (a series of flirtatous posturings and posings) that women adopted during parties. Since she presented herself on film as a sex goddess indulging her tastes for married men, some saw her as a threat to public morality (particularly preachers). Still, she continued to fill the theatres until the public tired of her around 1920.

12. 1923. Spanish painter ________________ finishes 'The Lovers'.

From Quiz Remember the 20s?

Answer: Picasso

13. The very first edition of this popular magazine was published in February of 1922. What was the magazine?

From Quiz People, Places and Events--1920-1929

Answer: The Reader's Digest

Vol. 1., No. 1, was published with 1500 being sold. The title of the first article was "How to Keep Young Mentally."

14. 'Thimble Theater' was a cartoon strip that introduced which character in 1928?

From Quiz The 1920s

Answer: Popeye

It was drawn by Elzie Crisler Segar and ran until 1938.

15. In the 1920s who established the first Soviet forced labor camp?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: Lenin

He nationalized factories and seized farm products.

16. In the Broadway version of 'The Jazz Singer' who played the lead?

From Quiz The 1920s: Part I

Answer: George Jessel

Al Jolson played the lead in the movie.

17. 1924. The first winter Olympics were held in ___________.

From Quiz Remember the 20s?

Answer: France

They were held in Chamonix, France.

18. In September of 1923, a major earthquake struck what country?

From Quiz People, Places and Events--1920-1929

Answer: Japan

The great earthquake was said to have levelled Tokyo, Yokohama and towns and cities for many miles around. Over 300,000 people were killed, some 500,000 injured and 2.5 million left homeless!

19. What was Charles Lindbergh's nickname?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: The Lone Eagle

He was an American aviator and a Pulitzer Prize winner.

20. Where was America's "Cowboy Philosopher", Will Rogers, born?

From Quiz The 1920s: Part I

Answer: Oklahoma

He was born in 1879 and was quoted as saying, 'He never met a man he didn't like'. (At the time, Oklahoma was not yet a state).

21. 1925. _________________ publishes "The Hollow Men".

From Quiz Remember the 20s?

Answer: T. S. Eliot

22. In January of 1924, the Olympics launched the first Winter Games. In what country were they held?

From Quiz People, Places and Events--1920-1929

Answer: France

The first Winter Games were held in Chamonix, France. Winter sports had been included in some earlier Olympics of the modern era, but this was the first time they were given their own showcase and received permssion to designate the meet as the "Winter Olympics."

23. The tradition of lighting the White House Christmas tree began in the twenties under which president?

From Quiz The 1920s

Answer: Coolidge

The first one at the White House was lit in 1923. The first lighted Christmas tree in public was in Boston in 1912.

24. Bill Robinson was known as Mr. Bojangles. What did he do in the entertainment field?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: Tap Dancer

He was one of the first black entertainers to achieve popularity among members of different races.

25. What was the name of Edgar Bergen's first dummy?

From Quiz The 1920s: Part I

Answer: Charlie McCarthy

Mortimer Snerd and Effie Klinker were his later creations.

26. What was film-screen vamp Theda Bara's campy come-on line?

From Quiz All Things Being Female: 1890s-1920s

Answer: Kiss me, my fool

Theda tended to arrive at press interviews in a white limousine with Nubian footmen. She asserted her name, Theda Bara, was an anagram of 'arab death' and stated her nationality as French-Egyptian, but she was really born of wealthy Jewish parents as Miss Theodosia Goodman from Cincinnati, Ohio.

27. 1926. In China _________________ assumes control of government.

From Quiz Remember the 20s?

Answer: Chiang Kai-Shek

He was a great nationalist. He assumed control after the death of Sun Yat Sen the previous year.

28. In 1925, Adolf Hitler published a book that he had dictated to Rudolf Hess during his imprisonment in Landsberg prison. The title, of course, was "Mein Kampf". What does 'Mein Kampf' mean?

From Quiz People, Places and Events--1920-1929

Answer: My Struggle

In his book, Hitler calls for a national revival and a battle against Communism and Jews.

29. The 1924 film 'The Thief Of Baghdad' starred which male actor?

From Quiz The 1920s

Answer: Douglas Fairbanks

This early movie was directed by Raoul Walsh.

30. The first sound cartoon was in 1928. Can you name it?

From Quiz The 1920s: Part II

Answer: Steamboat Willie

It was the first cartoon with music and the second starring Mickey Mouse.

This is category 12161
Last Updated Mar 03 2024 1:10 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.