FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Assorted Wars Quizzes, Trivia and Puzzles
Assorted Wars Quizzes, Trivia

Assorted Wars Trivia

Assorted Wars Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History

Fun Trivia
44 Assorted Wars quizzes and 510 Assorted Wars trivia questions.
1.
  Mexican War    
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz on a short war.
Average, 10 Qns, aekindred, May 22 10
Average
aekindred
1154 plays
2.
  Unusual Battles of History   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
War is strange and these ten battles are some of the strangest in history. Match the unusual event to the battle associated with it.
Average, 10 Qns, Joepetz, Apr 19 23
Average
Joepetz gold member
Apr 19 23
220 plays
3.
Animals at War
  Animals at War   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Animals have been our constant companion for centuries and millions have gone a step further by playing a supporting role during war and conflict. Let me tell you a little bit about these unsung heroes.
Average, 10 Qns, Plodd, Mar 15 15
Average
Plodd
824 plays
4.
  Tug of War   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many places suffer during wartime, but those which suffer most are the ones which are in strategic locations. This quiz covers a wide range of wars, with the questions based on the places which really became a 'tug of war'.
Average, 10 Qns, rossian, Jul 06 12
Average
rossian editor
1483 plays
5.
  Miscellaneous Wars    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the many wars throughout the history of the world. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, shazy95, Jun 29 11
Recommended for grades: 9,10,11
Very Easy
shazy95
3383 plays
6.
  A Century of Warfare    
Multiple Choice
 10 Qns
Throughout their relatively short time on earth humans have been fighting with each other, no more has this been true than in the twentieth century. This quiz covers all the major conflicts from 1900-2000.
Average, 10 Qns, jesus_rocks, Oct 26 12
Average
jesus_rocks
3755 plays
7.
  Wars and Conflicts of the 20th Century    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz highlights ten major and minor military events that have occured in the 20th century. Choose the best answer or fill in the blanks. Have fun!
Easier, 10 Qns, ERommel, Sep 25 12
Easier
ERommel
3097 plays
8.
  When Kings Made War   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
"When kings make war The poor little men must fight them..." Match these monarchs to the battles they led their men into.
Average, 10 Qns, darksplash, Feb 26 20
Average
darksplash
Feb 26 20
339 plays
9.
  War in the Twentieth Century   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
War seems to have been prevalent among the major powers in the twentieth century. Ultimately these wars created the potential for our race to exterminate itself.
Average, 10 Qns, lamaror, Dec 19 15
Average
lamaror
7438 plays
10.
  Can't We Just Get Along? Wars in History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
At any given point in time, there are dozens of conflicts being fought out all over the world. Some are declared wars; many are civil wars. This quiz looks at conflicts recent and historic. Good luck!
Average, 10 Qns, rwpm, Aug 16 15
Average
rwpm
836 plays
trivia question Quick Question
What was the military title given to Wallenstein by Kaiser Ferdinand II?

From Quiz "Wallenstein and the Thirty Years War"




11.
  Women and War - The Crimea to WWII   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz highlights the stories of a several women who engaged in or resisted conflict between 1853 and 1945. It includes some relatively easy questions and some which should be challenging.
Difficult, 15 Qns, Macjaq, Oct 21 10
Difficult
Macjaq
1067 plays
12.
  Women at War   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
War is common in human history, and there have always been women who actively participated in this predominantly male activity. See if you can identify some of the brave women.
Very Difficult, 20 Qns, pshelton, Nov 25 07
Very Difficult
pshelton gold member
2138 plays
13.
  Wars and Conflicts of the 19th Century    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz highlights ten major and minor military events that occured in the 19th century. Choose the best answer or fill in the blanks. Write back to me, I love to hear comments!
Average, 10 Qns, ERommel, Sep 22 21
Average
ERommel
Sep 22 21
2593 plays
14.
  Which War Are You In?    
Multiple Choice
 10 Qns
You'll be given a situation that you will have to guess what war/country/event you're in.
Average, 10 Qns, freddysonelm, Dec 27 10
Average
freddysonelm
3361 plays
15.
  Thirty Years of War   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with the seventeenth century European conflict, the Thirty Years' War (1618-1648).
Average, 10 Qns, bernie73, Jul 15 20
Average
bernie73 gold member
Jul 15 20
371 plays
16.
  Forgotten Wars of the 19th and 20th Centuries   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Put aside your personal feeling about the tragedys and futility of warfare. Here are examples of relatively recent conflicts that have faded from the memory of many people, but may be fascinating to fellow trivia buffs.
Average, 10 Qns, SixShutouts66, Jun 23 16
Average
SixShutouts66 gold member
507 plays
17.
  Anglo-Zulu War   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz dealing with the Anglo-Zulu War of 1879.
Tough, 15 Qns, Gargoyle007, May 24 12
Tough
Gargoyle007
1353 plays
18.
  The Lesser Known Wars   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many complicated battles, conflicts and wars have taken place in the past 1,000 years. This quiz features only ten such 'wars,' but each of them has an interesting, albeit sometimes strange, story behind it. Good luck!
Tough, 10 Qns, KatieK54, Aug 17 14
Tough
KatieK54 gold member
651 plays
19.
  Zulu War - Rorke's Drift   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Rorke's Drift was a single engagement in the Zulu campaigne of 1879, yet it is perhaps the most widely known. How much do you know?
Very Difficult, 10 Qns, dericpw, Jun 05 17
Very Difficult
dericpw
2452 plays
20.
  The War of Jenkins' Ear   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Why is it that all the interesting stuff in history is learned after you leave school? Allow me to bend your ear (sorry) about a man named Jenkins and the furor over his.
Tough, 10 Qns, trammgr, Dec 19 04
Tough
trammgr
1254 plays
21.
  Weird Ways to Start a War   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some wars have been fought over the strangest causes.
Tough, 10 Qns, Plumbus, May 31 15
Tough
Plumbus gold member
399 plays
22.
  Who Won This War?    
Multiple Choice
 20 Qns
I will give you the names of some wars and the participants in them. I want you to give me the name of the winner (or winners) of these wars.
Average, 20 Qns, author, Mar 05 11
Average
author
4445 plays
23.
  Military History 1200 AD - 1815 AD    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the history of wars from 1200 AD to 1815 AD.
Easier, 10 Qns, charlemagne, Feb 01 13
Easier
charlemagne
5208 plays
24.
  The Thirty Years' War    
Multiple Choice
 15 Qns
The Thirty Years' War marked a turning point in the history of diplomacy, which moved away from religious issues to the interests of states. The Catholic-Protestant animosity in Central Europe led to one of the most destructive wars ever.
Tough, 15 Qns, FrancuDaniel, Oct 05 12
Tough
FrancuDaniel
595 plays
25.
  Sweden in the Thirty Years' War   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The Thirty Years War marked the beginning of Sweden's brief period as a great power; it saw this Scandinavian country become one of the arbiters of Europe. Learn something about their intervention in this major war.
Difficult, 15 Qns, wyrmirae, Feb 02 09
Difficult
wyrmirae
1072 plays
26.
  Sino-Japanese Wars, 1894-1945    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a general look at the history between Japan and China at war through 1894 to 1945.
Tough, 10 Qns, Bertho, Oct 06 21
Tough
Bertho
Oct 06 21
623 plays
27.
  Indo-Pakistan Wars    
Multiple Choice
 10 Qns
India and Pakistan have fought three and a half wars in fifty seven years of independence. Here's a small quiz on them.
Tough, 10 Qns, almaster, Jul 21 04
Tough
almaster
795 plays
28.
  The History of War    
Multiple Choice
 10 Qns
A quick recap of many of the many wars of the world.
Average, 10 Qns, JBCizzle, Oct 27 13
Average
JBCizzle
1707 plays
29.
  War Losers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
To the victors go the spoils ... But to the losers go ...well, they just get a not-so-fabulous consolation prize. Can you correctly identify these losers at war?
Difficult, 10 Qns, UncleHern, Nov 04 13
Difficult
UncleHern
1230 plays
30.
  Little Known Wars    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about small or interesting wars that had an impact on history, but are usually not taught in history books. Have fun!
Tough, 10 Qns, Blakey, Oct 30 11
Tough
Blakey
1151 plays
31.
  The Noble Six Hundred    
Multiple Choice
 10 Qns
Immortalized in Alfred, Lord Tennyson's poem, "The Charge of the Light Brigade", the British suffered a terrible loss during the Crimean War. These questions take a look at these events that occurred in the mid-1800s.
Average, 10 Qns, logcrawler, May 23 14
Average
logcrawler gold member
324 plays
32.
  Wars - 19th and 20th Centuries    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz about wars in the last two centuries. I have tried to make at as interesting as possible by including data on not so well known conflicts. I hope you enjoy it, have fun.
Average, 10 Qns, mendeleyev, Jun 21 20
Average
mendeleyev
Jun 21 20
1804 plays
33.
  Seven Years' War    
Multiple Choice
 15 Qns
The Seven Years' War (1756-63) was actually (at least) two separate wars. One was a European war, the other a French-British colonial war (which lasted from 1754/55-63). I will ask you about both in this quiz.
Very Difficult, 15 Qns, author, Apr 21 11
Very Difficult
author
1144 plays
34.
  The Seven Years' War in Europe    
Multiple Choice
 10 Qns
The Seven Years' War (in Europe) lasted from 1756-1763, involved all the major world powers, and saw some of the most famous battles and commanders of the 18th century.
Difficult, 10 Qns, schwerepunkt, Apr 21 11
Difficult
schwerepunkt
930 plays
35.
  Wars of Independence    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some interesting facts about wars of independence. Can you correctly answer these "liberating" questions? Good Luck!
Difficult, 10 Qns, UncleHern, Sep 01 08
Difficult
UncleHern
709 plays
36.
  Wallenstein and the Thirty Years War    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Wallenstein, commander of the Imperial forces in the Thirty Years' War. He was one of the major players in this war and has been widely written about by historians, but some aspects of his life are still a mystery.
Tough, 10 Qns, miles2k2, Jun 21 11
Tough
miles2k2
704 plays
37.
  The French and Indian War - Historical Pursuit    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's test your knowledge of the French and Indian War.
Average, 10 Qns, ninny490, Feb 28 19
Average
ninny490
Feb 28 19
763 plays
38.
  The Franco-Prussian War    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about the Franco-Prussian War (1870-71) one of the key events of modern European history? I hope this won't be too difficult.
Difficult, 15 Qns, Harry Wise, Aug 16 05
Difficult
Harry Wise
831 plays
39.
  The First Gulf War 1990-91    
Multiple Choice
 25 Qns
I created this quiz of the First Gulf War to cover the event from beginning to the end without making it as difficult as some of my others. I hope you enjoy it.
Tough, 25 Qns, PaysonAZ2011, Jan 15 14
Tough
PaysonAZ2011
380 plays
40.
  The French and Indian Wars    
Multiple Choice
 15 Qns
The French and Indian Wars were a series of wars that lasted from 1690 until 1763. They involved the British and the American Colonies on the one hand and the French and their Indian allies on the other.
Tough, 15 Qns, greg84, Aug 20 19
Tough
greg84
Aug 20 19
626 plays
41.
  The French and Indian War (aka The Seven Years War    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is NOT about generals, although a few questions may be. Knowledge of The French and Indian War (1754-1763) is needed for this quiz.
Tough, 10 Qns, mrbell, Jan 17 16
Tough
mrbell
508 plays
42.
  War By Any Other Name    
Multiple Choice
 10 Qns
Sure, you know the World War I was called the "The Great War", but do you know the other names of smaller conflicts?
Tough, 10 Qns, bigdaddypanda, Nov 11 15
Tough
bigdaddypanda
823 plays
43.
  About War    
Multiple Choice
 10 Qns
There's lots of obscure info in this quiz. Don't get frustrated.
Tough, 10 Qns, jmomsu, Jan 27 13
Tough
jmomsu
1518 plays
44.
  Iraq War - Build-Up (UK perspective)    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on events and viewpoints during the long build-up to Gulf War 2. Take this quiz to see how closely you followed events before the war started.
Tough, 10 Qns, bretton, Nov 09 10
Tough
bretton
891 plays
Related Topics

Assorted Wars Trivia Questions

1. The Thirty Years' War is commonly said to have begun with the (Second) Defenestration of Prague when two officials and their secretary were punished by religious rivals. What is defenestration?

From Quiz
Thirty Years of War

Answer: Being thrown out a window

The three men who were defenestrated were Count Vilem Slavata of Chlum, Count Jaroslav Borzita of Martinice, and their secretary, Philip Fabricius, who represented the Catholic side in a dispute within the Holy Roman Empire. The three men survived the fall although which reason one believed seemed to depend on the side taken in the conflict. Supporters of the Catholic side said that miraculous intervention was responsible for the men's survival. Supporters of the Protestant side said that the men survived because they landed in a conveniently placed dung cart. "Defenestration" is a neo-Latin word from "de" meaning out of or from and "fenestra" meaning window or opening. The event I described in the question is sometimes called the Second Defenestration because a similar incident occured in Prague in 1419 when a mob threw several individuals out a window who all, unfortunately, died from the fall.

2. The Gran Chaco War(1932-1935) between Bolivia and Paraguay was ignited by which pieces of paper?

From Quiz Weird Ways to Start a War

Answer: Postage stamps

Paraguay and Bolivia fell into dispute over the area of land known as the Gran Chaco. Paraguay wanted it to replace land area lost in the much earlier War of the Triple Alliance, while Bolivia wanted the access to the sea that its acquisition would grant. In 1928, Paraguay declared implicit ownership by issuing postage stamps illustrated with a map of the country with the Gran Chaco appended; in 1931 Bolivia replied in kind with the issue of similar stamps declaring its ownership of the area. This brought tensions to boiling point. Bolivia backed up its claim with a full military assault on a Paraguayan border garrison, heralding the start of a bloody conflict that saw the American continent's first use of tanks and aircraft in warfare.

3. On what day did the Iraqi Army invade Kuwait?

From Quiz The First Gulf War 1990-91

Answer: 2 August 1990

In doing so, Saddam Hussein might have expected condemnation from the surrounding Arab countries when he invaded Kuwait, but never that the US would respond in the way it did and be able to build a coalition of 34 countries.

4. Who was the Holy Roman Emperor when the Thirty Years' War started?

From Quiz The Thirty Years' War

Answer: Ferdinand II of Habsburg

Ferdinand II of Habsburg's objective was to institute a form of centralized rule throughout the Holy Roman Empire and subsequently to consolidate the Catholic position by annulling most of the Protestants' rights gained after the Peace of Augsburg (1555).

5. Berwick-upon-Tweed, in Northumberland, changed hands on numerous occasions between the twelfth and fifteenth centuries. Which country was England continually battling for ownership of the town?

From Quiz Tug of War

Answer: Scotland

Berwick is England's most northerly town, located only a couple of miles south of the current border with Scotland. Its location so close to the border led to several battles for ownership, with William I of Scotland making an attempt to capture the town between 1173 and 1174. Although he was defeated, Richard I (known as Lionheart) later sold the town to William as a fund raising exercise for his Crusade. The town was then taken back into English possession by Edward I in 1296, before being re-captured by Scotland in 1318. Eventually, Richard, Duke of Gloucester (later to become King Richard III) re-took Berwick in 1482 and it has remained part of England ever since.

6. The first stage of Britain's colonization of Hong Kong was an outcome of this conflict, that had a severe effect on China's capacity to govern itself independently.

From Quiz Can't We Just Get Along? Wars in History

Answer: The Opium War: 1840 - 1842

China was a closed society, content to market its goods in foreign lands, but resistant to other countries having trade access to China. Britain sought to remedy the situation by supporting the importation of opium into China. The effect in time for China was a high rate of addiction among Chinese males, including the Chinese military, depletion of silver as precious currency metal, and a huge trade imbalance in Britain's favour. The Chinese Emperor directed that Chinese smugglers be arrested, and that the stores of opium be seized from the foreign traders and destroyed. Britain attacked the Chinese coast, and waged hostilities against the Chinese for the next two years. The Treaty of Nanking was signed that opened several Chinese ports, including Shanghai and Canton to foreign trade. It also ceded control of Hong Kong to Great Britain; a situation that remained in place until 1997.

7. This war was lasted roughly 431-404 BC and was fought on (modern) mainland Greece and Sicily. Athens and Sparta were the belligerents and Pericles and Archidamus II were among the commanders. Which war does this description refer to?

From Quiz The History of War

Answer: Peloponnesian War

In this war, it was the Delian League (led by Athens) versus the Peloponnesian League (led by Sparta). Sparta ended up winning this particular war and the Delian League was dissolved.

8. Crimean War. What was the name of the Jamaican boarding house keeper and self-trained nurse who travelled to the Crimea and opened a convalescent home and hotel between Balaclava and Sevastopol?

From Quiz Women and War - The Crimea to WWII

Answer: Mary Seacole

Mary Seacole (1805-1881) was the daughter of a Scottish army officer and a free black Jamaican woman. She made the lengthy journey from Panama to the Crimea, via England, to offer convalescent facilities to soldiers. Her 'British Hotel' also provided accommodation for non-combatant visitors to the war zone. After the war Seacole settled in England where she became a masseuse to the Princess of Wales. Her activities in the Crimea are described in her autobiography 'Wonderful Adventures of Mrs. Seacole in Many Lands' (1857).

9. During the Boer War what percentage of men who volunteered for the British Army were found to be physically unfit to fight?

From Quiz A Century of Warfare

Answer: 33

This shocking statistic, coupled with the reports on poverty by Booth and Rowntree, forced the government to act to improve the lives of its citizens. The Boer War served as a wake up call to the British government on the poor state of army. Despite the British Army's vastly greater numbers and resources than the Boers, the British found the war very bloody and difficult. The war lasted from 11 October 1899 until 31 May 1902. In response to the guerrilla war waged by the Boers, the British herded Afrikaner civilians into concentration camps in order to deprive the guerrillas of support. An estimated 20% of the inmates died, which left a legacy of bitterness.

10. The Netherlands gained independence from Spain as a result of winning the "Revolt of the Netherlands". The war is also referred to by the number of years the war actually lasted. Another name for this war is the:

From Quiz Wars of Independence

Answer: 80 Year War

The 80 Year War was fought between 1568 and 1648. The Dutch were led by William II, Prince of Orange and Maurice of Nassau, Prince of Orange.

11. Who represented Britain as High Commissioner of South Africa at the time of the Zulu War?

From Quiz Anglo-Zulu War

Answer: Sir Henry Bartle Frere

Sir Henry Bartle Frere was appointed High Commissioner to South Africa in 1874. He was appointed by Lord Carnarvon, who was seeking to mold South Africa into a federation like Canada.

12. What were the warring sides in the war in North America?

From Quiz The French and Indian War (aka The Seven Years War

Answer: France vs. Britain

So many people say that The French and Indian War was the French fighting the Native Americans, but it was in fact Britain against French forces.

13. Which war was fought between Germany, Italy and Japan on the one side and the U.S., Britain and the Soviet Union on the other? The leaders involved included many household names such as Hitler, Churchill, Roosevelt and Stalin.

From Quiz Miscellaneous Wars

Answer: World War II

World War II had most of the world participating (except for many of the Latin American countries). It ended with a resounding victory for the Allies over the Axis powers. In Europe, the war was characterized by Hitler's desire for boundless expansion. In Asia and the Pacific, too, the ambitions of Japan also knew no limits. In the course of the war in Europe the Nazis committed what is now known as the Holocaust, involving the murder of about 6 million Jews and millions of other people. The war ended in 1945 in Europe, Asia and the Pacific, having ended in Africa earlier.

14. The Anglo-French War of 1510-1513 saw England joining forces with the Pope, several Italian states, Swiss cantons and Spain against France. What was the alternative name of this conflict?

From Quiz War By Any Other Name

Answer: The War of the Holy League

King Henry VIII of England won a favorable peace from France after winning the Battle of the Spurs on August 16, 1513. The rest of the Holy League continued fighting France until the Pope Julius II's death, which helped cause the dissolution of the League.

15. When did the War of Jenkins' Ear take place?

From Quiz The War of Jenkins' Ear

Answer: 1739-1742

War was declared against Spain by Great Britain in October of 1739. There was no "official" end, although most historians agree that hostilities between Spain and England exclusively were over by 1742, mainly because there were almost no troops, as most had died of disease. The war was pretty much a stalemate, as neither side lost or gained any territory.

16. What area of land was being disputed in the French and Indian War?

From Quiz The French and Indian War - Historical Pursuit

Answer: Ohio Valley

Britain wanted France out of Ohio Valley, so they fought for it.

17. How many defenders were there at Rorke's Drift when the Zulus attacked?

From Quiz Zulu War - Rorke's Drift

Answer: 139

The defenders were made up of: Royal Engineers - Lieutenant Chard and his Batman/Driver, 24th Foot - Lieutenant Bromhead and 109 other ranks, other units - 27 giving a total of 139 of whom 35 were sick. Of these 15 were walking patients. Prior to the attack there were also a unit of Natal Native Contingent who fled their posts and a unit of Natal Native Horse (Durnford's Horse) who had fought at Isandhlwana but were exhausted and low on ammunition. After a brief skirmish with the Zulus the troopers refused to obey their officer and withdrew.

18. Where is Wallenstein's birthplace, the Duchy of Friedland, located?

From Quiz Wallenstein and the Thirty Years War

Answer: Bohemia

He was born in Hermannitz on September 24, 1583. The ducal title awarded to him later was "Duke of Friedland".

19. Having disengaged from their war with the Poles at the truce of Altmark, in what year did the Swedes enter the Thirty Years' War?

From Quiz Sweden in the Thirty Years' War

Answer: 1630

By the end of 1629 the Habsburgs has come very close to achieving hegemony in Central Europe and in the Baltic region. On the 26th July the Swedes landed at Peenemünde in Pomerania and thus began for them a conflict that would drag on for 15 long years. There reasons for entering have been much debated; one of the main reasons was to prevent the Baltic being turned into a "Habsburg lake". Also Wallenstein, an Imperial general had been sending aid to the Poles.

20. The French and Indian Wars were triggered when French and Algonquian Indians massacred the inhabitants of this city in 1690. Which?

From Quiz The French and Indian Wars

Answer: Schenectady

The Indians were highly feared in America because of their relentless massacres of the inhabitants of cities. Some people say that the French and Indian Wars actually started in 1689 when Indians (who were loyal the the British) raided Montreal.

21. This war broke out in the middle of the 19th century. It was fought between Russia and the combined powers of Britain, France, and the Ottoman Empire.

From Quiz Wars and Conflicts of the 19th Century

Answer: The Crimean War

The Crimean War lasted from 1853 to 1856 and was a military conflict between Russia and a coalition of Great Britain, France, the Kingdom of Sardinia, and the Ottoman Empire. It was a major turning point in the political history of post-Napoleonic Europe. The roots of the conflict lay in the "Eastern Question" resulting from the continuing decay of the Ottoman Empire, a development fraught with explosive implications for the European balance of power. Since the late 18th century, Russia had become more eager to take advantage of this situation to increase its influence in the Balkans and to wrest from the Ottoman Empire control of the straits between the Black Sea and the Mediterranean Sea. The war was an event of major significance in European history. It marked the collapse of the arrangement whereby the victors of the Napoleonic Wars - Britain, Russia, Austria and Prussia - had cooperated to maintain peace in Europe for four decades. The myth of Russian might was laid to rest, and the breakup of the old coalition permitted Germany and Italy to free themselves from Austrian influence and emerge as nations in the decade that followed. Finally, the shock of the Crimean defeat was the catalyst for a program of sweeping internal reform in Russia under Nicholas's successor, Alexander II.

22. This war occurred in the mid to late 1930s. It occured between Republican and Fascist forces in Spain. What was it called?

From Quiz Wars and Conflicts of the 20th Century

Answer: The Spanish Civil War

The Spanish Civil War, which lasted from 1936 to 1939, was a conflict in Spain following the initial failure of a military rebellion to overthrow the country's democratically elected government. The war divided Spain both geographically and ideologically. Germany and Italy intervened on the side of the Fascists. It brought to power General Francisco Franco, who ruled Spain from the end of the war until his death almost 40 years later. By the time the war was over, an estimated 500,000 people had been killed in combat or by execution, or had died as a result of hunger or wounds. An additional 250,000 to 500,000 supporters of the losing side left Spain to avoid persecution.

23. The "Pig War" lasted fourteen years, but its only casualty was a pig. What two countries were involved?

From Quiz Little Known Wars

Answer: Great Britain and the United States

It began before the Civil War and ran through it. The main controversy was who controlled a group of islands in the Northwest Territory. The end result was the 49th parallel. War was never declared by either side. An American settler shot a pig owned by a British settler, who wanted the American arrested. The British sent six soldiers to arrest him and the American settlers asked General Winfeild Scott to help him. General Scott sent six soldiers to defend him so the British sent more troops and Scott countered. At one point there were over one thousand troops on the Island from each side. The Generals discussed it and agreed they were not going to risk lives over the death of a pig. They then told their respective governments to settle the matter through diplomacy. Soldiers from both sides remained on the island for the next fourteen years.

24. When George W Bush first highlighted his concerns over Iraq, which two other countries did he name in his famous 'Axis of Evil' speech as being a threat to world security?

From Quiz Iraq War - Build-Up (UK perspective)

Answer: Iran and North Korea

North Korea already had an open nuclear weapons program.

25. While the causes of the war are many and complicated, the immediate cause arose when the crown of a European nation was offered to Prince Leopold von Hohenzollern, a member of the Prussian royal family. Which nation made this offer?

From Quiz The Franco-Prussian War

Answer: Spain

After the overthrow of Queen Isabella II of Spain in the 1868 Spanish Revolution, the newly established Spanish government offered the crown to Prince Leopold. Had he accepted the offer, members of the Hohenzollern family would have ruled both Prussia and Spain, which would have been unacceptable to France.

26. War was declared between Japan and China in 1894 due to their conflicting political and trade interests in Korea. What was Japan's primary interest at the time?

From Quiz Sino-Japanese Wars, 1894-1945

Answer: Coal and iron

Japan was moving ahead and had great influence over Korea. It was encouraging Korea to modernise and meet growing world trade pressures (much toward their own interests). Many Korean officials and Japanese sympathisers wanted to break away from the conservative rule of the Chinese government.

27. Which war was fought between Russia and several European Powers in the mid 19th century? Hint: The camera was used for the first time to cover this conflict.

From Quiz Wars - 19th and 20th Centuries

Answer: Crimean War

The Crimean War was fought between 1853 and 1856. It is remembered for being the first war where cameras where used to cover the events and also for one of the most heroic battles, the "Charge of Light Brigade" at Balaclava. In this war, Russia fought against a West European coalition headed by Britain. Also, the Crimean War was the first major conflict after the Napoleonic wars where new battle tactics such as artillery barrages were used.

28. The annexation of what state sparked the Mexican War?

From Quiz Mexican War

Answer: Texas

James K. Polk and many in the USA had the dream of a manifest destiny involving extending the USA from coast to coast.

29. Who wrote 'The Histories' about the Greco-Persian wars?

From Quiz About War

Answer: Herodotus

Thucydides wrote his 'History' about the Peloponnesian war between the Spartans and the Athenians.

30. The military feats of Genghis Khan extended well into the 1200's AD with his conquest of much of present day China. What nomadic people did he lead?

From Quiz Military History 1200 AD - 1815 AD

Answer: Mongols

This is category 20156
Last Updated Jun 22 2024 5:54 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.