FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mexican Foods Quizzes, Trivia and Puzzles
Mexican Foods Quizzes, Trivia

Mexican Foods Trivia

Mexican Foods Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine

Fun Trivia
11 Mexican Foods quizzes and 110 Mexican Foods trivia questions.
1.
  Mexican Food in the United States   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
People who live in San Diego or elsewhere in the West enjoy an abundance of cheap Mexican eateries- but the food is very different from what you find in Mexico. People from other parts of the world may not have as much exposure to this tasty cuisine.
Easier, 10 Qns, crisw, Apr 07 23
Easier
crisw gold member
Apr 07 23
16574 plays
2.
A Tale of Ten Tortillas
  A Tale of Ten Tortillas   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Many dishes in Mexico utilize the proud tortilla. Wrap your head around ten of these tasty tortillas.
Easier, 10 Qns, trident, Apr 26 20
Easier
trident editor
Apr 26 20
419 plays
3.
  I Like Mine With Salsa!   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There are countless ingredients and recipes for Mexican sauce, commonly known as salsa. Can you identify these ten that are found in Pioneer Woman Ree Drummond's "Restaurant-Style Salsa" recipe?
Easier, 10 Qns, ponycargirl, May 08 18
Easier
ponycargirl editor
May 08 18
749 plays
4.
  Trick a Taco   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The traditional taco (a tortilla filled with meat) is one of the most delicious foods in Mexico, but there are many ways in which one can "trick a taco" and create a new version of it. Can you guess what some of them are? Good luck!
Easier, 10 Qns, Lpez, Jun 05 22
Easier
Lpez
Jun 05 22
392 plays
5.
  Favorite Dishes from Mexico   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mexican dishes have become popular throughout the world. There is much more to Mexican food than tasty enchiladas and burritos. Here are a few "platillos" that you may be familiar with. ¡Buen provecho!
Average, 10 Qns, robbieh, Apr 07 23
Average
robbieh
Apr 07 23
3065 plays
6.
  Not My Quiz, But Nacho Quiz    
Match Quiz
 10 Qns
Nachos are a Mexican dish consisting of heated tortilla chips covered in toppings. Can you identify some of my favourite toppings from a specific fact about each of them? (British spellings used)
Easier, 10 Qns, suzidunc, Apr 07 23
Easier
suzidunc
Apr 07 23
544 plays
7.
  Let's Cook Some Mexican Food    
Multiple Choice
 10 Qns
You should be able to prepare a classic Mexican dish when you finish this quiz. Let's see what you know about reading a recipe.
Average, 10 Qns, suzi_greer, Apr 07 23
Average
suzi_greer
Apr 07 23
1803 plays
8.
  Oaxaca Cheese and the Mexican Market   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some of the delicious food items you can find on a trip to the different markets in Mexico. Good luck and enjoy!
Average, 10 Qns, tiffanyram, Apr 07 23
Average
tiffanyram gold member
Apr 07 23
283 plays
9.
  Hungry for Mexican?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mexican food is one of the richest and tastiest all around the world....come with me and take a bite
Tough, 10 Qns, NARANJO, Apr 07 23
Tough
NARANJO
Apr 07 23
2124 plays
10.
  How To Make Mexican Chilaquiles    
Multiple Choice
 10 Qns
By playing this quiz, you will learn the basics on how to make a traditional, quite easy, and certainly delicious Mexican dish: chilaquiles. Enjoy and good luck!
Average, 10 Qns, Lpez, Oct 26 20
Average
Lpez
Oct 26 20
370 plays
trivia question Quick Question
This black mushroom grows on ears of corn. In many places it is destroyed, but in Mexico it is considered a delicacy. What is it?

From Quiz "Hungry for Mexican?"




11.
  Mexican Ingredients    
Multiple Choice
 10 Qns
A quick look at the ingredients that make Mexican cooking so delicious. Enjoy!
Average, 10 Qns, doughboy742, Apr 07 23
Average
doughboy742
Apr 07 23
626 plays
Related Topics
  Mexico Government [World] (3 quizzes)

  Mexico [Geography] (19 quizzes)

  Mexico History [History] (7 quizzes)


Mexican Foods Trivia Questions

1. Food markets across Mexico carry a variety of local food products, including many types of cheeses. One such cheese, Oaxaca cheese, is made from the milk of which animal?

From Quiz
Oaxaca Cheese and the Mexican Market

Answer: Cow

Oaxaca cheese gets its name from the state of Oaxaca in Mexico. While it is known as Oaxaca cheese elsewhere, it is simply called 'quesillo' by natives of Oaxaca. It is a semi-soft cheese that has a texture similar to string cheese and is good for melting. The process for making the cheese was brought into Mexico by Dominican monks.

2. The first step to take before cooking chilaquiles is to know what it means. The word "chilaquiles", as many other Spanish words, comes from the Nahuatl language. What would "chilaquiles" literally translate to?

From Quiz How To Make Mexican Chilaquiles

Answer: Soaked in chilies

According to Mexican historian Angel Maria Garibay, the word derives from the Nahuatl "chilaquilli", which all together means "soaked in chilies". Other translation options do exist, for example, that the word means "chilies and greens", or "chilies and edible plants". The Nahuatl language was spoken by the Aztecs, who lived in the region of Mexico for many years before being conquered by the Spanish, however, their legacy still lives with words such as this one, which is used daily in Mexico.

3. A staple of the Mexican diet in many areas are nopales, also called nopalitos. They can be served as a vegetable, in a salad, or with egg or meat dishes. What are nopales?

From Quiz Favorite Dishes from Mexico

Answer: Cactus

Nopales (or nopalitos, same thing) come from the prickly pear cactus plant and are delicious, with a slightly tart flavor. In preparing nopales there is the issue of the spines, which should be removed (carefully!) with a vegetable peeler or small sharp knife. Gloves should be worn for this procedure if you're a novice. The most common method of preparing nopales is to boil until they're just barely tender, and then chop them coarsely. Nopales can also be grilled, and when tossed with diced tomato, onion and cilantro, they make an easy and nutritious vegetable dish.

4. This leafy green herb is used not only in Mexican cuisine, but Chinese as well. It has a deeply fragrant aroma and spices many different dishes.

From Quiz Mexican Ingredients

Answer: Cilantro

Cilantro is an herb native to from southwestern Asia to northern Africa. It grows to 10 inches tall. The leaves are described as parsley-like, thin and feathery with a biting, sometimes pungent taste.

5. This is a flat Mexican bread, made from flour or corn, used to make many Mexican dishes.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Tortilla

The best tortillas (hard to get!) are handmade.

6. Chilaquiles' most basic component is fried tortillas. To prepare chilaquiles, the first thing you have to do is warm up some oil and fry tortillas in a specific shape. Which geometric shape traditionally makes up the tortillas in chilaquiles?

From Quiz How To Make Mexican Chilaquiles

Answer: Triangle

Tortillas used in chilaquiles are usually triangular, and are cut in the form of wedges. Tortillas should be fried in the oil until they turn golden brown and are visibly crunchy. If you prefer, you can also buy pre-packed tortilla chips, the result will not vary much, since the most important ingredient of chilaquiles is not the tortillas, but the sauce!

7. "Sopa de Albondigas" is a traditional Mexican dish. It's a tasty soup, served as a main course. The soup itself has several versions, but always contains albondigas. What are albondigas?

From Quiz Favorite Dishes from Mexico

Answer: Meatballs

Albondigas can be prepared using ground beef, turkey or pork. I've even heard of shrimp albondigas. The meat is combined with uncooked rice, raw egg, seasoning and mint leaves. The mint leaves are a must. The meatballs are then simmered in chicken or beef broth, along with onions, garlic and a variety of vegetables and seasonings. The methods of preparation and ingredients for all the dishes in this quiz vary widely from region to region, and from cook to cook!

8. Sticking with green, this sumptuous green fruit is common as a topping in many Mexican dishes or sauces. It comes in several varieties and always contains a large central seed.

From Quiz Mexican Ingredients

Answer: avocado

The avocado is a tree and a fruit of the tree native to Central America and Mexico. Interesting fact: The fruit was considered so sexually provocative that virginal women were not allowed outside during the harvest season in ancient Mexico!

9. A filling of meat, beans or other ingredients, wrapped in a large, soft flour tortilla.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Burrito

Burritos can be made of many things, from beans to scallops.

10. 'Tejate' is a traditional drink from Oaxaca that originated in the pre-Columbian societies in the area. What are its two main ingredients?

From Quiz Oaxaca Cheese and the Mexican Market

Answer: Maize and cacao

To make 'tejate', the maize is toasted and the cacao beans are fermented. Other ingredients for 'tejate' include mamey (a fruit native to Mexico) and 'rosita de cacao' (the flower from the funeral tree). After the ingredients are ground up, they are mixed with water by hand to form a sort of foam. This can be drunk as is or mixed with sugar syrup to sweeten it.

11. A popular garnish for Mexican food is pico de gallo, or "rooster's beak". What are the main ingredients in traditional pico de gallo?

From Quiz Favorite Dishes from Mexico

Answer: tomatoes, onions, chiles, cilantro

As always with Mexican cooking, the ingredients may vary, but the essential diced tomatoes, onions, and chiles will almost always be used. Avocado, cucumber, tomatillos, radishes, lemon or lime juice or cilantro may be added. Another version of pico de gallo uses fruit such as melon, oranges, or jicama, with pico de gallo seasoning added to the fruit. The possibilities are endless.

12. Probably the most typical food throughout Mexico is tacos. We have many versions. What kind of tacos are we having if the meat inside the tortilla is red and is served with a piece of pineapple?

From Quiz Hungry for Mexican?

Answer: Tacos al Pastor (shepherd style tacos)

Al Pastor Tacos are always served in corn tortillas, if you served it in a flour tortilla and cheese, you don't have a taco...you are having a gringa... a Mexican word for a female American.

13. This next food is now considered a staple of cuisine, yet was cultivated in Mesoamerica first. It lends its rich flavor to mole, and is now eaten by billions of people around the world.

From Quiz Mexican Ingredients

Answer: chocolate

Chocolate originated in Mesoamerica, and was highly valued by both the Aztecs and Mayans. It was believed to be a food of the gods (not to mention an aphrodisiac), and was incorporated into several traditional ceremonies. It was consumed both as a food and a drink.

14. A spicy brown sauce made from many ingredients, including chile, bread crumbs, and chocolate.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Mole

There are many different kinds of mole.

15. While 'churros' did not originate in Mexico, they are a very popular street food found at street vendor locations and in markets. In Mexico, they are often filled with 'dulce de leche' or 'cajeta', which are similar to which sweet confection?

From Quiz Oaxaca Cheese and the Mexican Market

Answer: Caramel

'Dulce de leche' and 'cajeta' are very similar to caramel, but are made a bit differently. Caramel is usually made at higher temperatures, while 'dulce de leche' is made with a slower heating process using lower temperatures. The biggest difference between 'dulce de leche' and 'cajeta' is the milk used to make them. While 'dulce de leche' is made from cow's milk, 'cajeta' is made using goat's milk. 'Churros' are a type of pastry made from fried dough. While the exact origin of the 'churro' is unknown, they made their way to Mexico via the Spanish. 'Churros' are traditional in Portugal and Spain.

16. Carne asada is a favorite dish for an outdoor cookout. What is carne asada?

From Quiz Favorite Dishes from Mexico

Answer: Grilled Beef

I love carne asada. Beef steak in a marinade, cooked outside on the grill, it smells so good! Skirt steak or flank steak is often used. It can be bought "prepared", (already seasoned) or the preparation can be done at home. Carne asada has become very popular in the United States. If you see a sign that says "Carniceria", it's a meat market, and you can surely buy prepared meat there for a barbecue.

17. A flour (sometimes corn) tortilla folded in half and filled with melted cheese.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Quesadilla

The name means "little cheesy one."

18. In certain areas of Mexico, markets sell different sizes of 'chapulines'. If you choose to try this Mexican delicacy, what will you be eating?

From Quiz Oaxaca Cheese and the Mexican Market

Answer: Grasshopper

'Chapulines' are more popular in certain areas of the state of Oaxaca. They are toasted before they are sold, and can sometimes be flavored with chili or a combination of lime, garlic, and salt. In addition to finding 'chapulines' at the market, you can sometimes find them served as a snack at sporting events.

19. When the sauce is completely blended, pour it into a previously warmed pot and cook. Which herb is used to add flavor to the sauce?

From Quiz How To Make Mexican Chilaquiles

Answer: Epazote

Although the use of epazote is optional, it helps add flavor to the sauce. The pot should contain a leaf of epazote, the blended sauce, and salt to taste. Leave it on high flame until it boils. Epazote is a herb found in Mexico and other parts of Central and South America. It has culinary, medicinal and agricultural use.

20. This small to medium-sized hot pepper has become synonymous with Mexican cuisine, even making its way into nacho and pizza toppings in the United States.

From Quiz Mexican Ingredients

Answer: jalapeno

The jalapeño is a small to medium-sized chile pepper that is one of the hotter peppers, creating a hot, burning sensation that it produces in the mouth when eaten. Ripe, the jalapeño is either red or, more, commonly green.

21. Soft corn tortillas rolled around a filling of meat or cheese and baked with a special sauce.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Enchiladas

Enchilada sauce is usually not extremely spicy, but is based on dried chiles.

22. Though Mexicans only put cheese on tacos in very specific situations, Americans tend to use it liberally when eating their tacos. Which type of cheese, known for its signature yellow color, is typically used to serve tacos in the United States?

From Quiz Trick a Taco

Answer: Cheddar

Traditional Mexican tacos rarely include cheese unless a specific dish calls for it; for example, tacos dorados are often finished off with some shredded queso fresco. Differently, Mexicans may find it strange to see sharp cheddar cheese (in most cases the yellow kind) shredded onto their tacos when visiting the U.S., especially in fast food eateries like Taco Bell and Chipotle. A common version of a taco in the U.S. is made of a hard shell, ground beef, grated cheddar cheese, and sour cream. Personally, I don't mind the taste, as long as I'm aware that what I'm eating is not actually a taco!

23. Another favorite Latin American drink is called horchata. While there are many variations, the Mexican version is most often based on a particular ingredient. What is the basis of Mexican horchata?

From Quiz Favorite Dishes from Mexico

Answer: Rice

It's very popular in Mexico. A common version of horchata is made from long-grain rice, milk, sugar, vanilla and cinnamon. The rice should be soaked overnight, then drained, blended (in a blender) with milk and then added to the other ingredients. After blending thoroughly the mixture should be strained several times until completely smooth. It's often served poured over ice cubes. There are European versions of the drink made with barley or tigernuts.

24. This is the principal grain of Mexican cooking, used to create tamales, tortillas, and totopos.

From Quiz Mexican Ingredients

Answer: corn

Maize, also known as corn, is a cereal grain that was domesticated in Mesoamerica and then spread throughout the American continents. It spread to the rest of the world after European contact with the Americas in the early 16th century. It is commonly used as masa, a dried and crushed version, to make tortillas, tamales, and totopos.

25. Corn tortilla chips covered with melted cheese.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Nachos

The cheese may be real cheese or a processed sauce.

26. To finish off the red sauce for your Mexican food, you need 1 teaspoon sugar, 1/2 teaspoon salt, and a pinch of pepper. How do you measure a pinch?

From Quiz Let's Cook Some Mexican Food

Answer: the amount you can hold between your thumb and finger

Most recipes call for teaspoons or tablespoons of spices. It's important to be accurate with measuring because too much or too little spice can really ruin a dish. Some chefs keep salt (kosher) and pepper in bowls. The amount you can pick up between your finger and thumb is a 'pinch'.

27. A deep-fried pastry stick, rolled in sugar and served hot.

From Quiz Mexican Food in the United States

Answer: Churro

Churros can be bought from mobile carts in some areas.

This is category 16551
Last Updated Jun 22 2024 5:52 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.