FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Artemis Quizzes, Trivia and Puzzles
Artemis Quizzes, Trivia

Artemis Trivia

Artemis Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Greek Myth

Fun Trivia
In Greek mythology, Artemis was the goddess of the hunt and twin sister to the god Apollo. Carrying a bow and arrow, she protected wild animals, virgins, and young girls. What do you know about this daughter of Zeus and Leto?
5 Artemis quizzes and 50 Artemis trivia questions.
1.
  Artemis Awaits!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Artemis issues a challenge! Mine was to write a quiz about her, relating questions to different trivia categories at FunTrivia. Yours is to test your knowledge of the ancient goddess. Give it a try; Artemis awaits!
Average, 10 Qns, gracious1, Feb 11 19
Average
gracious1 gold member
Feb 11 19
324 plays
2.
  Artemis, Goddess of the Hunt   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of Artemis, goddess of the hunt, among other things.
Tough, 10 Qns, JohnFalst, Oct 26 18
Tough
JohnFalst
Oct 26 18
3971 plays
3.
  Artemis' Arrows    
Multiple Choice
 10 Qns
Artemis is one of my favorite Greek deities. Answer these questions about this goddess!
Average, 10 Qns, dash102, Sep 11 15
Average
dash102
327 plays
4.
  The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)    
Multiple Choice
 10 Qns
I've been waiting to do make a quiz for ages so here it is in all its shiny glory.
Tough, 10 Qns, Theseus246, Sep 22 14
Tough
Theseus246
1130 plays
5.
  Artemis, The Huntress    
Multiple Choice
 10 Qns
A Quiz on the famous virgin huntress Artemis.
Easier, 10 Qns, vampire28, Feb 03 12
Easier
vampire28
3309 plays
trivia question Quick Question
A bronze sculpture called 'Artemis and the Stag' was sold for a large amount of money in 2007. How much was it?

From Quiz "The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)"





Artemis Trivia Questions

1. Artemis saved Atalanta as an infant from a wild animal. Later, however, due to Atalanta's boasting, Artemis sent the same animal to punish her. What was this animal, which may also be at the root of Artemis's name?

From Quiz
Artemis Awaits!

Answer: Bear

The bear is an important animal associated with Artemis. Indeed, many etymologists believe her name comes from the Greek arctos (bear); ark-temnis meant "bear-sanctuary" or more fully "she who protects the bear sanctuary." In her cult of worship, participants in the ritual would dress as bears, and in some areas she was worshipped as the Great She-Bear. [FT Category: Animals]

2. What is Artemis the goddess of?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: The moon and the hunt

Artemis is the goddess of the moon and the hunt. Her twin brother, Apollo, is the god of the sun and music (you may have seen pictures of him holding a lyre). The goddess of wisdom is Athena, and the goddess of the hearth is Hestia.

3. Artemis was born on the island of Delos, the only place where Illithyia, the goddess of childbirth could reach them through the curse. Illithyia was a goddess originating from where?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Crete

Illithyia is from Crete. Hesiod said that she was the daughter of Hera and Zeus but a poet described her as the 'clever spinner' inferring that she has a connection with fate and is possibly older than Cronus. Ithaca is where Odysseus lived, Colchis was where the Golden Fleece was kept, and Erebus is where the Palace of Hades is.

4. Artemis's temple became one of one of Seven Wonders of the Ancient World. What is this temple?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: Temple at Ephesus

Thee Temple of Arthemis at Ephesus (located in present-day Turkey) was dedicated to an ancient, local form of the goddess Artemis, depicted as a Mother Earth/fertility deity rather than the virgin goddess of Greek myth. The temple (also known as Arthemision) was built on a sacred site (temenos) that was much older than the temple itself. The first temple was destroyed by a flood, while the second one - dating from the 6th century BC - was destroyed in a fire set by a man named Herostratus in 356 BC (according to tradition, on the same night as Alexander the Great was born). The temple was rebuilt after Alexander's death, and survived for over 600 years, when it was closed by the Christians, and its stones were used in the construction of other buildings - such as the Basilica of Hagia Sophia in Constantinople (Istanbul). [information by LadyNym] [FT Category: World/Seven Wonders]

5. How is Artemis' love life different from the majority of major goddesses in Greek mythology?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: She is chaste

Artemis, along with goddesses Athena and Hestia, are chaste, meaning that they do not marry or have lovers; they find them a waste of time. Artemis devotes her time to hunting with her female friends and her trusty bow and arrows.

6. When Artemis was three she asked Zeus for a number of wishes. How many wishes did she ask for?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Six

Artemis's first wish was to remain chaste for eternity and never be bound by marriage. Next she asked for a bow and arrows like her brother Apollo's. Artemis' wish list also included a hunting costume, the job of bringing light to the world, six nymphs to help care for her hunting dogs and to be her companions, and all the mountains of the earth to be her dwelling.

7. Who is the twin brother of Artemis?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Apollo

Artemis was born 5 minutes before Apollo, making her the older twin.

8. Who are the parents of Artemis?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: Leto and Zeus

Leto and Zeus, the parents of Artemis and her twin brother Apollo, had a difficult time delivering the twins. Leto was in labor for nine days and nine nights until finally, after the tenth day, she gave birth to Artemis and Apollo.

9. Artemis is normally associated with the moon. Which star sign is she connected with?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Cancer

Artemis along with Selene and Hecate, are connected to Cancer because they are associated with the moon and Cancer has the moon as celestial guardian. Poseidon, Zeus and Morpheus are under Pisces, Aries has Ares and Taurus keeps Aphrodite and Hera.

10. Who was punished by Artemis for looking upon her while she was bathing?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Actaeon

Actaeon was turned into a stag and was killed by his own hunting dogs.

11. Artemis, along with her brother Apollo, shot down the children of which woman?

From Quiz Artemis, Goddess of the Hunt

Answer: Niobe

Apollo shot down Niobe's sons, then Artemis shot down the daughters. Only when the last daughter was to be killed did Niobe beg to spare her child, but the arrow had already left Artemis' bow. The Twins were believed to be responsible when a man or woman died young--- they were shot down by Apollo if male, Artemis if female.

12. Which man did Artemis have killed because he boasted he was a better hunter?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: Adonis

Adonis, the god of love and desire, boasted that he was a better hunter than Artemis. This angered her, so she sent a wild boar to kill him. Artemis has also killed another hunter, Actaeon, for seeing her bathing in the woods.

13. Artemis's arrows of moonlight and silver had a special ability to cause painless death. How many of Niobe's son's were slain by the arrows of The Moon?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: None

Niobe's daughters were killed by Artemis while Apollo killed the sons. Therefor if you got the answer wrong you fell for my trick question.

14. Who is Artemis' Roman counterpart?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Diana

To the Romans Artemis was closely identified with their goddess Diana, who was also a goddess of light as well as of the wild.

15. Artemis is the patron of which heavenly body?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: Moon

Artemis is sometimes specifically associated with the waxing crescent moon, with her bow symbolizing this. When portrayed as a moon goddess, Artemis wore a long robe and sometimes a veil covered her head. In Roman times she merged with Diana and Luna (the personification of the moon) and would be depicted with a crown of a crescent moon as Luna had been. The asteroid 105 Artemis, the Artemis crater in the Mare Imbrium on the Moon, and the Artemis Chasma and Artemis Corona on the Aphrodite Terra continent of Venus have all been named after the virgin goddess. [FT Category: Science/Astronomy]

16. When a young girl went into service to the Temple of Artemis she was called something. What was it?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Arktos

In Brauron, five to ten year olds were taking into the Temple of Artemis to serve the priests. Grunos means firebrand, Hebe means fire, Kauma means firewood and Arktos means Little She-bear.

17. Which Olympian boxed Artemis with her own weapons?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Hera

During the Trojan War Artemis sided with the Trojans. Hera then got mad about Artemis boasting that the Trojans are better so Hera walloped her around the head. Demeter is the goddess of the harvest and plants, Ares is the god of war and Aphrodite is the goddess of sexual energy and beauty.

18. Which Nymph did Artemis punish?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Callisto

Zeus had gotten Callisto pregnant and Artemis changed her into a bear.

19. Which girl did Artemis banish from her entourage when she discovered her pregnant?

From Quiz Artemis, Goddess of the Hunt

Answer: Callisto

Callisto used to be one of Artemis' favourite companions until she was forcibly seduced by Zeus, bearing him a son named Arcas. The jealous Hera turned the unfortunate girl into a bear.(Some stories say that Artemis herself turned Callisto into a bear). Zeus eventually placed her in the heavens as the Great Bear constellation while her son became the Little Bear.

20. In Archaic Greek art, Artemis was portrayed a little differently from later Classical Greece art. What did she have in Archaic depictions that she usually lacked in Classical depictions?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: wings

In the oldest of Archaic Greek art, Artemis is portrayed as Potnia Theron ("Queen of the Beasts"), which is specifically a winged goddess holding in her hands a leopard and either a stag or a lion. In Classical Greek art, Artemis is typically a young, tall, and slim huntress, clad in a short skirt, with hunting boots, a quiver, a bow, and arrows. Often, she is in the shooting pose and accompanied by a hunting dog or stag. FT Category: [Humanities/Art]

21. The Wonder of the World dedicated to Artemis is in which present-day country?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: Turkey

The Temple of Artemis was built in Ephesus, Turkey. In it, there is the famous statue of Artemis with many breasts. The temple was completely rebuilt three times until sadly, it was destroyed a final time in 401 AD.

22. A bronze sculpture called 'Artemis and the Stag' was sold for a large amount of money in 2007. How much was it?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: $25.5 million

The sculpture broke the most expensive auction record. The Roman-era sculpture depicts Artemis with bow drawn alongside a stag. The sculpture was sold at Sotheby's auction house by Albright-Knox Art Gallery in Buffalo, New York.

23. Which other goddess, like Artemis, is identified with the moon?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Selene

Artemis is a moon goddess as well as Selene.

24. In the various religious cults of Artemis around ancient Greece, who typically performed the dances to appease the goddess?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: pre-pubescent girls

In Attica, at the ancient city of Brauron, was one of the most famous sites. In the rite of arketia girls who had not reached menarche danced as she-bears, arktoi, wearing masks and sometimes bearskins. Even younger girls might have other roles in the ritual, such as arrhephoros (sacred basket carrier). The myth behind this is that two Athenian men killed a bear sacred to Artemis. The goddess threatened plague unless the daughters of Athens and elsewhere were consecrated to her once every five years. When bears had become scarce by the 5th century, a short saffron-yellow dress was substituted. [FT Category: Religion]

25. What is Artemis' mother?

From Quiz Artemis' Arrows

Answer: A Titaness

Leto was a Titaness, the daughter of Coeus and Phoebe. When Zeus fell in love with her, his wife, Hera, was so jealous that she forbid Leto to give birth on any land under the sun. She was finally accepted by a hidden island, Delos, and she gave birth to Artemis and Apollo.

26. In a version of the death of Adonis, Artemis sent a wild boar to kill him. Which goddess was Adonis a favorite of?

From Quiz The Hunter Is Hunted (Or Should I Say Huntress)

Answer: Aphrodite

Adonis was the favored of Aphrodite so in one version Ares got jealous and sent a wild boar to maul Adonis or, in this version, Artemis wanted to get even with Aphrodite for killing Hippolytus. Hestia is the goddess of the hearth and the home, Bia is the personification of violence and strength, and Atropos is the Fate who cuts the thread of life.

27. What is Artemis' role?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Goddess of hunt

Artemis is also known for being one of the goddesses of childbirth.

28. What ancient Greek poet, known for his "Theogony" and "Works and Days", told the story of the giant huntsman Orion and the goddess Artemis in his lost epic poem "Astronomia"?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: Hesiod

The poet Hesiod is thought to have been active at the same time as Homer, between 750 and 650 BC. As its title implies, the "Astronomia" was mostly about constellations: one of the fragments that have survived in quotations contained in other works relates the story of Orion and his death from a scorpion sting. As a virgin, Artemis was the object of affection and desire for many men and gods, but only the huntsman Orion had managed to win her heart (although she remained chaste). There are great variations on the story of Orion. In Hesiod's version, Orion threatens to kill every beast on Earth, and Gaea kills him with the scorpion. In another variant, Artemis accidentally kills him. In either case, Zeus makes Orion a constellation at Artemis and Leto's request. The Roman goddess Diana was associated with the Greek Artemis very early on, and by Horace's time it was conventional to translate Artemis into Latin as Diana, as he did in his "Carmina" ("Odes"). [question and 1st paragraph by LadyNym] [FT Category: Literature]

29. What are Artemis' symbols?

From Quiz Artemis, The Huntress

Answer: Bow and Deer

Most paintings and statues of Artemis have a deer or a bow.

30. Part of the legacy of the worship of the goddess Artemis is that a number of famous women have borne the name Artemisia. Who was Artemisia Gentileschi?

From Quiz Artemis Awaits!

Answer: a painter

Italian Baroque painter Artemisia Gentileschi (1593-1656) was indeed as strong and fierce as the goddess she was named after. Born in Rome from an artistic family (her father Orazio was also a renowned painter), she showed her talent from an early age. Unfortunately, life was not easy for a young female artist: at the age of 18, she was raped by her tutor, Agostino Tassi, whom she expected to marry. When he reneged on his promise, Artemisia and her father pressed charges against him. Artemisia's trial was an ordeal for the young woman, who was tortured to verify her testimony, but at the end Tassi was exiled from Rome. Artemisia went on to a very successful career as a painter, which took her to the English court as well as to other important Italian cities. Her paintings, noted for her dramatic use of chiaroscuro, often show strong female figures, such as the Biblical heroine Judith. [question and information by LadyNym] [FT category: People/Famous]

This is category 9093
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.