FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Colors in Idiom Quizzes, Trivia and Puzzles
Colors in Idiom Quizzes, Trivia

Colors in Idiom Trivia

Colors in Idiom Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Idioms and Proverbs

Fun Trivia
Are you feeling blue or seeing red? You'll be in the pink if you master these colorful idioms!
17 quizzes and 182 trivia questions.
1.
  It's All in Black and White   great trivia quiz  
Classification Quiz
 12 Qns
No shades of grey here! A dozen items hint at a phrase or idiom of the English language that uses either "black" or "white". Classify each one according to the correct color. Can you tell which goes with which?
Very Easy, 12 Qns, gracious1, Mar 23 24
Very Easy
gracious1 gold member
Mar 23 24
678 plays
2.
  A Red Devil or the Deep Blue Sea?   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
Choose the right color
Hopefully a less vexatious choice than that! Roses are red; violets are blue. Like expressions with colors? This quiz is for you! This is the second in my series of sorting colorful idioms. Good luck!
Easier, 10 Qns, gracious1, Apr 21 24
Easier
gracious1 gold member
Apr 21 24
447 plays
3.
  Green Thumbs and Red Carpets   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Green thumbs, red carpets, they are all here, along with other popular idioms involving colour.
Very Easy, 10 Qns, Christinap, Sep 04 15
Recommended for grades: 7,8,9
Very Easy
Christinap
6386 plays
4.
  Go for Gold   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Gold has made its way into many different idioms in the English language. Here are just ten of them.
Very Easy, 10 Qns, zorba_scank, Mar 13 22
Very Easy
zorba_scank gold member
Mar 13 22
1089 plays
5.
  Idiomatic Red, White and Blue   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many idioms involving colours, and this quiz covers some of them.
Easier, 10 Qns, rossian, Mar 03 24
Easier
rossian editor
Mar 03 24
3342 plays
6.
  Seeing Red    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the colors often ascribed to emotions, moods or feelings.
Easier, 10 Qns, Nealzineatser, Jul 13 15
Easier
Nealzineatser gold member
2783 plays
7.
  Pressing the Red Button   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Code red, red alert, attack warning red...the colour red is often associated with danger, but not always! There are plenty of other idioms and phrases with a red theme. See how many you recognise.
Very Easy, 10 Qns, Kankurette, May 14 14
Very Easy
Kankurette gold member
1455 plays
8.
  The Great White Part 9: Immaculate Idioms   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For the Great White Challenge, Team Blue is exploring the colour white in different categories. This quiz takes a look at "white" idioms.
Very Easy, 10 Qns, zorba_scank, May 13 19
Very Easy
zorba_scank gold member
May 13 19
1016 plays
9.
  Colorful Phrases   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz contains some phrases that use colors. I hope you enjoy this quiz!
Easier, 10 Qns, nilknarf710, Aug 04 22
Easier
nilknarf710
Aug 04 22
5048 plays
10.
  Black Sheep With Blue Blood   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come and take a look at these colourful idioms which will turn you black and blue all over.
Average, 10 Qns, Plodd, Jun 27 15
Average
Plodd
2800 plays
trivia question Quick Question
Jim is a brilliant scholar. What type of colour did he pass all his tests with?

From Quiz "Blue Moon"




11.
  Black is Back   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many words and expressions contain the word black. How many of them do you know?
Very Easy, 10 Qns, Ilona_Ritter, Dec 05 12
Very Easy
Ilona_Ritter gold member
1885 plays
12.
  Colour Idioms    
Multiple Choice
 20 Qns
In idioms we often use colors, though we don't mean them to be taken literally anymore.To be called a bluestocking you don't have to wear blue stockings ... See how 'colorful' your language is. Insert the idiomatic colors in the blanks.
Average, 20 Qns, flem-ish, Dec 20 14
Average
flem-ish
6555 plays
13.
  Color Me Purple Part 5: Shades in Idioms    
Multiple Choice
 10 Qns
It's no great surprise that the color purple is commonplace in phrases and idioms throughout the world. This quiz, compiled by members of "Team Green" in an Author's Lounge Challenge, explores their evolution.
Average, 10 Qns, moonraker2, May 11 19
Average
moonraker2 gold member
May 11 19
591 plays
14.
  Was My Face Red!    
Multiple Choice
 10 Qns
Type in the correct color name (some may be in adjective form, e.g. 'silvery'). One-word answers only (no hyphens)! You'll be completing idioms, expressions, sayings, titles, scraps of song lyrics, and so on. Don't worry about capitalization.
Average, 10 Qns, robynraymer, Mar 01 21
Average
robynraymer
Mar 01 21
6393 plays
15.
  Blue Moon    
Multiple Choice
 10 Qns
Some things happen just once in a blue moon. How about consistently finding the correct colour to complete these idioms?
Easier, 10 Qns, Verne47, Jan 31 21
Easier
Verne47
Jan 31 21
1282 plays
16.
  Blue the Blues Away    
Multiple Choice
 10 Qns
If you are feeling blue just blue (oh, I mean blow) the blues away with this little blue quiz.
Easier, 10 Qns, Verne47, Sep 25 21
Easier
Verne47
Sep 25 21
883 plays
17.
  The Colour of English    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the use of colours in English?
Easier, 10 Qns, misinita, Apr 16 23
Easier
misinita
Apr 16 23
2176 plays
Related Topics
  Colors [General] (344 quizzes)

  Bible Colors [Religion] (12 quizzes)

  Color Songs [Music] (106 quizzes)

  Colors for Kids [For Children] (64 quizzes)

  Colors in the Title [Movies] (3 quizzes)

  Colors/Colours in the Title [Movies] (23 quizzes)


Colors in Idiom Trivia Questions

1. Which colourful group of people from the 1960s were associated with the term "Purple patch"?

From Quiz
Color Me Purple Part 5: Shades in Idioms

Answer: Hippies

Although "purple patch" and "purple prose" meant one and the same thing - elaborate and overly decorated writing - until the 20th century rolled around, the term "purple patch" had evolved by then to refer to a time of great prosperity or creativity in a person's life. Then, however, "purple patch" took on a different meaning once more in the 1960s when hippies began wearing purple velvet clothing, or simply sewed purple patches onto jeans to make them appear even more appealing. Jimi Hendrix was the very epitome of the purple patch movement at this stage, so much so that manufacturers even created a dye named after him. This was known as the Hendrix Purple. Question and additional information supplied by Creedy.

2. When someone is described as seeing red, what are they probably feeling?

From Quiz Seeing Red

Answer: rage

Do you literally see red when enraged? In studies, some people do report seeing a field of red whereas others report not remembering any visual details. Most cultures associate red with aggression, passion, courage, intensity, anger and of course blood. As the color at the nearest end of the light spectrum visible to humans, red appears closer and more noticeable than any other; thus, its use on traffic signals. Interestingly bulls, like many other animals, cannot distinguish between red and green, so the bull isn't angry at seeing red, but rather at having an object waved in its face.

3. Bob's company is not making a profit. In fact, it is very much in debt. What colour is his company in?

From Quiz Blue Moon

Answer: red

The idiom 'in the red' means to be in debt. This idiom has its roots in the practice of using red ink on balance sheets to show debts or losses. The figures are written in black when a business is doing well financially.

4. If Verne47 goes to Europe she will miss her friends and family members but if she doesn't go she will not be able to pursue her career goals. What situation is she in?

From Quiz Blue the Blues Away

Answer: She is between the devil and the deep blue sea.

To be between the devil and the deep blue sea is to find yourself in a situation where you have to choose between two situations that are equally unpleasant.The phrase 'between the devil and the deep blue sea' was originally phrased as 'between the devil and the deep sea'. It is believed that the devil referred to the seam between the ship's planking.

5. Many stars in the 1950s were described by this word or phrase because someone claimed they were Communist. What black word or phrase applied to them?

From Quiz Black is Back

Answer: blacklisted

Among those blacklisted were Paul Robeson and Paul Draper. The majority of the people accused of being Communists were not actually Communist, but the scare was so severe that people were being accused left and right. This was known as McCarthyism, and in most cases proper evidence did not exist to prove that the people being accused were Communists. For many, it totally ruined their careers. (wikipedia.com)

6. If someone says to me that I have been talking a blue streak what have I been doing?

From Quiz Green Thumbs and Red Carpets

Answer: Talking incessantly

To talk a blue streak is to talk rapidly and incessantly. The phrase possibly arose as a reference to the speed of a bolt of lightning, which is often seen as a blue streak. Another school of thought is that it refers to turning blue through lack of oxygen when you talk so much you fail to pause for breath.

7. A harmless untruth for the sake of politeness is a ___ lie.

From Quiz Colour Idioms

Answer: white

White is o.k. - culturally speaking. In representations of Heaven angels and saints wear white.

8. Red roses for a __________ lady

From Quiz Was My Face Red!

Answer: blue

This was a hit song in the early 60s, I believe.

9. Which white phenomenon might you idiomatically experience when riding a particularly fast and thrilling roller coaster?

From Quiz The Great White Part 9: Immaculate Idioms

Answer: White knuckles

A white-knuckle ride is one that is particularly scary or exciting and in a well-designed modern roller coaster, you might well find both at the same time. The idiom's origin lies in the observable fact that people who particularly tightly clench something with their hands will notice decreased circulation - and thus pale spots of skin - at their knuckles. My recommendation is to avoid that and just let your ride restraints do their jobs - your hands should be up in the air and a little movement in the seat only adds to the excitement. Question submitted by WesleyCrusher.

10. The expression "born in (to) the purple" denotes someone who is born from royal or otherwise high-ranking parents. In what great empire, where wearing purple was restricted to royalty, did the expression originate?

From Quiz Color Me Purple Part 5: Shades in Idioms

Answer: Byzantine

"Born in (to) the purple" is the literal translation of the Latinized Greek word "porphyrogenitus". The modern English word "purple" comes from the Latin "purpura", which in turn derives from the Greek "porphyra". In the Byzantine Empire, "porphyrogenitus" was the honorific title given to a son or daughter born after their father had become emperor, and was consequently entitled to wear garments dyed with Tyrian purple, the extremely expensive dye obtained from the Murex sea snail. In modern English, this idiom is applied to children born to socially prominent parents, not necessarily royals or aristocrats. Question and additional information supplied by LadyNym.

11. An old adage states, "Silence isn't always golden. Sometimes it's just plain yellow." In this case yellow means what?

From Quiz Seeing Red

Answer: cowardly

How did yellow get associated with cowardice? It's not an easy trace, but theories include the idea coming from medieval medicine theory of the "four humors" (blood, phlegm, black bile and yellow bile) with yellow bile being connected to whining, peevish sickness and cholera. In France, traitors' houses were marked with yellow. During the Inquisition in Spain, non-believers were forced to wear yellow. Jews who supposedly "betrayed Jesus" were branded with the medieval yellow star, a barbarous tradition adopted by the Nazis. According to a 1787 entry from Grose's "Provincial Dictionary", the term "yellow belly" was applied to people from the Fens in Lincolnshire, UK. It was mildly derogatory and probably based on their sickly pallor from living in a swampy area. On the other hand, yellow can be associated with sunshine and a light, airy, upbeat mood. In truth, the genesis of many of these color associations is obscure.

12. What colour light would I need from my boss to begin working on a new project?

From Quiz Blue Moon

Answer: green

To get the green light is to receive a signal to begin or continue something. This phrase is linked to the green traffic light which indicates that it is safe to proceed. The phrase 'green-light' is commonly used in the film and television industries to formally approve financing and move projects from one phase to the other.

13. What might Jim be called if he was highly regarded by his boss?

From Quiz Blue the Blues Away

Answer: blue-eyed boy

Actually, a man who is referred to as a blue-eyed boy is one who is liked or admired by someone who is in authority. A blue-eyed boy might be considered for a promotion ahead of other workers.

14. "To give up fighting" is to do what?

From Quiz The Colour of English

Answer: to show the white flag

This is to surrender. When you "show the white flag" you are surrendering or requesting a truce.

15. Puritanical people are ___ noses.

From Quiz Colour Idioms

Answer: blue

Do they feel slightly depressed??

16. To have a __________ thumb (or fingers)

From Quiz Was My Face Red!

Answer: green

In England they say of a gifted gardener, 'She has green fingers.' In the US they say, 'She has a green thumb.'

17. If I am waving the "white flag", what am I doing?

From Quiz The Great White Part 9: Immaculate Idioms

Answer: Surrendering

Waving a white flag came to mean surrendering during ancient Roman times. Waving a white flag would indicate that that soldier was off-limits during battle. It also indicated someone was a prisoner of war or a recently free captive. At times, it also meant that the opponent was willing to negotiate or was proposing a ceasefire. Question submitted by Joepetz.

18. A pall has fallen over everything. You are scowling. People see you on the street and look the other way. You're thinking there is no hope. What color is your mood?

From Quiz Seeing Red

Answer: black

A black mood, like a blue mood, could be characterized by depression, but would likely go farther to include irritability, extreme disillusionment or anger. "A black cloud hung over them all" would indicate impending doom, for example. Black is a fascinating "color", in that it arguably isn't a color at all, but is the lack of light, or how something appears when it absorbs all light and reflects none. Many associate black with negative characteristics, but there are also positive associations in idiom: "black gold" (oil); "in the black" (positive financial position); "black is beautiful" (1960s empowerment phrase); "black tie affair" (celebration).

19. After her day at the beach, what berry-like colour did Jan become?

From Quiz Blue Moon

Answer: brown

The phrase 'as brown as a berry' seem to have been around from as early as the 14th century. Chaucer used the term in his writing, 'Canterbury Tales': "His palfrey was as broune as a berry."

20. Which phrase, when placed before the expression 'from the blue', would refer to an unexpected occurrence that surprises you very much?

From Quiz Blue the Blues Away

Answer: a bolt

A bolt from the blue is an allusion to the suprise element of a bolt of lightning from the sky. This term was first used in 1837 in the book 'The French Revolution' by Thomas Carlyle.

21. What kind of red fish provides the name for a plot device often used in detective stories in order to mislead the reader into drawing the wrong conclusion?

From Quiz Pressing the Red Button

Answer: Red herring

The term is thought to have originated from an article by the journalist William Cobbett in 1807, in which he recounts using a kipper (a pickled herring, which turns a reddish-brown colour through preservation) as a means of distracting scenthounds from chasing a hare, by laying a false scent trail. In turn, the literal red herring became a metaphor for a 'false trail' of words. One popular use in detective stories is to make a certain character look like a culprit to both the readers and the characters within the story, only to reveal that they were innocent all along.

22. It's election time at my local club, and I have decided to vote against someone who has applied for admission. What did I do to that person?

From Quiz Black is Back

Answer: blackballed

This comes from a time when to vote people were given a white ball and a black ball. To vote you put in white for support and black for oppose. Today voting is done by secret ballots, but there was a time when everyone could see you vote.

23. Things you see that aren't really there, especially if you happen to have had a few drinks, are referred to as what colour elephants?

From Quiz Green Thumbs and Red Carpets

Answer: Pink

To see pink elephants is to have a drunken hallucination, although not necessarily about elephants. The first recorded use of the phrase comes in the Jack London book "John Barleycorn" published in 1913.

24. Puritanical people don't watch ___ movies.

From Quiz Colour Idioms

Answer: blue

blue movie = very adult movie (XXX-rated)

25. To tell a ___________ lie

From Quiz Was My Face Red!

Answer: white

A white lie is a supposedly well-intentioned lie that's told to spare someone's feelings.

26. What is the term used to describe a valuable, but useless, usually unwanted, item?

From Quiz The Great White Part 9: Immaculate Idioms

Answer: White elephant

In Thailand (formerly Siam), rare white elephants were considered to be holy. They were not expected to work, but had to be cared for and maintained at great expense, and anyone wishing to worship them would have to be granted access to the animals. The term "white elephant" is thought to have come about because if a courtier fell out of favour, the King would present him with a white elephant as a gift. The unfortunate recipient would be forced to maintain the beast in good health and at great, often ruinous, expense. Question submitted by Windrush.

27. In the world of business, to what does the term "purple squirrel" refer?

From Quiz Color Me Purple Part 5: Shades in Idioms

Answer: A perfect job candidate

First appearing in the early 2000s, the term "purple squirrel" describes the job candidate who is a perfect match for the job description--years of service, skills, education, etc. For instance, imagine the candidate who has three Master's degrees, speaks seven languages, has 25 years of experience in the industry, is under 30, and will work for minimum wage. While a perfect candidate might be able to assume multiple roles in the company and necessitate the hiring of fewer workers, a company might be wasting time/resources when involved in an excessively long search for a perfect candidate that might be as rare as a purple squirrel. Question and additional information supplied by bernie73.

28. To edit, correct or revise something written is said to use what idiomatic expression?

From Quiz Black Sheep With Blue Blood

Answer: Blue pencil

The term used if you edit or censor something written is 'blue pencil'. The colour blue was specifically used to correct lithographic work as the pigment would not show up on any copies taken. The shade of blue used was called non-photo blue or non-repro blue and is still used today by artists, illustrators, and designers.

29. "Suddenly he heard a muffled scream and he turned white as a ghost." Why?

From Quiz Seeing Red

Answer: he was afraid

Intense events, such as something fearful or traumatic, bring on emotional reactions and physiological changes in the body. In this case with fear, normal breathing would be temporarily suspended, muscles would momentarily tighten or "freeze" and blood would drain from the face, causing it to literally turn white(er). This would be followed with a rush of adrenaline as the "fight or flight" instinct kicks in, and hopefully you would get into action.

This is category 19228
Last Updated Jun 22 2024 5:53 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.