FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Starting With  Quizzes, Trivia and Puzzles
Starting With  Quizzes, Trivia

Starting With.. Trivia

Starting With.. Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words

Fun Trivia
The common letters in the words found in these quizzes come at the beginning of the larger word.
85 Starting With.. quizzes and 895 Starting With.. trivia questions.
1.
  Flying the Red, White and Blue... Words!    
Classification Quiz
 15 Qns
All the listed words are part of compound words that begin with RED, WHITE, or BLUE. Can you figure out which of them goes with which?
Easier, 15 Qns, LadyNym, Feb 16 24
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
Feb 16 24
445 plays
2.
  Hard As Nails    
Match Quiz
 10 Qns
Do not be daunted by the title of this quiz, which requires you to match words or phrases beginning with "hard" with their definitions. It's not as bad as it sounds!
Average, 10 Qns, LadyNym, Jan 14 24
Average
LadyNym gold member
Jan 14 24
374 plays
3.
Nothing is Going Right
  Nothing is Going Right    
Classification Quiz
 10 Qns
If it's not going right it must be going either left or wrong. Can you find the correct prefix for these words to make a common word or phrase?
Easier, 10 Qns, Lottie1001, Jul 29 23
Easier
Lottie1001 gold member
Jul 29 23
818 plays
4.
  Omega    
Classification Quiz
 10 Qns
Mega and micro words
The Greek letter omega means "great o", while the letter omicron means "small o", which distinguishes their pronunciation in ancient Greek. In this quiz, classify the words that start either with mega or with micro, as per their definition.
Very Easy, 10 Qns, tiye, Jul 18 23
Very Easy
tiye gold member
Jul 18 23
428 plays
5.
  Have We "Met" Before?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All the words in this quiz begin with "met". Can you match each word with its definition?
Easier, 10 Qns, LadyNym, May 21 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
May 21 23
547 plays
6.
  "Ex"actly Right!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Quite a few English words begin with "ex". How many of them are you familiar with?
Easier, 10 Qns, LadyNym, Apr 17 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
Apr 17 23
362 plays
7.
  Vocabulary Workout: How Many 'Rep's?   top quiz  
Match Quiz
 15 Qns
Let's develop brains instead of brawn by matching each of these words beginning with 'rep' to their meanings.
Very Easy, 15 Qns, looney_tunes, Dec 12 22
Very Easy
looney_tunes editor
Dec 12 22
697 plays
8.
  A 'Super' Quiz   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Definitions
The following quiz covers ten words which begin with the word 'super'. Can you match them correctly to their definitions?
Easier, 10 Qns, rossian, Jan 16 23
Easier
rossian editor
Jan 16 23
829 plays
9.
  All of These   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
'All of These' is a common, although now discouraged, answer often seen in older quizzes. In this quiz, though, it simply means all the answers begin with 'all' and just need to be matched with their definitions.
Very Easy, 10 Qns, rossian, May 27 22
Very Easy
rossian editor
May 27 22
1060 plays
10.
  The Beginning of the "End"   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Welcome to a new instalment in my "Words Within Words" series! As the title suggests, all the words in this quiz begin with "end".
Very Easy, 10 Qns, LadyNym, Dec 21 22
Very Easy
LadyNym gold member
Dec 21 22
514 plays
trivia question Quick Question
Also called a "flapjack" in North America, this is a flat cake that is cooked on both sides.

From Quiz "Pots and Pans"




11.
  Ten Questions About "Ten"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Though not etymologically related to the number, all the words that appears in this quiz begin with "ten".
Easier, 10 Qns, LadyNym, Jan 08 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
Jan 08 23
549 plays
12.
  What's 'Nu'?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
No, don't worry, you haven't missed anything new. To put it in a nutshell, this quiz contains ten words beginning with the letters 'nu'. A definition is given on each to nudge you in the right direction so hopefully it doesn't drive you nutty.
Very Easy, 10 Qns, KayceeKool, Dec 12 22
Very Easy
KayceeKool gold member
Dec 12 22
480 plays
13.
  A Cock and Bull Story   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There's a common phrase 'a cock-and-bull story' which refers to an implausible story told as true, but this cock-and-bull story is about words which begin either with cock or with bull.
Very Easy, 10 Qns, KayceeKool, Feb 14 23
Very Easy
KayceeKool gold member
Feb 14 23
1268 plays
14.
  Tom Hanks Teaches Vocabulary    
Multiple Choice
 10 Qns
Words starting with TOM
Hi everyone. My name is Tom Hanks. I am sure you've heard of me since I am a famous Oscar-winning movie star and all. I didn't come to discuss my movies or TV appearances; I'm here to discuss vocabulary words that start with my name, t-o-m.
Easier, 10 Qns, Ilona_Ritter, May 28 23
Easier
Ilona_Ritter gold member
May 28 23
400 plays
15.
A Cat in the Hat
  A 'Cat' in the Hat   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the definition to the correct word? All the answers start with the letters 'cat'.
Very Easy, 10 Qns, rossian, Jul 03 22
Very Easy
rossian editor
Jul 03 22
831 plays
16.
  'Pen' Pals   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match each word starting with the word 'pen' to its definition.
Very Easy, 10 Qns, looney_tunes, Apr 18 22
Recommended for grades: 9,10,11
Very Easy
looney_tunes editor
Apr 18 22
654 plays
17.
  Vocabulary: No, It's 'Not'    
Match Quiz
 10 Qns
Well actually, it is vocabulary. The "not" in the title simply refers to the fact that all answers start with the letters "not".
Very Easy, 10 Qns, Buddy1, May 29 22
Very Easy
Buddy1 gold member
May 29 22
721 plays
18.
  How "Far" Is It?   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All of the words featured in this quiz begin with the word "far". Can you match each of them with its correct definition?
Easier, 10 Qns, LadyNym, Nov 07 22
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
Nov 07 22
375 plays
19.
  'Tar' and Feather   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
No, that's not what will happen to you if you take this quiz. In fact, there aren't even any feathers, but there are ten words starting with 'tar' for you to match to their description.
Very Easy, 10 Qns, KayceeKool, Jan 08 23
Very Easy
KayceeKool gold member
Jan 08 23
242 plays
20.
  You Are a Real "Pro" at Vocabulary    
Fun Fill-It
 10 Qns
Following is a quiz on vocabulary words beginning with "pro". In this quiz, fill in the blanks with what seems appropriate for Mary and Larry to tell each other! Note: you may want to read the whole story first.
Easier, 10 Qns, VBookWorm, May 06 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
VBookWorm
May 06 23
285 plays
21.
  Two Bi- Two   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The prefix bi- means two. Can you match the word with the bi- prefix to the correct definition/description?
Very Easy, 10 Qns, kino76, Aug 29 17
Recommended for grades: 8,9,10
Very Easy
kino76 gold member
Aug 29 17
1109 plays
22.
  Pots and Pans   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All of the words described begin with the letters "pot" or "pan". Good luck!
Easier, 10 Qns, LadyCaitriona, Aug 29 20
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
LadyCaitriona gold member
Aug 29 20
7708 plays
23.
  Am I Mature, or Immature?   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All the answers start with 'IM', but the clues I'll give you are to another word, which can follow 'IM' to form a different word. As an example, 'fully grown' would mean 'mature', with the answer being 'immature'. See how you get on with these.
Very Easy, 10 Qns, rossian, Jul 30 17
Recommended for grades: 8,9,10
Very Easy
rossian editor
Jul 30 17
1040 plays
24.
  Belay That Order   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
"Belay" is only one of many English words formed with the prefix "be-". Here's another ten of these words. Can you match them to the clues?
Very Easy, 10 Qns, LadyNym, Nov 19 17
Recommended for grades: 6,7,8,9
Very Easy
LadyNym gold member
Nov 19 17
1300 plays
25.
  Vocabulary: My Gal 'Sal'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The answers to the following 10 questions all begin with 'sal'.
Easier, 10 Qns, ravenskye, Jul 29 20
Easier
ravenskye
Jul 29 20
5867 plays
26.
  Vocabulary: Living in "Sin"    
Multiple Choice
 10 Qns
The following questions all involve words beginning with "sin". (Original quiz by ravenskye, adopted by MotherGoose).
Average, 10 Qns, MotherGoose, Nov 17 22
Recommended for grades: 9,10,11
Average
MotherGoose editor
Nov 17 22
1255 plays
27.
  Help, I'm Feeling "Ill"    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope no one will feel sick while playing this quiz, whose questions all pertain to words beginning with "ill".
Average, 10 Qns, LadyNym, Dec 10 22
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Average
LadyNym gold member
Dec 10 22
267 plays
28.
  PAR For The Course   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Putting PAR at the front of each of the given words (choices) will result in a new word that is defined by one of the clues (questions).
Very Easy, 10 Qns, ClarkyB, Jul 14 17
Recommended for grades: 10,11,12
Very Easy
ClarkyB
Jul 14 17
950 plays
29.
  The Eggheads Exciting Expedition   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Scrambled Eggheads take you on an exciting expedition of words beginning, not with eggs, but with EX. Can you define their meaning?
Easier, 10 Qns, Plodd, Oct 22 20
Easier
Plodd
Oct 22 20
1973 plays
30.
  Talk a Blue Streak   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are quite a few compound words that begin with blue. How many do you know?
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Aug 08 15
Easier
zorba_scank gold member
2454 plays
Page 1 - Page 2 - Page 3

Starting With.. Trivia Questions

1. While I was stranded on the island during "Castaway", I might have seen some tomenta. Do you have any idea what they might be?

From Quiz
Tom Hanks Teaches Vocabulary

Answer: hairlike growth on a plant

While I was stranded, I had time to look at the plants. Some plants are a bit fuzzy. I looked into it and learned that fuzzy stuff is called tomenta. The tomenta can act as an insulation to keep the plant from becoming too hot and also protect it from getting direct sunlight.

2. This word that begins with COR is an aromatic Mediterranean plant of the parsley family?

From Quiz Correspondingly, Correspondences Corrodiate

Answer: Coriander

Coriander refers to the Coriandrum sativum plant. The terms coriander, coriander seeds, and cilantro are used a bit differently worldwide. In the United States, coriander refers to the dried seeds of the plants, while internationally, the dried seeds are referred to as coriander seeds. Americans call the leaves and stem cilantro, whereas the rest of the world calls the leaves and stems simply coriander. Records show coriander has been in use since at least 5000 BCE; Romans used it to add flavor to bread.

3. She stroked her pet tortoise's HARD OUTER COVERING.

From Quiz She's Fine

Answer: shell

The shell of a tortoise is made up of two parts, the carapace and the plastron. The carapace is the harder part, and is made up of plates called scutes. The plastron is the belly area, and is connected to the carapace by the bridge.

4. It is my birthday today and I am celebrating my first quinquennium. How old am I?

From Quiz How qui-zzical!

Answer: 5 years

A quinquennium is a period of 5 years. A 25th birthday is called a quadranscentennial. A 50th birthday would be a semicentennial or quinquagenary. A 75th birthday is called a dodranscentennial. All of these are technical terms, not widely used, thank goodness. "Silver", "Gold", "Platinum" etc. are much nicer. Believe it or not, septaquintaquinquecentennial has been used for an 175th anniversary - good grief!

5. It must be summer in the UK! A soft grey drizzle has been falling quietly from the sky for several days. I look out the window and exclaim "Oh no! Not another deluge! We'll have to build an Ark!" What "hyper-" am I using?

From Quiz What a Load of Hyper!

Answer: Hyperbole

A hyperbole is a statement not meant to be taken literally, but is a deliberate exaggeration meant to emphasise or to create an effect. In 2011, Julia Gillard, the then Prime Minister of Australia, famously mispronounced hyperbole as "hyper-bowl". Are you sure you know the correct pronunciation?

6. Which word means a basic principle that is the central groundwork to the system?

From Quiz Are You Having "Fun"?

Answer: fundamental & fundament

Fundamentals are of central importance that make things exist and work. Silicon chips and transistors are fundamental components of a computer. Cells are fundamental components of a living being. Atoms are fundamental components of a matter.

7. Which word starting with 'arch' means a group of islands?

From Quiz I Have an Arch

Answer: Archipelago

A cluster of islands is called an archipelago. The countries of Indonesia, Japan and the Philippines are all archipelagos.

8. Take Blue and add a hollow metal musical instrument to get a perennial flower.

From Quiz Talk a Blue Streak

Answer: Bluebell

Bluebells, also referred to as wood hyacinths sometimes, are of two native varieties. The Hyacinthoides non-scripta are native to England and France and commonly found in the woods. The Spanish variety is known as Hyacinthoides hispanica.

9. What is an act when a lone person wanders around in a dreamlike state?

From Quiz Look at the "Moon" First

Answer: moon

There are other meanings of moon beyond the realm of astronomy, including the one mentioned in the question, as well as to gaze or think sentimentally, and to show one's buttocks in a public place in disrespect or as a prank.

10. What is another term for trachea?

From Quiz Do You Want to "Win"?

Answer: windpipe

The windpipe or trachea is a respiratory tube connecting the voice box (larynx) to the lungs, where air passes through the throat before entering the lungs during inhaling and after exiting the lungs during exhaling.

11. A modifier is an ad_____.

From Quiz Add to ad

Answer: adverb & verb

An adverb is a word that modifies an adjective, a verb or another adverb and frequently ends in "ly".

12. They say that all women's problems start with men, even including the menopause! Can you define the word 'menopause'?

From Quiz Men Have Got a Lot to Answer For!

Answer: The end of menstruation

Men have got to remember that during the female menopause, women are always right! All joking aside, the majority of women go through a whole host of symptoms and emotions when they reach the "change of life". The menopause is when menstruation ceases and women are no longer able to have children as their ovaries stop producing eggs.

13. Beginning with 'pig', what is both a renowned public square in Paris and a famous song written and recorded by Maurice Chevalier in 1946?

From Quiz Pigout on this One

Answer: Pigalle

This public square and the surrounding neighborhood was named for Jean-Baptiste Pigalle (1714-1785) a famous French sculptor. It has been compared to New York's Times Square or visa-versa. The song "Pigalle' may be attributed to two sources. Georges Ullmer in 1944 wrote "Pigalle". In subsequent years it was recorded by Jean Sablon, Charles Dumont, Franck Pourcel, Paul Anka, Bing Crosby, and Petula Clark. Chevalier wrote his version in 1946 with a different melody and lyrics.

14. Looking for a word beginning with 'ass', an accountant will tell you what your liabilities are and also your what?

From Quiz Never Assume

Answer: Assets

An asset is something owned by a person or company having value and available to meet debts and commitments. Cash on hand would be a valuable asset.

15. Starting with 'UP', what is a term for capital letters, as opposed to lowercase?

From Quiz Words Starting With Up

Answer: uppercase

According to the 'Webster's Dictionary', the first known use of the word "uppercase" occurred in 1738. The origin of "uppercase" and "lowercase" has to do with the original arrangement in typesetting. During the early days of printing, letter blocks were stored in drawers called cases. By convention, the case containing capital letters was located above the one containing small letters.

16. As Aunt Polly entered the speed dating room, she was blinded by the shine of her first date's cheap suit, made of a synthetic fabric. What fabric-related word was on his name tag?

From Quiz Polysyllabic Passion

Answer: Polyester

Polyester is a synthetic material; polysemous has to do with multiple meanings; a polysaccharide is a complex carbohydrate; "polytacky" isn't a word.

17. Certain animals are said to flock together. Which group name best fits this group of plentiful animals?

From Quiz A Quiz In Which 'She' Appears

Answer: sheep

"Sheep," well, it turns out that they are pretty complex and plentiful. There are, it seems, well over two hundred breeds of sheep in the world. All sheep (ruminant mammals) have a thick coat of fleece and are extremely hardy with hoofs divided into two toes. "Sheepskin" is what makes the inside of your slippers so comfortable and warm. "Sheepskin" refers to the hide of a sheep. There is an American card game, Moose, in which 'to pull a sheepskin' is a phrase which refers to tricking another player by putting down a misleading card for a particular play. "Sheer" can be a verb for to swerve rather wildly, or it can refer to semi-transparent and flimsy materials. "Sheer" has as well a meaning grounded in architecture pertaining to ships. "Sheet" may be a sheet of music, or of paper. It may also be what you put on your bed at night. It is additionally a village in Hampshire.

18. This 'cat' term usually pertains to an altercation between two females.

From Quiz The "Cat" Always Comes First

Answer: catfight

Instead of throwing fist or punching, women often pull hair, scratch, shred shirts, and slap. Many women purposely catfight or wrestle by using a light coated oil or mud for entertainment.

19. Add INTER to an abbreviation of instant message to mean in the meantime.

From Quiz Words That Start with INTER

Answer: interim

During the interim of Windows 7 coming, we should try to limit downloads on our computers.

20. Penny's players were punished for violating a minor rule during the netball final. What was it they incurred?

From Quiz With Pen in Hand

Answer: penalty

The word "penalty" comes from the word for "pain" and means a punishment imposed or incurred for a violation of law or rule... ("Penguin Macquarie Dictionary" 1986) Penlite: This is a battery-operated torch (flashlight for those in USA) about the size of a fountain pen. Penally: This is a rarely used adverb meaning 'in a penal manner'. (It is more common to use the word 'punitively' but that word doesn't fit my criteria!) Pencel: This is "a small, narrow streamer borne at the top of a lance - also known as a pennoncel."

21. What word would you add to the end of "long" to create a new word that means "a tribal communal dwelling"?

From Quiz The Long of It

Answer: House

A longhouse is a a tribal communal dwelling particularly of the Iroquois of North America. The adjective "long" has evolved from the Middle English spelling of "lang", but originally derives from the Indo-European root "del". "House" derives from the Old English "hus" meaning 'dwelling or shelter'.

22. What word would you add to the end of "short" to create a new word that means "an abbreviated form of writing"?

From Quiz The Short of It

Answer: Hand

Shorthand is an abbreviated form of writing. While Isaac Pitman introduced his shorthand method to the world in 1837, Samuel Pepys used a method of abbreviated writing in his account of the Great Fire of London in 1666.

23. A verb meaning to aid or assist becomes a wager when a space is added after the "a". What is the verb?

From Quiz "A" Spaced Out Quiz To A Muse

Answer: Abet

"Abet" originated from a Latin word meaning to bait through an Old French word meaning to entice. Originally then, the person "abetting" was not the assistant but the instigator. It is interesting that the initiative passed to the person being "abetted" when the word passed into English. Although some dictionaries designate "abet" in the sense of "entice" as the origin of "bet", others consider the origin unknown.

24. What word, beginning with TAN, can describe an arrangement of two people or things, one behind the other?

From Quiz Get a Good Tan!

Answer: tandem

You'll look sweet upon the seat of a bicycle built for two.

25. What was the name of the Jewish prisoner released to the crowds instead of Jesus Christ, who was then crucified?

From Quiz Belly Up to the 'Bar'

Answer: Barabbas

The rest of the words are NOT people. 'Barathea' is a type of fabric. 'Barbican' is a tower at a gate or bridge. 'Barranca' is a deep gully or arroyo.

26. What kind of emotion would you be feeling if you execrated someone or something?

From Quiz "Ex"actly Right!

Answer: loathing

The original meaning of execrate is to invoke a curse upon someone, the opposite of consecrate (make sacred or bless). Attested in English since the mid-16th century, the verb comes from the Latin "exsecrari", formed by the prefix "ex-" (out) and "sacrare" (devote to). The verb eventually came to mean loathe or detest utterly - feelings you would undoubtedly cultivate if you called a curse upon someone or something. As is often the case with words of Latin origin, execrate is generally used in formal contexts, such as literature or high-quality journalism. If you were feeling forgiveness, you would probably excuse someone or something, while greed would drive you to exploit them, and curiosity to examine them.

27. If something was described as "illusory", what quality would it possess?

From Quiz Help, I'm Feeling "Ill"

Answer: deceptive

The adjective illusory means based on or producing illusion, and is thus synonymous with deceptive. Although both words are of Latin origin, illusory tends to be used in more formal (higher-register) contexts, such as literature, science, and journalism, while the use of deceptive is more generalized. A specialized use of this word is found in US contract law: "illusory promise" is one that courts will not enforce as a contract. First used in English in 1631, illusory comes from Late Latin "illusorius" (mocking) an adjective derived from the verb "illudere" ("in-" + "ludere", which means play or trick) meaning mock. Illusive, often confused with elusive, has a very similar (though not identical) meaning to illusory.

28. What "sin" word means "honest, genuine"?

From Quiz Vocabulary: Living in "Sin"

Answer: sincere

Some sources claim that the word sincere comes from the Latin words "sine" (without) and "cera" (wax). The story goes that during the Renaissance years, many dishonest sculptors would cover up mistakes, cracks or chips in their works with coloured wax and that ethical sculptors would label their works "sincera" (without wax). However, etymologists (people who study the origin and history of words) disclaim this origin, stating that the word sincere actually comes from the Latin word "sincerus", meaning pure, clean or true. So while the story about the use of wax may be true, the word sincere does not mean "without wax".

29. Begins with 'CON' - "A physical place where the paths meet."

From Quiz No Pro, All 'CON-'

Answer: CONcourse

Concourses occur when roads or pathways converge into a centralized spot, so you would be very likely to traverse a concourse if you head to a transit terminal. Airports, train stations, and bus terminals are good examples of these since they operate with people coming and going from different directions and means. The Grand Central Station concourse in New York City, for example, can connect people to the trains leading out of the city, the subway system, the streets outside, and even adjacent buildings.

This is category 24587
Last Updated Feb 24 2024 5:53 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.