FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dante Quizzes, Trivia and Puzzles
Dante Quizzes, Trivia

Dante Trivia

Dante Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G

Fun Trivia
Dante Alighieri is probably only known to many for his epic poem 'Divine Comedy', one of the seminal works in the Italian language. Join him as he travels through Hell and Purgatory guided by the Roman poet Virgil, before ascending to Paradise with Beatrice.
18 Dante quizzes and 195 Dante trivia questions.
1.
  As Cold As Hell   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Abandon all hope, ye who enter here! Should ye be bold enough, we can brave the punishments of Dante's Inferno and those who make their way there.
Easier, 10 Qns, nautilator, Sep 27 13
Recommended for grades: 11,12
Easier
nautilator
2198 plays
2.
  Pardon Me, Satan    
Match Quiz
 10 Qns
Dante's "Inferno" tells of Nine Circles in Hell. Match the residents or sinners with the Circle they dwell in. (Note: There are three rings described at Circle Seven and I have omitted the levels at Circle Eight.)
Average, 10 Qns, pollucci19, Mar 30 16
Average
pollucci19 gold member
367 plays
3.
  Dante's Divine Comedy    
Multiple Choice
 10 Qns
Multiple choice trivia about arguably the best poem ever written. Dante e' in gamba!
Average, 10 Qns, maggie99, Mar 01 18
Average
maggie99
Mar 01 18
1761 plays
4.
  Infernal Locations    
Match Quiz
 10 Qns
See how familiar you are with the "Inferno", first part of Dante's epic poem "The Divine Comedy". Match the sinner with his or her location. (Please note that this is based on where Dante placed them, not you or I.)
Average, 10 Qns, bernie73, Jul 11 20
Recommended for grades: 11,12
Average
bernie73 gold member
Jul 11 20
166 plays
5.
  Dante Alighieri's "Inferno"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Dante Alighieri's epic poem, "Divine Comedy". This quiz is specifically about the first part, "Inferno".
Average, 10 Qns, CoachLamb, Nov 28 15
Average
CoachLamb gold member
263 plays
6.
  A Day in Purgatory    
Match Quiz
 10 Qns
Match the individual with the location where Dante meets him or her in Purgatory.
Average, 10 Qns, bernie73, Sep 11 20
Average
bernie73 gold member
Sep 11 20
142 plays
7.
  Into the "Inferno"!    
Multiple Choice
 10 Qns
Dante Alighieri's "Divine Comedy" is one of the greatest literary creations of all time. His concept about Hell, consisting of nine circles, is truly amazing. Let us have a peek into Dante's "Inferno"!
Easier, 10 Qns, navonil1, Apr 08 10
Recommended for grades: 11,12
Easier
navonil1
366 plays
8.
  Super Dante's Circles of the Inferno   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dante's journey through the Inferno guides him through all nine circles of Hell. This quiz will ask you about the things he encounters along the way.
Average, 10 Qns, drowsteel, Mar 16 12
Recommended for grades: 11,12
Average
drowsteel
279 plays
9.
  Tenth Heaven    
Match Quiz
 10 Qns
Concluding a three-part look at Dante's "Commedia", identify where Dante encounters each person in "Paradiso".
Average, 10 Qns, bernie73, Nov 28 20
Average
bernie73 gold member
Nov 28 20
138 plays
10.
  Dante Alighieri's "Divina Commedia"    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz primarily deals with the symbology and language at the beginning Dante's "Divine Comedy". It also discusses its place during and after the Middle Ages. Good Luck!
Average, 15 Qns, GoldenDesert, Jul 05 15
Average
GoldenDesert
162 plays
trivia question Quick Question
What is the name of the woman who is in Dante's mind throughout most of the book?

From Quiz "Dante By Me"




11.
  Abandon All Hope    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you know a lot about that infernal place where you may be going in a little while? Test yourself with this quiz on Dante's 'Inferno'.
Average, 10 Qns, Cailas24, Sep 21 10
Average
Cailas24
400 plays
12.
  Hell's Fury    
Multiple Choice
 20 Qns
Dante's "Inferno" is full of descriptive punishments and pain. Try to match the appropriate circle of sin with its pain.
Average, 20 Qns, TiffanyBYU, Sep 13 03
Average
TiffanyBYU
1553 plays
13.
  The Divine Comedy    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers "The Divine Comedy" by Dante Alighieri. If you have read it and understood it, this should be easy for you. Have Fun! :)
Average, 10 Qns, Deathspell, Feb 19 09
Average
Deathspell
494 plays
14.
  "La Divina Commedia" by Dante Alighieri    
Multiple Choice
 10 Qns
Hailed as one of literatures true icons, Dante's imaginary masterpiece, "The Divine Comedy" shines like no other. Truly a work of genius, this quiz details part one of this saga, "Inferno". Let the adventure begin. Enjoy.
Average, 10 Qns, Dantecmdy, Sep 26 06
Average
Dantecmdy
496 plays
15.
  Dante By Me    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz looks at different aspects of 'Dante's Inferno'.
Average, 10 Qns, Aidrie, Oct 17 09
Average
Aidrie
1315 plays
16.
  Dante's Inferno Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers the punishments for the souls in Hell.
Tough, 10 Qns, angelbec07, Feb 28 10
Tough
angelbec07
434 plays
17.
  Inferno    
Multiple Choice
 10 Qns
Quick quiz on the Inferno. Have fun!
Average, 10 Qns, lindseymonster, Jun 30 03
Average
lindseymonster
1644 plays
18.
  Dante's Inferno pt. 2    
Multiple Choice
 10 Qns
As you probably guessed this quiz will work its way back to the "Dark Woods".
Difficult, 10 Qns, thejazzkickazz, Jun 30 03
Difficult
thejazzkickazz gold member
950 plays
Related Topics
  Italian Literature [Literature] (6 quizzes)

  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)

  Poetry [Literature] (160 quizzes)


Dante Trivia Questions

1. Who is the ancient Roman poet who leads Dante throughout the nine circles of Hell?

From Quiz
Dante Alighieri's "Inferno"

Answer: Virgil

Dante is introduced to Virgil as Dante is lost in woods and trying to escape beasts trying to attack him.

2. The first circle of hell is the home of virtuous pagans, including which classical poet who guided Dante through hell?

From Quiz As Cold As Hell

Answer: Virgil

Limbo. The first circle of hell is hardly hellish at all; it contains fields and even a castle. This circle is reserved for those who lived relatively sinless lives but did not (or could not) accept Jesus as their savior. The wisest non-Christians live in the castle, and include the likes of Plato, Socrates, Aristotle, Euclid, Saladin, and Virgil. Virgil was the classical poet who guided Dante through the circles of hell.

3. To which circle was the Roman dictator Julius Caesar condemned?

From Quiz Super Dante's Circles of the Inferno

Answer: First (Limbo)

Caesar makes it into the circle devoted to ranks of "virtuous pagans" who never accepted Christ. Julius was a fairly forgiving guy in life, and the fact that he was betrayed by the people he forgave was enough, in Dante's eyes, to get him into the best part of Hell. Dante's guide, the poet Virgil, is also a denizen of the First Circle, along with Aristotle and Lucius Junius Brutus.

4. What is the punishment of the virtuous pagans?

From Quiz Dante's Inferno Quiz

Answer: They are not tormented. Their only pain is that they have no hope.

This group includes Virgil, Plato, Socrates, Aristotle, Democritus, Empedocles, Thales, Anaxagoras, and other philosophers. They were born without the light of Christ's revelation; therefore, they cannot come into the light of God.

5. To begin at the beginning: what is the best English translation for the Inferno's first line, "Nel mezzo del cammin di nostra vita"?

From Quiz Abandon All Hope

Answer: "Halfway on the path of our life"

Dante's Italian poetry was not only written during the Middle Ages but also while the poet was middle-aged. It's still relished for the beauty of its language to this day.

6. "In the midway of this our mortal life, I found me in a gloomy...". What's the missing word?

From Quiz "La Divina Commedia" by Dante Alighieri

Answer: wood

Durante degli Alighieri, simply known to the world as Dante, was born on June 1, 1265 in Florence Italy.

7. Circle One: Limbo - What is it that these virtuous pagans are lacking?

From Quiz Hell's Fury

Answer: Hope

In this circle, their only pain is that they have no hope for progression. Residents of this circle include Homer, Virgil himself, Horace, Ovid and Lucan.

8. What was the beast that was the Guardian of the tripartite zone of "Violence"?

From Quiz Dante's Inferno pt. 2

Answer: Minotaur

The 7th Zone and the river Phlegethon are also associated with violence to oneself, to nature and neighbor.

9. The last name of Dante is?

From Quiz Dante By Me

Answer: Alighieri

Many authors in Dante's time were known solely by their first name and their place of residence.

10. The city from which Dante was exiled when he wrote the Divine Comedy and on which his text makes many comments was:

From Quiz Dante's Divine Comedy

Answer: Florence

Florence is like a 'sick woman that can find no rest on her bed of down but with turning seeks to ease her pain.' Purgatorio VI 149-151.

11. Who is the author of Inferno?

From Quiz Inferno

Answer: Dante Alighieri

12. In the first circle of Hell, many people take residence here. One group of people Dante implies is here are all virtuous non-Christians. What place does the first circle represent?

From Quiz Dante Alighieri's "Inferno"

Answer: Limbo (Purgatory)

In Limbo there are virtuous pagans and people who did not accept Christ. There is no punishment in Limbo, however, the souls there just wander aimlessly for eternity.

13. Filled with the likes of Cleopatra, Helen of Troy, and Paris, the second circle of hell is home to people guilty of what?

From Quiz As Cold As Hell

Answer: lust

Lust. If unfit for Limbo, people are judged by Minos to one of the inner circles of hell. Lust is the mildest of sins, but a sin nonetheless. Those judged guilty of lust are condemned to be swept to and fro by the winds of a storm. Much as in life, those consumed with lust are destined to be restless for eternity.

14. Guided by the Roman poet, Virgil, Dante reaches the first circle of Hell where the souls of unbaptized and virtuous pagans, who, though innocent, did not accept Christ, reside. What is the name of this primary circle of the Inferno?

From Quiz Into the "Inferno"!

Answer: Limbo

Limbo houses the wisest man of antiquity. Here, Dante meets Socrates, Aristotle, Homer, Horace, Ovid and other great poets and philosophers. Limbo includes a green field and a castle.

15. What is the punishment of the Gluttons?

From Quiz Dante's Inferno Quiz

Answer: They lie in an icy paste, swollen and obscene.

Cereberus stands guard over them, ripping and tearing them with his claws and teeth.

16. Which ancient Roman poet serves as Dante's guide through the infernal regions?

From Quiz Abandon All Hope

Answer: Virgil

Virgil had written about the infernal Cimmerian regions centuries before, and so Dante must have thought him the most fitting guide for such a poetic journey as this one.

17. Who/What is the first life-form Dante meets in The Inferno?

From Quiz The Divine Comedy

Answer: A leopard

The lion, leopard and she-wolf block Dante from going to the Mount of Joy. It is said that they symbolize political factions active in Dante's time. It is also said that they symbolize the flaws of human nature, making it impossible for this flawed human to go directly to the Mount of Joy.

18. "How first I enter'd it I scarce can say. Such sleepy dullness in that instant weigh'd my senses down, when the true path I...". What's the missing word?

From Quiz "La Divina Commedia" by Dante Alighieri

Answer: left

Dante's mother, Donna Gabriella degli Abati, died when Dante was five or six years old. His father married again and soon Dante's brother Francesco and sister Tana were born.

19. Circle Two: The Carnal - How is it that the carnal are punished for their sins?

From Quiz Hell's Fury

Answer: swept away in a great whirlwind

Among the carnal are Semiramis, Dido, Cleopatra, Helen, Achilles, Paris and Tristan, as well as Paolo and Francesca.

20. What river was patrolled by centaurs, often called the "River of Blood"?

From Quiz Dante's Inferno pt. 2

Answer: Phlegethon

21. When the book first starts Dante meets his guide where?

From Quiz Dante By Me

Answer: Forest

22. Who is Dante's guide through Hell and Purgatory?

From Quiz Dante's Divine Comedy

Answer: Virgil

Virgil does not bring Dante all the way to Paradise because he was a Pagan and a permanent resident of Limbo.

23. Who is the pilgrim's guide through Hell?

From Quiz Inferno

Answer: Virgil

24. The second level consists of souls which are constantly blown back and forth by winds. The crime of this level consists of adultery. What sin does this level represent?

From Quiz Dante Alighieri's "Inferno"

Answer: Lust

This circle included famous people such as Cleopatra, Achilles, Paris, and Helen of Troy.

25. What does Dante represent in the Epic?

From Quiz Dante Alighieri's "Divina Commedia"

Answer: The man of flesh and bone

Dante represents man in this poem. He is vulnerable to temptation and sins of the flesh. He is also susceptible to displays of emotion, such as fear in the face of danger, and awe.

26. The gluttonous occupy the third circle of hell, and are guarded by what ravenous hellbeast?

From Quiz As Cold As Hell

Answer: Cerberus

Gluttony. Those who are obsessed with consumption are guarded by none other than the ravenous Cerberus. They are forced to lie in slush, cold and blind. Though surrounded by many like themselves, the gluttonous are oblivious to all but themselves.

27. What sin's punishment turns the condemned soul into a plant?

From Quiz Super Dante's Circles of the Inferno

Answer: Suicide

If you voluntarily gave up your body on Earth, you get turned into a plant in Hell. The forest made up of those who committed suicide is in the Seventh Circle (Violence) because they did violence against themselves. On Judgement Day, when all the dead are supposed to get their bodies resurrected, the suicidal will instead have their dead bodies dropped in the thorns of their present, plant forms. Dante remains unaware that he is looking at people until he breaks a branch, and gets yelled at by the bleeding soul.

28. Which sinners have leather purses around their necks?

From Quiz Dante's Inferno Quiz

Answer: The Violent against Art

Their eyes are set on these purses. They are also crying.

29. How many circles of hell does Dante pass through?

From Quiz Abandon All Hope

Answer: nine

According to Dante, hell contains nine regions, eight devoted to different sins, and one dedicated to housing non-Christians who nevertheless led good lives.

This is category 8891
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.