FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Huxley Aldous Quizzes, Trivia and Puzzles
Huxley Aldous Quizzes, Trivia

Aldous Huxley Trivia

Aldous Huxley Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K

Fun Trivia
Aldous Huxley is perhaps most popularly associated with his dystopian novel "Brave New World", but his prolific output led to his nomination seven times for a Nobel Prize in Literature. His essay about the experience of taking mescaline, "The Doors of Perception", took its title from the a phrase in William Blake's 1793 poem "The Marriage of Heaven and Hell", and is said to be the inspiration for Jim Morrison naming his band The Doors.
4 Aldous Huxley quizzes and 40 Aldous Huxley trivia questions.
1.
  Huxley's "Brave New World"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Huxley created a utopia without suffering, and yet without beauty, without painful depths, but also without heady heights. How much do you remember about the book?
Average, 15 Qns, skylarb, Mar 26 04
Recommended for grades: 10,11,12
Average
skylarb
2290 plays
2.
  Average Brave New World Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A few easy questions on the characters and plot of Aldous Huxley's "Brave New World"
Average, 10 Qns, hannah04, Nov 14 09
Average
hannah04
1502 plays
3.
  Questions on Brave New World    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you've read the book "Brave New World" and read it well or else this quiz may stump you.
Tough, 10 Qns, JMeister, Feb 16 11
Tough
JMeister
1014 plays
4.
  Brave New World Quiz for Experts    
Multiple Choice
 5 Qns
This book was required reading for my grade 12 English course. *grin* I would have read it anyway, it's really good!
Easier, 5 Qns, LadyCaitriona, Mar 26 04
Easier
LadyCaitriona gold member
1869 plays
trivia question Quick Question
What Shakespeare play does John the Savage tell Mustapha Mond is "better than those feelies"?

From Quiz "Brave New World"





Aldous Huxley Trivia Questions

1. What is the nickname of the DHC?

From Quiz
Brave New World

Answer: Tomakin

In "Brave New World", the DHC's nickname is revealed when he was called by name by Linda, with whom he reproduced viviparously (or by natural means). Because this is considered immoral in "Brave New World" society, Thomas Foster left her behind at the Reservation in New Mexico rather than face the shame that would arise if she returned to civilized society.

2. Who is the 'Resident Controller of Western Europe'?

From Quiz Brave New World

Answer: Mustapha Mond

The joke in this name: Mustapha (Must-have-a) Mond (Monde - french for World).

3. In this "brave new world," years are dated from the advent of this individual, who is treated as a kind of deity by the society.

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Ford

The years are recorded as "AF," or "After Ford." Ford, whose assembly lines perfected the division of labor and made mass consumption possible, is the perfect model for this "utopia," where consumption is encouraged in order to perpetuate society, and where a caste system is perpetuated to promote social stability. Terms such as "Our Ford" and "His fordship" are used regularly. These "civilized" people do acknowledge Freud, also, when it comes to psychological matters, explaining that Ford sometimes chooses to be called Freud, but that Ford is the primary manifestation of this "diety."

4. Who wrote the book "Brave New World"?

From Quiz Brave New World

Answer: Aldous Huxley

5. What is the maximum number of babies that can be produced from one egg using the Bokanovsky Process?

From Quiz Brave New World

Answer: 96

As the DHC explains to the students when they are given a tour of the Hatchery, 96 is the maximum an egg can be Bokanovskified. The purpose of this process is to create identical twins who will then work identical jobs.

6. The history of the brave new world tells of a long war that brought about an economic collapse - how long did that war last?

From Quiz Brave New World

Answer: 9 years

From out of the ashes the benevolent dictatorship sprung up.

7. By what last name is the character John known?

From Quiz Brave New World

Answer: Savage

Although his real last name (if he had one) is never revealed, he is called John Savage because he is considered to BE a savage.

8. What is the name of the version of "soma" taken by the people in the Reservation?

From Quiz Brave New World

Answer: Mescal

"Mescal", which was created by Pope, is just like "soma" but with some terrible after-effects. This makes it essentially like alcohol; however, the Savages use a different word for it.

9. From what 'process' are babies now 'grown'?

From Quiz Brave New World

Answer: Bokanovsky Process

This is the process whereby multiples of babies are genetically generated from one cell. During the process the foetuses are subjected to a range of treatments that will predispose them to be Gammas, Deltas, etc. Not a million miles away from genetically engineering and cloning nowadays!

10. Who is encouraged by her friend not to date Henry Foster exclusively?

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Lenina

Fanny reminded Lenina that such single-mindedness in matters of sex was simply not civilized. Promiscuity is encouraged in this "brave new world."

11. Which categorization of people from the "Brave New World" were considered to be the best, smartest, et cetera?

From Quiz Brave New World

Answer: alphas

12. At the "Feely" that John and Lenina go to see, of what animal is the flawlessly produced rug made?

From Quiz Brave New World

Answer: Bear

This rug is the topic of interest for many in "Brave New World". The Assistant Predestinator specifically mentions the love scene in the "All-Super-Singing, Synthetic-Talking, Coloured, Stereoscopic Feeely".

13. What is the name of the drug that everybody takes to induce a chilled out state of mind?

From Quiz Brave New World

Answer: soma

The Savage's mother Linda overdoses on soma in her efforts to escape the horror of having grown old and unattractive.

14. Which catergoriztion was considered no better than slow-witted servants (the "lowest class")?

From Quiz Brave New World

Answer: epsilons

15. What is the name of the woman whose unibrow Bernard finds particularly disconcerting?

From Quiz Brave New World

Answer: Morgana Rothschild

Bernard, after being late for the Solidarity Service, accidentally sits between Morgana and Clara, when in fact, a spot was open between Fifi and Joanna. Bernard makes a point of noting Morgana's disgusting unibrow as he berates himself for choosing this spot in his haste to enter unnoticed.

16. What is the Savage's first name?

From Quiz Brave New World

Answer: John

The Savage is only very rarely referred to by his name.

17. Who gives the Savage the complete works of William Shakespeare?

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Pope

Pope is one of Linda's lovers, and John (the Savage) even attempts to kill him at one point. The title of the novel comes from Shakespeare's "Tempest."

18. What is the name of the man who trained John the Savage to work in clay?

From Quiz Brave New World

Answer: Mitsima

When he turned fifteen, John the Savage was taken aside by Mitsima and taught the ways of working clay and later, the ways of the bow.

19. Where is the reservation where the Savage and his mother live?

From Quiz Brave New World

Answer: New Mexico

The Director of Hatcheries and Conditioning revealed to Bernard that when he had visited the reservation many years previously he had lost his lady friend when out on a walking expedition. It is this ladyfriend - Linda - who is the mother of John. The DHC is so ashamed to have sired a child in the 'traditional' manner that he resigns his post.

20. Where does Bernard take Lenina on their vacation together?

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: New Mexico

They have the opportunity to see the reservation, where the "savages" live. These are people it was thought not worth the bother to "civilize."

21. What centre has produced the most adult individuals from a single ovary?

From Quiz Brave New World

Answer: Mombasa

The Centre in London has a record of 16 012, while Singapore has achieved over 16 500 but Mombasa has breached the 17 000 mark.

22. Who is the Savage's favourite author?

From Quiz Brave New World

Answer: William Shakespeare

Nearly all the Savage's speeches are peppered with quotes from Shakespeare. The phrase 'Brave new World' comes from "The Tempest".

23. Who is Bernard's friend, who is aware of his own individuality because of an excess of intelligence and a desire to write something new?

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Helmholtz

Helmholtz is eventually exiled on an island, after joining the Savage in an attempt to instigate a kind of rebellion.

24. What "Brave New World" class must suffer the second-worst standard of living?

From Quiz Brave New World

Answer: Delta

The classes for "Brave New World" are as follows: Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon.

25. In this "brave new world," children are conditioned from birth to learn certain platitudes. Complete this one: "Every one belongs to ___"

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Every one else

"Civilized" members of society are encouraged not to form any kind of domestic bond, but to practice instead promiscuity.

26. What Shakespeare play does John the Savage tell Mustapha Mond is "better than those feelies"?

From Quiz Brave New World

Answer: Othello

William Shakespeare's "Othello" is, John argues, far better than any of the feelies in "Brave New World". While Mustapha Mond agrees, he does point out that high art is a sacrifice being made for the stability of society.

27. Where does Bernard keep saying he does not want to get exiled to?

From Quiz Brave New World

Answer: the islands

Unfortunately after the Savage has caused the riot amongst the Delta, both Bernard and his friend Helmholtz are exiled.

28. What is the key goal of the society in "Brave New World"?

From Quiz Huxley's "Brave New World"

Answer: Stability

"Stability," says the Controller in the novel, "stability. No civilization can exist without social stability."

29. Where is the destination that Bernard and Helmholtz are eventually sent away to for life?

From Quiz Brave New World

Answer: The Falkland Islands

After begging the World Controller not to send him to Iceland, Mustapha and Helmholtz agree that Helmholtz and Bernard should be sent to The Falkland Islands. Because there are other exiles there, they will not be alone.

This is category 11552
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.