FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Homer Quizzes, Trivia and Puzzles
Homer Quizzes, Trivia

Homer Trivia

Homer Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K

Fun Trivia
The blind poet Homer is credited with producing two of the great epic poems from ancient Greece. 'The Iliad' relates the events during part of the Trojan War, while 'The Odyssey' recounts the adventures of Odysseus as he returns home to Ithaca following the end of the war.
21 Homer quizzes and 250 Homer trivia questions.
1.
  Homer: 'The Odyssey' Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
A nice easy quiz on Homer's 'The Odyssey'.
Average, 10 Qns, silver_ego, Apr 25 08
Average
silver_ego
4277 plays
2.
  The Iliad, Part I    
Multiple Choice
 25 Qns
"The Iliad" by Homer, while it does not display an abundance of sea monsters to rival its continuation, instead tells the story of the first part of the Trojan War, up to the burial of Hector.
Average, 25 Qns, Bernstein, Dec 13 19
Average
Bernstein
Dec 13 19
2113 plays
3.
  Odysseus and the Odyssey   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What a long trip home; I guess he should have had a map. I hope you enjoy the quiz. I learned a great deal about Odysseus through this process.
Easier, 10 Qns, pathetictoo, Mar 25 10
Easier
pathetictoo
1893 plays
4.
  The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 2   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second and final quiz on "The Iliad" and "The Odyssey" written by the blind poet, Homer. Enjoy!
Average, 10 Qns, Highlander99, Oct 11 19
Average
Highlander99
Oct 11 19
1710 plays
5.
  The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 1   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge on "The Iliad" and "The Odyssey" written by the famous and blind poet, Homer. Enjoy! (Oh, and after you finish, try part 2 of my quiz!)
Average, 10 Qns, Highlander99, Sep 28 23
Average
Highlander99
Sep 28 23
2231 plays
6.
  The Heroes of Homer's 'Iliad'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Identify the heroes of Homer's 'Iliad' from the clues given. A mixture of Achaean and Trojan heroes are included. Good Luck!
Average, 15 Qns, Gimpess, Dec 21 04
Average
Gimpess
2123 plays
7.
  "The Odyssey" the quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is in Jeopardy format. "The Odyssey" is a great book written by Homer. Take my quiz and see how much you can remember. My questions were taken from the Penguin Books version.
Average, 10 Qns, legolas0107, Apr 30 19
Average
legolas0107
Apr 30 19
3805 plays
8.
  Homeric Heroes and Hometowns    
Match Quiz
 10 Qns
In Homer's "The Iliad", the writer always gives the geographic place from which his characters came. Match these major actors from Homer's opus with their home.
Average, 10 Qns, Craterus, Aug 17 20
Average
Craterus
Aug 17 20
114 plays
9.
  A Prayer to the Immortals    
Multiple Choice
 10 Qns
Let us examine religious rituals and the role of the gods in "The Iliad" and "The Odyssey".
Average, 10 Qns, tigasrule, Oct 09 15
Average
tigasrule
292 plays
10.
  Honors English I with Coach Dice: 'The Odyssey'    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi and welcome to Honors English I with Coach Dice. In this quiz, we will be covering Coach Dice's entire curriculum for Homer's "The Odyssey." (The 'quiz teacher' is not a real teacher as far as I know.)
Average, 10 Qns, queeslavida, Aug 09 07
Average
queeslavida
784 plays
trivia question Quick Question
What people is Achilles said to lead?

From Quiz "The Iliad, Part I"




11.
  The Odyssey    
Multiple Choice
 10 Qns
"The Odyssey" is a thrilling and tragic tale of Odysseus. It's a very tough yet enjoyable book. Enjoy.
Difficult, 10 Qns, qbbman, Feb 15 08
Difficult
qbbman
1377 plays
12.
  The Gods in "The Iliad"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Welcome to my "Iliad" quiz! Each question is based on that respective book of "The Iliad" and the last question is a general one. Thank you for playing my quiz, I look forward to receiving responses. This quiz is based on the translation by E.V. Rieu.
Tough, 25 Qns, leading_lady, May 08 15
Tough
leading_lady
1512 plays
13.
  The Iliad: The Sons of Priam   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In "The Iliad, Book III", it states that King Priam's palace has fifty bedchambers for his sons. In the book, fewer than fifty appear, but many do, some famous, some obscure. Here is their story.
Tough, 10 Qns, keithkomodo, May 19 13
Tough
keithkomodo
372 plays
14.
  The Odyssey Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I have just finished reading the whole book of "The Odyssey" and have taken a REALLY HARD test on the book. I have learned a lot on the book because my English teacher is very good at teaching it! I hope you enjoy my first quiz!
Average, 10 Qns, hyperboi32, Feb 03 11
Average
hyperboi32
3383 plays
15.
  Trivia in Troy    
Multiple Choice
 10 Qns
Sail with the Greeks to Homer's Troy! Questions based on the 'Iliad' and the characters from it. Not too difficult (hopefully!)
Difficult, 10 Qns, DiogenesBarrel, Dec 19 15
Difficult
DiogenesBarrel
206 plays
16.
  Odysseus Returns!    
Multiple Choice
 10 Qns
Second part of Odyssey quiz.
Average, 10 Qns, charlemagne, Jan 21 17
Average
charlemagne
3108 plays
17.
  The Iliad and Odyssey    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a challenging quiz to test your knowledge about Homer's Iliad and Odyssey, A lot of obscure names and facts -- good luck!
Very Difficult, 15 Qns, andromache, Oct 19 10
Very Difficult
andromache
1880 plays
18.
  Homer's Iliad    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on the Iliad of Homer using the Richmond Lattimore translation text. NOTE: All spellings of Greek names were based on this translation.
Tough, 10 Qns, JCSon, Jul 30 03
Tough
JCSon gold member
1563 plays
19.
  People and Places in The Odyssey    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know your Homeric poetry? If you're like me, not well at all.
Average, 10 Qns, ExLeper, Feb 27 04
Average
ExLeper
1798 plays
20.
  Difficult Homer: 'The Odyssey' Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a little quiz about 'The Odyssey' by Homer, enjoy!
Difficult, 10 Qns, BeXx146, Oct 06 12
Difficult
BeXx146
1222 plays
21.
  Homer's Iliad II    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz based on the Richmond Lattimore verse translation of the Iliad of Homer. All spelling is based on this translation.
Difficult, 10 Qns, JCSon, Jul 30 03
Difficult
JCSon gold member
1002 plays
Related Topics
  Greek Myth [Humanities] (265 quizzes)

  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)

  The Classics [Literature] (22 quizzes)

  The Trojan War [Humanities] (13 quizzes)


Homer Trivia Questions

1. Eris, Goddess of Spite gave Zeus a golden apple. She said that he must give it to the fairest woman. Zeus could not choose so left the decision to Paris, son of King Priam of Troy. But why did Eris want to cause this trouble amongst the Gods?

From Quiz
Trivia in Troy

Answer: Because she was not invited to Peleus and Thetis' wedding

Hera, Athene and Aphrodite all believed that they deserved the golden apple. Hera offered Paris power, Athene wisdom and good luck in war. But it was Aphrodite's promise of the love of the most beautiful woman that won Paris and it was her he chose. The only problem was that Helen, the most beautiful woman, was already married to Menelaus of Sparta. Paris stayed as a guest in Menelaus' house, and when the time came he stole Helen and brought her to Troy with him. This began the Trojan war that would last ten years.

2. In Book 3 of "The Odyssey", Nestor offers a sacrifice to Athena to secure her favour, in the form of a heifer with gilded horns. In the ritual, which part of the animal is the deity's share, meant to be burnt on a pyre?

From Quiz A Prayer to the Immortals

Answer: The thighs and some fat

An animal sacrifice is an elaborate affair. Some rituals of purification and prayer must precede the actual sacrifice. A lock from the animal's head is cut off and thrown in the fire, as a sign that it is now consecrated to the gods of the Underworld and doomed to die. Only then can the ritual slaughter take place. The beast is first struck on the neck, then its throat is cut. The blood must be collected in a bucket so that it does not soil the ground. The thighs are burnt for the god to feast upon, after which the rest of the meat is eaten by the sacrificers. "[Athena] herself came to the sacrifice. Nestor gave out the gold, and the smith gilded the horns of the heifer that the goddess might have pleasure in their beauty. Then Stratius and Echephron brought her in by the horns; Aretus fetched water from the house in a ewer that had a flower pattern on it, and in his other hand he held a basket of barley meal; sturdy Thrasymedes stood by with a sharp axe, ready to strike the heifer, while Perseus held a bucket. Then Nestor began with washing his hands and sprinkling the barley meal, and he offered many a prayer to [Athena] as he threw a lock from the heifer's head upon the fire. When they had done praying and sprinkling the barley meal Thrasymedes dealt his blow, and brought the heifer down with a stroke that cut through the tendons at the base of her neck, whereon the daughters and daughters-in-law of Nestor, and his venerable wife Eurydice (...) screamed with delight. Then they lifted the heifer's head from off the ground, and Pisistratus cut her throat. When she had done bleeding and was quite dead, they cut her up. They cut out the thigh bones all in due course, wrapped them round in two layers of fat, and set some pieces of raw meat on the top of them; then Nestor laid them upon the wood fire and poured wine over them, while the young men stood near him with five-pronged spits in their hands. When the thighs were burned and they had tasted the inward meats, they cut the rest of the meat up small, put the pieces on the spits and toasted them over the fire." (Translated by S. Butler)

3. This son of Priam was the prime soothsayer of the Trojans.

From Quiz The Iliad: The Sons of Priam

Answer: Helenus

Helenus had a significant role in Book VI, when he persuaded Hector and Aeneas to rally the Trojan troops in battle. Idaeus was an unrelated Trojan herald, known for his booming voice; Dolan was a scout/spy working for Hector; and Diomed was a Greek hero warrior.

4. What woman did Odysseus leave, to fight at Troy?

From Quiz Odysseus and the Odyssey

Answer: Penelope

Penelope was the faithful wife of Odysseus, who kept her suitors at bay in his long absence and so was eventually rejoined with him.

5. How long must Telemachus go to Pylos before he can return to Ithaca?

From Quiz The Odyssey

Answer: 12 Months

Telemachus is Odysseus' son who deeply misses his father. Mentes (who is really Athena in disguise) tells him if he returns and Odysseus isn't back he can give up on his father. He returns in Book 16 and is reunited with his father. They immediately plan revenge against the suitors.

6. How many books are there in 'The Odyssey'?

From Quiz Homer: 'The Odyssey'

Answer: 24

But not in chronological order. If they were it would have to go book: 9, 10, 11, 12, 1-8, 13-24.

7. When Odysseus and his crew departed the Aeolian Isle, what gift did Aeolis give Odysseus?

From Quiz The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 2

Answer: A strong west wind

Aeolus was known as the Keeper of the Winds and inhabited Aeolian Isle. Odysseus and his crew landed on his island and stayed there for about one month. He entertained and fed them and at their departure, he gave Odysseus and his crew the gift of a strong west wind to speed them on their way. Then, he placed all of the other winds in a bag for Odysseus to release when he arrived at his home on the island of Ithaca. Yet, his crew saw the bag and believed it was filled with gold and silver and decided to open it. The bagged up winds sent the ship in the opposite direction, and back to the island. Aeolus became angry and sent them off.

8. How did the war begin between Troy and Greece?

From Quiz The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 1

Answer: A fair maiden

Helen, the fair maiden and wife of the king of Sparta, King Menelaus, fell in love with Paris. He was the brother of Hector, son of the king of Troy. Helen went away with him to Troy and left her husband. King Menelaus became angry and, with the help of his brother, Agamemnon, the king of Mycenae, waged a war on Troy.

9. Coach Dice just came in singing, "I Feel Pretty" for some odd reason (don't ask) and is starting the lecture on the first book, when Homer invokes the aid of a muse. Now he turns to you and asks, "Who or what is a muse and how many are there?"

From Quiz Honors English I with Coach Dice: 'The Odyssey'

Answer: goddesses that inspired artists; 9

If you got this question right, Coach Dice said, "Yep, good for you, yadda yadda yadda. Back to the lecture." If you got this question wrong, Coach Dice said, "Nope, you need to study; moving on." In the beginning of "The Odyssey," Homer invoked the aid of a muse. Why, you ask? find out in the next information box.

10. After Agamemnon rejected Chryses' ransom offer for the return of his daughter, which god sent a plague to the Greeks?

From Quiz The Gods in "The Iliad"

Answer: Apollo

Apollo was on the Trojans' side.

11. Why is Agamemnon returning Chryseis to her father?

From Quiz The Iliad, Part I

Answer: Apollo has cursed his armies for as long as he keeps her

This is a very famous point in the poem, as it illustrates Agamemnon's sheer hard-headedness.

12. What does the author invoke the aid of?

From Quiz The Odyssey Quiz

Answer: a muse

At the start of the first book, the aid of a Muse is asked.

13. A goddess who has had favor with Odysseus since he fought in the Trojan War. She continues to help him to return home.

From Quiz "The Odyssey" the quiz

Answer: Who is Athena?

Athena is the goddess of intelligence, so it only makes sense that she would show favoritism to Odysseus, who shows great cunning through the whole book.

14. What is an Odyssey in the context of today?

From Quiz Homer: 'The Odyssey'

Answer: A long journey

In Greek 'Odyssey' actually means 'the story of Odysseus'. However, because his trip was so long and it took so many years for him to finally get home the word has now come to mean a very long and eventful journey.

15. Who was often refered to as the 'Gerenian horseman'?

From Quiz Homer's Iliad II

Answer: Nestor

16. Who was the son of Nestor and close friend of Achilleus?

From Quiz Homer's Iliad

Answer: Antilochos

17. What island was Odysseus' homeland?

From Quiz Odysseus Returns!

Answer: Ithaca

'Ithaca is a hard land, but breeds hard men.'

18. Who is Zeus' son, killed by the Greeks?

From Quiz The Iliad and Odyssey

Answer: Sarpedon

Zeus and Hera had an interesting debate about the death of Sarpedon, which indicated that it might be possible for Zeus to avert Moira (fate,) but not advisable.

19. In Book 1 of "The Iliad", a god has sent a pestilence to the Greek army and must be propitiated by hecatombs. Which god, who is known to bring sudden death, is this bringer of plague?

From Quiz A Prayer to the Immortals

Answer: Apollo

This episode is fraught with consequences, because it triggers the wrath of Achilles and his subsequent withdrawal from battle. Chriseis, the daughter of a priest of Apollo, Chrises, is a captive of Agamemnon, who won't release her or let her be ransomed. "I have set my heart on keeping her in my own house, for I love her better even than my own wife Clytemnestra, whose peer she is alike in form and feature, in understanding and accomplishments. Still I will give her up if I must, for I would have the people live, not die; but you must find me a prize instead, or I alone among the Argives shall be without one. This is not well; for you behold, all of you, that my prize is to go elsewhither." (Translated by S. Butler) It is primarily a matter of honour: King Agamemnon refuses to be slighted. Achilles must be slighted instead, because Agamemnon seizes his own favourite captive, Briseis. The plague is averted, but the Greeks' best warrior retires in his tent and won't come out until the death of Patroclus. Apollo and his sister Artemis are both archers and bringers of disease, especially sudden death and plague. People are stricken quickly and die, as a sign of divine punition, as if struck by arrows. In the Middle Ages, a correlation was still seen between the plague and arrows, because Saint Sebastian, a protector of plague victims, was depicted as pierced by arrows.

20. This son of Priam, whose birth name was Alexander, was the cause of the Trojan War.

From Quiz The Iliad: The Sons of Priam

Answer: Paris

Paris, born Alexander, who was deemed at birth to be the downfall of Troy, was left for dead in the mountains. He survived, the rest was history.

21. After leaving Troy, Odysseus was defeated fighting these people, who attacked him on horse back.

From Quiz Odysseus and the Odyssey

Answer: Cicones

When Odysseus reached the island of the Cicones he ordered his men to attack the people on beach but didn't press any advantage. The Cicones rallied and counter-attacked Odysseus and his men from horse back. Fighting a lost battle, Odysseus was forced to retreat and leave the island.

22. What island does Calypso live on?

From Quiz The Odyssey

Answer: Ogygia

This is mentioned early in the story. Circe lives on Crete. Andros is another Greek island and Corinth is a Greek city. Odysseus stays on Ogygia for seven long years with Calypso. In Book 5, with help from Hermes, Zeus and Athena he can leave Ogygia forever.

23. When Odysseus arrived at the island of Circe, the enchantress cast a spell onto his crew to change them into animals. Which animal did Circe change them into?

From Quiz The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 2

Answer: Pigs

Circe, the enchantress, changed all visitors to her island, into beasts. So she changed Odysseus's crew into swine. Hermes visited Odysseus and gave him an herb called moly that made him immune to her spell. He forced Circe to change his crew back into humans, and then they departed the island.

24. Who was the king that led the Greeks into battle?

From Quiz The Trojan War and the Journey of Odysseus: Quiz 1

Answer: Agamemnon of Mycenae

Technically, King Menelaus started the war. However, his brother, King Agamemnon, was a great, strategic warlord, so he was asked by his brother to lead the army into battle.

25. Coach Dice ran out of time yesterday, so he's continuing the lecture today. Apparently you're now his favorite to pick on, so he asks you, "What did Homer want help to write about when he invoked the aid of the muse?"

From Quiz Honors English I with Coach Dice: 'The Odyssey'

Answer: To tell the tale of a man of many wiles.

If you got this question right, good for you. Coach Dice didn't embarrass you in class. If you got this question wrong, nice try. Coach Dice just completely humiliated you in class (He said you just got served.) The man Homer wants to write about is Odysseus. Homer also uses the epithet "a man of many wiles." An epithet is a phrase used to characterize the character's nature, an event, or an object. *The option 'a man of many interests' wasn't far off, though. Throughout the Odyssey, Odysseus slept with a few different women other than his wife. He spent a year sleeping with Circe, who had turned his men into pigs, and seven years with Calypso who kept him imprisoned during that time. He was almost literally her 'sex slave.'

26. The first among fifty, warrior and heir, I bravely fight where no other will dare, My death will doom my city to flames, This epic poem ends with my games.

From Quiz The Heroes of Homer's 'Iliad'

Answer: Hector

Hector, the principal defender of Troy, is the Trojan counterpart to Achilles. Homer makes it clear that his death will mark the end for Troy and its inhabitants. The eldest son of Priam, he is the heir to the throne of Troy but is killed in single combat by Achilles. His wife is enslaved by Neoptolemus and his son thrown from Troy's battlements as the Achaeans storm the city.

27. Which god or goddess did Zeus send to warn the Trojans of the Greek threat?

From Quiz The Gods in "The Iliad"

Answer: Iris

In "The Iliad", Iris is most often used as messenger of the gods, whereas in most other myths, Hermes is Zeus' messenger.

28. What was the name of Odysseus' dog?

From Quiz People and Places in The Odyssey

Answer: Argos

Poor old Argos waited eighteen years for his master to return home, and he was the only one to recognize Odysseus in disguise. He died soon after.

29. What is the first person Athene disguises herself as?

From Quiz The Odyssey Quiz

Answer: Mentes

Athene did disguise herself into many different people, but Mentes, the captain of the Taphians, was the very first.

This is category 9589
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.