FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
McMurtry Larry Quizzes, Trivia and Puzzles
McMurtry Larry Quizzes, Trivia

Larry McMurtry Trivia

Larry McMurtry Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
Much of McMurty's work is set in the Old West of America, or in contemporary Texas. The Pulitzer Prize-winning "Lonesome Dove" was adapted into an award-winning television miniseries. His novels adapted for movies include "Horseman, Pass By" (adapted into the film "Hud"), "The Last Picture Show" and Terms of Endearment".
8 Larry McMurtry quizzes and 100 Larry McMurtry trivia questions.
1.
  More Than "Lonesome Dove"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Author Larry McMurtry is best known for his Pulitzer Prize winning "Lonesome Dove", but he has written much more. If you've gone to the movies in the last forty years, you will recognize many of these, even if you've never read one of his books.
Easier, 10 Qns, agony, Mar 30 21
Easier
agony editor
Mar 30 21
975 plays
2.
  Comanche Moon   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
The precursor to "Lonesome Dove", Larry McMurtry's "Comanche Moon" follows Gus and Call in their days as Texas Rangers.
Average, 20 Qns, agony, Nov 18 10
Average
agony editor
503 plays
3.
  Lonesome Dove    
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a quiz on one of my all time favorite books: 'Lonesome Dove' by Larry McMurtry. Enjoy!
Easier, 15 Qns, OZZY67, Jul 20 09
Easier
OZZY67
1994 plays
4.
  Dead Man's Walk   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This book tells of the early adventures of Gus and Call from "Lonesome Dove". The movie version follows the book quite closely, so if you have only seen the movie, you could probably get most of the quiz.
Average, 15 Qns, agony, Nov 18 10
Average
agony editor
449 plays
5.
  Larry McMurtry - "Lonesome Dove"    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you enjoy this quiz. The book and the movie are both wonderful.
Tough, 10 Qns, llchrista01, Nov 16 05
Tough
llchrista01
865 plays
6.
  Larry McMurtry - "Dead Man's Walk"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You've read "Lonesome Dove", but do you know the beginning?
Average, 10 Qns, llchrista01, Nov 17 05
Average
llchrista01
301 plays
7.
  Larry McMurtry - "Comanche Moon"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Comanche Moon" is the story that ties "Dead Man's Walk" and "Lonesome Dove" together.
Tough, 10 Qns, llchrista01, Dec 06 05
Tough
llchrista01
230 plays
8.
  Larry McMurtry - More Lonesome Dove   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz on the book. I hope you enjoy taking it as much as I enjoyed making it.
Difficult, 10 Qns, llchrista01, Nov 16 05
Difficult
llchrista01
677 plays
trivia question Quick Question
Augustus McCrae and Woodrow Call joined the Rangers at a very early age. How old was Woodrow when he first became a Texas Ranger?

From Quiz "Larry McMurtry - "Comanche Moon""




Related Topics
  Historical Fiction [Literature] (5 quizzes)

  Westerns [Literature] (4 quizzes)


Larry McMurtry Trivia Questions

1. The book opens in a place familiar to us from "Dead Man's Walk". Where is it?

From Quiz
Comanche Moon

Answer: The edge of the Palo Duro Canyon

The Rangers, commanded by Inish Scull, are on the trail of Kicking Wolf, who had run off twenty horses from a ranch near Albany. "'Kicking Wolf's never been caught, and the Captain's never been run off from,' Gus said. 'That's going to change, for one of them. Who would you bet on, Woodrow, if we were to wager - Old Nails, or Kicking Wolf?'"

2. Augustus McCrae and Woodrow Call joined the Rangers at a very early age. How old was Woodrow when he first became a Texas Ranger?

From Quiz Larry McMurtry - "Comanche Moon"

Answer: 19

Captain Scull had asked Call if he had ever had an office job. Call wondered why he had asked him that, since his records clearly showed that he had been a Ranger since the age of nineteen.

3. The book opens with a small troupe of Texas Rangers, trying to find a stage route from San Antonio to El Paso. One member of the troupe is an unusual person to have on such an expedition. Who is this person?

From Quiz Dead Man's Walk

Answer: A whore

Matilda Roberts was "known throughout south Texas as the Great Western . . . almost as large as the skinny little Mexican mustang Gus McCrae and Woodrow Call were trying to saddle-break". We see, throughout the course of their journeys, that Matty's spirit is as large as her body.

4. What type of animal did Matilda Jane Roberts catch and throw at the Ranger troop in the first chapter of the book?

From Quiz Larry McMurtry - "Dead Man's Walk"

Answer: Turtle

She caught a snapping turtle in a river and walked toward the Rangers with it. When she got closer, she "swung her arm a time or two and heaved the big turtle in the general direction of a bunch of Rangers...They scattered like quails when they saw the turtle sailing through the air."

5. Which woman did Pea Eye help to take in her laundry?

From Quiz Larry McMurtry - More Lonesome Dove

Answer: Mary Cole

Mary Cole was the widow of Josh Cole. Pea was trying to help her get the laundry off the line before a thunderstorm could soak it all. They didn't get them in before they were both soaked through. It was a memory that occasionally came back to Pea over the years.

6. Where did Jake tell Gus and Call that he was taking Lorie to, when they were leaving Lonesome Dove?

From Quiz Larry McMurtry - "Lonesome Dove"

Answer: Denver

In the movie version, Jake did say they were going to San Francisco. In the book, however, Jake says, "We've decided to try our luck in Denver for the time being, I believe we'd both enjoy the cool weather."

7. In 1994, McMurtry and his screenwriting partner, Diana Ossana, wrote a novel about a famous Depression-era bank robber, Charles Arthur Floyd. What was his nickname, both in the novel and in real life?

From Quiz More Than "Lonesome Dove"

Answer: Pretty Boy

They had written a screenplay on the subject the year before - "... we both decided that we would like to write at more length about the life (as we imagined it) of Charley Floyd. We began by talking out, and then writing down, an extensive, detailed outline of the book as we envisioned it. Each day, L.M. wrote a skeletal five pages; then D.O., putting flesh onto bone, made them ten." ("Pretty Boy Floyd", Collaborators' Note)

8. What is the Comanche, Kicking Wolf's, claim to fame?

From Quiz Comanche Moon

Answer: He is the best horse thief

Kicking Wolf would prepare for days before raiding a horse herd, emptying his body of smells, and studying the herd to see which horse to approach first. "He prepared carefully, but mainly it was his grace, his ability to move without sound, that enabled him to go into a herd of strange horses at night and not alarm them. He wanted to be able to move close to the horses and stroke them - he wanted the stroking to begin before the horse was even aware that a man was there."

9. The boys have their first encounter with Indians on this expedition. Gus is wounded by a lance in his hip; who throws it?

From Quiz Dead Man's Walk

Answer: Buffalo Hump

This is their first encounter with the big Comanche, but not the last.

10. There were many Rangers in the book, "Dead Man's Walk." Which of them was the oldest?

From Quiz Larry McMurtry - "Dead Man's Walk"

Answer: Shadrach

"The oldest Ranger, a tall, grizzled specimen with a cloudy past...".

11. Who did Po Campo give a carving of a little woman to?

From Quiz Larry McMurtry - More Lonesome Dove

Answer: Each of the cowboys

Po Campo had given each of the cowboys a "little woman". He told them it was to remind them of their sisters. In the movie we only see him give one to Deets and as soon as he hands it to someone else, he gets killed.

12. The story of Sonny, Jacy, and Duane was made into an Oscar winning film. It's a coming of age story, set in a dying town - also a story of one way of life passing, as a new one opens. What novel was this?

From Quiz More Than "Lonesome Dove"

Answer: The Last Picture Show

The movie is a pretty faithful retelling - if you loved the movie, you'll love the book. McMurtry followed this up with "Texasville" in 1987, and "Duane's Depressed" in 1999. Cloris Leachman won a Best Supporting Actress Oscar for her part as Ruth Popper. It was a career booster for the young, at that time mostly unknown, actors who played the younger generation - Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Randy Quaid... This was also director Peter Bugdanovitch's first major film.

13. From what tribe is the scout, Famous Shoes?

From Quiz Comanche Moon

Answer: Kickapoo

Famous Shoes is one of my favorite McMurtry characters. "He moved fast, and yet no one ever saw him moving fast, a thing Call marvelled at. Sometimes he responded to questions and sometimes he didn't - but even if he chose to answer a given question, the answer would usually lay a little sideways to the question as it had been phrased."

14. Buffalo Hump had Comanche names for some of the Rangers. Which Ranger had the Comanche name, "Tail-Of-The-Bear?

From Quiz Larry McMurtry - "Dead Man's Walk"

Answer: Shadrach

Buffalo Hump once ate with the Rangers and wanted Matty, whom he called Turtle-Catching-Woman, to become his wife. Colonel Cobb asked his scout what Shadrach was called in Comanche and was told that it was Tail-Of-The-Bear. Cobb then told Buffalo Hump that Matty was the wife of Tail-Of-The-Bear. Buffalo Hump said that if Shadrach ever crossed the Canadian River he would take his scalp, the woman and his horse.

15. Where did Call plan to steal horses from?

From Quiz Larry McMurtry - More Lonesome Dove

Answer: Hacienda Flores

They had planned to steal the horses from Pedro Flores, who owned the largest ranch in Coahuila. When they went into Mexico at night, they thought that things went a little too easy for them. They found out later that they didn't have to worry about Pedro coming after them because he had died.

16. What made Bolivar decide to go back to Lonesome Dove?

From Quiz Larry McMurtry - "Lonesome Dove"

Answer: He expected to be fired anyway

He had been dreaming in the wagon when he accidentally shot his ten-gauge. This caused the mules to bolt and the wagon to be damaged. He expected to be fired. However, no one knew what had caused the accident.

17. In this book we meet the villain of "Lonesome Dove", Blue Duck. Who are Blue Duck's parents?

From Quiz Comanche Moon

Answer: Buffalo Hump and a Mexican captive

"Buffalo Hump had fathered the boy on a Mexican captive named Rosa, a beautiful but troublesome woman who persisted in trying to escape....The winter after the boy was born she escaped again, taking the young baby with her." Buffalo Hump pursued her, but by the time he found her, she had frozen to death. The boy, however, was still alive.

18. Inez Scull was married to Captain Scull, but Inez was not her real name. What was her given name?

From Quiz Larry McMurtry - "Comanche Moon"

Answer: Dolly

Inish said that she only chose Inez to match his name.

19. While in Austin, outfitting for the Santa Fe expedition, Gus meets someone who will have a strong and long lasting impact on his life. Who is it?

From Quiz Dead Man's Walk

Answer: Clara

Gus meets Clara Forsythe, the love of his life, working in her father's store. "...she thrust the wadded-up paper from the doctor's package into his hand. 'Here, dispose of this, sir,' she said, with a fetching smile. 'Do what?' Gus asked, paralyzed with anxiety lest he do something wrong and scare the girl away - though, he had to admit, she didn't look easily scared. 'Dispose of this paper - I can see that you're tall, but I don't know if you're useful,' the girl said. 'I'm Clara, who are you?'" It looks like Clara set the tone for their whole relationship, right off the bat.

20. Which man did Buffalo Hump call Gun-In-The-Water?

From Quiz Larry McMurtry - "Dead Man's Walk"

Answer: Woodrow Call

Augustus was called "Silver Hair McCrae" because of his hair turning white at such an early age. Buffalo Hump, to the best of my knowledge, had no names for Bigfoot or Long Bill. Call got his name by shooting and killing one of Buffalo Humps' sons while in a flooded river. Buffalo Humps' son was trying to kill the Rangers by floating between the legs of a dead mule.

21. What two animals did Allen and Sean have when Call, Deets and Newt first see them?

From Quiz Larry McMurtry - More Lonesome Dove

Answer: A mule and a donkey

Sean was so scared when Call spoke that he jumped on the mule and tried to run. The mule, of course, was hobbled. I still think it was one of the funniest moments in the book and the movie.

22. Old Sam claimed that Janey belonged to him. What did he do to be able to make this claim?

From Quiz Larry McMurtry - "Lonesome Dove"

Answer: Traded 28 skunk hides for her

Old Sam told Roscoe many times to "leave the gal alone, she's mine." He then explains that he gave 28 skunks hides for her.

23. Maudy Clark is a white woman, who was stolen, along with her children, by the Comanche when her husband was away. She knows what her husband's reaction will be. How will he react?

From Quiz Comanche Moon

Answer: He will be outraged, and not accept her back if she is rescued

Maudy knows her husband will not come after them. "William barely had the competence to raise a small crop and gather a few livestock; he would never be able to follow their trail from the brush country to the empty plains." She also knows that if she IS rescued, it will make no difference. "Many men on the frontier made it clear to their wives that they would not be accepted back, if they were taken and allowed themselves to survive. Of course, some men wavered and took their wives back anyway, but William Clark had nothing but scorn for such men. A woman who had lain with a Comanche, or any Indian, could not again hope to be a respectable wife. "So Maudy knew she was lost - she had been nursing little Sal when the braves burst in. It was a moment of deep peace, her last. She was caught before she could reach the pistol. That night, when Tana began his outraging, Maudy knew that her life with William Clark was lost and gone. William would not think her worth recovery." The Rangers rescue Maudy and her remaining children, but she has lost her wits, (no wonder!) and never recovers them.

24. Kicking Wolf stole a horse from Inish Scull and took it to Mexico. What other member of the tribe went with Kicking Wolf into Mexico?

From Quiz Larry McMurtry - "Comanche Moon"

Answer: Three Birds

Three Birds thought the trip into Mexico would bring them death. He was partially right. He was killed and Kicking Wolf was tied to the back of a horse and let go.

25. Caleb Cobb, the leader of the expedition, asks the Comanche Buffalo Hump to eat with him. When the meal is over, he tells Captain Falconer to give his fancy rifle to the Indian, as a gift. When Falconer refuses, what happens?

From Quiz Dead Man's Walk

Answer: Cobb shoots him

"'I won't do it, Colonel - I'll resign first,' Captain Falconer said. In a motion no one saw clearly, Caleb Cobb drew his pistol and fired point-blank at Captain Falconer. The bullet took him in the forehead, directly above his nose. 'You're resigned, Captain,' Caleb said." This is one of our first indications that Cobb is not really interested in running things according to strict military procedure.

26. Who was the first man to go into the water after Sean started screaming from the snakebites?

From Quiz Larry McMurtry - More Lonesome Dove

Answer: Pea Eye

Newt heard a scream and before he even had time to look, "Pea Eye went racing past him, with the Captain just behind him." I'm not sure which one was hurt the most by this, his brother Allen or Newt.

This is category 14590
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.