FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Shelley Mary Quizzes, Trivia and Puzzles
Shelley Mary Quizzes, Trivia

Mary Shelley Trivia

Mary Shelley Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S

Fun Trivia
What more needs to be said than 'Frankenstein'? Mary Shelley also wrote a number of other novels and essays which are well worth reading.
4 Mary Shelley quizzes and 50 Mary Shelley trivia questions.
1.
  "Frankenstein" The Novel   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is on the fantastic story of Victor Frankenstein and the creature he brought to life. It is based on Mary Shelley's classic horror novel which has very little in common with the 1931 film "Frankenstein" starring Boris Karloff.
Average, 15 Qns, LindaC007, Jan 03 06
Average
LindaC007
2876 plays
2.
  "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mary Shelley's classic Gothic novel "Frankenstein" is perhaps one of literature's most famous horror novels. Give the book a read and test your knowledge with ten questions about the story. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Aug 28 20
Recommended for grades: 10,11
Average
kyleisalive editor
Aug 28 20
1431 plays
3.
  Mary Shelley's 'Frankenstein'    
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a quiz on one of the world's best loved classic horrors, 'Frankenstein', written by Mary Shelley when she was 19 years old. Good Luck!
Average, 15 Qns, evelina0606, May 15 19
Average
evelina0606
May 15 19
2505 plays
4.
  Frankenstein's Creature    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the "child" that Victor Frankenstein creates, to his own sorrow, in Mary Shelley's novel.
Average, 10 Qns, ear_ring, Jan 11 12
Average
ear_ring
481 plays
trivia question Quick Question
What is Elizabeth's last name?

From Quiz ""Frankenstein" or "The Modern Prometheus""




Related Topics
  Horror [Literature] (16 quizzes)

  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)


Mary Shelley Trivia Questions

1. Once the creature is animated, what does he immediately begin doing?

From Quiz
Frankenstein's Creature

Answer: looking for Victor

Seeking his parent is a natural reaction for a newborn - even if the newborn is a giant zombie-like creature. Of course, he was unable to speak at the time of his "birth", only some "inarticulate sounds". Victor then suffers a big "postpartum" depression.

2. What is Elizabeth's last name?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Lavenza

The Frankenstein family brought Elizabeth into their household when Victor was younger, and he felt it was his obligation to look after his new adopted sister. Although they are technically brother and adopted sister, the two refer to themselves as cousins, and Elizabeth refers to Caroline and Alphonse as her aunt and uncle. The two are a classic pair, and their parents hope that one day in the future, they will marry.

3. What is Victor Frankenstein doing when we first meet him?

From Quiz "Frankenstein" The Novel

Answer: He is drifting on an ice floe in Arctic waters

The first time we see Victor Frankenstein, he has been spotted by the crew of Captain Robert Walton's ship adrift on an ice floe in Arctic waters. A very bizarre scene plays out, because he will not come aboard until after finding out where the ship is bound.

4. Victor Frankenstein, the creator of the monster, was born in what city?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Naples

Tricky question. He was raised in Geneva, but he was born in Naples.

5. What type of food is the creature fond of?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: berries

The creature does not consume alcohol, meat or milk; he is a vegetarian in general. "My food is not that of man; I do not destroy the lamb and the kid to glut my appetite; acorns and berries afford me sufficient nourishment."

6. In which town did Victor create the creature?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Ingolstadt

When Victor is seventeen, he travels to Ingolstadt to further his education, and after meeting his teachers and using his past experiences, he creates his experiment. By using recycled human body parts and electricity, Frankenstein makes a creature with lustrous black hair, pearly white teeth, and yellow skin. The creature towers over other humans, and at eight feet tall, he's difficult not to be frightened of.

7. Why does Victor Frankenstein tell his fantastic story to Robert Walton?

From Quiz "Frankenstein" The Novel

Answer: Victor sees Walton as a man obsessed with a goal like he was

Victor Frankenstein comes aboard and is treated with great kindness by Captain Robert Walton. When Victor learns that Walton's one desire is to find the passage through Arctic waters to the North Pacific Ocean, he decides to to tell Walton the story of his own obsession. Victor hopes that Walton will find a moral in the tale because he believes Walton is traveling the same dangerous path that Victor traveled with such disastrous results.

8. Victor Frankenstein's mother was the daughter of Beaufort, a friend of Victor's father. Who is the mother of Victor Frankenstein?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Caroline Beaufort

Caroline's father died in her arms, leaving her an orphan and a beggar. However, Victor's father loved her, and took care of her and married her, despite their age difference.

9. What does the creature show he is capable of learning?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: reading and writing

He reads three great books, and even writes some notes to Victor, while being chased.

10. Who does Victor find at an inn after he creates the monster?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Henry

After feeling disgusted with his creation, Victor takes a nap and dreams about Elizabeth coming to Ingolstadt, but when he embraces her, she turns into his dead mother. When he awakens, he finds the creature standing next to his bed and he flees his home. The next day, Victor finds Henry at the inn, and when they return to Victor's abode, the creature is gone. Henry Clerval was Victor's best friend in Geneva, and after Victor becomes ill after creating the monster, he nurses him back to health. Although Victor is pessimistic, Henry is the exact opposite.

11. How long does it take Victor Frankenstein to give his creature life?

From Quiz "Frankenstein" The Novel

Answer: Nearly two years

Victor Frankenstein had worked tirelessly for nearly two years to give life to his creation. It was from haunting charnel houses, dissecting rooms, and slaughterhouses that Frankenstein obtained the materials for his work. He thought that if he could create new life, he would eventually be able to give life back to the dead, also.

12. Who did the Frankensteins adopt as their child on the Lake of Como?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Elizabeth

Elizabeth's fairness caught the attention of Caroline while visiting the cottages of the poor. Always wanting a daughter, Caroline became her guardian.

13. From which handicap is De Lacey's father suffering?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: blindness

Fortunately, he can't see the ugliness of the creature and can treat him respectfully. The rest of the family are horrified.

14. What disease killed Victor's mother?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Scarlet fever

Victor's mother, Caroline, had always taken pride in her adopted daughter. Before Victor departed for Ingolstadt, Elizabeth contracted scarlet fever, and Caroline tried to help Elizabeth in any way that should. Elizabeth ended up getting rid of the disease, but Caroline received it shortly after and passed away.

15. While growing up, what did Victor and his adopted sister call each other?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: cousin

16. Why does Victor destroy the half-made female creature?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: he fears her ability to reproduce

He fears that the race of ugly creatures may one day outnumber the humans if they were to breed.

17. What is the name of Robert Walton's sister?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Margaret

Although we never hear from Margaret Saville, Robert Walton writes all of his letters to her, and he copies down Frankenstein's story. In the beginning of the novel, Robert is on a sledge in the Arctic, and Victor is brought aboard. After recovering for a certain time, Victor told his story to Robert. Although Robert frequently writes to his sister, Margaret Saville, he is impatient but intelligent. Since Robert's sledge is trapped in the ice, he fears mutiny.

18. Who was Victor Frankenstein's closest friend?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Henry Clerval

19. What does creature do when Victor says he wants to get rid of his sight?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: closes his eyes with his hands

Smart reaction, I must admit. The creature understands more than is at first apparent.

20. Who is executed for committing murder?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Justine

While recovering from his fever, Victor receives a letter from his father, Alphonse, which tells him that one of his brothers, William, has been murdered. When Victor and Henry return to Geneva, Victor spots the creature standing in the forest and immediately suspects that he committed the murder. After hearing that a suspect has been found, he realizes that it's another adopted family member, Justine Moritz. Justine had gotten lost during the night of the murder and had fallen asleep in a barn, and when the creature strangled William, he took a picture that William carried and placed it in Justine's pocket. Since she had no alibi, Justine was declared guilty, and was executed.

21. What University did Victor Frankenstein attend at the age of 17?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Ingolstadt

Ingolstadt is a University in Germany. His father wanted him to become acquainted with other customs than those of his native country.

22. Where does the creature laugh at Victor and say he is glad that Victor has decided to live?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: graveyard

Victor decides to continue his living in order to gain revenge. "Before you begin on the journey of revenge, dig two graves - one for yourself" ~Confucius

23. What is the name of the family that the creature observes?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: De Lacey

After leaving Ingolstadt, the creature heads into the wilderness and learns on his own. The monster learns about fire and food, and while sheltering near the De Lacey cottage, he learns to talk and read. After watching the family over a few seasons, the creature decides to try and join their family, but they are frightened by him and the eldest sibling, Felix, fights him off. The family decides to leave the cottage, and the monster is deeply hurt. The monster tells this story to Victor and requests that Victor make him a new creature so that he may have a companion.

24. Victor Frankenstein's interest in answering the question of life persuaded him to create a creature that would destroy his family. Who was the first victim to fall under the monster's hands?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: William

William was the younger brother of Victor. The monster murdered him by strangling him to death.

25. How many persons does the creature directly murder?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: three

He directly kills one man (Henry), one woman (Elizabeth) and one child (William). He is also indirectly responsible for the deaths of Justine, Victor's father and Victor himself.

26. Where is Henry Clerval murdered?

From Quiz "Frankenstein" or "The Modern Prometheus"

Answer: Ireland

Henry and Victor decide to head to England and Victor begins to plan his second experiment. While Victor tries creating his experiment on a remote island, the monster finds him and checks on his progress. Victor then destroys the second creation and the creature vows to be around during Victor's wedding day. When Victor returns to England, he is suspected of murdering Henry although the monster really did it. After being freed, Victor returns to Geneva.

27. Who was accused upon the death of William?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: Justine Moritz

After murdering William, the monster removed the necklace around his neck and found poor Justine, the aimable house servant, sleeping in a barn nearby. So he placed the necklace in her pocket so she can be the accused. She was found guilty and executed.

28. How does the story end?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: Victor dies and the creature moans over his death

Yes, the "son" lived longer than his "father". Victor dies from severe pneumonia. I find it remarkable that creature never really attempts to kill Victor or use any physical force against him. He could easily did it, because he is physically superior. But all his power is just eloquence and intimidation. This is why many believe that the creature is imaginary. Personally I think he, in a way, respects Victor - but this respect certainly is not mutual.

29. After the monster tells his tale to Victor Frankenstein, what does he ask Victor to do for him?

From Quiz Mary Shelley's 'Frankenstein'

Answer: create a woman like the monster himself

Victor Frankenstein denied his request for a woman.

30. As what does the creature identify himself?

From Quiz Frankenstein's Creature

Answer: an abortion

"I, the miserable and the abandoned, am an abortion, to be spurned at, and kicked, and trampled on." While the other three are also different from a normal person, they are permitted to live a full life from birth to death. The creature is simply unwanted and rejected by his parent, and hasn't even got a name.

This is category 14771
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.