FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Verne Jules Quizzes, Trivia and Puzzles
Verne Jules Quizzes, Trivia

Jules Verne Trivia

Jules Verne Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z

Fun Trivia
Jules Verne certainly got around in his book titles: 'Around the World in 80 Days', '20,000 Leagues Under the Sea', 'Journey to the Centre of the Earth' and 'From the Earth to the Moon' are only some of his many works.
8 Jules Verne quizzes and 80 Jules Verne trivia questions.
1.
  A Journey "20,000 Leagues Under the Sea"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on my all-time favorite of the classic science-fiction tales, Jules Verne's "20,000 Leagues Under the Sea".
Average, 10 Qns, Night_Rider, Mar 31 21
Average
Night_Rider
Mar 31 21
1875 plays
2.
  Jules Verne - "The Mysterious Island"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a book following the adventures of men on a deserted island. SPOILERS
Average, 10 Qns, smartie806, Dec 14 05
Average
smartie806
651 plays
3.
  Around the World in 80 Days    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the book by Jules Verne.
Tough, 10 Qns, sreya18, Oct 31 09
Tough
sreya18
1310 plays
4.
  You Like To Travel, Right?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
But would you have dreamt of going round the word-in 1872-in just 80 days? Phileas Fogg achieved this near impossible task in the book "Around the World in Eighty Days" by Jules Verne. Test your knowledge of the journey in this quiz.
Average, 10 Qns, remote9, May 09 13
Average
remote9
324 plays
5.
  80 Days    
Multiple Choice
 10 Qns
Eighty days - that's how long it took Phileas Fogg to circumnavigate the world in the timeless Jules Verne novel, originally published in 1873. This quiz is about how the main protagonist achieved the feat, and other occurrences within the novel.
Tough, 10 Qns, Aunini, Sep 19 15
Tough
Aunini
180 plays
6.
  From the Earth to the Moon    
Multiple Choice
 10 Qns
Jules Verne had an idea how to travel to Earth's satellite over 100 years before Neil Armstrong became the first man on the Moon. What do you know about "From the Earth to the Moon"?
Tough, 10 Qns, Shiraste, Sep 20 11
Tough
Shiraste
315 plays
7.
  Adventures of Professor Aronnax    
Multiple Choice
 10 Qns
A masterpiece crafted by Jules Verne! This quiz is based on the book "20000 Leagues under the Sea".
Tough, 10 Qns, DoctorTrivia, Mar 15 09
Tough
DoctorTrivia
358 plays
8.
  Journey to the Centre of the Earth    
Multiple Choice
 10 Qns
For those of you who have read this classic by Jules Verne, it should be a snap!
Difficult, 10 Qns, beckita13, Mar 07 20
Difficult
beckita13
Mar 07 20
1587 plays
trivia question Quick Question
When on the train from San Francisco to New York, Passepartout attended a lecture on what subject?

From Quiz "Around the World in 80 Days"




Related Topics
  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)

  Science Fiction [Literature] (215 quizzes)


Jules Verne Trivia Questions

1. Who was the new servant of Mr Fogg, appointed on the beginning day of the journey?

From Quiz
You Like To Travel, Right?

Answer: Jean Passepartout

Phileas Fogg dismissed his previous servant, James Foster, as he had heated his bathing water to eighty-four degrees Fahrenheit rather than the "correct" eighty-six. Passepartout had performed jobs like tight-rope walking and street singing, but he just wanted to settle down. Poor fellow - little did he know that he was to start touring the world that very evening.

2. Where was the Gun Club located that came up with the idea to shoot a projectile from the Earth to the Moon?

From Quiz From the Earth to the Moon

Answer: Baltimore

In the first line of his novel Jules Verne states: "During the War of the Rebellion, a new and influential club was established in the city of Baltimore in the State of Maryland."

3. Who is the captain of the Nautilus?

From Quiz Adventures of Professor Aronnax

Answer: Captain Nemo

Captain Nemo is a strange man who commands the submarine. He has an intense hatred of man.

4. How did the "colonists" get stranded on the island?

From Quiz Jules Verne - "The Mysterious Island"

Answer: Balloon

The characters were Northern prisoners held by the Confederacy in Richmond. The officers built a balloon, and the castaways took off in it during a storm.

5. How many pounds did Mr. Fogg bet that he could travel round the world in 80 days?

From Quiz Around the World in 80 Days

Answer: 20,000

Most people belived that Phileas Fogg wouldn't make it. Only Lord Albemarle had staunch faith in him.

6. What was the name of the volcano that led to the center of the earth?

From Quiz Journey to the Centre of the Earth

Answer: Snaeffels

7. What important thing (to him) did Mr Fogg's servant forget in his haste?

From Quiz You Like To Travel, Right?

Answer: To switch off his room's light

On hearing this fact, Mr Fogg remarked that the light will burn at Passepartout's expense. In the final chapter, "In Which We Hear the Conclusion of Mr Fogg's Journey", the author remarks that Mr Fogg divided the one thousand pounds he gained from the wager between Passepartout and Mr Fix, but he deducted the cost of the gas from his share for the sake of regularity.

8. Since gunpowder had too much mass and volume to fit into the cannon, with which propellant did the members of the Gun Club decide to load the gun?

From Quiz From the Earth to the Moon

Answer: Guncotton

It is guncotton, also known as nitrocellulose. Dynamite, invented by Alfred Nobel, is an explosive based on nitroglycerin. Nitroglycerin is an oily explosive, first synthesized in Turin by chemist Ascanio Sobrero. Cordites are propellants developed in the late 19th century in Great Britain.

9. In the book, who wrote the book "Ceylon and the Singhalese" ?

From Quiz Adventures of Professor Aronnax

Answer: H.C. Sirr

This is mentioned in Chapter 2 "Another excursion with Captain Nemo". Ceylon is famous for its pearl fisheries.

10. Who is recruited to aid in the search for the mysterious 'sea monster' since he gave a somewhat plausible explaination of what it might be?

From Quiz A Journey "20,000 Leagues Under the Sea"

Answer: Professor Pierre Arronax

Professor Pierre Arronax is brought aboard the Abraham Lincoln with his ward, Conseil, since the Professor is the leading expert on ocean life.

11. What was the name of the dog?

From Quiz Jules Verne - "The Mysterious Island"

Answer: Top

The men probably could not have survived without the help of their trusty dog, Top.

12. From which port did Mr. Fogg and Passepartout board the 'Mongolia' to Bombay?

From Quiz Around the World in 80 Days

Answer: Brindisi

It was when the 'Mongolia' stopped at Suez that Mr. Fix started following Phileas Fogg.

13. How did Axel decipher the code that his uncle found?

From Quiz Journey to the Centre of the Earth

Answer: by reading the words backwards

14. Where did the detective, Mr Fix, first meet Mr Fogg?

From Quiz You Like To Travel, Right?

Answer: Suez

Mr Fix met Mr Fogg at Suez. Believing that Mr Fogg was the bank thief he was looking for, Mr Fix appealed to the Consulate to help him keep Mr Fogg stuck at Suez, but he was denied. So he sent a telegram for his Arrest Warrant to England and decided to stalk Mr Fogg until then.

15. Who is the Secretary of the Navy?

From Quiz Adventures of Professor Aronnax

Answer: J.B. Hobson

This one is pretty tricky! He invited Prof. Aronnax to join the excursion to hunt down the mysterious creature.

16. What is the mysterious 'sea monster' in truth?

From Quiz A Journey "20,000 Leagues Under the Sea"

Answer: A submarine

The passages in which the mysterious 'sea monster' appears to be taunting the Abraham Lincoln with a game of cat and mouse are quite amusing.

17. What did they name the island?

From Quiz Jules Verne - "The Mysterious Island"

Answer: Lincoln Island

They named the island after the president of the United States, then in a Civil War.

18. What was Mr. Fogg's favourite card game?

From Quiz Around the World in 80 Days

Answer: Whist

Mr. Fogg often won at this game. Passepartout, Mr. Fix and Aouda played whist with him on the train to New York so that he wouldn't start fighting with Colonel Stamp Procter, who had troubled him in San Francisco.

19. What kind of animal/s aided Mr Fogg and his companions to travel to Allahabad after they realised that the railway line across India was not finished?

From Quiz You Like To Travel, Right?

Answer: An elephant

The elephant was named Kiouni. Mr Fogg bought him for two thousand pounds. He loved sugar lumps. He was very useful to them; he brought them to Allahabad and they safely rescued Aouda, the only female character in the story, thanks to his speed.

20. Who is Prof. Aronnax's faithful assistant?

From Quiz Adventures of Professor Aronnax

Answer: Conseil

Ah! Conseil is noted for nimbly classifying creatures respectively into their group, species, etc. What a feat!

21. Which "colonist" was a reporter?

From Quiz Jules Verne - "The Mysterious Island"

Answer: Spilett

Gideon Spilett was a reporter, Cyrus Harding was an engineer, Neb was Harding's loyal slave, Pencroft was a sailor, and Herbert was just a boy.

22. What was the name of the man whom Mr. Fogg befriended on his journey from Bombay to Calcutta?

From Quiz Around the World in 80 Days

Answer: Sir Francis Cromarty

Sir Francis Cromarty travelled with Mr. Fogg through the jungles on an elephant called Kiouni. Mr. Fogg bought the elephant for 2,000 pounds, which greatly upset Passepartout.

23. Where did Axel's maid think they were going?

From Quiz Journey to the Centre of the Earth

Answer: the basement

24. The members of the Gun Club decided on a spherical projectile for the cannon but it was later changed to which form?

From Quiz From the Earth to the Moon

Answer: cylindro-conical

The projectile was changed into a cylindro-conical form so that humans could travel aboard it. The spherical projectile would roll wildly.

25. How long is one league in kilometers?

From Quiz Adventures of Professor Aronnax

Answer: 5.55600

I am sure you are ASTOUNDED by such a figure. A league is a measurement of sea miles. This is mentioned at the book's glossary. It is used a couple of times through the book. 20000 leagues under the sea ... ...

26. The submarine is commanded by Captain Nemo. His name means what in Latin?

From Quiz A Journey "20,000 Leagues Under the Sea"

Answer: Nobody

'Nemo' means 'Nothing' or 'Nobody' in Latin.

27. What did the colonists name the ourang-outang that became their companion?

From Quiz Jules Verne - "The Mysterious Island"

Answer: Jupiter

Pencroft suggested Jup's name after another ape he once knew.

28. Why did the people of Bundelkhand want Aouda to die?

From Quiz Around the World in 80 Days

Answer: Because her husband had died and therefore she had to die, too

Passepartout disguised himself as the dead rajah and saved Aouda from the clutches of the wild Bundelkhand tribe.

29. How much money was their guide, Hans, paid each week?

From Quiz Journey to the Centre of the Earth

Answer: 3 rix dollars

30. Why was Passepartout separated from Mr Fogg at Hong Kong?

From Quiz You Like To Travel, Right?

Answer: Mr Fix drugged him with opium

Mr Fix told Passepartout about his suspicion regarding Mr Fogg and tried to make him help his cause. However, he realised that Passepartout was far too loyal for that and drugged him with opium. This made Passepartout unable to tell Mr Fogg of the early sailing of one boat, and, although he caught it, Mr Fogg and Aouda were left behind.

This is category 14723
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.