FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dragonriders of Pern Quizzes, Trivia and Puzzles
Dragonriders of Pern Quizzes, Trivia

Dragonriders of Pern Trivia

Dragonriders of Pern Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. McCaffrey, Anne

Fun Trivia
Anne McCaffrey published 'Dragonflight', the first book in the 'Dragonriders of Pern' series, in 1968. It was an expansion on two earlier novellas, 'Weyr Search' (which won the 1968 Hugo Award for best science fiction novella) and 'Dragonrider' (which won the 1969 Nebula Award).
32 quizzes and 370 trivia questions.
1.
  A Time to Every Purpose Under Heaven    
Multiple Choice
 10 Qns
Master Harper Robinton
This quiz is a glimpse into the life of Master Robinton of Pern, who helped guide the population through dark days, to the eventual removal of the deadly threat posed by Thread.
Tough, 10 Qns, Rowena8482, Feb 22 24
Tough
Rowena8482 gold member
Feb 22 24
49 plays
2.
  Raising Dragons   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
So you want to be a Dragonrider of Pern? Let's find out how much you know about the raising of a dragon, from egg to adulthood.
Average, 10 Qns, Rowena8482, Jan 06 17
Average
Rowena8482 gold member
397 plays
3.
  Pern's Dragonriders   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
An all-around quiz on Pern and the novels about Pern's Dragonriders.
Tough, 25 Qns, Camreen, Jan 06 17
Tough
Camreen
1722 plays
4.
  Pernese    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a collection of not-so-easy questions from Anne McCaffery's Dragonriders series. These questions can, and do, come from any of the stories, as well as the novels.
Average, 10 Qns, JayInIndy, Jan 06 17
Average
JayInIndy
1598 plays
5.
  The Dragons of Pern   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I will tell you the name of a dragonrider from Anne McCaffrey's "Dragonriders of Pern" series and you must tell me his or her dragon. This quiz is about the original dragonriders' trilogy and "Moreta Dragonlady of Pern".
Average, 10 Qns, Daragh, Mar 08 22
Average
Daragh
Mar 08 22
745 plays
6.
  Dragons and Their Riders of Pern    
Match Quiz
 10 Qns
Match the dragon from Anne McCaffrey "Dragon Riders of Pern" books to the rider.
Average, 10 Qns, gshorey, Mar 06 17
Average
gshorey
117 plays
7.
  Dragonflight    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Anne McCaffrey's "Dragonflight." I hope you enjoy it.
Easier, 10 Qns, catfriend539, Jan 06 17
Easier
catfriend539
746 plays
8.
  A Visitor in the Harper Hall   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You're a visitor in the Harper Hall, and you keep running into a girl with a whole fair of fire lizards... An "interactive" and comical quiz set roughly during "Dragonsinger", a book by the very creative Anne McCaffrey. Good luck!
Average, 10 Qns, diamondback1, Jan 06 17
Average
diamondback1
705 plays
9.
  Pondering Pern   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These questions come from a cross section of the "Dragonriders of Pern" series of books by Anne McCaffrey. I hope they are a bit of a challenge and make you think, but aren't too tough.
Average, 10 Qns, Arkacia, Jan 06 17
Average
Arkacia
631 plays
10.
  Dragon Song    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the first book of the Harper Hall of Pern trilogy.
Easier, 10 Qns, junepearl, Jan 06 17
Easier
junepearl
1488 plays
trivia question Quick Question
In 'The White Dragon', what is the name of Ruth's rider?

From Quiz "Dragons! Anne McCaffrey's Pern Series"




11.
  The Songs of Pern   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
So you know the histories and the legends, but do you remember the songs?
Average, 25 Qns, Zanette, Jan 06 17
Average
Zanette
812 plays
12.
  Dragonsinger   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I really love this book by Anne McCaffrey. I just wish she would write some more about Menolly.
Average, 10 Qns, frodo2329, Jan 06 17
Average
frodo2329
920 plays
13.
  The Firelizards of Pern    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the firelizards of Pern and their friends?
Average, 10 Qns, Zanette, Jan 06 17
Average
Zanette
1381 plays
14.
  The Firsts of Pern    
Multiple Choice
 20 Qns
Yes, I love Anne McCaffrey's "Pern" books! Do you? Let's see how much you know on what was "first" on Pern. Warning to those who haven't read the books: contains spoilers!
Average, 20 Qns, layadriel, Jan 06 17
Average
layadriel
235 plays
15.
  The White Dragon    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the third book in the "Dragonriders of Pern" series by Anne McCaffrey. I really loved this book and I hope you will enjoy my quiz!
Easier, 10 Qns, hplover13, Jan 06 17
Easier
hplover13
1232 plays
16.
  Dragons! Anne McCaffrey's Pern Series    
Multiple Choice
 10 Qns
Read the Pern series by Anne McCaffrey? Here's a quiz to get you thinking!
Easier, 10 Qns, weyrmistress, Jan 06 17
Easier
weyrmistress
2382 plays
17.
  Dragonquest    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Anne McCaffrey's "Dragonquest."
Average, 10 Qns, catfriend539, Jan 06 17
Average
catfriend539
560 plays
18.
  Masterharper Robinton    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Anne McCaffrey's book, "The Masterharper of Pern." If you have ever read the book this should be a breeze.
Average, 10 Qns, catfriend539, Jan 06 17
Average
catfriend539
1110 plays
19.
  Dragons and their Ryders    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the Ryders and Dragons of Pern throughout its history? Questions on the "Adventures of Pern series" by Anne McCaffrey.
Average, 10 Qns, Naquith, Jan 06 17
Average
Naquith
1515 plays
20.
  About Pern: Dragonsdawn    
Multiple Choice
 10 Qns
"Dragonsdawn" is the book in Anne McCaffrey's series about Pern that tells about the first settlers on Pern. It's one of my favorites in the series. Enjoy!
Average, 10 Qns, EntishDream, Jan 06 17
Average
EntishDream
854 plays
21.
  Dragonriders of Pern Books 1-3    
Multiple Choice
 10 Qns
If you liked these books like I did then this quiz should be a cinch! Have Fun!
Easier, 10 Qns, kaminsky, Jan 06 17
Easier
kaminsky
1203 plays
22.
  Dragonriders of Pern    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the 'Dragonriders of Pern' series by Anne McCaffrey.
Average, 10 Qns, PrinceMagus411, Jan 06 17
Average
PrinceMagus411
2372 plays
23.
  Pern Trivia    
Multiple Choice
 20 Qns
Here are 20 questions covering the history of Pern.
Average, 20 Qns, yyz2112, Jan 06 17
Average
yyz2112
753 plays
24.
  Fly on Dragon Wings    
Multiple Choice
 10 Qns
Anne McCaffrey has written a spell-binding series about dragons and people which are inspiring. I've always loved her books but the Dragons of Pern always caught me up in the thrill of the dream.
Average, 10 Qns, Stampede_Gal, Jan 06 17
Average
Stampede_Gal
218 plays
25.
  The Skies of Pern    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about "The Skies of Pern"? Let's see how much you know about Anne McCaffrey's book "The Skies of Pern".
Average, 10 Qns, dragonrider256, Jan 06 17
Average
dragonrider256
775 plays
26.
  Anne McCaffrey "Dragonriders of Pern"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Anne McCaffrey is my favourite author, and "Pern" is my favourite series. There is just so much to it! This quiz has random questions from all the books written by both Anne and her son Todd.
Difficult, 10 Qns, gopherofpern, Jan 06 17
Difficult
gopherofpern
768 plays
27.
  "Dragon" Series of Anne McCaffrey    
Multiple Choice
 10 Qns
The is a mixed quiz on the "Dragons of Pern" novels by Anne McCaffrey.
Average, 10 Qns, lynfra, Jan 06 17
Average
lynfra gold member
638 plays
28.
  All about "Dragon's Kin"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about Anne McCaffrey & Todd McCaffrey book "Dragon's Kin"!
Average, 10 Qns, dragonrider256, Jan 06 17
Average
dragonrider256
407 plays
29.
  Anne McCaffreys' 'Dragon Rider' Series    
Multiple Choice
 5 Qns
Anne McCaffrey is a master of fantasy, and I particulary like the 'Dragon Rider series'. see how well you know Pern and the unique characters that make up this beautiful world.
Easier, 5 Qns, ari343, Jan 06 17
Easier
ari343
1942 plays
30.
  Harper Hall Trivia    
Multiple Choice
 15 Qns
If you loved the Harper Hall Trilogy as much as I did this will be an easy quiz.
Average, 15 Qns, LadyStormweaver, Jan 06 17
Average
LadyStormweaver
1833 plays
31.
  Robinton Round-up    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of my favourite books by Anne McCaffrey "The Masterharper of Pern". So enjoy!
Average, 10 Qns, hplover13, Jun 12 20
Average
hplover13
Jun 12 20
570 plays
32.
  Dragonseye    
Multiple Choice
 10 Qns
Unless you've read Dragonseye recently, this will probably be pretty hard. Give it a try.
Tough, 10 Qns, scraig, Jan 06 17
Tough
scraig
583 plays

Dragonriders of Pern Trivia Questions

1. Where is Master Harper Robinton when he passes away?

From Quiz
A Time to Every Purpose Under Heaven

Answer: The AIVAS building

When Master Robinton passes away, he is found in front of the otherwise blank monitor screen displaying the quote "A time to every purpose under Heaven". His fire lizard companion Zair has gone too. It is one of the most moving scenes in the entire series of Dragonriders novels, and takes place near the end of "All the Weyrs of Pern" (1991). AIVAS, or "Artificial Intelligence Voice Activated System" came to Pern with the original colonists, 2500 years before Robinton's time. After the building housing the system was buried under metres of ash from a volcanic eruption, it lay dormant until the site of Landing, and the first settlement were rediscovered. Once the solar panels were cleared, AIVAS came back online, and was finally able to fulfil the last directive given by the original colony leader Admiral Paul Benden, and assist the people of Pern to end the menace of threadfall forever.

2. F'lar, the powerful dragonrider, owns a massive bronze dragon. What is this dragon's name?

From Quiz The Dragons of Pern

Answer: Mnementh

F'lar becomes the Benden weyrleader in "Dragonflight" and becomes the most loved and powerful man on Pern. Benden is famous for its beautiful wine which is regarded with the utmost respect by Master Harper Robinton.

3. Who is the first female Harper?

From Quiz The Firsts of Pern

Answer: Menolly

Menolly's story is detailed in the Harper Hall trilogy. Menolly is well-known on Pern for: first, writing the "Fire Lizard Song"; second, having a whole fair of fire lizards; third, being Masterharper Robinton's personal apprentice; fourth, being Masterharper Sebell's wife; and last but not the least, being the first female Harper in all of Pern. As a young girl, Menolly was constantly punished for her interest in music, because "girls can't be harpers"! That certainly showed them!

4. Which 1967 short story was the first to be set on Pern and formed the basis for part of the first novel, 'Dragonflight'?

From Quiz Pern Trivia

Answer: Weyr Search

'Weyr Search' was originally published in the October 1967 issue of 'Analog' Magazine.

5. Who is the Fort Weyrleader before the Oldtimers were exiled?

From Quiz Dragonquest

Answer: T'ron

N'ton was the Fort Weyrleader after the Oldtimers were exiled. T'kul was the High Reaches Weyrleader before he was exiled, and T'bor took over for him.

6. Lessa was the last full-blooded person left alive by Fax. What Hold did she come from?

From Quiz Dragonflight

Answer: Ruatha

Lessa was the last full-blooded Ruathan. She relinquished her right to the Hold to the newborn Jaxom so she could be the Weyrwoman.

7. Weyrwoman Lessa was originally from which hold?

From Quiz "Dragon" Series of Anne McCaffrey

Answer: Ruatha

Lessa spent many years at Ruatha in hiding as a drudge after her family were murdered by Fax. Then she was searched for and found by F'lar and taken to Bendon Weyr.

8. When Menolly first gets to Harper Hall, she is nervous. What does T'gellan (the bronze dragonrider) tell her?

From Quiz Dragonsinger

Answer: There's nothing for you to fear from harpers.

He also said that in a sevenday she would forget she ever lived anywhere else.

9. Jaxom is Lord of which hold?

From Quiz The White Dragon

Answer: Ruatha

Jaxom's mother, Lady Gemma, was of Ruathan blood.

10. What was the name of the MasterHarper while Robinton was a child?

From Quiz Robinton Round-up

Answer: Gennell

Merelan was Robinton's mother and a Mastersinger, Petrion was Robinton's father and a Mastercomposer, Washell was another person at Harper Hall.

11. At what age did Robinton begin to compose music?

From Quiz Masterharper Robinton

Answer: Three

Robinton began to compose simple songs to help his friend Lexey learn. Lexey couldn't remember one of the essential Teaching Ballads and Robinton revised it with a simpler tune.

12. In "Dragonquest", who does F'nor end up liking?

From Quiz Dragonriders of Pern Books 1-3

Answer: Brekke

F'nor had been wounded and sent to the Southern Weyr where Brekke took care of him and just happened to say that she had always loved F'nor and he kind of fell for her.

13. What is the main character's name?

From Quiz All about "Dragon's Kin"

Answer: Kindan

Kindan is the youngest child of Camp Natalon's watch-weyr handler. His mother died giving birth to him.

14. The first spoken line of the book is as follows: "Probe reports coming through, sir." Who says this?

From Quiz About Pern: Dragonsdawn

Answer: Sallah Telgar

Sallah is one of the pilots on the Yokohama. She ends up marrying Tarvi Andiyar, who later, at Sallah's death, changes his name to Tarvi Telgar.

15. What is F'lessan's son's name?

From Quiz The Skies of Pern

Answer: S'lan

S'lan impressed a brown two turns ago and likes doing everything his father does.

16. What was the name of Menolly's father?

From Quiz Dragon Song

Answer: Yanus

Yanus was also the Sea Holder for Half Circle Sea Hold.

17. Sorka impressed one of the first firelizards found. What did she name him?

From Quiz The Firelizards of Pern

Answer: Duke

Sorka named her little bronze friend Duke after her familly's old marmelade tom back on Earth. Sean impressed two browns at the same hatching.

18. The setting of 'Dragonseye' is just before which pass of the Red Star (or Planet)?

From Quiz Dragonseye

Answer: 2nd

19. In "The Skies of Pern" we see "The Littlest Dragonrider", again. What's his name?

From Quiz Pernese

Answer: K'van

The wonderful series we know as "The Dragonriders of Pern" partly started in a little-known short story called "The Littlest Dragonrider", which tells the tale of Keevan (K'van), the youngest Candidate at Benden Weyr, and his struggle to impress. K'van also makes a very brief appearance at Cove Hold in "The White Dragon".

20. What is the name of the Holder in charge of Half Circle Seahold?

From Quiz Pern's Dragonriders

Answer: Yanus

Yanus is holder, Mavi is his wife, Alemi their song, Elgion the seahold's new harper.

21. Who is Lessa's Golden Queen?

From Quiz Dragons and their Ryders

Answer: Ramoth

After being found on search by F'lar and Mnementh, Lessa impressed Pern's biggest dragon, Ramoth.

22. What do ALL dragons have in common?

From Quiz Dragonriders of Pern

Answer: Their names end the same way

You know they're not the same color. They're not all big (Ruth is a runt). There have been references to 'feral' dragons before, so they don't all have riders. And if you've ever noticed, all dragon's names end in 'th' (ex: Ramoth, Mnementh, Ruth, Canth).

23. What is the name of the first book published in the Pern series?

From Quiz Dragons! Anne McCaffrey's Pern Series

Answer: 'Dragonflight'

'Dragonflight' was first published in 1969!

24. What is the name of the first book in the Harper Hall trilogy?

From Quiz Harper Hall Trivia

Answer: Dragonsong

25. Who was Robinton's mother?

From Quiz A Time to Every Purpose Under Heaven

Answer: Merelan

Merelan was a Master Singer in her own right, and was highly respected and much loved. She longed for children, but Robinton was her only one, and she almost died during his birth. "The Masterharper of Pern" is the fifteenth volume of Anne McCaffrey's "Dragonrider" series. It was first published in 1998.

26. What type of rock do dragons need to chew to be able to flame?

From Quiz Fly on Dragon Wings

Answer: Firestone

Firestone is a phosphine-bearing rock which mixes with the internal acids of a dragon's or fire-lizard's second stomach to produce flame. The back teeth are used to masticate the stone. After a fall they regurgitate a mass of wet sand-like residue. Reference "Dragonsdawn" by Anne McCaffrey.

27. Lessa, the main character in the first book and a prominent character in the other books, rides a golden queen dragon. What is Lessa's magnificent dragon called?

From Quiz The Dragons of Pern

Answer: Ramoth

Lessa is the only full-blooded Ruathan left on the entire planet of Pern. She is married to F'lar. Ruatha was almost destroyed when the cruel Lord Holder Fax seized control of the Hold and left it in disrepair.

28. Whose building was the first to be looked into during the excavation of Landing in "The White Dragon"?

From Quiz Anne McCaffrey "Dragonriders of Pern"

Answer: Lessa's

Lessa's mound, a small hold, was the first one to be explored. Both Lessa and F'lar found the exterior of the building at the same time, at which Fandarel decided that work should be concentrated on Lessa's mound. ("The White Dragon").

This is category 22519
Last Updated Jun 08 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.