FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Alex Cross Quizzes, Trivia and Puzzles
Alex Cross Quizzes, Trivia

Alex Cross Trivia

Alex Cross Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Patterson, James

Fun Trivia
Alex Cross is a detective in Washington, D. C. who must not only fight a range of villains, but also try to maintain a healthy relationship with his family.
9 Alex Cross quizzes and 110 Alex Cross trivia questions.
1.
  Dr. Detective Alex Cross   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Alex Cross, James Patterson's most famous detective, has pitted his wits against some of the most audacious serial killers. How much do you know about the life and career of this great detective?
Average, 10 Qns, Beckyel, Jan 06 17
Average
Beckyel
3586 plays
2.
  'Alex Cross' Book Series   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
'Alex Cross' novels are written by James Patterson. I love this series, and all its great twists, turns and action. Most questions deal with the books in the order of their release, and a good knowledge of the entire series is needed.
Average, 25 Qns, Reddragon_300, Jan 06 17
Average
Reddragon_300
3923 plays
3.
  "I, Alex Cross" by James Patterson   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2009 Alex Cross novel by James Patterson is called "I, Alex Cross." This quiz will test your knowledge on the book.
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Jan 06 17
Tough
Skyflyerjen
268 plays
4.
  James Patterson's "Cross"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the novel "Cross" by James Patterson. **Spoiler alert** - This quiz contains spoilers...if you haven't read the novel yet, you probably don't want to take this quiz. :-) It's my first quiz so I hope you enjoy!
Tough, 10 Qns, LittleVargs, Jan 06 17
Tough
LittleVargs
1150 plays
5.
  "Along Came a Spider" by James Patterson    
Multiple Choice
 15 Qns
I just read this book by James Patterson for my English class and I thought it was really good. There were no quizzes on the book, only the movie, so here I go. Be careful though, there could be some spoilers.
Average, 15 Qns, gimpy11, Aug 10 21
Average
gimpy11
Aug 10 21
1735 plays
6.
  James Patterson's "Alex Cross's 'Trial' "    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz based on "Alex Cross's 'Trial.' This isn't really Alex Cross's trial. In James Patterson's book, his character Alex Cross has written a book entitled "Trial." The real book was co-written by Richard Dilallo.
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Jan 06 17
Tough
Skyflyerjen
167 plays
7.
  Cat and Mouse    
Multiple Choice
 10 Qns
'Cat and Mouse' is a typical James Patterson novel - a book you cannot put down, a story that keeps you turning the pages until the end. If you haven't read the book, rush out and read it now! Warning: Spoilers!
Tough, 10 Qns, Beckyel, Jan 06 17
Tough
Beckyel
851 plays
8.
  Detective Alex Cross    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about James's Patterson's famous detective, Alex Cross?
Average, 10 Qns, kitty1002, Jan 06 17
Average
kitty1002
1499 plays
9.
  Alex Cross "Roses Are Red"    
Multiple Choice
 10 Qns
My first quiz - I hope you like it.
Average, 10 Qns, Dori90, Jan 06 17
Average
Dori90
741 plays
trivia question Quick Question
What nationality is Alex Cross?

From Quiz "'Alex Cross' Book Series"





Alex Cross Trivia Questions

1. What present did Alex receive from his family on his birthday?

From Quiz
"I, Alex Cross" by James Patterson

Answer: Plane tickets

Alex was celebrating his birthday with his family when he got a phone call. His niece, Caroline, had been murdered. It was after taking the initial call that he saw two plane tickets for Saint John resting on the table near the uneaten cake. His family knew he needed to take a break with his girlfriend Bree.

2. What happened to Ben's mother?

From Quiz James Patterson's "Alex Cross's 'Trial' "

Answer: She had a stroke

When Ben was only seven, he and his mother went to the Mercantile to buy curtains for their home. When she began to slur her words, Sam, the store owner, dismissed her as being a drunk. He ordered his two helpers to take her out of the store. One of them, a young black boy, helped Ben take his mother to the hospital.

3. How many children does Cross have?

From Quiz Detective Alex Cross

Answer: 3

Their names are Damon, Jannie, and Alex. He had Damon and Jannie with his first wife Maria, and he had Alex with his ex-fiance Christine Johnson.

4. Nana Mama celebrates a birthday in this book. Which birthday is she celebrating?

From Quiz James Patterson's "Cross"

Answer: She won't tell

Even though Alex jokes that she is 100 years old, Nana Mama replies that she is not.

5. Who were the first set of bank robbers?

From Quiz Alex Cross "Roses Are Red"

Answer: Brianne and Errol Parker

Alex and George Pittman hate each other.

6. How old was Alex when his mother died?

From Quiz Dr. Detective Alex Cross

Answer: 9 years old

Alex's mother died of lung cancer a year after his father died. He was sent to live in Washington DC, with his grandmother, Nana Mama, with whom he and his children still reside.

7. Which school do Alex Cross' children attend?

From Quiz Cat and Mouse

Answer: The Sojourner Truth School

Christine Johnson is the head of the school. She has been a widow for six months and is reluctant to start getting involved with Alex, even though she is very attracted to him.

8. How many murder victims were at the scene that Alex Cross investigated in the beginning of the book?

From Quiz "Along Came a Spider" by James Patterson

Answer: 3

The murdered family was a black family which consisted of a mom, a daughter and a son. The reader later finds out that Gary Soneji/Murphy was the one responsible for these killings. Alex Cross was played by Morgan Freeman in the movie.

9. Alex Cross is a homicide detective. What other occupation does he have that helps with his police work?

From Quiz 'Alex Cross' Book Series

Answer: Psychologist

Alex Cross graduated from Johns Hopkins university with his PhD in psychology, and he can profile the criminal mind very well.

10. What nickname was given to the mobster Johnny Tucci?

From Quiz "I, Alex Cross" by James Patterson

Answer: Twitchy

Johnny Tucci was an inexperienced mobster who was given the task of transporting a "package," which was actually a body. He was called "Twitchy" because his eyes never failed to jerk around nervously as he spoke to people. Unfortunately, he failed his task and the police got hold of the body. At one point he had both the Mafia and the two ex-agent thugs after him.

11. Who enlisted Ben to help solve the lynching problems in Mississippi?

From Quiz James Patterson's "Alex Cross's 'Trial' "

Answer: President Roosevelt

While at home in Washington, Ben received a message from Theodore Roosevelt. The President had formerly been his Colonel in the war. He needed Ben's help with rumors of lynching in his old town in Mississippi, Eudora. Ben agreed to travel home to investigate the crimes. Abraham was the man that helped Ben learn the truth.

12. After Maria, whom did Alex fall in love with first?

From Quiz Detective Alex Cross

Answer: Jezzie Flanagan

He falls in love with Jezzie in "Along Came a Spider". In the end she is executed for the murder of Michael Goldberg.

13. What was the name of the first bank?

From Quiz Alex Cross "Roses Are Red"

Answer: Citibank

Errol Parker was Alex's wife Maria's step-brother.

14. What is the name of the Cross family's cat?

From Quiz Cat and Mouse

Answer: Rosie

Gary Soneji left the cat on Alex Cross' doorstep, knowing that he would take the cat in and keep it as a family pet. When he started to be concerned about Soneji's plans, Cross took the cat to the FBI to have it checked over to see if Soneji could have done anything to it that would harm his family. Happily, Rosie got a clean bill of health.

15. Aside from his late wife, who is Alex's one true love in this series?

From Quiz 'Alex Cross' Book Series

Answer: Christine Johnson

All of these people, except Sondra Greenberg (who is a business partner of Alex's) have had a liaision with him. Jezzie Flanagan and Betsy Caveliere are dead. Christine is the principal of his children's school.

16. What was the name of the president in the story?

From Quiz "I, Alex Cross" by James Patterson

Answer: Margaret Vance

In Alex Cross's world, the President of the United States was a woman, Margaret Vance. Her husband's name was Theodore. Dan Cormorant was in charge of the Secret Service. Gabriel Reese, the Chief of Staff, requested a meeting with Alex and he ended up meeting the president.

17. What did Ben witness when he was only twelve?

From Quiz James Patterson's "Alex Cross's 'Trial' "

Answer: A murder

Ben and his friend Jacob noticed three black youths talking amongst themselves, right in front of a few white men. The white men chased the oldest, George, around, saying he was boasting too much. Ben sent Jacob to get his father while to tried to prevent George from being murdered. Unfortunately, he saw the poor youth get hung.

18. One of the girls Casanova kidnaps is related to Alex. What was her name?

From Quiz Detective Alex Cross

Answer: Naomi

Naomi is Alex's niece. She is taken off her college campus in North Carolina and is later found by Alex and his partner Sampson.

19. Alex's wife Maria was killed at the beginning of the novel. Towards the end you find out who killed her. Who killed her?

From Quiz James Patterson's "Cross"

Answer: Jimmy Hats

Although Alex thought for most of the story that The Butcher had killed his wife, he finds out later from his best friend John Sampson that it was actually the butcher's friend Jimmy Hats who pulled the trigger.

20. Who is Alex's boss?

From Quiz Alex Cross "Roses Are Red"

Answer: George Pittman

John Sampson is his best friend.

21. Where did Mr. Smith leave the body of Chief Inspector Cabott?

From Quiz Cat and Mouse

Answer: Under the statue of Eros in Picadilly Circus

Mr. Smith put the remains of Cabott's body in a grey duffel bag and left it under the famous statue in Picadilly Circus. The Chief Inspector was his eighteenth victim.

22. What was Alex Cross' wife's name?

From Quiz "Along Came a Spider" by James Patterson

Answer: Maria

Maria was Alex Cross' murdered wife. The reader could tell that he definitely missed her very much. Refer to question 11 to learn more about her death.

23. What was the FIRST name of Alex's deceased wife?

From Quiz 'Alex Cross' Book Series

Answer: Maria

Maria was killed in a senseless drive-by-shooting. She and Alex had planned their whole life together, and they had been very much in love. Her murder was never solved.

24. Why did Ben's wife leave him?

From Quiz James Patterson's "Alex Cross's 'Trial' "

Answer: She was tired of "waiting for him"

Ben's wife, Meg, thought that he would grow into a prosperous lawyer that worked directly for the President. But he often worked for free because he was kind-hearted, and his job often took him away from the family. When he told her President Roosevelt asked him for help, she thought it was finally his time. When he told her that wasn't the circumstance, she grew furious. Weeks later she wrote Ben and told him she was moving back into her father's house. She returned home in the end of the story.

25. Who is Alex's love interest in "Pop Goes the Weasel"?

From Quiz Detective Alex Cross

Answer: Christine Johnson

Alex fell in love with Christine in "Jack and Jill", but they didn't start dating until "Cat and Mouse". They ended up getting engaged, but Christine called it off after she was kidnapped in Bermuda in "Pop Goes the Weasel".

26. What are the name of Alex's kids?

From Quiz Alex Cross "Roses Are Red"

Answer: Damon, Jannie, and Alex

Little Alex was born when Christine was being held captive by Geoffrey Schaffer.

27. What was the name of Alex's partner in the Washington DC Police force?

From Quiz Dr. Detective Alex Cross

Answer: John Sampson

Sampson and Alex had been close friends for years. Nana Mama had looked after Simpson because his mother was a drug addict. Sampson was a big man, tall, well-built and strong. Kyle Craig was a killer that Cross helped catch, Michael Goldberg was a boy kidnapped by another serial killer Cross was tracking, and Jamilla Hughes was a police officer Cross met while in San Francisco.

28. Who was the famous person that Gary was obsessed with?

From Quiz "Along Came a Spider" by James Patterson

Answer: Charles Lindbergh

Gary wanted "to be somebody." He felt that by surpassing "the crime of the century" then he could accomplish that.

This is category 22521
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.