FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Patterson James Quizzes, Trivia and Puzzles
Patterson James Quizzes, Trivia

James Patterson Trivia

James Patterson Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
James Patterson is responsible for a number of popular series, including 'Alex Cross', 'Maximum Ride' and 'The Women's Murder Club' - there's something here for a whole range of tastes!
46 James Patterson quizzes and 644 James Patterson trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  James Patterson's "Run For Your Life"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The other night I started reading "Run For Your Life" (2009) by James Patterson and Michael Ledwidge around 11 p.m. and finished the last page about three hours later. I figured if I liked it that much, I should make a quiz on it!
Average, 10 Qns, guitargoddess, Mar 13 10
Average
guitargoddess gold member
221 plays
2.
  "The Dangerous Days of Daniel X"    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz based on the young adult novel "The Dangerous Days of Daniel X." It was written by James Patterson and Michael Ledwidge.
Average, 10 Qns, Skyflyerjen, Oct 02 09
Average
Skyflyerjen
226 plays
3.
  Daniel X: Watch the Skies   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on the young adult novel "Daniel X: Watch the Skies" written by James Patterson and Ned Rust. This is the second "Daniel X" book.
Average, 10 Qns, Skyflyerjen, Oct 15 09
Average
Skyflyerjen
200 plays
4.
  The Beach House   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'The Beach House' by James Patterson and Peter De Jonge is a tense legal thriller which I couldn't put down. If you've read it, give this quiz a go. Warning: major spoilers!
Tough, 10 Qns, miss g, May 11 06
Tough
miss g
881 plays
5.
  Step on a Crack   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Step on a Crack" is a 2007 novel written by James Patterson and Michael Ledwidge. It is the first book written about Detective Michael Bennett. WARNING - SPOILERS.
Average, 10 Qns, Rizeeve, May 31 09
Average
Rizeeve gold member
388 plays
6.
  Questions on James Patterson    
Multiple Choice
 10 Qns
James Patterson is my favorite writer. I hope you enjoy my quiz!
Average, 10 Qns, bunnytoes, Sep 07 05
Average
bunnytoes
2286 plays
7.
  "The Jester" by James Patterson    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on James Patterson's "The Jester." You should do well if you are a fan of this amazing book! Good luck!
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Mar 31 12
Tough
Skyflyerjen
151 plays
8.
  James Patterson Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi and welcome to my quiz on James Patterson. I hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, buffy_gellar, May 11 06
Tough
buffy_gellar
1220 plays
9.
  James Patterson's "Witch and Wizard"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on James Patterson's "Witch and Wizard" novel. Gabrielle Charbonnet co-wrote it.
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Dec 29 09
Tough
Skyflyerjen
228 plays
10.
  "Kill Me If You Can" by James Patterson    
Multiple Choice
 10 Qns
An art student finds millions of dollars worth of diamonds and several notorious assassins and gangsters are after him. This quiz is about the student's story, called "Kill Me If You Can" by James Patterson. Let the chase begin!
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Oct 19 11
Tough
Skyflyerjen
135 plays
trivia question Quick Question
Where did Hugh hide the lance at the end of the story?

From Quiz ""The Jester" by James Patterson"




11.
  James Patterson's 'Suzanne's Diary For Nicholas'    
Multiple Choice
 10 Qns
Published in 2001, 'Suzanne's Diary For Nicholas' is a bittersweet story of how a diary led a woman to find the true love of her life.
Average, 10 Qns, pennie1478, Dec 26 05
Average
pennie1478 gold member
579 plays
12.
  "Swimsuit" by James Patterson    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is based on James Patterson's novel "Swimsuit."
Tough, 15 Qns, Skyflyerjen, Aug 12 09
Tough
Skyflyerjen
187 plays
13.
  When The Wind Blows    
Multiple Choice
 10 Qns
'When The Wind Blows' is a fascinating story about some fascinating children. Warning - Spoilers!
Tough, 10 Qns, Beckyel, May 11 06
Tough
Beckyel
1028 plays
14.
  "Now You See Her" by James Patterson    
Multiple Choice
 10 Qns
"A good wife and mother vanishes..." This story is about a woman trying to escape her frightening past, called "Now You See Her" by James Patterson. Let's see how well you do!
Tough, 10 Qns, Skyflyerjen, Oct 07 11
Tough
Skyflyerjen
142 plays
15.
  Sam's Letters to Jennifer    
Multiple Choice
 10 Qns
"Sam's Letters to Jennifer" is the most beautiful love story I ever read, and my favorite James Patterson book.
Average, 10 Qns, sparksfan4eva, Feb 03 09
Average
sparksfan4eva
201 plays
Related Topics
  Mystery & Detective Fiction [Literature] (100 quizzes)


James Patterson Trivia Questions

1. What gift did Hugh purchase for Sophie?

From Quiz
"The Jester" by James Patterson

Answer: A perfume box

Hugh decided to buy his wife Sophie a nice gilded perfume box while marching outside the gates of Constantinople. He placed it in his pouch for safekeeping. While in the city Hugh also got to try foods he had never tasted before: ginger and cumin. The two of them owned an inn built by Sophie's father in the small town of Veille du Pere and such a nice item would please Sophie.

2. What did the Ghost think to himself every time he was about to kill someone?

From Quiz "Kill Me If You Can" by James Patterson

Answer: "I am invincible"

The beginning of the story describes a skilled assassin named the Ghost hunting down another famous hired killer named Walter Zelvas. Zelvas had stolen diamonds from his employer and had been found out. The Ghost was hired to punish Zelvas and bring the diamonds back. The Ghost managed to sloppily kill him, while thinking "I am invincible" as he took out his weapon.

3. Where did Jeanine spend her Spring Break during her senior year at college?

From Quiz "Now You See Her" by James Patterson

Answer: Key West

Jeanine was in her senior year at the University of Florida. She and her friends decided to make their last Spring Break special, so they went to the beautiful Key West. Everyone joked that they were going to get "Party till you drop, man!" tattoos. After Jeanine met Peter, she stayed behind and didn't return to school.

4. "Run For Your Life" stars one of James Patterson's newer protagonists, NYPD Detective Michael Bennett. What happened at the beginning of this novel that caused a controversy for the police department?

From Quiz James Patterson's "Run For Your Life"

Answer: Someone was killed in a hostage situation

The novel began with Detective Bennett trying to negotiate a hostage situation. A young, scared criminal was holed up inside his home in Harlem, holding his grandmother, great-aunt and -uncle, and two young children hostage. Detective Bennett finally convinced the suspect to come out, but when he and his hostages emerged, a sniper took the young guy out. It was not, however, a police sniper - they never found out who it was - but every witness and lookie-loo at the scene assumed that it was, and there was immediate media backlash over the NYPD killing a young man while he was surrendering.

5. What happened when the guards cornered Wisty in her bedroom?

From Quiz James Patterson's "Witch and Wizard"

Answer: She disappeared

In the first sign of her powers, Wisty became invisible. The guards worried about where she had gone. She didn't even know that she was invisible. When her mom yelled at her to run away, Wisty called out "Mom!" She became visible and was captured right afterward.

6. Daniel revealed another power in the beginning. What was it?

From Quiz Daniel X: Watch the Skies

Answer: His ability to conjure up any song he'd ever heard

Daniel could conjure up any song that he had ever heard. He compared himself to an iPod, but explained that his brain was much more powerful. He could "hold" thousands of songs- even more. Daniel's songs were of a much better quality than any music player, as well. His father told him that his powers were growing.

7. Which alien operated in Texas, Kansas, and Oklahoma?

From Quiz "The Dangerous Days of Daniel X"

Answer: The praying-mantis aliens

The dreadlocked aliens with shrunken heads lived in those particular states. They looked like praying mantises. The horned aliens, who also boasted metallic faces, lived in Europe. The sluglike creatures resided in Japan and China. In the story, aliens are everywhere and are a danger to humans. Daniel X had been warned about them by his parents.

8. What were the names of Kim's parents?

From Quiz "Swimsuit" by James Patterson

Answer: Barbara and Levon

Barbara and Levon McDaniels had to deal with their daughter Kim being kidnapped. Much of the first part of the book is from their perspective. They received a phone call very early in the morning warning them that their daughter had "fallen into bad hands." Later, the murderer kidnapped the couple and filmed their death.

9. How did First Lady Caroline die at the beginning of the novel?

From Quiz Step on a Crack

Answer: She had a severe allergic reaction to peanuts

Caroline and President Stephen Hopkins were having dinner at L'Arene, a restaurant in New York City. They had informed the staff at the restaurant that Caroline was allergic to peanuts, so they assumed it was a terrible mistake when she took the first bite of her food and had an immediate allergic reaction to the peanuts in the food. Caroline was rushed to the hospital, but she died shortly after arriving. It was later revealed that the peanuts were intentionally added to Caroline's meal.

10. Why does Jennifer have to go to Lake Geneva?

From Quiz Sam's Letters to Jennifer

Answer: Sam fell and is in a coma

Rev. John Farley calls Jennifer and tells her that Sam fell and is in a coma.

11. How old was Suzanne when she had her first heart attack?

From Quiz James Patterson's 'Suzanne's Diary For Nicholas'

Answer: 35

Suzanne was walking her dog in the Boston Public Park when she had her first heart attack. While in the hospital, she had coronary bypass surgery.

12. The oldest of the children was called Max. What was Max short for?

From Quiz When The Wind Blows

Answer: Maximum

Max was eleven years old. In the School they called her Tinkerbell, but she prefered the name Max.

13. What was Peter Mullen's nickname?

From Quiz The Beach House

Answer: Rabbit

Peter Mullen is called 'Rabbit' by his friends. In fact, the prologue is entitled 'Peter Rabbit'. Peter is brutally murdered one evening whilst parking cars at a party at the Hamptons.

14. While being in several battles in the Crusade, Hugh realized he was only free when he was home with his wife. However, he stumbled upon a Turk alone in a church and was about to be killed. What saved Hugh?

From Quiz "The Jester" by James Patterson

Answer: His own laughter

Even though death was only a second away, Hugh could not help but laugh. He laughed at the audacity of the situation he had found himself in. Hugh looked up at his would-be killer and said "This is your last warning. Are you ready to give up?" Then he explained that he didn't even believe in the cause and continued to laugh. The Turk admitted he felt the same way and Hugh realized he'd found a kindred spirit in the middle of a war.

15. Matthew went to the diamond district to find out how much the diamonds were worth. On average, how much was one of his nuggets worth?

From Quiz "Kill Me If You Can" by James Patterson

Answer: $6200

Matthew went to the Diamond District to have his diamonds appraised. He lied and claimed that the nugget he carried was once an engagement ring. He went all over the town and got several different opinions, and the average worth of the diamond was valued at $6200 and it was about one and a half carats. One dealer told Matthew the diamond was fake and offered one hundred dollars to him. Matthew did the math and figured that all of the diamonds were worth about thirteen million dollars total.

16. What did Jeanine and her friends eat for lunch during their last day of Spring Break?

From Quiz "Now You See Her" by James Patterson

Answer: Jell-O shots

Jeanine recalled the lunch and viewed it as the beginning of a huge chain of events. She and her friends took Jell-O shots for lunch and all got intoxicated. Later that night she witnessed her boyfriend Mike and her friend Maureen having an affair and decided to steal Mike's car. Jeanine accidentally killed a man while swerving to avoid a dog. A police officer arrived, realized what had happened, and allowed her to run away. She ended up marrying him.

17. How many children does Michael Bennett have?

From Quiz James Patterson's "Run For Your Life"

Answer: Ten

Michael Bennett has ten adopted children, from all ethnic backgrounds, ranging in age from thirteen to four. He and his wife, Maeve, had absolutely fallen in love with their first adopted children, and kept taking more in, wanting to help as many children in need as possible. Maeve, unfortunately, passed away in the first Patterson novel featuring Michael Bennett, "Step on a Crack", and he is now on his own, with the help of a young nanny Mary Catherine, in raising the children.

18. The supernatural kids were allowed one personal item each. Which items did they pick?

From Quiz James Patterson's "Witch and Wizard"

Answer: A blank book and a drumstick

Wisty was given a drumstick as she was being dragged away from her home. She had no idea why. Whit received a book that had no writing contained within its pages. After some experimentation, Wisty discovered she could cast spells with her drumstick. Whit realized he could read a large variety of comforting magazines in his magical book. Wisty told him that different books showed up for her. Late in the story, the drumstick turned into a wand and the journal became a book of useful spells.

19. What place on the List was the alien that stunned Daniel in the S-Mart?

From Quiz Daniel X: Watch the Skies

Answer: Twenty-One

When Daniel noticed a large group of pregnant women loading their cars with fish food, he knew he had to investigate. He entered an S-Mart and saw Number Five's henchmen working on a makeshift film set. Leading them was Number 21, a gorilla-like alien named Dougie Starshine. He was Number Five's production assistant and casting director. Number 21 shot at Daniel, who jumped high and stunned himself.

20. Who killed Daniel's parents?

From Quiz "The Dangerous Days of Daniel X"

Answer: The Prayer

The Prayer, one of the praying mantis aliens, burst into Daniel's house when he was three years old. It stood six-and-a-half feet high and had dreadlocks to match its antenna. The family lived in Kansas, one of the states that housed the alien breed. The Prayer demanded "The List" and murdered Daniel's parents trying to find it.

21. Ben Hawkins was once employed as what?

From Quiz "Swimsuit" by James Patterson

Answer: A cop

The McDaniels were interested in meeting Ben because of his history. He approached them and told them that he was a writer for the L.A Times. The parents were willing to speak with him because of his own willingness to open up about his past. He became friends with the couple and tried to help them find their daughter.

22. With what was Michael Bennett's wife, Maeve, afflicted?

From Quiz Step on a Crack

Answer: Cancer

Throughout the story, Michael Bennett and his ten children frequently visited Maeve in the hospital. While a brutal hijacking was the main focus of the plot, this family tragedy appeared sporadically. Michael took many breaks from handling the hijacking crisis to visit Maeve in the hospital, and the entire family visited her on Christmas Day to see her for the last time.

23. Who does Jennifer meet while reading Sam's letters?

From Quiz Sam's Letters to Jennifer

Answer: Brendan

She meets John Farley at a cafe to talk about Sam. She meets Shep at the hospital.

24. When Suzanne moved to Martha's Vineyard, what was the nickname of the man that fixed her house?

From Quiz James Patterson's 'Suzanne's Diary For Nicholas'

Answer: Picasso

Picasso's real name was Matt Harrison. He was six foot two with sandy brown hair. He brought Suzanne flowers the first day he worked on her house.

25. In 'The Women's Murder Club' novels, who is the lawyer?

From Quiz James Patterson

Answer: Jill Bernhardt

Jill Bernhardt has curly black hair, an oval face and intense blue eyes. Jill is married to Steve and their hobbies are rock-climbing, wind-surfing and mountain biking. They own a black labrador called Snake Eyes.

26. When did Kit's family die?

From Quiz When The Wind Blows

Answer: 9th August 1994

Kit's wife, Kim, and his two sons, Tommy and Michael, were flying to Nantucket, when their plane crashed.

27. During which weekend does the Neubauer annual party usually take place?

From Quiz The Beach House

Answer: Memorial Day

Each year the wealthy Neubauers throw a lavish party for society's powerful people. Peter Mullen and his friends are employed to park these people's expensive cars.

28. Which book is basically a rewrite of an out-of-print book called "Virgin"?

From Quiz James Patterson

Answer: Cradle And All

Patterson always thought "Virgin" was a good idea, but that he "missed it" in the narrative. The book was long out of print, but he kept thinking about how he could've made it better. His publisher suggested he re-release "Virgin". Patterson saw this as an opportunity to retell the story with a stronger narrative while keeping the original spirit of the story intact. One of the changes was making the character of Anne Fitzgerald a private investigator. "Cradle And All" went on to become a huge international best seller.

29. Who did Sophie name her son after?

From Quiz "The Jester" by James Patterson

Answer: The man who raised Hugh

When Hugh returned to his hometown from the Crusades, he learned that his wife had been taken away. Dark riders came in the night and terrorized the small town. Matthew, Sophie's brother, had the sad chore of telling Hugh that Sophie had given birth to a son that she had named Phillipe. Hugh was so touched because he knew she must have named him after the goliard who had raised him. They had been trying to have children for years. Hugh never even met his son because the riders destroyed him at such a young age.

30. Which assassin was described as "the one assassin who would go to heaven?"

From Quiz "Kill Me If You Can" by James Patterson

Answer: The Ghost

Chukov wanted someone else to look for the diamonds, so he brought in another assassin as a backup. Her name was Marta Krall, a killer who had a passion for murder. The two discussed certain plans, which included the death of the Ghost. Krall told Chukov she heard the Ghost was pretty good, and he responded "Pretty good? They say he's the only assassin who will go to heaven. Satan will be too nervous having him around."

This is category 11625
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.