FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Poetic Quotes Quizzes, Trivia and Puzzles
Poetic Quotes Quizzes, Trivia

Poetic Quotes Trivia

Poetic Quotes Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Poetry

Fun Trivia
As a schoolchild, you probably had to memorise some selected lines of poetry (if not complete poems). How many of them do you remember?
45 Poetic Quotes quizzes and 490 Poetic Quotes trivia questions.
1.
  Last Lines of Famous Poems    
Multiple Choice
 10 Qns
The title pretty much says it all. Try to identify which poem ends with these lines. If you like this, I have a similar quiz consisting of last lines of famous novels. Yeah, I know, I need a new shtick.
Tough, 10 Qns, kmria, Oct 02 04
Tough
kmria
1442 plays
2.
  Memorable Lines from Poetry    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some memorable lines from some poems. You may recognize some of them.
Tough, 10 Qns, robert362, Apr 06 18
Tough
robert362
Apr 06 18
2351 plays
3.
  Name That Poet   best quiz  
Match Quiz
 15 Qns
Match each of these famous lines of poetry with its author. You may well recognise the words, even if you are not sure of their author!
Average, 15 Qns, looney_tunes, Oct 15 23
Recommended for grades: 10,11,12
Average
looney_tunes editor
Oct 15 23
242 plays
4.
  You Know More Poetry Than You Think!   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Just as we all know a little classical music from watching old Bugs Bunny cartoons, everyone has picked up bits and tag ends of poetry. Just complete the line.
Average, 25 Qns, agony, Jan 27 24
Recommended for grades: 10,11,12
Average
agony editor
Jan 27 24
8770 plays
5.
  Famous First Lines   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you correctly match these famous first lines to the poems where they are found?
Easier, 10 Qns, ponycargirl, Mar 20 17
Easier
ponycargirl editor
1758 plays
6.
  It All Began With a Line   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
It is said that first impressions count and each of these poems has an evocative opening line. This quiz asks you to match the poem's first line to the author who created it.
Easier, 10 Qns, KayceeKool, Mar 20 17
Easier
KayceeKool gold member
1125 plays
7.
  The Capacity of My Heart   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
When it comes to love, the heart's capacity is boundless. Can you match each of these amorous literary statements with its author?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Aug 06 18
Average
looney_tunes editor
Aug 06 18
414 plays
8.
  Bye Bye Love   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about ten different well known poems relating to loss of some kind, whether it be love, life or dreams.
Average, 10 Qns, Creedy, Apr 05 20
Average
Creedy gold member
Apr 05 20
1105 plays
9.
  Mr Nonsense   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come meet some of the poets who have contributed to the art form of nonsense verse. This quiz will only deal with poets who wrote in English - can you identify them from a sample of their work?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Jan 25 19
Average
looney_tunes editor
Jan 25 19
693 plays
10.
  Immortal Lines from Classic Poems   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some of the most famous opening/last lines in English poetry over the centuries. Identify the poem from the lines given. You will hopefully go back and read the whole poem after this quiz :)
Average, 10 Qns, srini701, Jan 12 23
Average
srini701 gold member
Jan 12 23
2007 plays
11.
  Poetry in Motion   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Poetry has been around for centuries and is well enjoyed by many. I will give you information about poems. All you have to do is answer my questions. I really hope you enjoy the literary work.
Average, 10 Qns, funnytrivianna, Oct 18 19
Average
funnytrivianna gold member
Oct 18 19
1758 plays
12.
  Deep Thoughts   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a few poems that touch on the deeper things in life. How many do you recognize?
Average, 10 Qns, reedy, Nov 16 13
Average
reedy gold member
709 plays
13.
  Memorable Lines from Memorable Poems   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Just match the name of the poems from which these lines come. Have fun!
Average, 10 Qns, shvdotr, May 18 17
Average
shvdotr gold member
354 plays
14.
  Are you Averse to Verse?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the first of two lines of verse from some classic poems of English Literature and you finish the couplet for me. What could be easier?
Average, 10 Qns, bracklaman, Feb 01 23
Average
bracklaman
Feb 01 23
1728 plays
15.
  Are You Feeling 'Romantic'?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you two lines of poetry for each question; simply identify the poet: eight are straightforward, plus a couple of 'testers'. All poems were written in the Romantic era (late 18th or early 19th centuries), good luck.
Tough, 10 Qns, Mutchisman, Nov 18 10
Tough
Mutchisman
1255 plays
16.
  Two Turtle Doves   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lovers are often described as turtle doves, star crossed, Derby and Joan, but however you describe them, nothing describes love better than a poem.
Average, 10 Qns, Christinap, Jul 10 18
Average
Christinap
Jul 10 18
418 plays
17.
  As Lovely as a Tree   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Trees pop up in songs and stories, poems and prose. Let's see how well you know these references to trees in well-known poems, by well-known poets.
Tough, 10 Qns, Cymruambyth, Jan 17 07
Tough
Cymruambyth gold member
793 plays
18.
  Eschew Obfuscation   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Simplicity is often elegance. Obscure phrases and unnecessary embellishments often cloud the feelings. Eschew obfuscation and simplify these first lines. Enjoy!
Average, 10 Qns, alexis722, Jun 13 22
Average
alexis722
Jun 13 22
452 plays
19.
  Poems About Birds   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz which is based on some of my favourite poems about birds. I will ask you to name the poet in the majority of questions and name the bird in a couple. Most, but not all, of the poets are British; have fun.
Average, 10 Qns, Mutchisman, May 18 08
Average
Mutchisman
487 plays
20.
  Playing With Poetry    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten quotations from some well known and well loved poems. You will need to supply an answer either about the poem or the author.
Average, 10 Qns, rubytops, Jun 03 23
Average
rubytops gold member
Jun 03 23
1035 plays
21.
  Great Poetry Is Universal    
Multiple Choice
 10 Qns
Great poetry speaks to people over time. Here you confront ten questions about great poetry. In each, you will have to discover either the quotation, or the poet, or the poem.
Average, 10 Qns, lowtechmaster, Jan 03 17
Average
lowtechmaster
493 plays
22.
  Poetry for All Seasons    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge of the year's four seasons in poetry. I think the poets and quotations I've picked are well-known.
Average, 10 Qns, Jomarion, Sep 07 11
Average
Jomarion
529 plays
23.
  Famous Poetry by a Line    
Multiple Choice
 10 Qns
Choose which of the poems includes the line given. Many of them are the actual opening lines of the poems.
Average, 10 Qns, valrenee, Jun 14 21
Average
valrenee
Jun 14 21
3372 plays
24.
  From My Favorite Poets...    
Multiple Choice
 10 Qns
I've chosen a few lines from some of my favorite poems, and it is your job to match the quote to the poet.
Average, 10 Qns, shechamellion, Sep 30 23
Average
shechamellion
Sep 30 23
634 plays
25.
  Motion in Poetry   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many poems describe ways of movement of people or things e.g. rolling, tumbling or flying. Can you identify the following quotations or their authors? The fact that a previous UK poet Laureate was Andrew Motion has nothing to do with it!
Average, 10 Qns, balaton, Nov 02 13
Average
balaton
329 plays
26.
  Had We But World Enough and Time    
Multiple Choice
 10 Qns
This phrase is the first line of the poem "To His Coy Mistress", written by Andrew Marvell. This quiz pays homage to its title by testing your knowledge of the first lines of various poems. Have fun, and good luck!
Average, 10 Qns, jddrsi_raven, Jul 18 20
Average
jddrsi_raven gold member
Jul 18 20
298 plays
27.
  Poets - 10 Different Ones - The Second    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz features poetic quotations from fairly modern poets. I will specify the quotation and poet and in nine cases your goal is to identify the poem, in the tenth your goal is to identify for whom the poem was written.
Tough, 10 Qns, mnbates, Sep 11 12
Tough
mnbates
252 plays
28.
  Lovely Poetry!    
Multiple Choice
 10 Qns
The quotations in this quiz are all connected with love. They come from well-known poems. One song and one hymn crept in but I see these as poems set to music and so have included them. Do you know what the missing words are from these excerpts?
Average, 10 Qns, Jomarion, Dec 25 16
Average
Jomarion
432 plays
29.
  Pieced-Apart Poems    
Multiple Choice
 20 Qns
You've picked up a poetry anthology, looking for something to read- but this anthology is old and dilapidated, most of the poems illegible. Can you identify these poems from what is left of their lines?
Average, 20 Qns, Crystallina, May 06 02
Average
Crystallina
1809 plays
30.
  What's All This Nonsense?    
Multiple Choice
 10 Qns
Nonsense poems are lots of fun, They always make you giggle, Finish the rhyme with the right word or pun, So you won't be left in a pickle!
Average, 10 Qns, Maggietabby, Sep 21 09
Average
Maggietabby
559 plays
31.
  What Poem are These Verses From?    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a verse, you tell me what the poem is with some additional information in the questions to give you clues.
Average, 10 Qns, Nammage, Apr 14 16
Average
Nammage gold member
384 plays
32.
  Lines from Poems (Creatures Great and Small)    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you identify the poet from the given lines of poems?
Average, 10 Qns, Cristabel56, Dec 23 16
Average
Cristabel56
380 plays
33.
  Great Lines from Great Poems    
Multiple Choice
 10 Qns
I provide the line from the poem - you identify the poet who wrote it.
Tough, 10 Qns, robert362, Oct 11 04
Tough
robert362
2505 plays
34.
  Favourite Lines from Great Poems    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about some of my favourite lines from my favourite poems. Should be easy if you have the same taste in poetry as me...!! Otherwise, I can only apologise :)
Tough, 10 Qns, vh219, Dec 21 10
Tough
vh219
2319 plays
35.
  Time for Rhyme    
Multiple Choice
 10 Qns
All of the following quotes contain interesting, even famous rhymes. In fact, many trivia buffs will recognize some of these famous literary quotes only because of the rhymes!
Tough, 10 Qns, NormanW5, Mar 14 06
Tough
NormanW5
570 plays
36.
  Poems of Sadness and Loss    
Multiple Choice
 10 Qns
Match the lines from the poem with the poet who wrote them.
Tough, 10 Qns, robert362, Sep 22 04
Tough
robert362
654 plays
37.
  The Right Poem To Read By The Fire    
Multiple Choice
 10 Qns
Everyone always needs a good read by the fire, if they have a fireplace. Well, these are the poems I think would be the ones to read without the need of an entire book.
Tough, 10 Qns, Nammage, May 02 15
Tough
Nammage gold member
165 plays
38.
  Poetry Last Lines    
Multiple Choice
 20 Qns
I'm going to give the last lines of some well known poems - all you have to do is say who wrote the poem - it's easier than it sounds! Hope you enjoy it.
Tough, 20 Qns, Vicki19, Nov 16 12
Tough
Vicki19
1987 plays
39.
  More Great Lines From Poetry    
Multiple Choice
 10 Qns
Try these lines from some classic poems. Might be difficult.
Difficult, 10 Qns, robert362, Mar 05 03
Difficult
robert362
1937 plays
40.
  Complete the Quote    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is designed to introduce you to contemporary poets well worth reading. Questions ask you to recognize the right word or phrase needed to complete the quote. Some you will recognize; most you will need to work out by reading carefully.
Difficult, 10 Qns, NormanW5, Jan 22 06
Difficult
NormanW5
565 plays
41.
  Identify the Poet    
Multiple Choice
 10 Qns
Given the first line of a poem, identify the poet who penned the lines.
Average, 10 Qns, BenjiSim, Nov 15 20
Average
BenjiSim
Nov 15 20
645 plays
42.
  Name the Poem    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, a line from a poem by a very famous poet will be given, along with the name of the poet. All you have to do is guess from the options which poem the line is from. Good luck!
Tough, 10 Qns, nutter2002, Dec 23 16
Tough
nutter2002
637 plays
43.
  Famous First Lines in Poetry    
Multiple Choice
 10 Qns
Many poems are remembered partly for their first lines. See if you can identify the poet by the opening line.
Difficult, 10 Qns, robert362, May 05 02
Difficult
robert362
2214 plays
44.
  Poetry Thoughts    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some interesting lines. See if you can match the excerpt to the poet who wrote it.
Tough, 10 Qns, robert362, Dec 15 02
Tough
robert362
1183 plays
45.
  Great Lines From American Poems    
Multiple Choice
 10 Qns
The 'Great Lines' in this quiz have been selected from famous and often anthologised American poems. In all those lines one or more items have been omitted. Up to you to reconstruct the original text.
Tough, 10 Qns, flem-ish, May 05 02
Tough
flem-ish
973 plays
Related Topics
  Presidential Quotes [World] (21 quizzes)

  Quotes by Celebrities [Celebrities] (37 quizzes)

  Last Words & Epitaphs [People] (35 quizzes)

  Movie Quotes [Movies] (548 quizzes)

  Biblical Quotes [Religion] (114 quizzes)

  Finish The Quote [Movies] (16 quizzes)

  Movie Quote Challenge [Movies] (74 quizzes)

  Name the Poet [Literature] (29 quizzes)

  Poetry [Literature] (160 quizzes)

  Poetry by Theme [Literature] (16 quizzes)

  Poetry for Children [For Children] (13 quizzes)

  Poets [People] (15 quizzes)

  Famous Quotes [People] (356 quizzes)

  Quotes Mixture [Television] (28 quizzes)


Poetic Quotes Trivia Questions

1. Since one of Andrew Marvell's titles was the inspiration for the title, let's start with another first line from one of his works. Name the poem from its first lines: "Within this sober frame expect, work of no foreign architect."

From Quiz
Had We But World Enough and Time

Answer: Upon Appleton House

Appleton House was home to Lord Fairfax, who, around 1650, hired Marvell to be a tutor to his daughter, Mary. Marvell wrote "Upon Appleton House" during his time as a tutor at the house, describing its beauty in a modest manner.

2. Which poet wrote: "She walks in beauty, like the night / Of cloudless climes and starry skies"?

From Quiz Great Poetry Is Universal

Answer: Byron

The lines come from the beginning of Byron's poem "She Walks In Beauty". The poem continues: "And all that's best of dark and bright / Melt in her aspect and her eyes." The poem was first published in "Hebrew Measures" in 1815. George Gordon, Lord Byron (1788-1824) is also known for "Childe Harold's Pilgrimage", "Don Juan", and "Maid Of Athens".

3. "A man saw a ball of gold in the sky; He climbed for it, And eventually he achieved it -- It was _____." What completes the first stanza from this poem by Stephen Crane?

From Quiz Deep Thoughts

Answer: clay

Stephen Crane, perhaps best known for his novel "The Red Badge of Courage", wrote a poem about reaching for an ideal, and once grasping it, finding it has lost its lustre. Only, once it is no longer yours, you realize that it was, indeed, valuable. Here is the complete poem: "A man saw a ball of gold in the sky; He climbed for it, And eventually he achieved it -- It was clay. Now this is the strange part: When the man went to the earth And looked again, Lo, there was a ball of gold. Now this is the strange part: It was a ball of gold. Ay, by the heavens, it was a ball of gold."

4. What poet wrote about the - "Dirty British coaster with a salt-caked smoke stack, Butting through the Channel in the mad March days"?

From Quiz Motion in Poetry

Answer: John Masefield

As well as writing "Cargoes", from which poem this extract is taken, Masefield also wrote the well known "Sea Fever" and the longer work "The Everlasting Mercy". This last mentioned work has the intriguing lines - "And fifteen arms went round her waist, (And then men ask, Are Barmaids chaste?)"

5. "Under the Harvest Moon" was written by Carl Sandburg in 1916. In which season of the year is the poem set?

From Quiz Bye Bye Love

Answer: Fall

American author Carl Sandburg (1878-1967) received three Pulitzer Prizes during his lifetime, two of which were for his poetry. Though this lovely poem initially appears to be about harvest season in the fall, we realise by the fourth line that its meaning goes far deeper than that. It's a poem of lingering grief and loss on the death of someone loved on one level, but on another it marks the passing of time and years slipping by for the speaker of the poem. Overall the poem gives the reader a sense of aching loss, as when something very precious in life has gone forever and can never return except in sorrowful memory. Here are its lovely words below. "Under the harvest moon, When the soft silver Drips shimmering Over the garden nights, Death, the gray mocker, Comes and whispers to you As a beautiful friend Who remembers. Under the summer roses When the flagrant crimson Lurks in the dust Of the wild red leaves, Love, with little hands, Comes and touches you With a thousand memories, And asks you Beautiful, unanswerable questions"

6. "Clothed verdantly, my sweetheart rode" is a paraphrase of the first line of a poem by whom?

From Quiz Eschew Obfuscation

Answer: E.E. Cummings

"All in green went my love riding, On a great horse of gold, Into the silver dawn. Four lean hounds crouched low and smiling, The merry deer ran before." In the last stanza, 'the merry deer ran before' is replaced by 'My heart fell dead before'. The four deer may represent love, and the four hounds its death. The American poet, e e cummings (1894-1962), preferred the lower case in writing his name and his works until about the 1930s. Cummings was a prolific writer and often used a slangy and sometimes dialectic style in his novels and poems.

7. "I shall sit down on the pavement when I'm tired And gobble up samples in shops and press alarm bells" From which poem by Jenny Joseph do these lines originate?

From Quiz Poets - 10 Different Ones - The Second

Answer: Warning

Jenny Joseph, who was born in 1932, is one of the most popular living poets in the UK. She has written several collections of poetry including: 'Rose in the Afternoon' from which the poem 'Warning' comes, 'Extreme of Things' and 'Ghosts and Other Company'

8. "How Doth the Little Crocodile" "How doth the little crocodile Improve his __________ And pour the waters of the Nile On every golden scale!" What should he improve?

From Quiz What's All This Nonsense?

Answer: shining tail

This poem was written by Lewis Carroll for "Alice in Wonderland." It is a parody of some of the self improvement poems that were extant at the time. Alice falls asleep reading one before seeing the White Rabbit. She is commanded to recite it during her adventures. However, it comes out quite differently.

9. Which epic poem starts with the following lines: "Of Mans First Disobedience, and the Fruit/ Of that Forbidden Tree, whose mortal taste/Brought Death into the World, and all our woe,"

From Quiz Immortal Lines from Classic Poems

Answer: Paradise Lost

These are the opening lines of John Milton's Magnum Opus "Paradise Lost". Milton (1608-1674) was an English poet, writer and civil servant under Oliver Cromwell in the Commonwealth of England. "Paradise Lost" is Milton's greatest work, was written in blank-verse and is ranked as an epic alongside Homer's "Iliad" and Virgil's "Aenid" in its scope. "Paradise Lost" was first published in ten books in 1667, and then in 12 books in 1674 and consists of almost 11,000 lines. Milton followed up "Paradise Lost" with its sequel, "Paradise Regained", and the tragedy "Samson Agonistes", in 1671. He is also known for his treatise condemning censorship, "Areopagitica".

10. From which work of art do these lines come? "Bird or beast upon the sculptured bust above his chamber door, With such name as 'Nevermore'."

From Quiz Poetry in Motion

Answer: The Raven

Edgar Allan Poe was born in Boston, Massachusetts, USA. His date of birth was January 19th, 1809. Both of his parents died when he was very young. He was adopted by John Allen. After a life of turmoil, alcohol and failure, he eventually published "The Raven" which has remained immortal. Works by Poe that have long stood strong are "The Fall of the House of Usher", "The Gold Bug", "The Purloined Letter" and "The Murders of the Rue Morgue", just to name a few of them. He died on October 7th, 1849 at the very young age of forty. "The Raven" by Edgar Allan Poe "Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary, Over many a quaint and curious volume of forgotten lore, While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping, As of some one gently rapping, rapping at my chamber door. "'Tis some visitor," I muttered, "tapping at my chamber door - Only this, and nothing more." Ah, distinctly I remember it was in the bleak December, And each separate dying ember wrought its ghost upon the floor. Eagerly I wished the morrow; - vainly I had sought to borrow From my books surcease of sorrow - sorrow for the lost Lenore - For the rare and radiant maiden whom the angels name Lenore - Nameless here for evermore. And the silken sad uncertain rustling of each purple curtain Thrilled me - filled me with fantastic terrors never felt before; So that now, to still the beating of my heart, I stood repeating, "'Tis some visitor entreating entrance at my chamber door - Some late visitor entreating entrance at my chamber door; - This it is, and nothing more." Presently my soul grew stronger; hesitating then no longer, "Sir," said I, "or Madam, truly your forgiveness I implore; But the fact is I was napping, and so gently you came rapping, And so faintly you came tapping, tapping at my chamber door, That I scarce was sure I heard you"- here I opened wide the door; - Darkness there, and nothing more. Deep into that darkness peering, long I stood there wondering, fearing, Doubting, dreaming dreams no mortals ever dared to dream before; But the silence was unbroken, and the stillness gave no token, And the only word there spoken was the whispered word, "Lenore?" This I whispered, and an echo murmured back the word, "Lenore!" - Merely this, and nothing more. Back into the chamber turning, all my soul within me burning, Soon again I heard a tapping somewhat louder than before. "Surely," said I, "surely that is something at my window lattice: Let me see, then, what thereat is, and this mystery explore - Let my heart be still a moment and this mystery explore; - 'Tis the wind and nothing more." Open here I flung the shutter, when, with many a flirt and flutter, In there stepped a stately raven of the saintly days of yore; Not the least obeisance made he; not a minute stopped or stayed he; But, with mien of lord or lady, perched above my chamber door - Perched upon a bust of Pallas just above my chamber door - Perched, and sat, and nothing more. Then this ebony bird beguiling my sad fancy into smiling, By the grave and stern decorum of the countenance it wore. "Though thy crest be shorn and shaven, thou," I said, "art sure no craven, Ghastly grim and ancient raven wandering from the Nightly shore - Tell me what thy lordly name is on the Night's Plutonian shore!" Quoth the Raven, "Nevermore." Much I marvelled this ungainly fowl to hear discourse so plainly, Though its answer little meaning- little relevancy bore; For we cannot help agreeing that no living human being Ever yet was blest with seeing bird above his chamber door - Bird or beast upon the sculptured bust above his chamber door, With such name as "Nevermore." But the raven, sitting lonely on the placid bust, spoke only That one word, as if his soul in that one word he did outpour. Nothing further then he uttered- not a feather then he fluttered - Till I scarcely more than muttered, "other friends have flown before - On the morrow he will leave me, as my hopes have flown before." Then the bird said, "Nevermore." Startled at the stillness broken by reply so aptly spoken, "Doubtless," said I, "what it utters is its only stock and store, Caught from some unhappy master whom unmerciful Disaster Followed fast and followed faster till his songs one burden bore - Till the dirges of his Hope that melancholy burden bore Of 'Never - nevermore'." But the Raven still beguiling all my fancy into smiling, Straight I wheeled a cushioned seat in front of bird, and bust and door; Then upon the velvet sinking, I betook myself to linking Fancy unto fancy, thinking what this ominous bird of yore - What this grim, ungainly, ghastly, gaunt and ominous bird of yore Meant in croaking "Nevermore." This I sat engaged in guessing, but no syllable expressing To the fowl whose fiery eyes now burned into my bosom's core; This and more I sat divining, with my head at ease reclining On the cushion's velvet lining that the lamplight gloated o'er, But whose velvet violet lining with the lamplight gloating o'er, She shall press, ah, nevermore! Then methought the air grew denser, perfumed from an unseen censer Swung by Seraphim whose footfalls tinkled on the tufted floor. "Wretch," I cried, "thy God hath lent thee - by these angels he hath sent thee Respite - respite and nepenthe, from thy memories of Lenore: Quaff, oh quaff this kind nepenthe and forget this lost Lenore!" Quoth the Raven, "Nevermore." "Prophet!" said I, "thing of evil! - prophet still, if bird or devil! - Whether Tempter sent, or whether tempest tossed thee here ashore, Desolate yet all undaunted, on this desert land enchanted - On this home by horror haunted- tell me truly, I implore - Is there - is there balm in Gilead? - tell me - tell me, I implore!" Quoth the Raven, "Nevermore." "Prophet!" said I, "thing of evil - prophet still, if bird or devil! By that Heaven that bends above us - by that God we both adore - Tell this soul with sorrow laden if, within the distant Aidenn, It shall clasp a sainted maiden whom the angels name Lenore - Clasp a rare and radiant maiden whom the angels name Lenore." Quoth the Raven, "Nevermore." "Be that word our sign in parting, bird or fiend," I shrieked, upstarting - "Get thee back into the tempest and the Night's Plutonian shore! Leave no black plume as a token of that lie thy soul hath spoken! Leave my loneliness unbroken!- quit the bust above my door! Take thy beak from out my heart, and take thy form from off my door!" Quoth the Raven, "Nevermore." And the Raven, never flitting, still is sitting, still is sitting On the pallid bust of Pallas just above my chamber door; And his eyes have all the seeming of a demon's that is dreaming, And the lamplight o'er him streaming throws his shadow on the floor; And my soul from out that shadow that lies floating on the floor Shall be lifted - nevermore!"

11. This line is from a famous poem by William Shakespeare and is very evocative of an extremely cold winter. This is the first line of the couplet. what came next? 'Blow, blow, thou winter wind,'

From Quiz Are you Averse to Verse?

Answer: Thou art not so unkind

The lines of poetry are taken from Act II, Scene 7 from 'As You Like It' by William Shakespeare (1600). 'As You Like It' was a set text the year, many years ago, when I did my 'O levels' in the United Kingdom. This was because it was considered to be one of Shakespeare's greatest comedies. The heroine Rosalind was a redoubtable character and had many inspiring lines assigned to her part. In fact, Shakespeare gave Rosalind the most lines of any of his female heroines in any of his plays. The play also contained the character of the jester or fool 'Touchstone' who is no doubt worthy of his own quiz.

12. Which Romantic poet wrote these enigmatic lines; "She dwelt among the untrodden ways, Beside the springs of Dove."?

From Quiz Are You Feeling 'Romantic'?

Answer: Wordsworth

From one of the 'Lucy' poems in the later edition of "Lyrical Ballads", published in 1800. Scholars have long debated the true identity of Lucy but most tend to believe her to be Wordsworth's sister, Dorothy.

13. Which British poet wrote the following:- "And age'd thrush, frail, gaunt, and small, In blast-beruffled plume, Had chosen thus to fling his soul Upon the growing gloom."

From Quiz Lines from Poems (Creatures Great and Small)

Answer: Thomas Hardy

From 'The Darkling Thrush' one of Hardy's more famous poems, perhaps symbolising the thoughts of someone facing a new century.

14. Can you name the 20th century master of rhyme who penned the following familiar witty advice? "Candy is dandy but liquor is quicker."

From Quiz Time for Rhyme

Answer: Ogden Nash

The quote is the entire poem. Ogden Nash was particularly good at internal rhymes (rhymes within a single line rather than between line endings), and had this poem been longer it probably would have been a good example of an internal rhyme.

15. Whose poem contains the verse; "I have a rendezvous with Death On some scarred slope of battered hill, When Spring comes round again this year, And the first meadow-flowers appear."?

From Quiz From My Favorite Poets...

Answer: Alan Seeger

It is from the poem "I Have A Rendezvous With Death" which he wrote in 1915.

16. "Rage against the dying of the light".

From Quiz Poems of Sadness and Loss

Answer: Dylan Thomas

"Do Not Go Gentle Into That Good Night" was written by Dylan Thomas about his ailing father. It is perhaps his best poem.

17. "Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,"

From Quiz Identify the Poet

Answer: Edgar Allan Poe

This is the first line in Poe's "The Raven". Edgar Allan Poe is a tragic figure: his parents died when he was young, he married his cousin, had alcohol problems, and was often broke.

18. "The grave's a fine and private place_________"

From Quiz You Know More Poetry Than You Think!

Answer: but none, I think, do there embrace

"To His Coy Mistress", by Andrew Marvell (1621-1678). This poem was probably written while Marvell was the tutor to Mary Fairfax (later to become the Duchess of Buckingham).

19. From which of the poems of John Keats is the following line taken: "Oh what can ail thee, knight-at-arms / Alone and palely loitering"?

From Quiz Favourite Lines from Great Poems

Answer: La Belle Dame Sans Merci

I just love the thought of someone loitering "palely"...!

20. 'Continuous as the stars that shine and twinkle on the milky way, They stretched in never-ending line, Along the margin of a bay.' Wordsworth wrote what poem that contains these lines?

From Quiz Name the Poem

Answer: I Wandered Lonely as a Cloud

William Wordsworth lived from 1770 to 1850. This poem is sometimes also known as "Daffodils" or "The Daffodils".

21. 'I wandered lonely as a cloud...'

From Quiz Famous Poetry by a Line

Answer: 'The Daffodils' by William Wordsworth

In writing this poem, Wordsworth (b.1770-1850) considered it an experiment.

22. What is the missing girl's name in these lines: It was many and many a year ago In a kingdom by the sea That a maiden there lived whom you may know By the name of _________ _________ ?

From Quiz Great Lines From American Poems

Answer: Annabel Lee

One of Edgar Allan Poe's most popular poems. Sounds as if there is some special magic in names on -ee: Simon Legree, General Lee, Captain O'Shea.

23. 'Time held me green and dying; Though I sang in my chains like the sea.'

From Quiz Last Lines of Famous Poems

Answer: 'Fern Hill'

By Dylan Thomas. A rueful reminiscence of childhood.

24. 'Doubting, dreaming dreams no mortals ever dared to dream before ...

From Quiz More Great Lines From Poetry

Answer: Edgar Allan Poe

'The Raven'. Typical Poe.

25. 'Some say the world will end in fire, Some say in ice'

From Quiz Poetry Thoughts

Answer: Robert Frost

'Fire and Ice' is the name of the poem

26. 'And my soul from out that shadow that lies floating on the floor Shall be lifted - nevermore!'

From Quiz Poetry Last Lines

Answer: Edgar Allan Poe

They are of course the last lines of Poe's 'The Raven'.

27. 'It was many and many a year ago ...'

From Quiz Famous First Lines in Poetry

Answer: Edgar Allan Poe

Annabel Lee - one of Poe's best

28. 'I know that I shall meet my fate somewhere among the clouds above ...'

From Quiz Memorable Lines from Poetry

Answer: William Butler Yeats

'An Irish Airman Foresees His Death'

29. 'I am the master of my fate'

From Quiz Great Lines from Great Poems

Answer: William Ernest Henley

30. "The wrinkled sea beneath him crawls" - What noble Victorian poet was writing about what subject?

From Quiz Motion in Poetry

Answer: Tennyson - "The Eagle"

Alfred Lord Tennyson, a Victorian Poet Laureate, first published this poem in 1851, inspired by his travels in the Pyrenees where he often saw eagles and other raptors. The poem is a perfect combination of sound and meaning. The lines quoted are among my favourites of all poetry - "wrinkled sea" to describe sea seen from a height is perfect!

This is category 4642
Last Updated Jun 08 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.