FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Discworld Miscellany Quizzes, Trivia and Puzzles
Discworld Miscellany Quizzes, Trivia

Discworld Miscellany Trivia

Discworld Miscellany Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Pratchett, Terry

Fun Trivia
These quizzes cover a variety of aspects of the Discworld, from multiple novels. Quizzes on a specific book will be found under it's title.
35 Discworld Miscellany quizzes and 440 Discworld Miscellany trivia questions.
1.
  You Don't Have to Have Read Terry Pratchett editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
The wonderful Terry Pratchett has written thirty-six "Discworld" novels, and many others. This quiz is mainly for people who haven't read any of them. I hope you enjoy it.
Average, 20 Qns, Quiz_Beagle, Dec 29 22
Average
Quiz_Beagle gold member
Dec 29 22
2801 plays
2.
  The First Terry Pratchett 'Footnotes' Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Terry Pratchett makes copious use of footnotes in his "Discworld" books. Those of you lucky enough to have seen a Pratchett play will know that Footnote is often one of the Dramatis Personae. So why not a quiz dedicated to Footnotes? Enjoy!
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Sep 24 16
Average
Quiz_Beagle gold member
721 plays
3.
  Total Discworld    
Multiple Choice
 25 Qns
Question 1 is about the first Discworld novel, question 2 is about the second, and so on up to the twenty-fifth book.
Average, 25 Qns, cal79, Sep 24 16
Average
cal79
3726 plays
4.
  Discworld Miscellany, Part Two   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is part two of the trilogy. Still vaguely alphabetical. Still as obscure as I can make it. Enjoy.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Tough
romeomikegolf gold member
630 plays
5.
  Discworld Trivia    
Multiple Choice
 20 Qns
Dedicated to my favourite series, the Discworld novels by Terry Pratchett. This is a tough quiz! True fans should be able to ace it.
Tough, 20 Qns, armydoc, Jan 07 17
Tough
armydoc
3028 plays
6.
  Discworld Characters and Places   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz about some of the Discworld's lesser known inhabitants and locations. All information is taken from the 2004 edition of "The Discworld Companion" by Terry Pratchett and Stephen Briggs.
Average, 15 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Average
romeomikegolf gold member
1549 plays
7.
  Discquiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about the Discworld series by Terry Pratchett.
Easier, 10 Qns, cal79, Jan 01 17
Easier
cal79
2754 plays
8.
  Ancient Morporkian   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
By an astonishing coincidence, Ancient Morporkian seems to be almost identical to Roundworld Latin and other ancient languages. This quiz is about the various phrases given from this language.
Average, 20 Qns, BlackMageJawa, Sep 24 16
Average
BlackMageJawa
1620 plays
9.
  Discworld Titles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I am enjoying reading Terry Pratchett's "Discworld" series. Can you identify the titles I've read by my description of the plots?
Average, 10 Qns, shvdotr, Sep 24 16
Average
shvdotr gold member
701 plays
10.
  Snacks and Drugs and Rock and Roll   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Well, actually, one out of three isn't bad. This book is about food in the 'Discworld' novels by Terry Pratchett. Enjoy!
Tough, 10 Qns, Quiz_Beagle, Sep 24 16
Tough
Quiz_Beagle gold member
568 plays
trivia question Quick Question
What kind of animal delivers messages from the Agatean Empire?

From Quiz "Animals of Discworld"




11.
  General Discworld Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
So you love the Discworld but how well do you know the more minor characters, obscure incidents and wacky quirks of this fantastical place? Complete this quiz and find out.
Average, 10 Qns, mel_b, Sep 24 16
Average
mel_b
712 plays
12.
  The Guilds of Ankh Morpork   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ankh Morpork is home to some of the largest and oldest Guilds on Discworld. How much do you know about them?
Average, 10 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Average
romeomikegolf gold member
1221 plays
13.
  The Second Terry Pratchett 'Footnotes' Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
All avid Terry Pratchett fans know that the 'Footnotes' deserve their own quiz. So here is the second one. Enjoy!
Average, 15 Qns, Quiz_Beagle, Sep 24 16
Average
Quiz_Beagle gold member
430 plays
14.
  Ankh-Morpork Citizenship Test    
Multiple Choice
 10 Qns
You want to be an Ankh-Morporkian? Then take this test on the ten important topics and find out if you are good enough for our less-than-average city created by Terry Pratchett!
Average, 10 Qns, knives13, Sep 24 16
Average
knives13
1470 plays
15.
  Terry Pratchett's 'Discworld'    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about Terry Pratchett's 'Discworld'. If you have read the books then you shouldn't have too much bother with it.
Tough, 15 Qns, imapratchettfan, Sep 24 16
Tough
imapratchettfan
2462 plays
16.
  Lithology of Discworld    
Multiple Choice
 10 Qns
A Quiz about the lithology of Discworld - Static and Mobile. Not all the answers are in the Discworld books - you'll have to know some Roundworld Geology too!
Tough, 10 Qns, qcobb, Sep 24 16
Tough
qcobb
940 plays
17.
  Some Discworld Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
If you like satirical fantasy, this is a must-read series. Terry Pratchett says something real about human nature, while providing at least a laugh a page, in most instances. How much attention were you paying?
Average, 10 Qns, efvie, Sep 24 16
Average
efvie
579 plays
18.
  Animals of Discworld    
Multiple Choice
 15 Qns
How acquainted are you with the animals that roam Terry Pratchett's Discworld? Take this quiz to find out!
Average, 15 Qns, Pratchettgrl, Sep 24 16
Average
Pratchettgrl
1221 plays
19.
  Discworld Miscellany, Part One   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the first of a series of three quizzes about the Discworld. It is vaguely alphabetical, in that each question or answer relates to a different letter in some way. X will not be involved. It is missing somewhere in XXXX.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Tough
romeomikegolf gold member
584 plays
20.
  Hatched, Matched and Dispatched in Discworld   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Hatched, Matched and Dispatched' is the frivolous name given in the UK to 'Births, Marriages and Deaths' in the UK papers. So this quiz about the same in Discworld. Enjoy!
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Sep 24 16
Average
Quiz_Beagle gold member
419 plays
21.
  Footnotes of the Discworld    
Multiple Choice
 10 Qns
Terry Pratchett makes good use of footnotes in his Discworld novels, but they're often overlooked. Do you pay attention to them?
Average, 10 Qns, wilhelminakins, Sep 24 16
Average
wilhelminakins
238 plays
22.
  Discworld Miscellany, Part Three   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Finally, the third and last part in this series. The first six questions will follow the other two parts alphabetically. The last four will be on whatever I can come up with.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Tough
romeomikegolf gold member
244 plays
23.
  Where in the Discworld?    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know where is where and what is what in Terry Pratchett's "Discworld"?
Easier, 10 Qns, Lagunathemoron, Oct 27 20
Easier
Lagunathemoron
Oct 27 20
1389 plays
24.
  The Fictitious Books of Terry Pratchett   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Terry Pratchett alludes to other books within the many that he has written himself. This quiz will concentrate on books mentioned within the Discworld series.
Average, 10 Qns, ASA, Sep 24 16
Average
ASA
217 plays
25.
  Ankh-Morpork Post Office Handbook   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Terry Pratchett and Stephen Briggs' (with illustrations by Paul Kidby) 2007 "Discworld" diary. Some knowledge of 'Going Postal' is also needed.
Difficult, 10 Qns, tnrees, Sep 24 16
Difficult
tnrees
269 plays
26.
  Terry Pratchett - a Mixed Bag!    
Multiple Choice
 15 Qns
You may think you're a fan but you will have to work hard on this one!
Tough, 15 Qns, djellibabe, Sep 24 16
Tough
djellibabe
2238 plays
27.
  The Big Wahoonie    
Multiple Choice
 10 Qns
Ladies and men of a gentle disposition, pray join me on a tour of the jewel of the Circle Sea (or it would be if someone hadn't nicked it, and I suspect it was Nobby Nobbs), the greatest city on the Discworld, Ankh Morpork.
Average, 10 Qns, romeomikegolf, Sep 24 16
Average
romeomikegolf gold member
257 plays
28.
  Discworld Ptrivia    
Multiple Choice
 10 Qns
A nice quiz for all Pterry fans.
Average, 10 Qns, dgembadgemba, Sep 24 16
Average
dgembadgemba
771 plays
29.
  Discworld Odd One Out    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I will give a list of objects, places, or people from Terry Pratchett's Discworld series, and you must tell which is the odd one out. Good luck!
Average, 10 Qns, pratchettfan, Sep 24 16
Average
pratchettfan
356 plays
30.
  Dilemma in Discworld    
Multiple Choice
 10 Qns
When you live on a discworld carried by four giant elephants standing on the corners of the meteor-pocked shell of a giant turtle, things are bound to be a little strange.
Average, 10 Qns, dizzyangel, Apr 13 21
Average
dizzyangel
Apr 13 21
1260 plays
31.
  So You Think You Know...The Discworld?    
Multiple Choice
 25 Qns
So you think you know about Terry Pratchett's Discworld? We'll just see about that...;)
Average, 25 Qns, RogerIsCute, Sep 24 16
Average
RogerIsCute
1355 plays
32.
  Disctastic Trivia    
Multiple Choice
 15 Qns
General trivia on Terry Pratchett's "Discworld" series. Fans shouldn't have too many troubles. Have fun!
Average, 15 Qns, Duddits, Sep 24 16
Average
Duddits
632 plays
33.
  Terry Pratchett, a Mixed Bag - Again!    
Multiple Choice
 10 Qns
More questions to test the hardy Pratchett fan...
Tough, 10 Qns, djellibabe, Sep 24 16
Tough
djellibabe
1695 plays
34.
  Terry Pratchett: Discworld Delights    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the wonderful Discworld of Terry Pratchett, a mixture of questions from the books in the Discworld series. Enjoy my first quiz.
Tough, 10 Qns, jiffygif, Sep 24 16
Tough
jiffygif
187 plays
35.
  Terry Pratchett's Discworld    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quick quiz on some of the marvelous Discworld novels.
Difficult, 10 Qns, stingers, Feb 05 20
Difficult
stingers
Feb 05 20
2492 plays

Discworld Miscellany Trivia Questions

1. Which book did Samuel Vines read every evening at 6:00 to his son Sammy, throughout the book "Thud"?

From Quiz
The Fictitious Books of Terry Pratchett

Answer: Where's My Cow?

A stand alone version of "Where's my Cow?" was released after "Thud", and in it Sam Vines changes it from various animals to various inhabitants of Ankh-Morpork.

2. The villain in which Discworld novel attempts to use a dragon to take over Ankh-Morpork, only to have the strategy backfire when the dragon becomes king?

From Quiz Discworld Titles

Answer: Guards! Guards!

This is the eighth Discworld book to be published, but the first in the series about the Watch. Other books based on Ankh-Morpork's City Watch are "Men At Arms," "Feet of Clay," "Jingo," and others. The plot of "Guards! Guards!" figures prominently in the first computer game inspired by the Discworld series.

3. What is the name of the city in which Lord Vetinari is Patrician?

From Quiz Terry Pratchett: Discworld Delights

Answer: Ankh-Morpork

Even after killing an earlier Patrician, Lord Vetinari is the most successful of the Patricians of Ankh-Morpork. The city works, and no-one can afford to have him assassinated, although he was shot in the leg in "Men at Arms".

4. No Discworld quiz would be complete without a question on Unseen University. So, here it is: what is the more usual name for the University tradition also known as 'Plunkers'?

From Quiz Discworld Miscellany, Part Three

Answer: Beating the Bounds

Beating the Bounds takes place every 22nd Grune and the entire faculty, along with as many students that can be found awake, walk the ancient boundaries of the University whilst ceremonially hitting any passersby with a live ferret. Any red haired man (except Captain Carrot of the Watch) is grabbed by several students and given 'a plunking'. After the procession breakfast is eaten in the Great Hall. Duck must be served.

5. In "The Colour of Magic," who does Death seem to be stalking?

From Quiz Some Discworld Fun

Answer: Rincewind

Rincewind, because of all the horrible things that have happened to him, has perfected the survival technique of not dying. In the first few books, this seemed to really frustrate Death.

6. The handbook starts with a description of the early post office in days of yore. How long ago were 'days of yore'?

From Quiz Ankh-Morpork Post Office Handbook

Answer: 225 years before olden days

This is 200 years later than ancient times. In a similar spirit the handbook mentions that in those days highwaymen were rife which is worse than endemic but better than ubiquitous.

7. What Guild in Ankh-Morpork was described in a footnote in 'Equal Rites' as 'A very respectable body which in fact represented the major law-enforcement agency in the city'?

From Quiz The First Terry Pratchett 'Footnotes' Quiz

Answer: The Guild of Thieves, Cutpurses, Housebreakers and Allied Trades

Unlicenced thieving was very strongly discouraged in Ankh-Morpork. It's a bit obvious really - the City Watch would have to work very hard to make the city safer - all the Thieves' Guild would have to do would be to work a bit less. On his first day in the Watch, Private Carrot made himself a name by arresting the Head of the Thieves' Guild - for being a thief!

8. What is the name of the magical talking sword that was once owned by Hrun the barbarian?

From Quiz Discworld Miscellany, Part Two

Answer: Kring

Kring was made from thunderbolt iron. There were runes running along the blade, and a couple of rubies in the pommel. Knurd is how you feel after drinking Klatchian coffee, Khuft discovered Djeylibeybi by accident and K!sdra is a Dragonrider from the Wyrmberg.

9. Al-Ybi is in which part of Discworld?

From Quiz Discworld Miscellany, Part One

Answer: Klatch

Al-Ybi is a little known city in the Klatchian desert. It is, supposedly, where a criminal says he was at the time of a crime. The Seriph was once cursed by a deity with dyslexia. As a result everything he touched turned to Glod. What Glod, a dwarf, thought of this is not recorded.

10. In this list of monsters, which one does NOT belong to Reg Shoe's Fresh Start Club?

From Quiz Discworld Odd One Out

Answer: Troll

One of each belongs to Reg Shoe's Fresh Start Club, save for the troll. The Fresh Start Club consists only of undead. It is a movement for "Dead Rights".

11. What is Sergeant Angua's real first name?

From Quiz Discworld Ptrivia

Answer: Delphine

Delphine is the name that her parents call Angua when she returns home to combat her brother in "The Fifth Elephant". Reet is one of Nanny Ogg's many offspring. Lacrimosa is one of the Magpyr family that take over Lancre castle.

12. Which novel was the first of the "Watch" series?

From Quiz Disctastic Trivia

Answer: Guards, Guards

"Guards, Guards" is the first in the watch series. However, Angua, Detritus and Cheery don't appear until "Men at Arms."

13. Who is Minty Rocksmacker?

From Quiz Discworld Characters and Places

Answer: Carrot's childhood sweetheart

Minty is the 'girl' that Carrot leaves behind when he goes to the city to join the Watch.

14. Of what intergalatic species is the Great A'Tuin?

From Quiz Dilemma in Discworld

Answer: astrochelonian

The Great A'Tuin comes from a universe where things are less as they are and more like people imagine them to be. I hope that clears that up.

15. In what book did Gaspode the Wonder Dog first appear?

From Quiz Animals of Discworld

Answer: Moving Pictures

He later appeared in "Men at Arms," "The Fifth Elephant," and "The Truth."

16. Where is the Opera House, where Granny Weatherwax and Nanny Ogg helped solve the mystery of a ghost?

From Quiz Where in the Discworld?

Answer: Ankh-Morpork

The Opera House appears in "Maskerade" and brings a new witch in to the coven, Agnes Nitt.

17. "Quanti Canicula Ille In Fenestra" is the more popular of Ankh-Morpork's two mottoes, but what does it mean?

From Quiz Ancient Morporkian

Answer: How much is that doggy in the window?`

Introduced during the reign of King Ludwig the Tree. Nobles claim it demonstrates a)the city's inquisitive spirit, b)their keen interest in merchantile matters, and c)their love of animals. In truth, it was chosen because the other suggestions from the insane king were 'bduh bduh bduh' and 'I think I want my potty now'

18. "The Colour Of Magic": Where does Rincewind go at the end of this book?

From Quiz Total Discworld

Answer: Over the edge of the Disc

Rincewind goes to Roundworld in "The Science Of The Discworld". He is in the Dungeon Dimension at the start of "Eric". He goes to Four Ecks in "The Last Continent".

19. Who does Lord Vetinari keep prisoner in a secret room next to his office?

From Quiz Discquiz

Answer: Leonard of Quirm

He is kept prisoner because, unknowingly, he is the most dangerous man on the Discworld. His inventions could be destructive. He is also a genius and cleverer even than Vetinari himself.

20. Who is Chickenwire Hopkins?

From Quiz Terry Pratchett - a Mixed Bag!

Answer: A farmer in the Ramtops

He threw a rock at Granny Weatherwax.

21. Who was Ynci the Short Tempered?

From Quiz Terry Pratchett's 'Discworld'

Answer: She did not exist

You're probably saying, 'no she did exist', but King Lully I actually invented her to make the history of Lancre more interesting.

22. By what name did the 'Ladies' in 'Last Continent' refer to the luggage as?

From Quiz Terry Pratchett's Discworld

Answer: Trunkie

Another book that explored the Luggage's 'sexuality', if such a word can be used to refer to a travel accessory.

23. In "Making Money", Gladys has become an avid reader of which magazine?

From Quiz The Fictitious Books of Terry Pratchett

Answer: The Ladies' Own Magazine

Gladys, a half-tonne Golem, follows any advice given by women's magazines and books to the letter. The Ladies' Own Magazine is a genteel and mannered publication which, among other things, advocates back and neck rubs to relieve stress and tension caused by the hurly-burly of modern life. When Gladys tries this out on Moist Von Lipwig, he discovers it works because the pain created takes his mind off everything else.

24. A farmer named Lezek takes his son, who "thinks too much," according to Dad, to the fair to find a career. The boy becomes an apprentice to Death, allowing the latter to take a holiday, but oversteps his bounds. Which Discworld novel is this?

From Quiz Discworld Titles

Answer: Mort

On Discworld, when Death speaks, it is all in capital letters. Mort gets into trouble by trying to save Death's granddaughter from her own mortality. In a 2003 BBC poll, "Mort" was voted the most popular of the Discworld series.

25. What is the shortest time, according to general agreement amongst Discworld philosophers, in which everything can happen?

From Quiz Footnotes of the Discworld

Answer: one thousand billion years

In "Mort", the wizards of Unseen University perform the Rite of AshkEnte, which summons death. It takes a good deal of energy and suddenly "everything happens at once", leading to this comment.

26. In "Jingo", what are Mrs Spent's rules for lodgers?

From Quiz Terry Pratchett: Discworld Delights

Answer: "no wimmin, no cookin, no music, no pets"

Captain Carrot rents a room from Mrs. Spent during his undercover mission with Angua. Carrot winds up breaking two rules when he sneaks Angua into the room. Firstly she is a woman, and secondly she is a werewolf.

27. Sam Vimes has appeared in many Discworld stories, often staying away from home for long periods. Which story sees him, at least trying to be, home every evening at six o'clock?

From Quiz Discworld Miscellany, Part Three

Answer: Thud

'Thud' get's its name from a board game which recreates the Battle of Koom Valley which was fought between Trolls and Dwarfs. If Vimes doesn't solve the murder of a Dwarf in Ankh Morpork, it may happen all over again in the city streets. The reason he so desperately tries to get home each day is to read 'Where's My Cow' to his young son, Sam Jr.

28. As we come to the end of Ankh Morpork's longest street I think we are ready for some sort of refreshment. Luckily we are opposite one of the city's premier establishments. But which one?

From Quiz The Big Wahoonie

Answer: The Mended Drum

The Mended, or Broken, Drum, depending on when you go in and what's happened over the previous few weeks. What can we say about The Drum, apart from 'Why does the beer taste like cats pee, why is it still standing and is the Librarian coming in tonight to eat all the peanuts?'

29. In "The Light Fantastic," what game does Twoflower teach Death and His associates?

From Quiz Some Discworld Fun

Answer: Bridge

"Contract" (a style of Bridge) is mentioned during the conversation in Death's domain. Later Rincewind asks Twoflower the name of the game he was teaching them, and Twoflower says it would be something you would build over water. Rincewind hazards, among other guesses, "Aqueduct?" but he is laboring under language difficulties.

30. Which amazing dish, featured in 'Reaper Man', costs 'five thousand dollars a forkful, or a little more if you include the cost of cleaning the tomato sauce off the walls afterwards'?

From Quiz Snacks and Drugs and Rock and Roll

Answer: Antipasta

Antipasta is actually created hours after the meal, but it exists backwards in time and, if prepared properly, arrives on the tastebuds at exactly the same moment 'thus creating a true taste explosion'. Guess it must be a literal explosion - not one to eat when you're wearing your new white suit, methinks. Although Rat is a featured dish in Ankh-Morpork, I made all the wrong answers up.

This is category 22252
Last Updated May 18 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.