FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Dont Have to Have Read Terry Pratchett
Quiz about You Dont Have to Have Read Terry Pratchett

You Don't Have to Have Read Terry Pratchett Quiz


The wonderful Terry Pratchett has written thirty-six "Discworld" novels, and many others. This quiz is mainly for people who haven't read any of them. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by Quiz_Beagle. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Pratchett, Terry
  8. »
  9. Discworld Miscellany

Author
Quiz_Beagle
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,952
Updated
Dec 29 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 20
Plays
2801
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 73 (13/20), Eleanor18 (2/20), colavs33 (18/20).
- -
Question 1 of 20
1. The title of the third "Discworld" book is something very important on Roundworld (Earth) and Victoria Woodhull and Emily Pankhurst were US and UK campaigners for this. The "Discworld" book is spelled in a different way. Which of these is the correct title? Hint


Question 2 of 20
2. The fourth "Discworld" book is about an apprenticeship with a difference. The book is named after the hero, and given that his master is Death (or an anthropomorphic personification), it's a good job his name means the same thing in French. What is the title? Hint


Question 3 of 20
3. Terry's sixth book takes its title from the description of the three witches in the Roundworld Shakespeare's 'Macbeth', but with Discworld's idiosyncratic spelling. What is the title? Hint


Question 4 of 20
4. Terry Pratchett's seventh book is about the kingdom of Djelibeybi, and is named after a 'three-dimensional structure where the upper surfaces are triangular and converge on one point (apex)'. The book has led to some Discworld aficionados calling the author 'Pterry'. What is the title of this book? Hint


Question 5 of 20
5. I found the title of the eighth "Discworld" book in Shakespeare's 'Coriolanus', but it is always shouted by the master of the castle when the mob arrives - it's a plea for the people who protect him to come and help. What is the title? Hint


Question 6 of 20
6. The ninth book in the series is about Discworld's only demonology hacker. He shares his first name with the real name of the Roundworld author George Orwell, the Roundworld guitar god known as 'Slowhand' and the Australian Roundworld actor who played Hector in 'Troy'. What name? Hint


Question 7 of 20
7. The tenth "Discworld" book is about the film business and is called 'Moving Pictures'. It's set in a place called Holy Wood outside Ankh-Morpork (where the light is better). The Roundworld parallels don't stop there, either. The Alchemists discover that if you heat corn in a hot pan with a little oil you get a strangely more-ish snack which you can put butter and salt on. What do they call these? Hint


Question 8 of 20
8. The eleventh "Discworld" book is the second one to focus on Death as the main character. The title is apparently a parody of a cult 1984 film, written and directed by Alex Cox, and starring Emilio Estevez and Harry Dean Stanton. Given that Death (as Bill Door) gets a job helping Miss Flitwick bringing in the harvest, and the above information, what is the title? Hint


Question 9 of 20
9. The twelfth "Discworld" book, 'Witches Abroad' takes a long, hard look at fairy tales and draws on many of them. The heroine is a young girl called Ella. Because she spends so much time cooking over a fire, Mrs Pleasant calls her Embers. So, what is her nickname? Hint


Question 10 of 20
10. 'Small Gods', the thirteenth "Discworld" book, looks at faith and religion. The main God is the Great God Om, who can best be described as chelonian. What does he manifest himself to Brutha as? Hint


Question 11 of 20
11. The fifteenth book in the series is the second about the Ankh-Morpork City Watch. The title derives from medieval soldiers who had their own equipment. What is the title? Hint


Question 12 of 20
12. If you're a fan of rock music, the book to start reading Terry Pratchett is the sixteenth of the series, 'Soul Music', which introduces 'Music with Rocks In' to the Discworld. The hero comes from the small country of Llamedos. This is a parody of which Roundworld Welsh poet, who created a town called Llareggub? Hint


Question 13 of 20
13. The title of the seventeenth book comes from a Roundworld Chinese curse, which is appropriate, given that Discworld's Counterweight continent bears a significant resemblance to China. It doesn't sound much like a curse until you think about it. 'May you live in ___________ times'. What is the missing word? Hint


Question 14 of 20
14. 'Maskerade', the eighteenth "Discworld" book, is set in Ankh-Morpork Opera House. There's a pretty girl called Christine and an opera ghost, a man with a mask, taking a probably unhealthy interest in her. Who in Roundworld wrote a musical which became the longest running show on Broadway, with a strangely similar plot? Hint


Question 15 of 20
15. The nineteenth "Discworld" book, 'Feet of Clay' features creatures from Yiddish folklore, magical creatures created and animated. A famous one came from Prague. What is their name?

Answer: (One Word.)
Question 16 of 20
16. The title of the twenty-first "Discworld" book, 'Jingo', comes from a little ditty which runs
'We don't want to have to fight,
but by Jingo if we do
We've got the ships, we've got the men,
we've got the money too.' What war, in 1878, was it written for?
Hint


Question 17 of 20
17. The twenty-third "Discworld" novel, 'Carpe Jugulum' is about vampires and the title can be translated as 'go for the throat' or 'seize the throat'. Which Roundworld film, starring Robin Williams, made great use of the phrase 'Carpe Diem' or 'seize the day'? Hint


Question 18 of 20
18. In 'The Fifth Elephant', Sam Vimes meets three sisters (at least one of them wants to chop down their cherry orchard) who lend him the 'gloomy trousers of Uncle Vanya'. What Roundworld Russian playwright might this suggest? Hint


Question 19 of 20
19. The twenty-eighth "Discworld" book shares its name with a painting by Rembrandt Harmenszoon van Rijnt that hangs in the Rijksmuseum. The painting is misnamed because of a dark varnish over it. What is the title? Hint


Question 20 of 20
20. The thirty-first "Discworld" book gets its title from the title of a book by the Scottish theologian John Knox, written in 1558. The title of John Knox's book was 'The First Blast of the Trumpet Against the Monstrous Regiment of _____'. What is the missing word? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 73: 13/20
May 15 2024 : Eleanor18: 2/20
May 08 2024 : colavs33: 18/20
May 08 2024 : Kankurette: 20/20
May 08 2024 : quizzer74: 19/20
May 06 2024 : Guest 24: 18/20
Apr 29 2024 : rahul0: 10/20
Apr 27 2024 : Guest 209: 19/20
Apr 27 2024 : Guest 84: 19/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The title of the third "Discworld" book is something very important on Roundworld (Earth) and Victoria Woodhull and Emily Pankhurst were US and UK campaigners for this. The "Discworld" book is spelled in a different way. Which of these is the correct title?

Answer: Equal Rites

The Wizard Drum Billet, before he died, passed his staff to the eighth son of an eighth son, who should have been a wizard. Unfortunately, the eight son was actually a first daughter, so things got complicated. Victoria Woodhull was a presidential candidate for the US Equal Rights Party, formed in 1872, and Emily Pankhurst was a Suffragette who campaigned for womens' right to vote in the UK.
2. The fourth "Discworld" book is about an apprenticeship with a difference. The book is named after the hero, and given that his master is Death (or an anthropomorphic personification), it's a good job his name means the same thing in French. What is the title?

Answer: Mort

Mort becomes Death's apprentice while Death goes off and does things he enjoys, like having curries and being with cats. The trouble starts when Mort starts interfering with what was meant to be. I am indebted to Babelfish for the translation of 'dead' - or strictly '(he is) dead' - in Spanish (muerto), Dutch (dood) and German (tot).
3. Terry's sixth book takes its title from the description of the three witches in the Roundworld Shakespeare's 'Macbeth', but with Discworld's idiosyncratic spelling. What is the title?

Answer: Wyrd Sisters

'Wyrd Sisters' is the Terry Pratchett book to start with (you don't have to start at the first book) if you're a fan of 'Macbeth', as the plot is sort of similar, but also very different! Shakespeare has a trio called the Weird Sisters, but Pratchett uses the original Anglo-Saxon spelling of wyrd, meaning fate.

All the wrong answers are badly spelled Roundworld music groups, among other things.
4. Terry Pratchett's seventh book is about the kingdom of Djelibeybi, and is named after a 'three-dimensional structure where the upper surfaces are triangular and converge on one point (apex)'. The book has led to some Discworld aficionados calling the author 'Pterry'. What is the title of this book?

Answer: Pyramids

Djelibeybi is the Discworld equivalent of Egypt and the book follows its leader Teppic and what happens to him when he inherits the throne. It was a very small kingdom, and the best it could manage in plagues was 'the Plague of Frog (which was quite a big frog that got into the air ducts and kept everyone awake for weeks)'.
5. I found the title of the eighth "Discworld" book in Shakespeare's 'Coriolanus', but it is always shouted by the master of the castle when the mob arrives - it's a plea for the people who protect him to come and help. What is the title?

Answer: Guards! Guards!

This is the book which introduces us to the wonderful Ankh-Morpork City Watch, the world's tallest dwarf in Carrot Ironfoundersson, Sam Vimes and 'Nobby' Nobbs, who has to carry paperwork proving he's human. All this and dragons too! What more could you ask for?
6. The ninth book in the series is about Discworld's only demonology hacker. He shares his first name with the real name of the Roundworld author George Orwell, the Roundworld guitar god known as 'Slowhand' and the Australian Roundworld actor who played Hector in 'Troy'. What name?

Answer: Eric

'Eric' is an interesting take on the Faustian legend. Eric is a small boy who is eager to sell his soul to the devil but unfortunately he conjures up the incompetent wizard Rincewind and his terrible luggage. George Orwell's real name was Eric Blair, Eric Clapton is the guitar god and Eric Bana is the actor.
7. The tenth "Discworld" book is about the film business and is called 'Moving Pictures'. It's set in a place called Holy Wood outside Ankh-Morpork (where the light is better). The Roundworld parallels don't stop there, either. The Alchemists discover that if you heat corn in a hot pan with a little oil you get a strangely more-ish snack which you can put butter and salt on. What do they call these?

Answer: Banged grains

Yes, popcorn becomes banged grains in Discworld. This book is a complete joy to those who love films. The image of a huge woman, dragging an orang-utan (the Librarian) up a tall tower, while being buzzed by wizards on broomsticks is one that I will remember forever!
8. The eleventh "Discworld" book is the second one to focus on Death as the main character. The title is apparently a parody of a cult 1984 film, written and directed by Alex Cox, and starring Emilio Estevez and Harry Dean Stanton. Given that Death (as Bill Door) gets a job helping Miss Flitwick bringing in the harvest, and the above information, what is the title?

Answer: Reaper Man

Reaper Man also obviously points to one of Death's other names, the Grim Reaper. The film in question was 'Repo Man', not 'Teahouse of the August Moon', 'The Terminator' or 'Jaws' (or 'The Doors' for that matter).
9. The twelfth "Discworld" book, 'Witches Abroad' takes a long, hard look at fairy tales and draws on many of them. The heroine is a young girl called Ella. Because she spends so much time cooking over a fire, Mrs Pleasant calls her Embers. So, what is her nickname?

Answer: Emberella

Magrat realises she's 'fairy godmothering a girl who sounds like something you put up in the rain'. This book looks at 'The Wizard of Oz', 'Cinderella' and many other fairy tales. It also looks at travel and the way of stories. It climaxes in a seriously chilling fight between good and evil, embodied in two sisters.
10. 'Small Gods', the thirteenth "Discworld" book, looks at faith and religion. The main God is the Great God Om, who can best be described as chelonian. What does he manifest himself to Brutha as?

Answer: A tortoise

Chelonian refers to turtles and tortoises. A bull would be bovine, a wolf lupine and a worm vermian. This book has some very interesting things to say about faith and gods.
11. The fifteenth book in the series is the second about the Ankh-Morpork City Watch. The title derives from medieval soldiers who had their own equipment. What is the title?

Answer: Men at Arms

This book introduces the fabulous Angua, a werewolf, who falls in love with Carrot. It also introduces The Gonne - a weapon with a mind of its own, and the wonderful 'Captain Samuel Vimes 'Boots' theory of socio-economic unfairness', which explains how the rich don't have to spend as much money as the poor.
12. If you're a fan of rock music, the book to start reading Terry Pratchett is the sixteenth of the series, 'Soul Music', which introduces 'Music with Rocks In' to the Discworld. The hero comes from the small country of Llamedos. This is a parody of which Roundworld Welsh poet, who created a town called Llareggub?

Answer: Dylan Thomas

Llaregub was a fictional Welsh town in Dylan Thomas' 'Under Milk Wood'. Many Welsh place names begin with 'Llan-', which means church. Both Richard Burton and Anthony Hopkins are Welsh actors from the south west region of Wales - and Ray Milland and Catherine Zeta-Jones were both also born in the same ten mile area - must be something in the water! Bob Dylan is not from Wales, but is the stage name of the genius born Robert Zimmerman.
13. The title of the seventeenth book comes from a Roundworld Chinese curse, which is appropriate, given that Discworld's Counterweight continent bears a significant resemblance to China. It doesn't sound much like a curse until you think about it. 'May you live in ___________ times'. What is the missing word?

Answer: Interesting

Whenever some ghastly disaster overtakes the world, someone is bound to say, sagely 'Interesting times we're living in, eh?'. Rincewind is sent to the Counterweight continent, which has designs on Ankh-Morpork. Luckily he has the Silver Horde, the world's most ancient collection of Heroes, to assist him. And Mr Saveloy, an ex-teacher. Any possible connection with Mr Chips, the beloved hero of James Hilton's novel, is almost certainly deliberate.
14. 'Maskerade', the eighteenth "Discworld" book, is set in Ankh-Morpork Opera House. There's a pretty girl called Christine and an opera ghost, a man with a mask, taking a probably unhealthy interest in her. Who in Roundworld wrote a musical which became the longest running show on Broadway, with a strangely similar plot?

Answer: Andrew Lloyd Webber

Anyone who enjoyed 'Phantom of the Opera' should read this book. It also tells you a lot about the world of opera. The production by Andrew Lloyd Webber was based on the Gaston Leroux book, and has a book by Andrew Lloyd Webber and Richard Stilgoe, and, as it is not a collaboration with Tim Rice, lyrics by Charles Hart.
15. The nineteenth "Discworld" book, 'Feet of Clay' features creatures from Yiddish folklore, magical creatures created and animated. A famous one came from Prague. What is their name?

Answer: Golem

There are many legends about these creatures, which go back to the time of the Talmud. The most famous is the golem of Rabbi Leow of Prague, and there is a statue to this golem at the entrance to the former Jewish area in Prague. In 'Feet of Clay', someone is trying to poison Lord Vetinari. Does the golem that has begun to think for itself have something to with this? A mystery for the City Watch to solve.
16. The title of the twenty-first "Discworld" book, 'Jingo', comes from a little ditty which runs 'We don't want to have to fight, but by Jingo if we do We've got the ships, we've got the men, we've got the money too.' What war, in 1878, was it written for?

Answer: Russo-Turkish War

The song was written for the music-hall by George Hunt (I must admit, before I started this quiz, I was under the impression that it had been written by Rudyard Kipling). At the time, Russia was threatening to take Constantinople (now Istanbul) and the public were very indignant on the Turks and Bulgarians' behalf.

In the "Discworld" novel, according to its introduction 'Jingo makes the World Cup look like a friendly five-a-side' as Ankh-Morpork goes to war with Klatch over the suddenly materialised island of Leshp.
17. The twenty-third "Discworld" novel, 'Carpe Jugulum' is about vampires and the title can be translated as 'go for the throat' or 'seize the throat'. Which Roundworld film, starring Robin Williams, made great use of the phrase 'Carpe Diem' or 'seize the day'?

Answer: Dead Poets Society

Although all the answers are Robin Williams films, 'Carpe diem' is his motto as the charismatic teacher John Keating in the wonderful 'Dead Poets Society'. The vampires in 'Carpe Jugulum' have steeled themselves to resist all the traditional weapons and are impervious to garlic, religious symbols and sunlight. Vlad's only reaction when Agnes pours holy water on him is to scream that she's ruined his silk waistcoat.
18. In 'The Fifth Elephant', Sam Vimes meets three sisters (at least one of them wants to chop down their cherry orchard) who lend him the 'gloomy trousers of Uncle Vanya'. What Roundworld Russian playwright might this suggest?

Answer: Anton Chekhov

'Three Sisters', 'The Cherry Orchard' and 'Uncle Vanya' were all plays by Anton Chekhov. Gogol and Pushkin were also Russian playwrights and the great British playwright Alan Ayckbourn was turned into a fake Russian by me. The gloomy trousers of Uncle Vanya come in very useful to Sam Vimes as he's being chased naked through the snow by werewolves.
19. The twenty-eighth "Discworld" book shares its name with a painting by Rembrandt Harmenszoon van Rijnt that hangs in the Rijksmuseum. The painting is misnamed because of a dark varnish over it. What is the title?

Answer: Night Watch

'Night Watch' is probably the darkest "Discworld" book so far, with time travel and a thoroughly nasty villain in Carcer. The painting known as 'Night Watch' is actually a daytime scene.
20. The thirty-first "Discworld" book gets its title from the title of a book by the Scottish theologian John Knox, written in 1558. The title of John Knox's book was 'The First Blast of the Trumpet Against the Monstrous Regiment of _____'. What is the missing word?

Answer: Women

'Monstrous Regiment' tells the story of young Polly Perks, who joins the army as a boy to find her brother, only to find her fellow soldiers are not all she took them to be. The book has some very pertinent things to say about masculinity, patriotism and war. I hope you enjoyed this quiz and it has sparked your interest in Terry Pratchett books.
Source: Author Quiz_Beagle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us