FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Othello Quizzes, Trivia and Puzzles
Othello Quizzes, Trivia

Othello Trivia

Othello Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Fun Trivia
Othello, a Moorish general, is tricked by the villainous Iago into believing that his wife Desdomona is being unfaithful with his best friend Cassio. It's a tragedy, so you can be assured that things do not go well.
5 Othello quizzes and 60 Othello trivia questions.
1.
  My Name is Iago    
Multiple Choice
 15 Qns
My name is Iago, how much do you know about my dealings with Othello, the Moor of Venice? Play this quiz and find out.
Average, 15 Qns, Fiachra, Nov 19 16
Average
Fiachra
2182 plays
2.
  "Othello" Quotes    
Multiple Choice
 15 Qns
In this quiz I will give a quotation from "Othello" and you will tell me, or at least try to tell me, who said it.
Average, 15 Qns, jagman09, Feb 28 07
Average
jagman09
2613 plays
3.
  Othello - The Moor of Venice    
Multiple Choice
 10 Qns
This tragedy written by William Shakespeare describes the consequences of jealousy.
Average, 10 Qns, flitwick, Oct 19 10
Average
flitwick
3964 plays
4.
  Othello    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions you test your memory of Othello
Difficult, 10 Qns, macbeth51, Jun 01 19
Difficult
macbeth51
Jun 01 19
3353 plays
5.
  Othello: Desdemona    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know this character in Shakespeare's "Othello"?
Average, 10 Qns, x0dncr4life0x, Apr 07 17
Average
x0dncr4life0x
1088 plays
trivia question Quick Question
Who said this: "I look down toward his feet; but that's a fable; if that thou be'st the devil, I cannot kill thee."?

From Quiz ""Othello" Quotes"





Othello Trivia Questions

1. Who is Desdemona's best friend?

From Quiz
Othello: Desdemona

Answer: Emilia

Emilia is her servant/friend. She helps Desdemona throughout the play yet at one point betrays her because of her loyalty to her husband, Iago.

2. Who says this: "My noble father, I do perceive here a divided duty."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Desdemona

This quote, found in Act 1 scene 3 is said by Desdemona to her father, Brabantio. She is talking about how she has duty to her father and to her new husband Othello.

3. What does it mean to be 'a Moor'?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: Name given to one of Northwestern African descent.

The fact that Othello was of color is reiterated throughout the story. Phrases such as, 'an old black ram is tupping your white ewe' and 'O, the more angel she. And you the blacker devil!' give reference to the fact that Othello is dark-skinned. It is also interesting to note that before Sydney Poitier and other early African actors, the part of Othello was often played by a white actor.

4. Who said this: 'She is abused,stolen from me, and corrupted By spells and medicines...'?

From Quiz Othello

Answer: Brabantio

Poor old Brabantio...he lost a daughter and only briefly gained a son. It can be argued that he was the only character to whom Desdemona behaved deceitfully

5. What is on the handkerchief Othello gave to Desdemona which once belonged to his mother?

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: strawberries

Iago: "Have you not sometimes seen a handkerchief Spotted with strawberries in your wife's hand?" This handkerchief plays a huge part in convincing Othello of Desdemona's betrayal.

6. Who says the following: "And it is thought abroad that 'twixt my sheets h'as done my office."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Iago

Found in Act 1 scene 3, this quotation is part of Iago's first soliloquoy. He is talking about the fact that Othello may have slept with his wife.

7. What has happened to the Turkish fleet, in the beginning of Act II?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: They have all drowned.

Although the Turkish fleet was defeated, it was the storm that did them in. It would be inaccurate to say they have been defeated, there was no battle fought, even though that was the intention.

8. Who uttered these words: 'Rude am I in my speech'?

From Quiz Othello

Answer: Othello

In fact, Othello's speech in this play ranges from the heroic, romantic and noble to the bawdy, cruel and incoherent. He was capable of great passion, both in love and in anger.

9. Who does Iago convince Othello that his wife has been sleeping with?

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: Cassio

Cassio is Othello's lieutenant. Iago accuses him of having slept with Desdemona when in fact he had planted false evidence himself.

10. The following quotation was said by whom: "I am not what I am."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Iago

This quotation, found in Act 1 scene 1 is Iago talking to Roderigo. He is saying that the only reason he follows Othello is to improve his deception and "serve his turn upon him." Another significant quote from this passage is "were I the Moor I would not be Iago."

11. What does Brabantio believe caused Desdemona to go to Othello?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: Magic, spells, and enchantments cast by Othello.

The exact quote is thus, '...She is abused,stol'n from me, and corrupted by spells and medicines bought of mountebanks...' Later on, we learn Brabantio dies, but of grief? We are not yet sure...

12. Complete these lines of Iago's: 'Virtue! a fig!' tis in ourselves that we are thus, or thus. Our bodies are our _____.'

From Quiz Othello

Answer: gardens

Forget all this fate nonsense. We follow our wills. We can make it happen. This conceit underlines the theme of free will versus fate. The rest of Iago's speech is worth reading.

13. Can you complete this quote spoken by Desdemona? : "And have you mercy too! I never did Offend you in my life; never loved Cassio But with such general warranty of heaven As I might love: I never gave him ________."

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: token

"And have you mercy too! I never did Offend you in my life; never loved Cassio But with such general warranty of heaven As I might love: I never gave him token." This is spoken by Desdemona in Act 5 scene two in her final attempt to plead for her life.

14. "O, beware, my lord, of jealousy! It is the green-eyed monster, which doth mock the meat it feeds on." This quotation was said by what character from "Othello"?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, this quote is said by Iago to Othello. He is warning Othello not to act on suspicions and jealousy.

15. Throughout the play, what adjective generally precedes Iago's name?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: Honest

This is the irony in the play, as the audience knows that he has been the most deceitful character in the whole play! And yet, Othello, Desdemona, Cassio, Montano, and Roderigo all consider him honest!

16. Who said this: 'Most fortunately: he has achieved a maid That paragons description and wild fame'?

From Quiz Othello

Answer: Cassio

The fair Desdemona also described as divine and exquisite.

17. When Othello is called to lead the Venetian army, where must he, along with Desdemona, Iago, and Emilia, move to?

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: Cyprus

They move to the island of Cyprus so that Othello can lead the Venetian army in defeating the Turks.

18. Who said this: "Trifles light as air are to the jealous confirmations strong as proofs of holy writ."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, this quote is said by Iago to Emilia. He is talking about the handkerchief that Emilia had just unwittingly stolen from Desdemona to help convict Cassio.

19. What is the name of Iago's wife?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: Emilia

Emilia remains faithful to his husband until the very last moment, until she realizes that her husband was responsible for the death of her beloved lady. She confesses all.

20. 'I will snare so great a fly as Cassio ...'. So says Iago and the plot begins. Cassio has a weakness that Iago exploits. What is this weakness?

From Quiz Othello

Answer: Drink

It was Desdemona's loyalty to Cassio and her sense of fair play which Iago was also able to exploit.

21. How does Cassio get a hold of the handkerchief that belonged to Desdemona?

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: he was given it

Desdemona dropped it at one point and it was later picked up by Emilia who was acting on her husband's (Iago) orders. She gave it to Iago and he left it for Cassio to find.

22. Who said this: "Nor poppy nor mandragora nor a ll the drowsy syrups of the world shall ever medicine thee to that sweet sleep which thou owedst yesterday."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, here Iago is talking to himself about the handkerchief, saying that not even a drug-induced sleep will be restful now. This is said about Othello and the jealousy about to be born when he sees the handkerchief. It is one of the many allusions to medicene and witchcraft throughout the play.

23. 'Nay. good lieutenant: I pray you sir, hold your hand' says Montano to Cassio. Whom has Cassio just hit?

From Quiz Othello

Answer: Roderigo

Poor lovesick Roderigo; a gull and pawn in Iago's hand, hoping beyond hope that he would win Desdemona's attention.

24. What word is missing in the following quote by Desdemona?: "Most gracious duke, To my unfolding lend your __________ ear"

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: prosperous

"Nor I; I would not there reside, To put my father in impatient thoughts By being in his eye. Most gracious duke, To my unfolding lend your prosperous ear; And let me find a charter in your voice, To assist my simpleness." At the very beginning of the play, Desdemona tries to negotiate with the duke as they try to take her husband away and leave her to live with her father. She feels she has betrayed her father too much to go back to his house and would like nothing more than to stay with her husband and move to Cyprus with him.

25. "How shall I murder him, Iago?" The quotation was said by whom?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Othello

Found in Act 4 scene 1, this quotation is said obviously by Othello to Iago. It is right after Othello sees the handkerchief in Cassio's possession and essentially decides to kill him.

26. Finish this very famous line: 'Who steals my purse steals ____ '

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: trash

This was said from Iago to Othello. He continues, '...'Tis something, {nothing;} 'Twas mine, 'tis his, and has been slaves to {thousands;} But he that filches from me my good name robs me of that which not enriches him and makes me poor indeed.'

27. Complete this line: 'Villain, be sure thou prove my love a _____.'

From Quiz Othello

Answer: whore

Later on Othello shows he is losing his confidence and nobility when he says 'I think my wife be honest and think she is not'. 'Think' and 'honest' are oft repeated words in this play

28. Who is secretly in love with Desdemona - she is not aware of how he feels?

From Quiz Othello: Desdemona

Answer: Roderigo

Iago was able to use Roderigo as his puppet because of his vulnerability and love towards Desdemona.

29. Who says this: "The world's a huge thing: it is a great price for a small vice."?

From Quiz "Othello" Quotes

Answer: Emilia

This quotation in Act 4 scene 3 is said by Emilia to Desdemona. She says that she would commit adultery for the whole world and not feel guilty.

30. What is the preceding quote "Who steals my purse steals ____ " about?

From Quiz Othello - The Moor of Venice

Answer: Reputation and honor

The irony here of course is that Iago contradicts himself. Before, Cassio says, 'Reputation, reputation! reputation! O, I have lost my reputation! And I have lost the immortal part of myself, and what remains is bestial. My reputation, Iago, my reputation!' And then Iago rightly responds, '...Reputation is an idle and most false imposition...' Hm, does anyone see the irony?

This is category 3730
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.