FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Othello Quotes
Quiz about Othello Quotes

"Othello" Quotes Trivia Quiz


In this quiz I will give a quotation from "Othello" and you will tell me, or at least try to tell me, who said it.

A multiple-choice quiz by jagman09. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare
  8. »
  9. Othello

Author
jagman09
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2862
Last 3 plays: Guest 90 (10/15), Guest 89 (13/15), Guest 97 (4/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who says this: "My noble father, I do perceive here a divided duty."? Hint


Question 2 of 15
2. Who says the following: "And it is thought abroad that 'twixt my sheets h'as done my office."? Hint


Question 3 of 15
3. The following quotation was said by whom: "I am not what I am."? Hint


Question 4 of 15
4. "O, beware, my lord, of jealousy! It is the green-eyed monster, which doth mock the meat it feeds on." This quotation was said by what character from "Othello"? Hint


Question 5 of 15
5. Who said this: "Trifles light as air are to the jealous confirmations strong as proofs of holy writ."? Hint


Question 6 of 15
6. Who said this: "Nor poppy nor mandragora nor a ll the drowsy syrups of the world shall ever medicine thee to that sweet sleep which thou owedst yesterday."? Hint


Question 7 of 15
7. "How shall I murder him, Iago?" The quotation was said by whom? Hint


Question 8 of 15
8. Who says this: "The world's a huge thing: it is a great price for a small vice."? Hint


Question 9 of 15
9. Which character says this: "I have no great devotion to the deed, and yet he hath given me satisfying reasons; 'tis but a man gone. Forth my sword: he dies!"? Hint


Question 10 of 15
10. Who says this: "It is the cause, it is the cause, my soul."? Hint


Question 11 of 15
11. "I saw it in his hand; it was a handkerchief, an antique token my father gave my mother." The quote was said by whom? Hint


Question 12 of 15
12. Who said this: "I look down toward his feet; but that's a fable; if that thou be'st the devil, I cannot kill thee."? Hint


Question 13 of 15
13. Who said the following: "Speak of me as I am. Nothing extenuate, nor set down aught in malice. Then must you speak of one that loved not wisely but too well."? Hint


Question 14 of 15
14. Who said this: "I kissed thee ere I killed thee. No way but this, killing myself, to die upon a kiss."? Hint


Question 15 of 15
15. Who said this: "Myself will straight aboard, and to the state this heavy act with heavy heart relate."? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 26 2024 : Guest 90: 10/15
Jun 25 2024 : Guest 89: 13/15
Jun 21 2024 : Guest 97: 4/15
Jun 20 2024 : Guest 90: 13/15
Jun 20 2024 : Guest 99: 12/15
Jun 19 2024 : Guest 94: 10/15
Jun 18 2024 : Guest 89: 12/15
Jun 17 2024 : Guest 99: 15/15
Jun 17 2024 : Guest 51: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who says this: "My noble father, I do perceive here a divided duty."?

Answer: Desdemona

This quote, found in Act 1 scene 3 is said by Desdemona to her father, Brabantio. She is talking about how she has duty to her father and to her new husband Othello.
2. Who says the following: "And it is thought abroad that 'twixt my sheets h'as done my office."?

Answer: Iago

Found in Act 1 scene 3, this quotation is part of Iago's first soliloquoy. He is talking about the fact that Othello may have slept with his wife.
3. The following quotation was said by whom: "I am not what I am."?

Answer: Iago

This quotation, found in Act 1 scene 1 is Iago talking to Roderigo. He is saying that the only reason he follows Othello is to improve his deception and "serve his turn upon him." Another significant quote from this passage is "were I the Moor I would not be Iago."
4. "O, beware, my lord, of jealousy! It is the green-eyed monster, which doth mock the meat it feeds on." This quotation was said by what character from "Othello"?

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, this quote is said by Iago to Othello. He is warning Othello not to act on suspicions and jealousy.
5. Who said this: "Trifles light as air are to the jealous confirmations strong as proofs of holy writ."?

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, this quote is said by Iago to Emilia. He is talking about the handkerchief that Emilia had just unwittingly stolen from Desdemona to help convict Cassio.
6. Who said this: "Nor poppy nor mandragora nor a ll the drowsy syrups of the world shall ever medicine thee to that sweet sleep which thou owedst yesterday."?

Answer: Iago

Found in Act 3 scene 3, here Iago is talking to himself about the handkerchief, saying that not even a drug-induced sleep will be restful now. This is said about Othello and the jealousy about to be born when he sees the handkerchief. It is one of the many allusions to medicene and witchcraft throughout the play.
7. "How shall I murder him, Iago?" The quotation was said by whom?

Answer: Othello

Found in Act 4 scene 1, this quotation is said obviously by Othello to Iago. It is right after Othello sees the handkerchief in Cassio's possession and essentially decides to kill him.
8. Who says this: "The world's a huge thing: it is a great price for a small vice."?

Answer: Emilia

This quotation in Act 4 scene 3 is said by Emilia to Desdemona. She says that she would commit adultery for the whole world and not feel guilty.
9. Which character says this: "I have no great devotion to the deed, and yet he hath given me satisfying reasons; 'tis but a man gone. Forth my sword: he dies!"?

Answer: Roderigo

This quotation in Act 5 scene 1 is said by Roderigo to himself. It shows how Iago can twist anybody's mind and make them think that they should do something even if they do not think that they really want to.
10. Who says this: "It is the cause, it is the cause, my soul."?

Answer: Othello

This quote, found in act 5 scene 2 is said by Othello to Desdemona, who is asleep. He is saying why he wants to kill her but cannot bring himself to say the reason.
11. "I saw it in his hand; it was a handkerchief, an antique token my father gave my mother." The quote was said by whom?

Answer: Othello

Here, in Act 5 scene 2, Othello reveals why he killed Desdemona. He thinks that she gave away the handkerchief.
12. Who said this: "I look down toward his feet; but that's a fable; if that thou be'st the devil, I cannot kill thee."?

Answer: Othello

This quotation in Act 5 scene 2 is said to Iago. It occurs right after it was revealed that Iago was behind the plot and Othello stabs Iago after he says this.
13. Who said the following: "Speak of me as I am. Nothing extenuate, nor set down aught in malice. Then must you speak of one that loved not wisely but too well."?

Answer: Othello

In Act 5 scene 2, this is Othello's last speech. It foreshadows that he is about to kill himself, which he does by stabbing himself at the end of the speech.
14. Who said this: "I kissed thee ere I killed thee. No way but this, killing myself, to die upon a kiss."?

Answer: Othello

Also found in Act 5 scene 2, these are Othello's last words.
15. Who said this: "Myself will straight aboard, and to the state this heavy act with heavy heart relate."?

Answer: Lodovico

This are the last two lines of the play, said by Lodovico. It reveals the sadness of what happens and is the end. Thank you for playing my quiz.
Source: Author jagman09

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us