FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shakespeares Henry VIII
Quiz about Shakespeares Henry VIII

Shakespeare's Henry VIII Trivia Quiz


A quiz on one of Shakespeare's lesser known plays about a very well known historical figure.

A multiple-choice quiz by speara. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Author
speara
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,192
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
285
Last 3 plays: Guest 152 (3/10), Guest 106 (1/10), Kabdanis (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. It is well known that Henry VIII had six wives. Who is Henry's wife at the beginning of the play? Hint


Question 2 of 10
2. When Anne Boleyn says she would "not be a queen for all the world" her old lady companion replies that "for little England you'd venture an emballing: I myself would for..." - for what? Hint


Question 3 of 10
3. During the play a song is sung that begins:
"Orpheus with his lute made trees".


Question 4 of 10
4. King Henry is told that his daughter, the future Queen Elizabeth I, is "as like you as...." - as what? Hint


Question 5 of 10
5. How many times does Anne of Cleves speak in the play? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of Queen Katherine's serving woman? Hint


Question 7 of 10
7. The play opens with the words: "I come no more to make you laugh...".


Question 8 of 10
8. In what year does the play end? Hint


Question 9 of 10
9. What is historically incorrect regarding the christening of Princess Elizabeth? Hint


Question 10 of 10
10. 'Henry VIII' is one of Shakespeare's lesser known plays, but for what is it famous? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 152: 3/10
Apr 23 2024 : Guest 106: 1/10
Apr 16 2024 : Kabdanis: 2/10
Apr 11 2024 : Guest 14: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 31: 7/10
Mar 24 2024 : Guest 207: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It is well known that Henry VIII had six wives. Who is Henry's wife at the beginning of the play?

Answer: Katherine of Aragon

At the beginning of the play Henry is still married to his first wife. During the course of the play he divorces Katherine and marries Anne Boleyn. The play ends with Princess Elizabeth's (future Queen Elizabeth I's) christening. The King's third wife was Jane Seymour, his fourth was Anne of Cleves, his fifth was Katherine Howard, and his last was Katherine Parr. An easy way of remembering their fate is: divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.
2. When Anne Boleyn says she would "not be a queen for all the world" her old lady companion replies that "for little England you'd venture an emballing: I myself would for..." - for what?

Answer: Carnarvonshire

Emballing is a reference to the orb used during the Coronation ceremony. It also has a bawdy meaning.
3. During the play a song is sung that begins: "Orpheus with his lute made trees".

Answer: True

This song is sung to cheer up Queen Katherine whose "soul grows sad with troubles" (Act III: Scene I). The Tudors loved classical mythology.
4. King Henry is told that his daughter, the future Queen Elizabeth I, is "as like you as...." - as what?

Answer: cherry is to cherry

He is told this when given the news of Princess Elizabeth's birth.
5. How many times does Anne of Cleves speak in the play?

Answer: Never

The play ends before Henry met and married Anne of Cleves.
6. What is the name of Queen Katherine's serving woman?

Answer: Patience

She is a fictional (not historical) character.
7. The play opens with the words: "I come no more to make you laugh...".

Answer: True

These lines begin the Prologue. It was common in Elizabethan times for plays to have a Prologue and an Epilogue. These would set the scene and conclude the action. Very few of Shakespeare's plays have either a prologue or an epilogue but 'Henry VIII' has both. The lines were usually read by an actor also playing another part.
8. In what year does the play end?

Answer: 1533

It ends with the christening of Princess Elizabeth, which took place on 10 September 1533.
9. What is historically incorrect regarding the christening of Princess Elizabeth?

Answer: Henry VIII 's presence

Henry VIII did not personally attend his daughter's christening at Friars' Church, Greenwich.
10. 'Henry VIII' is one of Shakespeare's lesser known plays, but for what is it famous?

Answer: The Globe Theatre caught fire during a performance

This happened during a performance on 29 June 1613. A canon was shot for dramatic effect and the thatched roof caught fire. The Globe Theatre burnt to the ground. It was rebuilt the following year.
Source: Author speara

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us