FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Starship Troopers  Quizzes, Trivia and Puzzles
Starship Troopers  Quizzes, Trivia

Starship Troopers Trivia

Starship Troopers Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T

Fun Trivia
This 1997 sci-fi adventure from Paul Verhoeven and starring Casper Van Dien and Denise Richards centered on Man's battle with bugs.
7 Starship Troopers quizzes and 90 Starship Troopers trivia questions.
1.
  "Starship Troopers" Bugs Galore   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In the final third of the movie we meet many new bugs, apart from the basic arachnid warrior. This is the most action packed part of the movie. Were you paying attention?
Average, 15 Qns, qrayx, Jul 01 10
Average
qrayx
2420 plays
2.
  "Starship Troopers" Before the Storm    
Multiple Choice
 15 Qns
This is my first "Starship Troopers" quiz. All questions are from before Johnny Rico's first bug encounter.
Average, 15 Qns, qrayx, Jun 07 11
Average
qrayx
1765 plays
3.
  "Starship Troopers" First Encounter    
Multiple Choice
 15 Qns
Johnny finally graduates from the Military Academy. See how well you fare on this quiz about "Starship Troopers".
Average, 15 Qns, qrayx, Dec 08 12
Average
qrayx
1562 plays
4.
  The Ultimate Starship Troopers Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on a good sci-fi movie, "Starship Troopers."
Easier, 10 Qns, theironknight, Feb 12 10
Easier
theironknight
504 plays
5.
  15 Questions about Starship Troopers    
Multiple Choice
 15 Qns
Greetings! I love this movie, so here is a quiz. I hope you'll enjoy! Rent it! Keep playing Funtrivia.com.
Average, 15 Qns, roland_cj, Oct 18 10
Average
roland_cj
4409 plays
6.
  Starship Troopers Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
'Starship Troopers'. Pretty cool special effects for an 'older' movie.
Average, 10 Qns, minvc, Jan 02 17
Average
minvc
5326 plays
7.
  Starship Troopers 2: Hero of the Federation    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on the sequel to the 1997 film. Enjoy!
Tough, 10 Qns, sladeX, Oct 12 15
Tough
sladeX
419 plays
trivia question Quick Question
What species were Earth's enemies?

From Quiz "Starship Troopers"





Starship Troopers Trivia Questions

1. What is the name of the outpost the troopers discover while being attacked by the bugs?

From Quiz
Starship Troopers 2: Hero of the Federation

Answer: Hotel Delta 185

At the beginning of the film, when the troopers are ambushed by the bugs from all sides, they discover the outpost. Most of the troopers withdraw from the attack with Sergeant Rake, while some others stay with General Shepherd.

2. Where is Rico from?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Buenos Aires

Johnny, Dizzy, Carmen and Carl are all from Buenos Aires, a town that was destroyed a little ways into the film. Rico gets a promotion to Squad Leader, loses it, gets corporal, then acting sergeant and then lieutenant, taking over for Rasczak.

3. What did Lieutenant Rasczak say to the new recruits?

From Quiz "Starship Troopers" Bugs Galore

Answer: "Everyone fights, no one quits. If you don't do your job I'll shoot you myself."

This line was the first thing we heard Mr. Racszak say after he joined the Mobil Infantry. Mr. Rasczak was Johnny's favorite teacher from his high school days, before his hometown, Buenos Aires, was destroyed.

4. During the combat simulation training (Capture the Flag), there were two teams. Which one was Johnny on?

From Quiz "Starship Troopers" First Encounter

Answer: Blue

Johnny had to go through many different training exercises, including knife throwing and obstacle courses. We know Johnny was on the blue team in the game of Capture the Flag, because his armor had blue trim and his weapon fired blue bolts. Johnny used many Jump Ball techniques from his High School life. He and Dizzy were on a team and Dizzy helped greatly in Johnny's victory. When Johnny grabbed the red flag in the combat simulation, he was promoted to squad leader.

5. In the opening Federal Network (the galaxy-wide news network) Recruitment Notice, what did all the troopers say?

From Quiz "Starship Troopers" Before the Storm

Answer: "I'm doing my part."

There were quite a few Federal Notices throughout the movie. They're shown from the perspective of some no-name civilian watching the galactic news network. After every new clip is played, a voice would ask, "Would you like to know more?" The helpful mouse pointer would then appear and click on everything for you so you wouldn't actually have to do anything (just like it's susposed to be in a movie)! In the opening Federal Network notice they actually used shots from scenes that take took place later in the movie. After all the happy and joyful troopers said their line, it cut to a live feed on Klendathu, where the troopers had just landed. They didn't seem so happy when being slaughtered by giant bugs.

6. What is the saying the Federation Network Announcer says throughout the movie?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Would you like to know more

This seems kinda campy, but it shows the federation mentality in the movie.

7. What is a citizen?

From Quiz Starship Troopers

Answer: someone who makes it his personal responsibility to protect the human race

It's said a couple of times in the movie. Maybe not the EXACT words, but if you've seen this movie, you know exactly which choice is the correct one.

8. What crime did Captain Dax commit?

From Quiz Starship Troopers 2: Hero of the Federation

Answer: Murder

This happens before the movie and is set offscreen. Sometime before the troopers find the outpost where Captain V.J. Dax is held, Dax murdered Colonel Hohlback (his C.O.) simply because "he gave a lot of stupid orders".

9. What does Lt. Rasczak do when he's not in the military?

From Quiz Starship Troopers

Answer: He teaches.

At the beginning of the movie, you see Mr Rasczak teaching a class which Rico, Carmen and Dizzy are in. He has one arm and taps Carmen with it. He is also Rico's lieutenant later on.

10. Who took out the first Tanker Bug in the movie?

From Quiz "Starship Troopers" Bugs Galore

Answer: Johnny

Tanker Bugs are the large bugs that can shoot swaths of liquid fire, which can melt most substances, including troopers. The first Tanker Bug we saw came bursting from the ground. Johnny, saw his fellow troopers trying in vain to kill it. He ran around and up onto a ledge and jumped on top of the Tanker Bug. He shot a lot of rounds into the carapace, making a large hole. He then threw a grenade into it, just before he was flung off. The entire midsection of the bug was blown to pieces, rendering it harmless and dead.

11. What incident happened on the Assault course?

From Quiz "Starship Troopers" First Encounter

Answer: Someone died.

The trainees on the Assault course used live rounds and were to use extreme caution. Breckenridge said something was wrong with his helmet, so Johnny told him to take it off to see if he could fix it. Djana'd lost control of her weapon and blew off part of Breckenridge's head. It was sad day, and Johnny was relieved of Squad command.

12. How many times did Mr. Rasczak have to call Johnny's name, to get his attention, when Johnny was in his class?

From Quiz "Starship Troopers" Before the Storm

Answer: Three

The third time was the most forceful and snapped Johnny out of what he was doing. Mr. Rasczak told him to pay attention. Then, when Mr.Rasczak started droning on about what they had learned in the year, Johnny continued to work on his animation (all kids in the future each have their own computers in school). It was of himself and Carmen moving toward one-another, eyes closed, mouths open (I wonder what he was getting at).

13. What is Johnny's math finals score that his friend Carl displays to everybody on the monitor?

From Quiz Starship Troopers

Answer: 35%

Not cool, Carl. Johnny isn't that smart but follows his girfriend to the Federation to become a citizen and joins the mobile infantry.

14. What opening line does a Mobile Infantry officer use, which comes from the first movie?

From Quiz Starship Troopers 2: Hero of the Federation

Answer: "Come on you apes, you wanna live forever?"

In the first film, Johnny Rico's former school teacher became a lieutenant in the war against the bugs. He used this phrase when on Planet P, fighting back the bugs at Whiskey Outpost to increase the morale of the troops. In the opening scene in this movie, a Mobile Infantry officer uses it with a wink. Making it sound like it is an honour to join the Mobile Infantry.

15. What does Zim do to Ace when he puts his hand up on the wall?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Throws a knife at it.

When the cadets are throwing knives a target board and Ace can't get it, he asks career Sergeant Zim why he has to learn to do it anyway. Zim tells him to put his hand on the wall and he throws a knife in it.

16. After Johnny was promoted to Corporal, who did he appoint Squad Leader?

From Quiz "Starship Troopers" Bugs Galore

Answer: Dizzy

Rasczak promoted Johnny to Corporal after he defeated the Tanker Bug. Johnny then had to appoint a Squad Leader. He originally asked Ace, but Ace declined, explaining that he had been Squad Leader before and blew it. So Johnny turned to Dizzy, who took the job with much enthusiasm.

17. How many lashes did Johnny get for his mistake?

From Quiz "Starship Troopers" First Encounter

Answer: Ten

The major didn't want to lose a third recruit (Johnny) after he had already lost Breckenridge and had to expel Djana'd from the Mobil Infantry. Zim said he thought that they could salvage Johnny; punish him, but keep him in the Mobil Infantry. He was given ten lashes in front of every other trainee and instructor at the base.

18. Mr. Rasczak asked Johnny this question in class: "What is the moral difference, if any, between a civilian and a citizen?" What was Johnny's answer?

From Quiz "Starship Troopers" Before the Storm

Answer: "A citizen accepts personal responsibility for the safety of the body politic, defending it with his life. A civilian does not."

Johnny answered using the exact words from the text. When he was asked if he understood or believed what it meant, he didn't have an answer.

19. What do Johnny's parents give him for a graduation present?

From Quiz Starship Troopers

Answer: a trip to Zegema Beach

A good thing he didn't go. Zegema Beach was destroyed by the bugs!

20. What was 'wiped off the face of the planet'?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Buenos Aires

'My family... my whole family, was in Buenos Aires.' Feel kinda bad for these people!

21. What food do the infected troopers mainly eat?

From Quiz Starship Troopers 2: Hero of the Federation

Answer: Sugar Cubes

As the troopers who are infected are bugs and no longer humans, they don't eat normal foods like the other troopers do. In the movie you can see Corporal Griff having some sugar cubes (giving himself away as one of the infected ones to the audience) with Sergeant Rake, while searching for food and also at lunch when Private Tor has some while Private Brick is teasing him.

22. Who is the only survivor in the base on Planet P?

From Quiz Starship Troopers

Answer: General Owen

They open up a cupboard and General Owen clambers out, a little insane. He is later squashed by a flying bug.

23. During the party, what colour was the violin that Ace was playing?

From Quiz "Starship Troopers" Bugs Galore

Answer: Green

Lt. Rasczak said "I expect the best, and I give the best. Here's the beer, here's the entertainment. Have fun. That's an order!" As soon as the "entertainment" box was opened, Rasczak threw out a jump ball, but Ace went straight for the clear, neon green violin, which had a slightly electronic quality to it when played. Ace provided the music for the night, while the other troopers partied.

24. According to Carmen, which watch seemed to be the longest?

From Quiz "Starship Troopers" First Encounter

Answer: Third Watch

The scene started off with Carmen sitting alone on the bridge as the ship cruised through open space. Zander entered and Carmen told him she thought third watch was always longest. Zander had brought her coffee and told her that it all depended on who you spent it with. They were enjoying their time until a massive asteroid came into view. They were able to avoid most of it, but lost their communications tower. They were unable to warn Earth that the asteroid was coming for them, from the Arachnid Quarantine Zone.

25. What was Johnny's final math mark?

From Quiz "Starship Troopers" Before the Storm

Answer: 35%

According to Carmen, the first thing Fleet officials looked at was your math mark. When Carmen and Johnny went to see what they got, she ran ahead of Johnny, eager to see her mark. When the large 97% showed up, she turned around with a smile. When Johnny called up his score, Carl, his psychic friend, put it on the big screen for everyone to see and laugh at. Johnny was not happy.

26. Which actor portrays Lieutenant Jean Rasczak?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Michael Ironside & Ironside

Great B movie actor. He is one actor that can portray a likeable villain.

27. What species were Earth's enemies?

From Quiz Starship Troopers

Answer: bugs

GIANT BUGS. So gross.

28. What is the name of the planet the troopers are on?

From Quiz Starship Troopers 2: Hero of the Federation

Answer: It is never mentioned in the movie.

The name of the planet the troopers are stationed on is never revealed in the movie. We only learn the name of the outpost they discover and take shelter in.

29. When Rico runs into Carl, after the escape from Planet P, what rank is Carl?

From Quiz Starship Troopers

Answer: Colonel

Because of his psychic abilities, Carl doesn't get Starside R&D(the research and development section) but instead get Games and Theory where he is a scientist. Later he becomes a Colonel and promotes Rico to Lieutenant.

This is category 2086
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.