FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
t 300 Quizzes, Trivia and Puzzles
t 300 Quizzes, Trivia

t. 300 Trivia

t. 300 Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T

Fun Trivia
4 t. 300 quizzes and 40 t. 300 trivia questions.
1.
  Knowledge of "300"   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The epic movie "300" is a story of Spartan warriors facing off against the Persian empire. This quiz contains spoilers, but why play it if you haven't watched the movie, anyway?
Easier, 10 Qns, Kwedeth, Dec 26 07
Easier
Kwedeth
3528 plays
2.
  What do you know about 300?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the movie "300" directed by Zack Snyder, based on the graphic novel by Frank Miller.
Easier, 10 Qns, Suave1402, Dec 26 07
Easier
Suave1402
1940 plays
3.
  Questions on 300   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the 2007 movie based on the Battle of Thermopylae.
Average, 10 Qns, reenarage, Mar 05 09
Average
reenarage
1775 plays
4.
  The Ultimate 300 Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Leonidas and his 300 Spartans embarked on a journey to their death. To defend their home of Sparta, they had to head off the Persian army.
Average, 10 Qns, Moose356, Jun 10 08
Average
Moose356
1317 plays
trivia question Quick Question
What two offerings does the Persian messenger ask of the Spartan King, as a token of his obedience to the will of the God King?

From Quiz "Knowledge of "300""





t. 300 Trivia Questions

1. Who was Leonidas' wife?

From Quiz
300

Answer: Gorgo

Queen Gorgo was the daughter of Leonidas' half-brother, Cleomenes I. She, like most Spartan women, was known for her strong will and toughness.

2. What was this film about?

From Quiz 300

Answer: The Spartans and the Battle of Thermopylae

"300" showed the Spartan civilization and their leader's call to war at the Battle of Thermopylae. Not only did the movie portray the battle but it also portrayed politics and Spartan lifestyle.

3. What is the name of the Spartan King?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: Leonidas

Leonidas is a name meaning "Lion's son", and was believed to be from the line of Heracles himself. When he is not allowed to go to war for Sparta, he takes only 300 men to try to defend against the Persian army.

4. Who was the narrator and one-eyed Spartan soldier?

From Quiz 300

Answer: Dilios

Dilios, whose actual name was Aristodemus, was the only Spartan from the 300 to survive in the movie. In actuality, he was one of the three Spartan soldiers who was dismissed from the battle. Due to his eye injury, he left with his comrade Eurytus. Eurytus, turned back around to help fight in the battle which led him to his death.

5. What did Spartan King Leonidas defeat in his childhood as part of his Spartan training?

From Quiz 300

Answer: Black Wolf

The beginning of the movie showed how Spartan men were brought up immersed in a life of violence and survival. This was to ensure that all men would become warriors.

6. Who is the director of the movie?

From Quiz 300

Answer: Zack Snyder

The producer "Gianni Nunnari" (also produced "Se7en", "The Departed" and "Alexander") had a copy of the graphic novel that he wanted to develop into a movie. Later he got Zack Snyder, who also directed "Dawn of the Dead", to direct and co-write the movie.

7. What's the name of the Persian King, self-proclaimed to be a God?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: Xerxes

Xerxes calls himself the God-King, and claims to lead 1000 nations of the Persian empire. Though numbers are by far on his side in the battle, he forces slaves into war against his enemies, not real warriors.

8. What were the elite bodyguards to the King Xerxes called?

From Quiz 300

Answer: The Immortals

The Immortals, in the movie and in history, accounted for most of the 300 Spartans' deaths. The Immortals were the Persians in the movies who wore the silver masks, and killed the first Spartans in the movie.

9. Who did the Spartan King consult before going to war?

From Quiz 300

Answer: The Oracle

Due to Spartan law and superstition, King Leonidas was required to consult the Oracle before he could go to war. As it turned out, the old men interpreting the Oracle were corrupt and made a bargain with the Persians. The Oracle advised Leonidas not to go to war.

10. Who is the narrator in the movie?

From Quiz 300

Answer: Dilios

Dilios is a Spartan warrior and narrator in the movie. However, he injures his left eye during battle. One night King Leonidas is warned by Daxos, the Arcadian leader that a hunchback traitor (Ephialtes) has led the Persians to the hidden goat path and they are now doomed. After hearing this, the King sends Dilios as his messenger to the Queen and the Council with his "grand tale" of valour.

11. What two offerings does the Persian messenger ask of the Spartan King, as a token of his obedience to the will of the God King?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: Earth and Water

Despite the messenger's famous claim that "This is madness!", King Leonidas refuses, and kills the messenger and his group. It is Spartan law never to retreat or surrender, so Leonidas must refuse and prepare for war.

12. Who did NOT want the Spartans to go to war?

From Quiz 300

Answer: Theron

Theron was the corrupt Spartan politician who forced himself upon Queen Gorgo and then reneged on his agreement to help her get Sparta to go to war. Gorgo eventually killed Theron in front of the entire senate. At this point, Persian coins fell from his waistband exposing him as a traitor.

13. What is the "mortar" for the wall the 300 Spartans are seen building?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: Persian Scouts

The Persian Emissary comes forth to speak to the Spartans and threaten them with the fact that they're surrounded by Persian scouts. While he's talking, he sees the bodies crushed between the rocks that make up the wall: the scouts have already been dispatched.

14. What was the Spartan military formation, that Leonidas explained to the the Spartan deformed outcast?

From Quiz 300

Answer: a phalanx

The phalanx was one of the most popular military tactics during that time. It was a disciplined wall of soldiers who were armed with either spears and/or pikes. Phalangos, which means finger, is where the word, phalanx, originated.

15. What was the technique that the Spartans used in battle?

From Quiz 300

Answer: Phalanx

The phalanx was an extremely valuable and essential Spartan tool that allowed them to protect their body while simultaneously being able to strike at the enemy. While working as one impenetrable unit, the phalanx was hard to puncture, making them difficult to kill.

16. How does Astinos die?

From Quiz 300

Answer: His head gets cut off

Astinos, played by Tom Wisdom, is the Captain's son. In the scene where Astinos dies, Stelios and Astinos are busy slaying Persians. It seems like all of them are dead. The Captain acknowledges the effort and valor of his eldest son. Just then, a horseman emerges from the fog in the background and beheads Astinos. Astinos' death makes the Captain go on a wild killing spree. Tom Wisdom made his American film debut with "300".

17. This character, played by David Wenham, serves as the narrator throughout the movie and is sent home as a messenger during the battle.

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: Dilios

Dilios is one of the 300 Spartan soldiers, until he gets sent home. After losing his left eye, Leonidas asks him to deliver their story and an unspoken message to the Queen. He later becomes the leader of the remaining Spartan forces.

18. Who was the traitorous, deformed, Spartan outcast who led the Persians to the hidden goat path behind the Spartans?

From Quiz 300

Answer: Ephialtes

Ephialtes, in the movie, was angered by King Leonidas' reason that he was not allowed to fight in the battle. In anger, he went to King Xerxes and was bribed with wealth and women if he told King Xerxes of the secret pass' location.

19. Why did King Leonidas not allow the hunchback Ephialtes to join them?

From Quiz 300

Answer: He couldn't hold up his shield.

Ephialtes was not allowed to join the Spartans because he couldn't hold up his shield. If any Spartan could not hold up his shield, their phalanx would fall apart and they would cease to be a unit. No other reasons mattered to Leonidas except for the fact that Ephialtes' involvement in fighting would jeopardize the other Spartans.

20. How does the Queen address the King, before he leaves to fight the Persians?

From Quiz 300

Answer: Spartan

The Queen of Sparta, Gorgo, is as tough as any man. When King Leonidas is all set to leave for the Hot Gates in the north, the Queen calls him back and tells him "come with your shield or on it". In the movie, the Queen is depicted as a close confidante of the King. Her toughness and Spartan spirit can be seen, as she fends off the politician Theron's treacherous moves.

21. How do the council members find out about the traitor among them?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: He's found to be carrying Persian coins.

Though the viewers should know right from the beginning that Theron is a traitor (he is seen while a Persian is bribing the Ephors), the council finds out when the Queen kills him and coins bearing the face of Xerxes fall to the ground. This occurs immediately after Theron tries to denounce the Queen as an adulteress.

22. The narrator told the story of Leonidas and the 300 Spartans right before they charged at the Battle of______________.

From Quiz 300

Answer: Plataea

Dilios says at the end of the movie "..on this land of Plataea...". To rouse up the troops he tells them the story of Leonidas and the 300 Spartans and boasts of their ability to hold off the mass of Persians at Thermopylae. Where he also comments on the number of Spartans and what terror they will bring to the Persian army. The Battle of Plataea was the last and final major battle of the Greek and Persian Wars. The Greek alliance won the decisive battle.

23. Which direction does King Leonidas head to fight the Persians?

From Quiz 300

Answer: North

King Leonidas is not allowed to take his army, so he takes 300 of the best warriors to head north to the Hot Gates. It is a narrow corridor and the King decides to use the natural structure to his advantage. As the Persians pass through the Hot Gates, their numbers will be fewer and easier to fight, thus making them vulnerable.

24. Finish the quote: "Our arrows will blot out the sun!" "Then we will fight ______." (Persian Emissary, then Stelios)

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: in the shade

The Persian Emissary threatens the Spartans with this, after he approaches the wall the Spartans built, and Stelios cuts his arm off. Later it is found to be true that their arrows blot out the sun - it happens twice. The first time the Persians blot out the sun, the Spartans simply hide under their shields: in the shade. The second time, they are not so lucky.

25. What remark did Leonidas say to Xerxes, at the end of the first conversation between them?

From Quiz 300

Answer: "... even a god-king can bleed."

Xerxes tried to bribe Leonidas with glory and riches. Leonidas, in return, turned down the offer, which upset Xerxes. The quote was never actually proven to be said by King Leonidas.

26. How do the Spartans fight?

From Quiz 300

Answer: by creating a phalanx

The Spartans fight by creating a phalanx, a single impenetrable unit; such that each man shields the man to his left from neck to thigh. This is their strength and the formation leaves no room for a weak spot.

27. What is the name of the "deadliest fighting force in all of Asia"?

From Quiz Knowledge of "300"

Answer: The Immortals

The Immortals burned down and slaughtered the village that the Spartan army passes near the beginning of the film. They covered a tree nearby in the bodies of the victims, and the only survivor (temporarily) turns out to be a small boy. They hide their disfigured faces beneath metal masks.

28. Who were the corrupt priests who told Leonidas that he could not go to war in respect of the Carneian festival?

From Quiz 300

Answer: the Ephors

No Spartan warrior went to battle with out a blessing from the Ephors. Xerxes told the Ephors if they told Leonidas not to go to war that they would receive riches and fresh female oracles.

29. What does Xerxes claim to be?

From Quiz 300

Answer: God-King

Xerxes is the rich, arrogant King of Persia, who claims to be God-King. Later King Leonidas proves that Xerxes is just as human as anyone else, when Stelios' spear pierces Xerxes' cheek and makes him bleed. In the movie, Xerxes is depicted as androgynous.

This is category 17756
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.